Jan Versteegh over het vaderschap: fingers crossed

Jan Versteegh: Ik had allerlei vragen over het vaderschap en veel dingen waar ik onzeker over was. /Foto: Estera Marysia

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

5 DEC 2017

In zijn nieuwe programma Jan Wordt Vader zoekt presentator en aanstaande – en inmiddels kersverse - vader Jan Versteegh (31) uit hoe hij het beste kan worden in zijn nieuwe functie.

In Jan Wordt Vader bereid je je voor op het vaderschap en inmiddels ben je vader van een dochter. Hoe bevalt het?
Heel goed. Bekende vaders die ik voor het programma sprak zeiden: besef dat het niet alleen maar een roze wolk is, het is ook gewoon zwaar. Maar ik denk dat mijn vrouw en ik geluk hebben gehad; als onze dochter niet eet dan slaapt ze, punt. Ik ken ook verhalen van mensen van wie de baby de eerste drie maanden non-stop huilde.

Waarom wilde je dit programma maken?
Ik had allerlei vragen over het vaderschap en veel dingen waar ik onzeker over was. Omdat ik begreep dat meer ouders en aanstaande ouders dat hebben, dacht ik dat het een goed idee was om er een programma van te maken. Een andere reden is dat ik het zo goed mogelijk wil doen als vader. Als je in Nederland een auto wilt besturen moet je een theorie- en praktijkexamen halen, als je een kind krijgt, volgens mij een veel grotere verantwoordelijkheid, zeggen mensen alleen maar ‘hé pik, gefeliciteerd!’. Als mijn dochter dertig is zou ik graag willen dat ze zegt dat haar papa het heel goed gedaan heeft en dat ze wat aan me heeft gehad. Het is niet zomaar iets.

Zijn je vragen beantwoord?
Misschien dat het programma nog wel meer vragen heeft opgeroepen dan heeft beantwoord. Je kunt je eigenlijk helemaal niet voorbereiden op het krijgen van een kindje. Alle cursussen die ik zag waren niet echt wat voor mij, maar als mensen er wat aan hebben, wie ben ik dan om ergens wat van te vinden. Het enige wat mij geholpen heeft is dat ik voor het programma bij een bevalling ben geweest, daarom was ik minder in shockmodus toen mijn vrouw beviel en kon ik er beter voor haar zijn.

Wat is het gekste wat je bent tegengekomen qua voorbereiding op het vaderschap?
Unborn Child Readings, waarbij iemand met je ongeboren kind gaat praten. Daar hoeft je vrouw of vriendin niet eens bij te zijn, het kan zelfs per e-mail. Ik vroeg of de vrouw die dat deed of ze onze dochter wilde vragen wat ze van de naam vond die we voor haar bedacht hadden. ‘Daar wil ze niet te veel over zeggen’, zei ze. Ja, zo kan ik het ook!

Voor het programma heb je ook met je eigen vader over het vaderschap gesproken. Hoe was dat?
Confronterend. ‘Goh, hoe vind je dat je het gedaan hebt als vader?’, is een vraag die je normaal gesproken niet meteen aan je vader stelt. ‘Wat voor kind was ik?’, vroeg ik hem ook. Zei-ie dat ik soms ongelukkig was, dat ik niet echt ergens bij paste. Best pijnlijk. Ik praat ook met mijn vrouw Dieuwertje over wat zij van mij verwacht. Ik ben veel weg voor mijn werk en zij vraagt mij hoe ik dat ga doen wanneer ik vader ben. ‘Ik ga zorgen dat het beter wordt’, zeg ik dan. ‘Hoe dan?’, vraagt ze. Ik weer: ‘Daar ga ik gewoon voor zorgen’. Dieuwertje weer: ‘Is allemaal leuk dat je dat zegt, maar ik hoor niks concreets’.

Had je nooit eerder van je ouders gehoord dat je ongelukkig was als kind?
Ik wist wel dat ik er niet goed bij paste en soms ongelukkig was, maar als je dat ineens terug hoort van je vader, op tv, is dat toch best confronterend.

Je hoopt dat je dochter over dertig jaar zegt dat je het goed hebt gedaan. Is dat iets wat je ook over je eigen vader zegt?
Euh… hij heeft het op zijn eigen manier gedaan zullen we maar zeggen, haha. Is dat geen mooi, diplomatiek antwoord? We zijn heel goed met elkaar, hoor. Ik ga sommige dingen wel anders doen. Ik denk trouwens dat ieder kind dat zegt. Niemand zegt dat-ie het precies zo gaat doen als zijn ouders het hebben gedaan. Je kunt het ook helemaal niet perfect doen natuurlijk. Je gaat onherroepelijk fouten maken. Misschien is dat ook wel weer een geruststelling. Afijn, fingers crossed.

Jan Wordt Vader is vanaf morgenavond elke week vanaf 21.20 uur te zien op NPO 3.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Likeability of 5

Jonna Fraser: ik moest heel erg gestuurd worden

Mael en Jonna Fraser in de studio. / Stacii Samidin, TopNotch

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Platenlabel Top Notch gaat de samenwerking aan met jongerenplatform PASSI van Rabobank. Het doel: jongeren de kans bieden om hun talenten te ontdekken en geld te verdienen met hun passie en talent. Hitartiest Jonna Fraser is één van de zes artiesten die dit project wel ziet zitten en dook recent de studio in met de 21-jarige Herman Brood Academie-student Mael.

Broeden op de titel

Likeability of 3

Camera videoGiel Beelen over The Roast: top dankzij Sylvana

Giel Beelen voor aanvang van Comedy Centrals The Roast./Foto's: Samuel van Leeuwen

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

GISTEREN

Vriend en vijand pakten de op grote schaal geliefde en gehate Giel Beelen (40) aan in de nieuwe aflevering van The Roast die woensdagavond te zien is bij Comedy Central. „Toen Sylvana ‘ja’ zei, wist ik dat het top ging worden.”

Hoe voelde je je vijf minuten voordat het begon?
Heel relaxed en nieuwsgierig. Kom maar door, dacht ik. Maar naarmate de avond vorderde, begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen. Ze waren allemaal zo goed en ik dacht: kut, ik moet straks ook nog mijn zegje gaan doen.

Likeability of 3

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

11 DEC 2017

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

11 DEC 2017

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

10 DEC 2017

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 DEC 2017

Ben jij een Topper met een hoofdletter T? Grijp je kans, want René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit hebben een vijfde lid nodig voor een van hun feesten.

Het doet een beetje denken aan K3 Zoekt K3: ook de Toppers openen een talentenjacht om hun doel te bereiken. Topper Gezocht is eveneens te zien bij SBS6 en gegadigden kunnen zich al opgeven.

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

9 DEC 2017

Bij de publieke omroep zien ze Humberto Tan als geschikte vervanger van Matthijs van Nieuwkerk, wanneer die voor een paar maanden DWDD verlaat.

NPO-directeur Frans Klein vertelt dit zaterdag in de Volkskrant. Klein zegt dat hij Tan een tijdje terug heeft gesproken voor 'een rol in het vervangen' van Van Nieuwkerk. „Maar hij heeft mij duidelijk gemaakt dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen.”