Wordt Rak-Su de nieuwe One Direction?

Jurylid Simon Cowell denkt dat Rak-Su net zo groot kan worden als One Direction. Foto: Getty

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

5 DEC 2017

Heb jij al gehoord van Rak-Su? Rak-wat? Nee, het is geen nieuw gerecht, ook geen nieuwe hotspot. Rak-Su is de kersverse winnaar van X-Factor UK en als we scout en jurylid Simon Cowell mogen geloven, kan de boyband weleens net zo groot worden als One Direction.

De finale van de Britse X-Factor duurde twee dagen. Rak-Su stond tegenover de talentvolle 20-jarige zangeres Grace Davies. Het was de eerste X-Factor-finale waarbij er alleen zelfgeschreven nummers ten gehore werden gebracht. Rak-Su kreeg de eer om het door de band geschreven nummer Dimelo te performen met rapper Wyclef Jean en dj Naught Boy. Finalist Grace Davies werd bijgestaan door singer-songwriter Paloma Faith. Zondag 3 december Rak-Su kreeg het merendeel van stemmen en won de finale van het veertiende seizoen van de Britse X-Factor. Dezelfde avond stonden de jongensmet hun finale-nummer Dimelo op nummer 1 in de iTunes Charts. Vijf andere nummers van Rak-Su stonden op plek 2 tot en met 5.

Wie is Rak-Su?

De boyband bestaat uit Myles Stephenson (26), Jamaal Shurland (25), Mustafa Rahimtulla (25), and Ashley Fongho (26). De jongens wonen in het Engelse Watford en zijn al een aantal jaar goede vrienden. Rapper en producer Myles werkte voor het X-Factor-avontuur als cliëntmanager bij een gezondheidsinstelling , leadzanger Jamaal werkte als assisten-fysiotherapeut, beatboxer Mustafa verdiende zijn brood als streetdanceleraar en tekstschrijver en rapper Ashley werkte voorheen als businessmanager. Het muzikale talent van Rak-Su is moeilijk in een hokje te stoppen, maar de jongens beschrijven het zelf als een ‘scala van r&b, hiphop, gangstarap en alles daartussenin’. Als je de muziek van Rak-Su hoort en hun strakke dansmoves ziet, dan wil je eigenlijk maar een ding en dat is de muziek harder zetten en meedansen!

Hoe het allemaal begon?

Afgelopen zomer deed Rak-Su auditie voor het laatste seizoen van X-Factor UK, ja hetzelfde seizoen waar ‘onze’ Berget Lewis ook aan meedeed. De auditie van de vier jongens van Rak-Su begon allesbehalve goed. De mannen zongen Senorita van Justin Timberlake, maar jurylid Simon Cowell onderbrak de boyband al snel omdat hij het niks vond. Of ze niet iets anders konden zingen. U vraagt, wij draaien, dachten de jongens, want met hun zelfgeschreven vrolijke nummer I'm Feeling You toverden ze binnen no-time een lach op het gezicht van juryleden Simon Cowell, Sharon Osbourne, Nicole Scherzinger en Louis Walsh.

Alleen maar zelfgeschreven nummers

Myles, Jamaal, Mustafa en Ashley werden gecoacht door topscout Simon Cowell, die in 2010 al de populaire boyband One Direction samenstelden. De muzikanten waagden het erop om tijdens hun auditie een zelfgeschreven nummer ten gehore te brengen en die traditie hebben ze tijdens de rest van het tv-programma voortgezet. Tijdens de bootcamp zongen ze hun nummer Knock Knock en ook met de liveshows wisten ze keer op keer het publiek te verrassen met hun vrolijke zelfgeschreven nummers als Mona Lisa, Mamacita en Dimelo.

X-Factor

De Britse jeugd had steeds minder vertrouwen in het talent van X-factor en geloofden minder goed in het format van het programma, omdat er altijd stereotype artiesten meededen. Volgens Simon Cowell heeft Rak-Su het vertrouwen in X-Factor teruggewonnen. „Ze representeren precies wat de jeugd wil zien, ze zijn inspirerend en uniek. De jongens hebben iets speciaals, net zoals One Direction dat had.” Ondanks het succes blijft de muzikale vriendengroep heel normaal. En juist omdat de jongens lekker zichzelf blijven, kunnen ze het nog weleens heel ver gaan schoppen. „Er zijn heel veel artiesten die aardig doen voor de camera, maar die in het echt monsters blijken te zijn.”

Hordes Fans!

De mannen hebben sinds het begin al een trouwe fanbase en krijgen inmiddels ook al wat rare verzoeken binnen. „Iemand vroeg of hij of zij aan onze sokken mocht ruiken”, zegt beatboxer Mustafa tegen The Sun. Ook jurylid Chery Cole was vanaf het begin af aan al fan, op Twitter schreef ze dat ze ‘obsessed’ was door Rak-Su.

Benieuwd waar de naam Rak-Su vandaan komt?

Fans vragen zich al weken lang af wat Rak-Su betekent en op de eigen website verklaren de mannen dat de naam Rak-Su komt van de uitdrukking ‘Tracks vs. Suits’, wat voor de jongens gelijkstaat aan ‘muziek & plezier vs. het volwassen leven’. Erg duidelijk is die uitleg niet, maar als het aan de jongens ligt, willen ze vooral veel muziek en positieve vibes verspreiden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

68

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

1 UUR

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

VANDAAG, 08:18

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

GISTEREN

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 DEC 2017

Ben jij een Topper met een hoofdletter T? Grijp je kans, want René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit hebben een vijfde lid nodig voor een van hun feesten.

Het doet een beetje denken aan K3 Zoekt K3: ook de Toppers openen een talentenjacht om hun doel te bereiken. Topper Gezocht is eveneens te zien bij SBS6 en gegadigden kunnen zich al opgeven.

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

9 DEC 2017

Bij de publieke omroep zien ze Humberto Tan als geschikte vervanger van Matthijs van Nieuwkerk, wanneer die voor een paar maanden DWDD verlaat.

NPO-directeur Frans Klein vertelt dit zaterdag in de Volkskrant. Klein zegt dat hij Tan een tijdje terug heeft gesproken voor 'een rol in het vervangen' van Van Nieuwkerk. „Maar hij heeft mij duidelijk gemaakt dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen.”

‘Wat gebeurt er met geamputeerde ledematen?’

Joost Swinkels/Q-music

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

Wat gebeurt er met het kleffe eten dat overblijft in vliegtuigen? Hoe werkt het met getuigenbescherming wanneer iemand een compleet andere identiteit aan moet nemen? En hoe komt het dat als je je wekker om acht uur zet, je vaak al 7.56 uit jezelf wakker wordt? Het zijn vragen waar Joost Swinkels altijd al antwoord op heeft willen hebben.

Joost Mag Het Weten

Trailer Jurassic World 2 ziet er superstrak uit

Hoofdrolspeler Chris Pratt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

Een van 's werelds bekendste filmfranchises komt in 2018 weer met een nieuw verhaal. In de reeks die ooit begon met Jurassic Park, is het komend jaar de beurt aan Jurassic World 2: Fallen Kingdom.

Nog zes maanden