Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 5 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Geen Nederlands succes bij Oscar-uitreikingen

Terwijl in Nederland het gros van de mensen op één oor lag, werden in Los Angeles de felbegeerde Oscars uitgereikt. Nederlands succes bleef uit, Shape of Water werd beste film. Een overzicht van de Oscar-uitreikingen van vannacht.

De fantasy-drama The Shape of Water troefde bij de negentigste editie van de belangrijkste filmprijzen ter wereld onder meer grote concurrent Three Billboards outside Ebbing, Missouri en Dunkirk af en sleepte de prijs voor beste film in de wacht.

In totaal sleepte The Shape of Water vier Oscars in de wacht en daarmee werd het de meest bekroonde film van de avond. De film was dertien keer genomineerd. Dunkirk won drie beeldjes, Three Billboards twee.

Beste acteur

De Oscar voor beste acteur ging naar Gary Oldman. De 59-jarige ster won het beeldje voor zijn rol van Winston Churchill in het drama Darkest Hour. Hij gold veruit als favoriet in deze categorie.

Darkest Hour vertelt over het besluit dat het Verenigd Koninkrijk moest nemen in mei 1940: een akkoord sluiten met Hitler of nazi-Duitsland de oorlog verklaren. Churchill, die werd aangesteld als premier, maakte de keuze dat het land zou gaan vechten voor haar idealen.

Basketballegende Kobe Bryant kan naast vijf NBA Championships en twee gouden medailles een Oscar aan zijn toch al indrukwekkende prijzenkast toevoegen. De 39-jarige basketballer won een beeldje in de categorie beste korte animatiefilm voor zijn film Dear Basketball.

Even later verklaarde Bryant in de persruimte „dit mooier te vinden dan het winnen van een kampioenschap. Toen ik stopte met basketballen en tegen mensen zei dat ik verhalen wilde vertellen en maken, zeiden ze ‘wat schattig’. Om dan hier deze erkenning te krijgen, dat is echt te gek."

Geen Nederlands succes

De Nederlandse grimeur Arjen Tuiten viel buiten de prijzen voor de film Wonder. De 37-jarige Tuiten was een van de drie genomineerden, maar de prijs ging naar de favoriet Darkest Hour, over het leven van Winston Churchill.

Wonder, met in de hoofdrol Julia Roberts, vertelt over een misvormd jongetje dat naar school gaat. Het is de eerste maal in de filmgeschiedenis dat een jonge acteur met grime op een hoofdrol in een film vertolkt. Tuiten vreesde van tevoren al dat hij buiten de prijzen zou vallen.

Het was de eerste maal dat een Nederlander in de categorie beste make-up werd genomineerd. Het is ook de eerste maal dat een Nederlander genomineerd is voor beste camerawerk; Hoyte van Hoytema maakte kans op een beeldje voor zijn werk aan het oorlogsepos Dunkirk. Die Oscar ging uiteindelijk naar naar Roger Deakins voor Blade Runner 2049.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.