Showbizz

Jan Kooijman: Depressieve jongeren zeer openhartig

Jan Kooijman: Depressieve jongeren zeer openhartig

Jan Kooijman met zijn deelnemers aan #jesuisdepri. / Foto’s: Rosemary Dekker

Foto van 'Erik Jonk'

16 APR 2018

Metro volgt deze maand de True Selfie-weken van de publieke omroep. Deze aflevering: #jesuisdepri. Vanaf maandagavond (vier afleveringen, wekelijks om 21.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 3) volgt Jan Kooijman vijf jongeren met een depressie een half jaar lang. De tv-maker, acteur en danser houdt indringende gesprekken waarbij de jongeren en hun omgeving openhartig vertellen over de oorzaken van hun ziekte, het intense gevoel van ongelukkig zijn, de angst voor of verlangen naar suïcide en de worsteling om uit hun depressie te komen. #jesuisdepri probeert depressie onder jongeren bespreekbaar te maken en meer begrip te creëren voor jongeren die aan deze ziekte lijden.

Kooijman heeft drukke draaidagen, maar vertelt Metro vanuit de auto - handsfree uiteraard – zo’n enige hapering het verhaal over zijn programma. Hij lijkt er nog middenin te zitten.

Deprestival

Heb je de andere thema-programma’s True Selfie en Tweestrijd ook bekeken?

Nee, ik ben eerlijk gezegd alleen maar aan het werk momenteel. Maar ik ga het nog wel doen, want ik werk op 7 mei ook mee aan het Deprestival, als afsluiter van de True Selfie-weken. Ik ben uiteraard reuzebenieuwd wat collega’s gemaakt hebben.

Wat ga jij ons met #jesuisdepri laten zien?

Ik volg vijf jongeren, vier meiden en een jongen, die allemaal kampen of kampten met een depressie. We laten zien wat voor impact depressiviteit heeft op iemands leven, maar ook op het leven van mensen in de omgeving. De mensen om wie je geeft. Je ziet belangrijke dingen die in die levens gebeuren. Zo wordt iemand opgenomen, een ander komt net uit een kliniek of krijgt voor het eerst medicatie of therapie. Eigenlijk krijg je een beetje inzicht in hoe het is om een depressie te hebben.

Je behandelt verschillende thema’s?

Nou, het is meer dat de vijf allemaal in een ander stadium van een depressie zitten en daarbij horen verschillende thema’s. Eén aflevering wordt er stilgestaan bij de omgeving waarover ik net sprak. Hoe kan die omgeving het beste reageren? En andere aflevering gaat over behandelingswijzen, dus wat werkt voor wie. Moeten mensen met een depressie altijd aan de medicatie of juist niet en wat is het effect van medicatie? De gesprekken met de mensen worden doorsneden met duiding en adviezen van deskundigen. We hebben een hoogleraar, een psychiater en een psychologe die aan de hand van mijn gesprekken met de jongeren vertellen waarom bepaalde dingen zo gaan of zo zijn.

Veel met drones gewerkt

In True Selfie filmen de jongeren zichzelf, in Tweestrijd worden jongeren met suïcidale gedachten gekoppeld aan ongeneeslijk zieke mensen. Heb jij ook een bepaalde vorm?

Nee, wij hebben erg gestileerd gedraaid en het erg mooi in beeld gebracht, vind ik. Ik wist dat True Selfie veel met door de jongeren gemaakt beeld ging werken. Als je meerdere programma’s over depressiviteit onder jongeren binnen een maand maakt, dan moet je proberen verschillende vormen te zoeken. Voor #jesuisdepri hebben we bijna filmisch gedraaid en bijvoorbeeld veel met drones gewerkt. Ik heb al veel programma’s gemaakt over mensen met geestelijke problematiek. Bijvoorbeeld over mensen in een tbs-kliniek en personen met dwangstoornissen. Wat ik geleerd heb in dat proces, is dat je telkens moet zoeken naar ideeën die het visueel maken. De programma’s gaan tenslotte over dingen die in je hoofd spelen. Ik denk dat dat bij #jesuisdepri heel goed gelukt is.

De jongeren doen ook mee aan een foto-expositie hè?

Ja, Rosemary Dekker is een jonge fotografe van de Fotovakschool, die zelf een depressie heeft gehad. Zij is erg vervlochten met het onderwerp. Rosemary besloot een expositie te maken over jongeren die met een depressie kampen. Zij legt de jongeren vast op een bepaald punt van hun depressie. Daar doen alle vijf de jongeren van #jesuisdepri aan mee.

Het eindresultaat van de foto's zie je hieronder.

Jan Kooijman: Depressieve jongeren zeer openhartig

Anne.

Niet voor de kijkcijfers

Hoe belangrijk vind je het dat verschillende omroepen binnen de NPO het thema depressie behandelen?

Ik vind dat heel goed. Het is niet een onderwerp dat je zegt ‘goh, we gaan eens even gezellig televisiekijken met een bak popcorn op schoot’. Maar het is gewoon belangrijk dat er aandacht aan het onderwerp wordt geschonken. Juist voor de NPO is het belangrijk zullen thema’s vast te pakken en daar een serie van te maken, of in dit geval zelfs een hele themamaand. Depressiviteit speelt in de maatschappij, het houdt veel jongeren bezig (drie op de tien tussen 16 en 34 jaar, red.). Ik vind het prijzenswaardig van de NPO, want je weet van tevoren dat dit niet de programma’s zijn die gaan over kijkcijfers of marktaandeel. Het gaat over bewustwording.

Jan Kooijman: Depressieve jongeren zeer openhartig

Eleanor.

Heb je depressiviteit zelf meegemaakt, bijvoorbeeld in je omgeving?

Ik denk dat er niemand is die niet iemand kent die zich weleens heel erg naar voelt, depressief is of een angststoornis heeft gehad. Eén van mijn beste vrienden heeft een depressie gehad, weliswaar voor de tijd dat ik hem leerde kennen. Ik ken hem dus niet als depressief en kan me er bij hem gek genoeg ook helemaal niets bij voorstellen. In de aanloop van #jesuisdepri heb ik het er veel met hem over gehad. Ook omdat ik er zelf, gelukkig, nooit ervaring mee heb gehad.

Jan Kooijman: Depressieve jongeren zeer openhartig

Elwin.

Momenten van kwetsbaarheid

Hoe was het om met de jongeren te werken?

Het zijn hele fijne mensen en ik vind het sowieso leuk om voor mijn programma’s met mensen te werken. Ik ben heel nieuwsgierig op allerlei vlakken, maar zeker als het op mensen aan komt. Ik vind het bijzonder dat ik zo ben toegelaten in hun leven, ook op momenten dat ze kwetsbaar waren en niet goed in hun vel staken. Het was een ingewikkeld, maar ook fijn draaiproces.

Jan Kooijman: Depressieve jongeren zeer openhartig

Jynthe.

Zijn de vijf openhartig?

Zeker, heel openhartig. Niet alleen de jongeren, maar ook hun familie. Het gaat over zaken als niet meer willen leven, dat vind ik zó persoonlijk. Toch heb ik daar zeer openhartige gesprekken over gevoerd. Waarom is dat en dat hoe voelt dat? Nogmaals vind ik dat bijzonder. De jongeren hebben echter allemaal een missie: het taboe rond depressiviteit doorbreken. Zij willen dat wegnemen en het stigma verminderen. Prijzenswaardig hoor, dapper. Ik heb met veel respect met ze gesproken.

Jan Kooijman: Depressieve jongeren zeer openhartig

Maaike.


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Nieuwe trailer Stranger Things seizoen 3 online

De releasedatum van de serie is ook bekendgemaakt. Vanaf 4 juli is Stranger Things 3 te zien op Netflix. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na twee spannende en succesvolle seizoenen van de populaire serie Stranger Things werd het tijd voor een nieuw seizoen. Netflix heeft eindelijk de nieuwe trailer online gezet.

Een zomer kan alles veranderen

De trailer zit vol met jaren '80 nostalgie en de nodige monsters en heeft als bijschrift: één zomer kan alles veranderen. De scholen zijn uit, het zwembad is open. Welkom tot de zomer van '85 in Hawkins.


Gerard Joling gaat programma’s maken voor RTL

Gerard Joling treedt op tijdens 538Koningsdag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 MRT 2019

Gerard Joling tekende dinsdagmiddag een contract bij RTL. De zanger gaat exclusief voor de zender programma’s maken.

Joling is vanaf september te zien bij RTL als jurylid in de nieuwe muzikale tv-show The Masked Singer. Daarnaast gaat Joling meerdere RTL-programma’s presenteren, maakte de zender dinsdag bekend.

Al sinds 1996


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

18 MRT 2019

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.


Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

6 MRT 2019

Lex Uiting, presentator en sidekick van Twan Huys onthult waarom de talkshow RTL Late Night van RTL4 maandag abrupt is gestopt. Nadat Twan Huys zijn ontslaggesprek had, wilde hij er direct mee stoppen. In tegenstelling tot Humberto Tan, zag Huys het niet zitten om nog een aantal maanden door te pakken. Toen hij zondag te horen kreeg dat zijn carrière bij Late Night erop zat, was hij er direct klaar mee, zegt hij tegen De Telegraaf.

Uiting was het totaal niet eens met het ontslag van de journalist. „Een journalistiek talent als Twan had zoveel meer verdiend dan dit", zegt hij. Volgens Uiting was bij veel kijkers 'de beeldvorming niet juist'. „Veel mensen die ik kritiek hoorde uiten op het programma, haalden die kritiek uit de media. Ze gaven toe zelf niet eens naar Late Night te kijken."

„Dit was een programma in opbouw en we waren er nog niet. Al heeft het zich echt ontwikkeld'', vindt hij. „Ik hield er rekening mee dat een discussie over Late Night misschien ergens in de lente zou plaatsvinden. Maar nu al…?"


Keith Flint.

Prodigy last volledige tour af

Keith Flint. / ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MRT 2019

De Britse Band The Prodigy heeft alle optredens gecanceld na het overlijden van leider Keith Flint. De groep zou onder meer het podium van het Lowlands festival in Biddingshuizen betreden. De 49-jarige zanger werd maandag na zelfmoord dood aangetroffen in zijn huis in Essex.

Begrip voor de situatie

De bandleden maakte maandag via social media bekend dat de geplande tour volledig afgelast wordt. The Prodigy zou in mei door de Verenigde Staten gaan toeren en daarna in de zomer neerstrijken in Europa. De organisatie van Lowlands liet dinsdagavond via Instagram weten begrip te hebben voor de situatie en het besluit.


Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards.

Kylie Jenner jongste 'selfmade' miljardair ooit

Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards. / AFP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

De 21-jarige Kylie Jenner is door Forbes uitgeroepen tot jongste ‘selfmade’ miljardair ooit. De halfzus van Kim heeft dit volgens het blad grotendeels te danken aan haar succesvolle cosmeticabedrijf, Kylie Cosmetics. Die onderneming zou minstens 900 miljoen dollar (bijna 796 miljoen euro) waard zijn.

Lage vaste lasten

Het in 2015 opgerichte Kylie Cosmetics heeft volgens het zakenblad lage vaste lasten. Er staan maar zeven voltijds- en vijf deeltijdsmedewerkers op de loonlijst. De productie wordt uitbesteed en de marketing grotendeels gedaan via sociale media, waar Jenner een enorme schare volgers heeft.


Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen.

HBO deelt trailer laatste seizoen Game of Thrones

Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen. / EPA

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

HBO deelde dinsdag de eerste beelden van het achtste en daarmee laatste seizoen van hitserie Game Of Thrones. De video laat beelden zien van de langste aaneengesloten vechtscene in televisiegeschiedenis.

Het duurde volgens de makers van Game Of Thrones 55 dagen om deze scene te schieten. Om het einde voor zowel de makers zelf als de acteurs verborgen te houden, zijn er meerdere scenario’s voor de finale gefilmd.

Zes afleveringen


Relatie Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau voorbij

Het koppel in gelukkigere tijden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 MRT 2019

Het huwelijk tussen voetballer Wesley Sneijder en presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau is voorbij. Dat bevestigt de agent van Yolanthe na berichten van RTL Boulevard.

Het koppel woont niet meer samen en zal op termijn scheiden. Over de verdere toedracht van de breuk is geen verdere informatie bekendgemaakt. De relatie zou al langere tijd in zwaar weer verkeren.

Sprookjeshuwelijk


Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden
Likeability of3

Famke Louise mét okselhaar op cover LINDA.meiden

Famke Louise. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

4 MRT 2019

Een beetje okselhaar bij vrouwen vies? Famke Louise bewijst het tegendeel. De 20-jarige heeft een opvallende covershoot gedaan voor het blad LINDA.meiden. De zangeres laat op de foto haar okselhaar zien. „Een beetje ophef kan geen kwaad", vindt ze.

Een vrouw mag doen wat ze zelf wil

„Maar vooral omdat ik vind dat een vrouw mag doen wat ze zelf wil. Als ik me even niet wil scheren, doe ik dat niet. Waarom mag een man wel okselhaar hebben, en is het bij een vrouw vies? Het is gewoon háár - niet meer dan dat", zegt Famke in het begeleidende interview.


dislike
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar