Showbizz

Armin van Buuren: Nee, ik ben de headliner niet

Armin van Buuren: Nee, ik ben de headliner niet

Armin van Buuren in zijn eigen studio in Amsterdam. / Floris Heuer

Foto van 'Erik Jonk'

6 FEB 2018

Wereldberoemde dj vindt zichzelf niet zo belangrijk tijdens jaarlijks feest A State of Trance.

Wie denkt dat Armin van Buuren, vijf keer uitgeroepen tot beste dj ter wereld, kort na z’n veertigste de carrière-rem intrapt: hou maar op. Tijdens veertien avonden De Vrienden van Amstel Live! kondigde hij zijn komst naar 538Koningsdag aan en lanceerde hij een nieuwe single, Sex, Love & Water (featuring Conrad Sewell, een singer-songwriter uit Australië. Op zaterdag 17 februari staat zijn zeventiende A State of Trance in de Jaarbeurs in Utrecht op het programma. De enorme trancefeest, ter viering van zijn 850e wereldwijd beluisterde radioshow, trekt de komende maand ook naar Sydney, Gliwice (Polen) en het Belgische megafestival Tomorrowland.

Armin van Buuren: Nee, ik ben de headliner niet

Van Buuren op z'n kop in Rotterdam Ahoy. / SNDR

Ondersteboven in Ahoy

Als Metro Van Buuren spreekt staat zijn laatste optreden tijdens De Vrienden van Amstel Live! op het punt van beginnen. In show verbaasde de goedlachse muzikant en producent vriend en vijand - nou ja, gezien het evenement vooral vriend - door tijdens een ‘duet’ met Kensington ondersteboven te hangen in een enorme dj-booth in de nok van Rotterdam Ahoy. „Ik vond dit pittig, heel leuk en eens wat anders. Die dj-booth? Ja, te gek en elke avond spannend tegelijk. Er was heel goed aan de veiligheid gedacht, maar op z’n kop in Ahoy hangen is wel een momentje hoor. En dat hangen voelt raar.”

Net als ‘de Vrienden van’ eens iets heel anders was, geldt dat ook voor zijn deze week uitgekomen single. Hij laat met funk een andere kant van zichzelf zien. „Niet bewust, het ontstond gewoon in een studio in Los Angeles. We hebben daar erg veel lol gehad, onder meer met de producent met wie ik voor het eerst werkte, Scott Storch. Zoek hem maar eens op op Wikipedia, hij is een living legend. Hij werkte onder meer met Dr. Dre, Beyoncé, Justin Timberlake, dat soort namen. Die kende Conrad Sewell weer en samen met muzikanten ontstond een feestje. En nu is Sex, Love & Water wat het is. Zelf ben ik in de jaren 80 opgegroeid, daar past dit bij. Dat voel ik heel goed. Ik ga nu niet allemaal van dit soort platen maken, maar kicken is het wel.”

Ik blijf lekker bezig

Hoewel Armin van Buuren regelmatig verkondigt dat je niet bij dezelfde stijl moet blijven hangen, blijft hij ondanks de uitstapjes de trance altijd trouw. „Ik blijf mezelf graag uitdagen, maar op 17 februari is er niet voor niets al de zeventiende A State of Trance en de 850e radioshow. De wekelijkse radioshow en de show in de Jaarbeurs in Utrecht lopen nog altijd als een trein. Met trance blijf ik ondertussen gewoon lekker bezig. Dat doe ik met liefde al weer twintig jaar. Maar schrik niet als er nog een paar gekke singles aankomen hoor, dat wil ik je wel verklappen.”

Be In The Moment

Nu Van Buuren bij editie zeventien is aanbeland, met als thema Be In The Moment, doemen de cijfers twintig en misschien wel vijfentwintig langzaam op. Gaat hij die halen? „Ach weet je, ik dacht dat vijfhonderd A State of Trance-radioshows al een mooi getal zou zijn, maar het werd steeds groter en gekker. Ik denk er niet veel over na. Maar zolang ik mezelf kan blijven uitdagen… Op het gebied van radio maken, op het gebied van trance, op het gebied van alles eigenlijk. Anders is het niet leuk meer hè?”

Armin van Buuren: Nee, ik ben de headliner niet

Armin van Buuren met de zanger van Sex, Love & Water. / SNDR

De Leidenaar komt in Utrecht twee keer zelf aan bod. Hij verzorgt een warming-upset van 21.00 tot 22.00 uur, nog voor de officiële start, en een main stage-show van 01.00 tot 03.00 uur. De grote afsluiter is Van Buuren dus niet. „Die warming-up is ontstaan uit het idee dat ik elke dj een headliner vind. Nee, ik ben de headliner niet, ik ben één van hen. En in de nacht ga ik ouderwets knallen uiteraard.” Als hem naar kijk- en luistertips voor de komende editie wordt gevraagd, klinkt er direct ‘pfff, zóveel’. „Als ik er een moet kiezen, dan tip ik de nieuwe vijfde zaal. Daar wordt progressive gedraaid en dat lijkt me bijzonder. Voor wie geen zin heeft in de main stage: er is genoeg te beleven.”

Verrassend verleden

De avond voor A State of Trance kunnen we Van Buuren eerst nog zien in het tv-programma Verborgen Verleden. Daarin duikt hij in zijn familiegeschiedenis. „Ja, klopt. Twee weken geleden ben ik door de redactie ontvoerd en heb ik een zoektocht naar mijn verleden gedaan. Ik verklap alleen dat het einde zeer verrassend is. Dat heb ik zelfs mijn eigen vrouw nog niet verteld.”

Armin van Buuren: Nee, ik ben de headliner niet

Liefde voor Armin. / Paul Bergen | ANP

Wat is A State of Trance?

Voor wie het zeventien jaar lang is ontgaan, legt Armin van Buuren A State of Trance nog één keer uit: „A State of Trance is een wekelijks radioprogramma (in Nederland op vrijdag van 23.00 – 00.00 uur op 538, red.). Daarin hoor je alles wat nieuw is en de trends op trancegebied. Wie luistert weet wat er aan de hand is. Sinds aflevering honderd is het een traditie geworden dat we elke vijftigste extra show live vieren met een groot feest. Op 17 februari vieren we in Utrecht met ongeveer 30.000 mensen show 850. En verder, durf ik nu wel te zeggen, is A State of Trance inmiddels het grootste indoor trance & progressive-evenement ter wereld.” A State of Trance wordt uitgezonden op meer dan honderd radiostations en heeft wekelijks meer dan 40 miljoen luisteraars.

A State of Trance 2018 is bijna uitverkocht. 


Dance Battle: Zaandam voor even Zuid-Afrika

Camera videoDance Battle: Zaandam voor even Zuid-Afrika

Twee crews gingen tijdens de South African Dance Battle tot het uiterste. / Foto’s: Metro

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Zaandam verkeerde zaterdagavond in Zuid-Afrikaanse sferen tijdens de South African Dance Battle.

„De zon is binnen gaan schijnen!” Dat riep Gwen van Poorten zaterdagavond tijdens de South African Dance Battle. De presentatrice, eerder bekend van BNN’s Spuiten en Slikken), praatte deze door South African Tourism georganiseerde dance battle aan elkaar. De energie spatte er in Zaandam vanaf. Daar streden twee Nederlandse dance-crews van de Touchée Dance Company – velen met (Zuid-)Afrikaanse roots – tegen elkaar op het Hembrugterrein. Deze plek staat vol met oude industriële loodsen en bleek een uitermate geschikte plek.

Wat anders dan dieren en Tafelberg


IJslandse kloof dicht na clip Justin Bieber

Het werd zelfs zo druk dat de IJslandse milieuagentschap de kloof Fjaðrárgljúfur tot juni gaat sluiten, omdat ze het aantal bezoekers niet aan kunnen. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

In 2015 nam Justin Bieber zijn clip I'll Show You op in het prachtige IJsland. Toeval of niet, maar sindsdien is de plek een toeristische attractie geworden. Het werd zelfs zo druk dat de IJslandse milieuagentschap de kloof Fjaðrárgljúfur tot juni gaat sluiten, omdat ze het aantal bezoekers niet aan kunnen.

Als je de videoclip bekijkt dan snap je wel dat je gelijk een ticket naar de kloof wilt boeken. De video is in 2015 opgenomen en al ruim 440 miljoen keer bekeken.


Temptation-Ayleen verklapt: Ik vond Heikki echt niks

Verleidster Ayleen in Temptation Island. / RTL

Foto van 'Daisy Heyer'

23 MRT 2019

Het vierde seizoen van Temptation Island is in volle gang. Hoewel er tot nu toe bar weinig spannends gebeurd is, kunnen we wel stellen dat Ayleen uit Oldenzaal één van de sterverleidsters van dit seizoen is. In het programma zet ze namelijk vol in om de Belgische Heikki te verleiden. Maar Ayleen blijkt de Belg in het echte leven helemaal niet zo aantrekkelijk te vinden.

Gewoon vrienden

Sterker nog: in het programma Flikken of Fikken van LINDA.meiden geeft ze toe dat ze Heikki 'helemaal niks' vond. Als oud-deelnemers Mezdi en Cherish haar vragen of Ayleen net zo'n klik voelde als Heikki, antwoordt Ayleen dat ze „wel gewoon vrienden met hem geworden is".


Deze salarissen krijgen de acteurs van GoT

Deze salarissen krijgen de acteurs van GoT

Emilia Clarke, die in de serie Daenerys Targaryen speelt. / AFP

Foto van 'Metro'

22 MRT 2019

Game of Thrones is een van de populairste series aller tijden en de serie was zelfs zonder dat er vorig jaar een nieuwe serie kwam nog steeds de best bekeken serie van het jaar. Het succes is te zien in de salarissen van de acteurs, want zij hoeven niet bepaald op een houtje te bijten.

Wat te denken van Kit Harington en Lena Headey? Zij hebben het inmiddels allebei voor elkaar gekregen dat zij op 500.000 dollar per aflevering zitten. Deze salarissen zou hij uitonderhandeld hebben vanaf het vijfde seizoen. Aangezien zowel het vijfde als het zesde seizoen tien afleveringen telt, komen beide acteurs voor twee seizoenen uit op tien miljoen dollar. Daarvoor lag het salaris lager: in 2014 verdiende Harington bijvoorbeeld nog 'maar' 300.000 dollar, meldt RTL Boulevard.

Daenerys Targaryen


Zo kom je een festival door als de hemel blijft huilen

Zo kom je een festival door als de hemel huilt

Vorig jaar plensde het op Paaspop. Twee bezoeksters namen tip 5 ter harte. / Paul Bergen | ANP

Foto van 'Rick van Veluw Eindredacteur CJP'

22 MRT 2019

Zon staat niet altijd op de line-up. Zeker niet in Nederland aka Het Land Dat Gerust De Zomer Overslaat. Met deze tips van CJP wapen je je tegen de regen tijdens het festivalseizoen, dat de komende maand aftrapt met het Brabantse Paaspop.

1 Outfitgame strong + droog

Laat die bloemenkrans thuis, die rozen verzuipen toch. Als Nederland niet meer te zien is op Buienradar doe je er goed aan een hippe regenjas aan te schaffen. Ga niet lopen klooien met die onhandige poncho’s: slecht voor het milieu en best lelijk toch? Een pet of een muts is altijd handig, net als een extra paar sokken. Koude voeten = koud tot in de diepste vezels van je botten.


South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Camera videoSouth African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious Alvares: Afrikaanse dansen zijn voor ons allemaal. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. / Southbank

In samenwerking met South African Tourism

22 MRT 2019

Afrikaanse dansers gaan zaterdag 23 maart los in Zaandam. Zij strijden in de South African Dance Battle, georganiseerd door South African Tourism. Zonder (spetterende) choreografie geen dans natuurlijk. Metro spreekt één van de swingende krachten, Precious Alvares.

21 jaar is Precious nog maar (‘natuurlijk mag je mijn leeftijd vragen!’), woonachtig in Utrecht en van Surinaamse afkomst. Precious werkt bij de Touchée Dance Company, een dansschool in haar woonplaats. „Het is overigens een familiebedrijf, met een warme en gezellige sfeer. Mijn oom is de oprichter van dit bedrijf en ben hier dan ook door mijn moeder, zijn zus ingerold. Ik ben in Touchée als klein meisje en als hobby met amateurlessen begonnen. Nu, een aantal jaren verder, coördineer ik de Afrikaanse tak binnen de dansschool. Ik verzorg danslessen, World en Afro, workshops en events.”

South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious en haar studenten.


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

20 MRT 2019

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Nieuwe trailer Stranger Things seizoen 3 online

De releasedatum van de serie is ook bekendgemaakt. Vanaf 4 juli is Stranger Things 3 te zien op Netflix. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2019

Na twee spannende en succesvolle seizoenen van de populaire serie Stranger Things werd het tijd voor een nieuw seizoen. Netflix heeft eindelijk de nieuwe trailer online gezet.

Een zomer kan alles veranderen

De trailer zit vol met jaren '80 nostalgie en de nodige monsters en heeft als bijschrift: één zomer kan alles veranderen. De scholen zijn uit, het zwembad is open. Welkom tot de zomer van '85 in Hawkins.


Gerard Joling gaat programma’s maken voor RTL

Gerard Joling treedt op tijdens 538Koningsdag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 MRT 2019

Gerard Joling tekende dinsdagmiddag een contract bij RTL. De zanger gaat exclusief voor de zender programma’s maken.

Joling is vanaf september te zien bij RTL als jurylid in de nieuwe muzikale tv-show The Masked Singer. Daarnaast gaat Joling meerdere RTL-programma’s presenteren, maakte de zender dinsdag bekend.

Al sinds 1996


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

18 MRT 2019

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.