Showbizz

Nieuwe boeken: Trainspotting in de Hollandse polder

Foto van 'Mario Wisse'

23 MRT 2018

Elke twee weken schrijft auteur Thomas Heerma van Voss op deze plaats over pas verschenen boeken. Wat hem opvalt, wat hem bijblijft, wat hem raakt. En wat uw aandacht verdient. 

Freek van Kraaikamp – Elitepauper

Over de Nederlandse literatuur wordt weleens gezegd dat die vol zit met introverte, welgestelde hoofdpersonen. Enter Freek van Kraaikamp. In zijn debuut Elitepauper draait het om een jongen die doordeweeks keurig miljoenenvermogens beheert voor een gevestigd bedrijf, maar pas in het weekend opleeft. Dan komt hij met De Jongens van zijn tribune bij elkaar om een voetbalwedstrijd te bekijken. Het gaat niet om het spel ('Eigenlijk haat ik voetbal’), het gaat om alles eromheen. De rituelen, de scheldwoorden, de vechtpartijen – dat zijn de momenten waarop werkelijk wordt geleefd. Van Kraaikamp beschrijft het allemaal lekker filmachtig, Elitepauper is een soort poldercombinatie van Trainspotting en Hooligans, vol vaart en met komische terzijdes. Soms voelen de beschrijvingen wat herhalend aan, en nee, echt diepgaand wordt het zelden. Maar Van Kraaikamp hield mijn aandacht moeiteloos vast en leerde me in dit debuut, vrij zeldzaam, een wereld kennen waar ik gewoonlijk nooit over lees.

Hester Carvalho - Paradiso, 50 jaar

Als er een poppodium in Nederland een geschiedenisboek verdient, is het Paradiso: die intieme, Amsterdamse zaal waar de afgelopen decennia de grootste popsterren stonden. Amy Winehouse, Prince, U2, ga zo maar door. Aan de hand van vijftig 'legendarische concerten' geeft NRC-journaliste Hester Carvalho de geschiedenis van Paradiso aangenaam anekdotisch weer: ooit was het een 'ontmoetingsplaats voor vrijbuiters en activisten', inmiddels is het een prestigieus decor voor monumentale optredens. Helaas is het soms wel voelbaar dat Carvalho niet met alle beschreven muzikanten evenveel affiniteit heeft. En dat ze vanzelfsprekend niet overal bij was. Sommige stukken doen daardoor wat aan als bijeengeraapte Wikipedia-pagina's en veredelde ooggetuigenverslagen van derden. Erg? Niet zodra je beseft dat dit geen boek is om van A tot Z te lezen. Paradiso, 50 jaar is vooral een prettig vormgeven overzichtswerk dat je af en toe uit de kast kunt trekken. En dan doet beseffen hoe veel mooie verhalen bij dit podium horen. Op naar de 100 jaar.

Peter Zantingh – Na Mattias

In de roman Na Mattias draait het om iemand die er niet meer is. Aan het woord komen Mattias’ geliefde, enkele familieleden, vrienden, maar ook mensen die in directe zin niets met hem te maken hadden. Dat laatste is slim gevonden van Peter Zantingh (1983) – die eerder al twee romans schreef – omdat Na Mattias zo meer biedt dan aanvankelijk het geval lijkt. Ja, de kern is Mattias, een muziekverslaafde, levenslustige jongen die plotseling (en gruwelijk) om het leven is gekomen. Maar de verhalen om die kern heen gaan verder dan de voorspelbare rouw of het verdrietige terugdenken. De roman zit al met al vrij ingenieus in elkaar, bij tij den wijle helaas iets té ingenieus en toevallig – plus, onvermijdelijk bij een aanpak is als deze: niet elk perspectief is even boeiend, het kostte me soms ook moeite om met de zoveelste verteller mee te gaan. Maar verder lezen wordt uiteindelijk wel beloond. Peter Zantingh schrijft namelijk behendig om al te grote sentimentaliteit heen, zijn toon heeft iets dwingends en onverwacht gevoeligs. Het resultaat: een kleine, toegankelijke en tedere mozaïekroman.


Views

800+

Jorden van Ex on the Beach krijgt eigen programma

Jorden van Ex on the Beach krijgt eigen programma

Jorden was de grote playboy van het derde seizoen Ex on the Beach: Double Dutch

Foto van 'D. van Aken'

19 JUL 2018

Jorden was waarschijnlijk de meest besproken deelnemer aan het derde seizoen van Ex on the Beach: Double Dutch. De playboy krijgt daarom samen met medekandidaat Channah deze zomer een eigen programma op MTV.

Albufeira en Spaanse costa

In 'Scoor De Zomer Door' gaan Jorden en Channah vakantiegangers helpen met versieren. Het duo struint populaire buitenlandse strandbestemmingen af naar vriendengroepen die nog geen "succes" hebben geboekt.


Views

4k+

Anna Nooshin is na 13 jaar weer vrijgezel
Likeability of 5

Anna Nooshin is na 13 jaar weer vrijgezel

Foto van 'Dave van Aken'

3 UUR

Treurig liefdesnieuws voor Anna Nooshin. De presentatrice heeft na 13 jaar een punt gezet achter haar relatie met Danny Roumimper.

Instagram

De 31-jarige fashion blogger heeft het beëindigen van de relatie bekend gemaakt op Instagram. Ze schrijft dat ze samen zijn opgegroeid en dat ze haar oude liefde alles op de wereld gunt. Volgens de presentatrice van Holland's Next Top Model is er geen sprake van sensatie.


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

200+

Dit zijn de verleiders van Temptation Island VIPS

Dorien Rose is één van de verleidsters die mee doet aan Temptation Island VIPS. / RTL Beeldbank

Foto van 'Daisy Heyer'

22 MEI 2018

Temptation Island is afgelopen, maar je kunt maar heel even rustig ademhalen tot de volgende editie alweer voor de deur staat: Temptation Island VIPS. En nadat de koppels bekend werden gemaakt, is het nu ook tijd voor een aantal van de verleiders en verleidsters om naar buiten te treden. En daar zitten tevens een paar 'BN'ers' tussen...

Dorien Rose

Zo is model en Angelina Jolie-look a like Dorien Rose een van de bekendste verleidsters die gaat proberen om Niels, Donny, Ruud en de onbekende Stefano te verleiden.


Views

25k+

Boer Olke uit BZV is weer aan de vrouw

Boer Olke uit BZV is weer aan de vrouw

Boer Olke. / Screenshot YouTube

Foto van 'Imre Himmelbauer'

20 JUL 2018

Boer Olke van Boer Zoekt Vrouw Internationaal heeft nieuw liefdesgeluk gevonden. Een halfjaar na de tragische dood van zijn vriendin Karen heeft de in Texas woonachtige landbouwer bekendgemaakt dat hij een nieuwe vlam gevonden heeft.

„Ik ben na het overlijden van Karen in contact gekomen met Hilda, een Nederlandse vrouw die hier in Texas woont. We zijn heel blij met elkaar en zien elkaar zoveel mogelijk”, zo vertelt boer Olke tegen de KRO-NCRV.

Steun


Views

2k+