Likeability of 5

Lost Frequencies: de man van 1 miljard streams

Lost Frequencies heeft de massa's aan zijn voeten.

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

5 DEC 2017

De jonge Belgische dj Lost Frequencies slechtte de kaap van een miljard streams op Spotify en lanceert zijn nieuwe single Crazy. “Mijn leven is een beetje zot.”

De man van 1 miljard streams op Spotify komt opgevouwen op de achterbank van een klein autootje aanrijden bij het hoofdkwartier van Armada, zijn Nederlandse platenmaatschappij in Amsterdam. Een entree die in schril contrast staat met zijn status in de dancemuziekwereld. Als Lost Frequencies reist de 24-jarige Brusselaar de wereld af om clubs en festivals op zijn kop te zetten. En dat terwijl hij een paar jaar terug nog een economiestudentje was dat anoniem liedjes in elkaar knutselde op zijn studentenkamer.

Een van de liedjes die hij in zijn, zoals Belgen dat noemen, studentenkot maakte was Are You With Me, dat inmiddels 406 miljoen keer gestreamd is op Spotify en in 18 landen op nummer 1 stond. Zijn andere grote hit Reality staat inmiddels op 206 miljoen en nieuwe single Crazy, een paar dagen terug gelanceerd, tikt alweer bijna de 2 miljoen aan.

Glaasje water

„De productie van Are You With Me was een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet”, zegt De Laet, die met een glaasje water – terwijl je misschien eerder champagne zou verwachten bij bovenstaande successen – voor zijn neus op een stoel heeft plaatsgenomen. „Ik had niet meer dan een laptop en een koptelefoon toen ik het maakte en het was niet goed afgemixt. Tóch is het zo groot geworden. Dan zie je toch dat sfeer en melodie uiteindelijk belangrijker zijn dan techniek.”

Zonderling

Kan wel zijn, maar inmiddels is Lost Frequencies een pro. Zijn nummers klinken perfect tot in ieder detail detail, hij heeft een team om zich heen verzameld en onlangs begon hij zijn eigen label genaamd Found Frequencies. De eerste muziek die daarop uitkwam is de eerder genoemde nieuwe single Crazy, een samenwerking met het Nederlandse house-duo Zonderling. „Maar Found Frequencies is niet alleen bedoeld als een thuis voor mijn eigen muziek. Hopelijk wordt het ook een plek voor aanstormende talenten. Ik ben ook van plan om een aantal clubplaten op het label uit te brengen en voor de rest valt de sound samen met alles wat ik al draai in mijn sets en wat ik in mijn playlists zet.”

Het succes is hem duidelijk niet naar het hoofd gestegen. De Laet is bijzonder aardig en hij vertelt nog dezelfde vrienden en vriendin te hebben als voor zijn succes. „Mijn vrienden vinden het leuk dat ik de wereld overvlieg met mijn muziek, maar we hebben het meestal gewoon over alle andere dingen waar begintwintigers het over hebben. Mijn leven is een beetje een grap, vind ik. Niet de muziek die ik maak, maar het overdreven gedoe eromheen met al die securitymannen in clubs en zo. Daar heb ik helemaal niets mee.”

Simpele melodieën

De Laet heeft iets bijzonders, noem het muzikaliteit in combinatie met gevoel voor wat de massa wil horen. „Ik ben niet bang om simpele melodieën te maken. Daar luisteren mensen graag naar. Je hoeft het niet zo ver te zoeken.”

Zelf vindt hij overigens - bescheiden als hij is – dat zijn succes vooral een kwestie van geluk is, van het op het juiste moment de juiste muziek maken. „Tien jaar geleden was er veel minder dance op de radio dan tegenwoordig, zeker buiten Nederland. Toen brak de tijd van Robin Schulz, Felix Jaehn en Kygo aan. Hun muziek werd niet alleen op dancestations gedraaid, maar ook bij meer traditionele radiozenders met een veel bredere doelgroep. Zo gingen de kinderen én hun ouders naar die muziek luisteren en werd het groot. Ik kwam daar ook bij en maakte dus muziek die een hype werd. Dat is geluk hebben.”

En die 1 miljard streams vindt hij eigenlijk maar ‘zot’. „Het is geweldig, maar veel meer dan een getal is het ook niet. Het is niet zo dat ik dankzij die 1 miljard streams ineens heel goed slaap of zo. Het is wél zo dat ik dankzij die twee hits alle dingen kan doen die ik wil doen, en daar ben ik heel dankbaar voor. Verder leef ik gewoon mijn leven en is iedere dag een nieuwe challenge.”

Crazy en de andere liedjes van Lost Frequencies zijn te beluisteren via Spotify en andere streamingdiensten. Zijn debuutalbum Less Is More kwam uit bij Armada Music en is te koop in platen- en onlinewinkels.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lol
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

66

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

1 UUR

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

VANDAAG, 08:18

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

GISTEREN

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 DEC 2017

Ben jij een Topper met een hoofdletter T? Grijp je kans, want René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit hebben een vijfde lid nodig voor een van hun feesten.

Het doet een beetje denken aan K3 Zoekt K3: ook de Toppers openen een talentenjacht om hun doel te bereiken. Topper Gezocht is eveneens te zien bij SBS6 en gegadigden kunnen zich al opgeven.

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

9 DEC 2017

Bij de publieke omroep zien ze Humberto Tan als geschikte vervanger van Matthijs van Nieuwkerk, wanneer die voor een paar maanden DWDD verlaat.

NPO-directeur Frans Klein vertelt dit zaterdag in de Volkskrant. Klein zegt dat hij Tan een tijdje terug heeft gesproken voor 'een rol in het vervangen' van Van Nieuwkerk. „Maar hij heeft mij duidelijk gemaakt dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen.”

‘Wat gebeurt er met geamputeerde ledematen?’

Joost Swinkels/Q-music

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

Wat gebeurt er met het kleffe eten dat overblijft in vliegtuigen? Hoe werkt het met getuigenbescherming wanneer iemand een compleet andere identiteit aan moet nemen? En hoe komt het dat als je je wekker om acht uur zet, je vaak al 7.56 uit jezelf wakker wordt? Het zijn vragen waar Joost Swinkels altijd al antwoord op heeft willen hebben.

Joost Mag Het Weten

Trailer Jurassic World 2 ziet er superstrak uit

Hoofdrolspeler Chris Pratt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

Een van 's werelds bekendste filmfranchises komt in 2018 weer met een nieuw verhaal. In de reeks die ooit begon met Jurassic Park, is het komend jaar de beurt aan Jurassic World 2: Fallen Kingdom.

Nog zes maanden