Showbizz

Likeability of 5

‘We hebben nooit geleerd binnen de box te denken’

Ruben Wieman (r)/ eigen foto

Foto van 'Constance van Amstel'

24 JAN 2018

De een gaat na de havo een jaar naar Thailand, de ander verzint een app waar bedrijven binnenkort niet meer zonder kunnen. Ruben Wieman (22) behoort tot die laatste categorie.

Ruben Wieman was 17 jaar toen hij op een nacht een ingenieus plan verzon voor een app. Die avond was de havo-scholier gebeld door een collega van de pizzeria waar hij werkte met de vraag of hij voor hem kon invallen. Toen Ruben niet kon, moest de betreffende collega nog acht ándere collega’s bellen voor een invaller én deze roosterwijziging ook nog eens doorgeven aan de bedrijfsleider. Een hele toestand, die voor de meeste mensen die bij een supermarkt of horecazaak hebben gewerkt bekend in de oren moet klinken. ‘Dat moet toch anders kunnen?’, dacht ookRuben die avond.

New York Pizza

,,Waarom is hier nog geen app voor? dacht ik opeens. En dat is nu 4,5 jaar geleden”, vertelt de inmiddels 22-jarige ondernemer aan Metro. De app Flex-Appeal, waarin werknemers alles zouden moeten kunnen rondom hun werk; zoals het bekijken van roosters of het communiceren met collega’s, wordt inmiddels door grote bedrijven als Albert Heijn en New York Pizza gebruikt. Maar voor het zover was, moest Wieman nog wat hordes nemen. ,,Ik zat havo 4 en wist, behalve dat wat ik bij het vak Management & Organisatie had geleerd, helemaal niks van ondernemen of van het ontwikkelen van een app. Ik had ook nog nooit van de term ‘start-up’ gehoord! Toch wist ik dat ik er iets mee moest doen. Een maand lang ben ik daarom in het geheim een plan gaan uitwerken. Met behulp van google ben ik het daarna verder gaan ontwikkelen tot een bedrijfsplan.”

Via een businessplan-competitie en contacten met andere jonge ondernemers wisten Wieman en zijn inmiddels aangehaakte compagnon steeds beter wat ze moesten doen. Na de havo is hij dan ook niet gaan studeren, maar direct gaan ondernemen. ,,De een neemt een gap-year en gaat naar Thailand, ik wist zeker dat ik wilde ondernemen.” Dat hij en zijn compagnon Guido Schmitz pas 22 jaar zijn, heeft voor- en nadelen. ,,Bedrijven zien twee jonge gasten met weinig ervaring en dat voelde vooral in het begin als een risico, en bedrijven houden niet van risico’s”, licht de ondernemer toe. ,,Maar onze leeftijd heeft ook voordelen, bijvoorbeeld dat we erg goed buiten de box kunnen denken aangezien we nooit geleerd hebben hoe het in die box is”, grapt hij.

Drijfveren

Inmiddels raken steeds meer bedrijven ervan overtuigd dat ze met een oplossing voor hun ‘ouderwetse’ werknemerservaring moeten komen. Wieman: ,,Vier jaar was er dankzij de ruime arbeidsmarkt bij veel bedrijven het idee van: als het je niet bevalt, dan ga je maar ergens anders heen: voor jou tien anderen. Met de steeds krapper wordende arbeidsmarkt moeten ze hun best doen om 16 tot 22-jarigen aan te trekken en te behouden. Dat is een van de drijfveren om met een bedrijf als dat van ons in zee te gaan”

Hoewel het verhaal nu al als succesvol klinkt - ze haalden onlangs 600.000 euro investeringsgeld op - is het succes er volgens de jonge ondernemers nog lang niet: ,,We hebben nu meer dan tienduizend gebruikers, maar willen naar honderdduizend en daarna naar een miljoen! We staan pas aan het begin.”


love
user_ddd818ee7e24f8b45f52aa620b1faa3b0f474837_avatar

Views

300+

Boer Olke uit BZV is weer aan de vrouw

Boer Olke uit BZV is weer aan de vrouw

Boer Olke. / Screenshot YouTube

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Boer Olke van Boer Zoekt Vrouw Internationaal heeft nieuw liefdesgeluk gevonden. Een halfjaar na de tragische dood van zijn vriendin Karen heeft de in Texas woonachtige landbouwer bekendgemaakt dat hij een nieuwe vlam gevonden heeft.

„Ik ben na het overlijden van Karen in contact gekomen met Hilda, een Nederlandse vrouw die hier in Texas woont. We zijn heel blij met elkaar en zien elkaar zoveel mogelijk”, zo vertelt boer Olke tegen de KRO-NCRV.

Steun


Views

1k+

Jorden van Ex on the Beach krijgt eigen programma

Jorden van Ex on the Beach krijgt eigen programma

Jorden was de grote playboy van het derde seizoen Ex on the Beach: Double Dutch

Foto van 'D. van Aken'

19 JUL 2018

Jorden was waarschijnlijk de meest besproken deelnemer aan het derde seizoen van Ex on the Beach: Double Dutch. De playboy krijgt daarom samen met medekandidaat Channah deze zomer een eigen programma op MTV.

Albufeira en Spaanse costa

In 'Scoor De Zomer Door' gaan Jorden en Channah vakantiegangers helpen met versieren. Het duo struint populaire buitenlandse strandbestemmingen af naar vriendengroepen die nog geen "succes" hebben geboekt.


Views

3k+

Dit zijn de verleiders van Temptation Island VIPS

Dorien Rose is één van de verleidsters die mee doet aan Temptation Island VIPS. / RTL Beeldbank

Foto van 'Daisy Heyer'

22 MEI 2018

Temptation Island is afgelopen, maar je kunt maar heel even rustig ademhalen tot de volgende editie alweer voor de deur staat: Temptation Island VIPS. En nadat de koppels bekend werden gemaakt, is het nu ook tijd voor een aantal van de verleiders en verleidsters om naar buiten te treden. En daar zitten tevens een paar 'BN'ers' tussen...

Dorien Rose

Zo is model en Angelina Jolie-look a like Dorien Rose een van de bekendste verleidsters die gaat proberen om Niels, Donny, Ruud en de onbekende Stefano te verleiden.


Views

24k+

Pete Philly slechtste kandidaat De Slimste Mens ooit

Dat ging moeizaam... ©NPO

Foto van 'Jelmer Visser'

17 JUL 2018

Dat ging op zijn zachtst gezegd een beetje stroef. De deelname van rapper Pete Philly aan de Slimste Mens is historisch geworden. Nog nooit sprokkelde een kandidaat zo weinig seconden bij elkaar tijdens de kennisquiz met Philip Freriks en Maarten van Rossem.

Vooral de puzzelronde bleek een onoverbrugbare hindernis, hij verloor zoveel seconden dat hij extra tijd kreeg omdat hij anders de finale niet eens zou halen. Auw.

De tijd begint te dringen ©NPO


Views

3k+