Camera videoSuccesregisseur Johan Nijenhuis over Gek van Geluk

Gek van Geluk-hoofdrolspelers Matteo van der Grijn en Plien van Bennekom./Filmdepot

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

6 DEC 2017

Regisseur Johan Nijenhuis (49) over zijn nieuwe romantische komedie Gek van Geluk, slechte recensies, hoge bezoekersaantallen en #MeToo.

Plien van Bennekom
Toen ik erover nadacht wie die hoofdrol in Gek van Geluk kon gaan spelen, moest ik denken aan Bennie Stout, een andere film van mij, waarin Plien een bijrol heeft. Daarin speelt zij de vrouw van de burgemeester die op het moment dat haar gruwelijk verwende zoontje door Sinterklaas in de zak wordt meegenomen een meesterlijke scène neerzet waarbij je niet weet of je moet lachen of met haar mee moet huilen. Ik heb haar gevraagd een kop koffie te komen drinken, we hebben het script samen gelezen en hebben er allebei nog twee nachtjes over geslapen.

Matteo van der Grijn
De andere hoofdrolspelers zijn wél komen auditeren, met Plien als tegenspeelster, zodat we de rest van de cast om haar heen konden samenstellen. Dan kijk je met wie de wisselwerking het best is en wie elkaars grappen het best aanvullen. Matteo, met wie ik eerder werkte voor Toscaanse Bruiloft, is een heel erg goede acteur en heeft het geluk dat-ie er bijzonder mannelijk uitziet, maar hij speelt zelden grappige rollen, dus het was even de vraag hoe dat zou uitpakken. Bij de auditie bleek hij precies aan te voelen waar de grappen moesten zitten.

Improvisatie
Dit is de film waarbij we veruit het meest hebben geïmproviseerd. Met dit ensemble acteurs was het heel leuk om, wanneer er drie of vier takes goed opstonden de scène nog even buiten de lijntjes op te nemen. Opdracht was er even elke grap in te gooien waarvan je denkt dat-ie niet kan of mag. Daar zijn veel van de allerleukste grappen uitgekomen en die zitten vaak in de film.

Bezoekersaantallen
Mijn taak is om een zo grappig mogelijke film af te leveren en hoeveel mensen er de deur voor uitkomen heeft met allerlei factoren te maken. Met de concurrentie en het weer bijvoorbeeld. Onze Jongens heeft nét niet de 400.000 aangetikt, daar baal ik nóg van. Mijn succesvolste film was Verliefd Op Ibiza met meer dan 700.000 bezoekers. Dat was een enorme voor-elk-wat-wilsfilm. Het ging van jongetjes van 13 die voor Armin van Buuren kwamen tot vrouwen van 60 die fan waren van Simone Kleinsma.

Plien van Bennekom (rechts) en Carly Wijs./Filmdepot

Recensies
Klopt, mijn films krijgen met name in de zogenoemde kwaliteitskranten matige recensies. Daar lig ik niet wakker van. Kijk, als de hoofdredacteur van een krant zijn filmrecensent de opdracht meegeeft om op zoek te gaan naar obscure pareltjes voor een select publiek, dan gaat die ook op zoek naar die bijzondere Aziatische film en naar dat werk van die onderdrukte Georgische filmmaker. Dat hoort bij die kranten. Populaire films worden gelukkig door andere media weer goed opgepakt.

Johan Nijenhuis./ANP

#MeToo
Tot nu toe heb ik mij onthouden van elk commentaar en laat ik daarbij blijven. Als ik vandaag zeg dat er heel veel blauw bij zit, dan kan morgen weer blijken dat er juist heel veel rood bij komt en overmorgen komt er geel bij. Begrijp je wat ik bedoel? Nee? Als ik er nu een uitspraak over doe, is die meteen in beton gegoten. Zolang het allemaal nog in beweging is, vind ik dat ik er niets over moet zeggen. Ik weet niet van de hoed en de rand en dan is mijn mening de zoveelste mening.

Gek van Geluk is vanaf donderdag te zien in de Nederlandse bioscopen. 

Gek van Geluk in ‘t kort

In Gek van Geluk kruipt Plien van Bennekom in de rol van single moeder Lena. Ze schrijft liefdesliedjes, maar door een gebrek aan romantiek komt er weinig meer uit haar pen. Dan verzint haar beste vriendin, de zangeres Valerie (Carly Wijs), een oplossing. Ze huurt een werkloze acteur in om Lena’s hoofd ter inspiratie op hol te brengen. Lena valt als een blok voor de aantrekkelijke Hugo (Matteo van der Grijn) en het plan lijkt te slagen. Tot Lena's buik zo vol vlinders zit dat een nieuwe hitsingle wel het laatste is waar ze aan denkt. In een wanhopige poging om Lena alsnog aan het schrijven te krijgen, zet Valerie hun jarenlange vriendschap op het spel en confronteert Lena met de waarheid.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

40

Camera videoThe Last Jedi nieuw hoogtepunt in Star Wars-saga

De uitblinkende Adam Driver als schurk Kylo Ren

Foto van 'Metro'

Metro

1 UUR

Star Wars: The Last Jedi
Genre: Actie, avontuur, fantasy
Regie: Rian Johnson
Met: Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill en Andy Serkis
Waardering: 4 van de 5 ballen

‘I need help.’ Dat zegt Rey, een van de boeiendste personages uit de nieuwe Star Wars-reeks, aan het begin van The Last Jedi. Ze staat tegenover een Jedi–legende van vroegere tijden, de held van de originele Star Wars-trilogie (1977-1983): Luke Skywalker. Inmiddels heeft Skywalker zich teruggetrokken, verbitterd en alleen; deze last Jedi slijt zijn dagen op een afgelegen eiland, waar hij ‘s avonds de vissen eet die hij overdag vangt, en verder vooral wacht tot hij in anonieme stilte kan sterven.

Likeability of 5

Jonna Fraser: ik moest heel erg gestuurd worden

Mael en Jonna Fraser in de studio. / Stacii Samidin, TopNotch

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Platenlabel Top Notch gaat de samenwerking aan met jongerenplatform PASSI van Rabobank. Het doel: jongeren de kans bieden om hun talenten te ontdekken en geld te verdienen met hun passie en talent. Hitartiest Jonna Fraser is één van de zes artiesten die dit project wel ziet zitten en dook recent de studio in met de 21-jarige Herman Brood Academie-student Mael.

Broeden op de titel

Likeability of 3

Camera videoGiel Beelen over The Roast: top dankzij Sylvana

Giel Beelen voor aanvang van Comedy Centrals The Roast./Foto's: Samuel van Leeuwen

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

GISTEREN

Vriend en vijand pakten de op grote schaal geliefde en gehate Giel Beelen (40) aan in de nieuwe aflevering van The Roast die woensdagavond te zien is bij Comedy Central. „Toen Sylvana ‘ja’ zei, wist ik dat het top ging worden.”

Hoe voelde je je vijf minuten voordat het begon?
Heel relaxed en nieuwsgierig. Kom maar door, dacht ik. Maar naarmate de avond vorderde, begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen. Ze waren allemaal zo goed en ik dacht: kut, ik moet straks ook nog mijn zegje gaan doen.

Likeability of 3

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

11 DEC 2017

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

11 DEC 2017

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

10 DEC 2017

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 DEC 2017

Ben jij een Topper met een hoofdletter T? Grijp je kans, want René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit hebben een vijfde lid nodig voor een van hun feesten.

Het doet een beetje denken aan K3 Zoekt K3: ook de Toppers openen een talentenjacht om hun doel te bereiken. Topper Gezocht is eveneens te zien bij SBS6 en gegadigden kunnen zich al opgeven.