Jelmer Visser
Jelmer Visser Entertainment 19 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Olly Alexander moest zijn geaardheid verzwijgen

De Britse zanger Olly Alexander, bekend van de band Years & Years, staat bekend als een flamboyante frontman die van zijn homoseksuele geaardheid geen geheim maakt. Naast zanger is hij ook een fanatieke voorvechter van de rechten van LGBTQ+’ers. Dit was echter aan het begin van zijn carrière wel anders. Toen werd hem geadviseerd om niet uit de kast te komen.

Niet verschuilen

Deze informatie kwam naar boven toen hij tijdens een liefdadigheidsevenement in Londen vertelde hoe zijn band en hij in de beginjaren mediatraining kregen. Een trainer zou hem toen gezegd hebben. „Het gaat toch niemand aan met wie jij de lakens deelt? Wil je echt de deur openzetten voor zulke persoonlijke vragen? Het is misschien beter om helemaal niets over je seksualiteit te zeggen."

Dit advies nam de zanger echter niet ten harte. Bij de eerste gelegenheid dat een journalist hem vroeg naar zijn seksuele voorkeur, antwoordde hij resoluut dat hij homoseksueel was en dat het liefdeslied dat hij zong was gericht aan een man. „Ik moest dit doen voor mijn 15-jarige zelf, hem vertellen dat wij ons niet meer verschuilen", zei Alexander.

Documentaire

Het zwijgen over zijn geaardheid had een grote weerslag op de toen nog jonge artiest. Hij had last van depressies en angststoornissen. Zijn coming out voelde voor hem dan ook als een bevrijding.

Door het verhaal over zijn coming out en persoonlijke problemen met de wereld te delen hoopt Alexander lotgenoten een hart onder de riem te steken. Vorig jaar maakte de BBC een documentaire over hem met de titel ‘Growing up gay’. Deze film werd lyrisch ontvangen. „Ik werd overspoeld met berichten van fans, die ook met hun seksualiteit of gender-identiteit in de knoop lagen. Zij wilden hun ervaringen met mij delen en vertelden mij verhalen over problemen op school of thuis.”

De frontman van Years & Years wil voor deze groep mensen op blijven komen door hierover te blijven spreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.