Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Entertainment 14 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Hardwell: Kinderen sliepen onder mijn billboard

Een enorm dance-concert waar iedereen gratis heen kan én waarmee kinderen uit de sloppenwijken van India worden gesteund. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar de wereldberoemde Nederlandse dj Hardwell deed het. Samen met liefdadigheidsorganisatie Magic Bus was hij verantwoordelijk voor Hardwell’s World’s Biggest Guestlist, een driedaags event waarmee begin december geld werd ingezameld om kinderen in India naar school te kunnen sturen.

Slapen onder een billboard

„De eerste keer dat ik in India was, werd ik geconfronteerd met dakloze kinderen. Ze lagen te slapen onder mijn eigen billboard”, vertelt de dj aan Metro. „Dat heeft me zo geraakt dat ik dacht: de volgende keer dat ik hier ben, wil ik iets terugdoen.” Dat werd World’s Biggest Guestlist. „Oftewel één grote gastenlijst. Niemand betaalt entree. De opbrengsten van het festival waren voor mijn United We Are Foundation en Magic Bus. We willen zoveel mogelijk kinderen helpen met educatie in India.”

Van zelfmoordneigingen naar zuster

Hardwell hield al eerder zo’n actie in Mumbai. „Om tweeënhalf jaar later terug te komen en oog in oog te staan met kinderen die je hebt geholpen, dat is een onvergetelijke ervaring. Dan zie je echt waar je het voor doet.” Dat zag Hardwell ook op de scholen waar hij is geweest in India. Eén meisje is hem in het bijzonder bijgebleven. „Ze vertelde dat haar ouders haar wilden uithuwelijken toen ze tien jaar oud was. Ze werd mishandeld en wilde een einde aan haar leven maken. Ze kwam in het Magic Bus-programma terecht en nu, twee jaar later, gaat ze studeren. Ze wordt zuster. Kort geleden had ze geen zin meer in het leven en nu gaat zij anderen helpen.”

Niet naar school mogen

De meeste kinderen in India willen dolgraag naar school. „Het grootste probleem is kinderen daadwerkelijk uit de sloppenwijken te halen”, vertelt de dj. „Jonge meisjes worden vaak uitgehuwelijkt, jongetjes krijgen niet de kans om naar school te gaan. Magic Bus zet zich in om ze ook echt naar school te sturen. Vaak willen ze niets liever.” Hoe anders is dat soms hier in ons land. „Ik weet dat in Nederland veel kinderen soms liever niet naar school gaan, maar in India wil iedereen een kans om hogerop te komen.” Duur is het niet, als je het omrekent in euro’s. „Uit mijn hoofd is het 175 euro voor zeven jaar onderwijs voor een kind.”

Een leven veranderen

De tweede editie van World’s Biggest Guestlist was wat Hardwell betreft een succes. „Het was geweldig! Je krijgt zoveel liefde van mensen. Iedereen is aan het feesten, met het doel om kinderen te helpen.” Sommige kinderen waren zelf ook op het festival. „Ze waren nog nooit op een dance-evenement geweest. Kinderen die bij wijze van spreken twee jaar geleden nog niks hadden en nu stonden te dansen. Dat is fantastisch.”

Toekomstmuziek

En nu? Kunnen we straks Indiase invloeden verwachten in zijn muziek? „Januari en februari zijn op drie of vier shows na geblokt om weer de studio in te duiken. Ik laat me zeker inspireren door India. Het is echt het ene uiterste en het andere uiterste. Bollywoodmuziek is echt op compleet andere toonladders geschreven dan wij hier met onze muziek doen. Juist daarom is het misschien wel heel interessant. Ik heb ook verschillende Indiase muzikanten ontmoet, dus wie weet in de toekomst…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.