Friends eindelijk op Netflix: Top of gedateerd?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

5 DEC 2017

Gekke Phoebe, neurotische Monica, dommige Joey, grappenmaker Chandler, rare Ross en knappe Rachel. Jarenlang smeekten de fans Netflix om de Amerikaanse hitserie Friends op te nemen in het aanbod. In andere landen waren de humoristische belevenissen van de zes vrienden uit New York al lang te zien op de streamingdienst, maar in Nederland nog niet. Daar komt nu dus eindelijk verandering in. Per 1 januari 2018 zijn alle tien seizoenen van Friends, dat van 1994 tot en met 2004 liep, op Netflix te zien.

Elf keer gezien

Op social media ging het los toen Netflix ‘We’ll be there for you, ‘cause you’re there for us too’, de themesong van de serie, postte. De fans en niet-fans wisten toen genoeg. „Omdat Friends in Nederland veel aangevraagd werd via het formulier op de hulpwebsite van Netflix, hebben we besloten de volledige serie voor de Nederlandse abonnees beschikbaar te maken”, aldus een Netflix-woordvoerder.

„Ik heb de serie al een stuk of elf keer gezien”, zegt Pieter de Bruyne (39). „De laatste keer was twee jaar geleden, maar het begint toch opnieuw te kriebelen. Mijn favoriete aflevering is ‘The One Where Joey Speaks French’ waarin hij een auditie doet voor een Franstalig toneelstuk. Lachen geblazen.”

Ontzettend blij

„Ik ben hier ontzettend blij mee”, aldus de 18-jarige Naomi Waterfort. „Ik zit nu in seizoen vier. Maar het is wel een gedoe, ik kijk het meestal via Amerikaanse websites of soms op Comedy Central. Nu kan ik het kijken wanneer ik het wil. Rachel is mijn favoriete personage, omdat ze sommige dingen op dezelfde manier aanpakt zoals ik zou doen.”

Maar niet iedereen reageert verheugd. Zo snappen Lesley van Ingen (30) en zijn vriendin Charlotte de Bruijn (22) niet dat Friends straks op Netflix te zien is. „Ik keek het vroeger”, zegt Lesley. „Toen vond ik het wel leuk, maar op een gegeven moment begon de serie me tegen te staan: de personages, dezelfde eentonige grappen. Het is een typische jaren 90-serie. Het is niet meer relevant.”

Tijdloos

Daar is Naomi het niet mee eens: „Friends is juist tijdloos. Ik ben achttien jaar, heb de jaren 90 niet meegemaakt, maar vind de serie fantastisch. En ik ben niet de enige. Met een vriendin app ik vaak als iets leuks gebeurt. Friends gaat over een leuke vriendengroep die langzaamaan volwassen wordt en die op de weg daarnaartoe herkenbare momenten meemaakt die leuk en grappig zijn. Net zoals wij allemaal met onze vriendengroepen meemaken. Neem bijvoorbeeld Rachel. In het begin heeft ze een luizenleventje, wordt ze onderhouden door haar ouders. Ze heeft nooit een baantje gehad, totdat ze serveerster wordt in Central Perk. Ze wil zo laten zien dat ze het wel degelijk zelf kan, dat ze zichzelf kan redden zonder hulp, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Ik vind dat een belangrijk motto.”

Nieuwe series

„Tja, ik begrijp ook wel dat smaken verschillen”, zegt Lesley. „Ik hoef het ook niet te kijken. Maar wat me vooral tegenstaat is dat Netflix de prijs heeft verhoogd. Ik betaal nu 14 euro per maand voor Netflix Premium en verwacht dan dat ze met nieuwe series en films komen en niet met een serie die iedere avond op Comedy Central te zien is.”

Netflix benadrukt het hele jaar bezig te zijn om het aanbod te vernieuwen. „Wij geloven in de vrijheid van zelf kunnen bepalen hoe, wanneer, waar en hoeveel afleveringen je wilt kijken”, aldus een woordvoerder. „Dat geldt ook voor wat je kijkt. Heb je geen behoefte aan Friends, dan kijk je niet.”

Naomi vindt het argument dat Friends op Comedy Central te zien is en daardoor niet voor Netflix geschikt is onzin: „Modern Family en How I Met Your Mother zijn twee vergelijkbare series die ook op Netflix en Comedy Central te zien zijn.” Volgens Pieter heeft iedereen het recht om kritiek te hebben: „Maar volgens mij is dit een serie die populair zal blijven. Friends bijft een brede doelgroep aanspreken. Ik zal zeker weer kijken.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Likeability of 5

Jonna Fraser: ik moest heel erg gestuurd worden

Mael en Jonna Fraser in de studio. / Stacii Samidin, TopNotch

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Platenlabel Top Notch gaat de samenwerking aan met jongerenplatform PASSI van Rabobank. Het doel: jongeren de kans bieden om hun talenten te ontdekken en geld te verdienen met hun passie en talent. Hitartiest Jonna Fraser is één van de zes artiesten die dit project wel ziet zitten en dook recent de studio in met de 21-jarige Herman Brood Academie-student Mael.

Broeden op de titel

Likeability of 3

Camera videoGiel Beelen over The Roast: top dankzij Sylvana

Giel Beelen voor aanvang van Comedy Centrals The Roast./Foto's: Samuel van Leeuwen

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

GISTEREN

Vriend en vijand pakten de op grote schaal geliefde en gehate Giel Beelen (40) aan in de nieuwe aflevering van The Roast die woensdagavond te zien is bij Comedy Central. „Toen Sylvana ‘ja’ zei, wist ik dat het top ging worden.”

Hoe voelde je je vijf minuten voordat het begon?
Heel relaxed en nieuwsgierig. Kom maar door, dacht ik. Maar naarmate de avond vorderde, begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen. Ze waren allemaal zo goed en ik dacht: kut, ik moet straks ook nog mijn zegje gaan doen.

Likeability of 3

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

11 DEC 2017

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

10 DEC 2017

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 DEC 2017

Ben jij een Topper met een hoofdletter T? Grijp je kans, want René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit hebben een vijfde lid nodig voor een van hun feesten.

Het doet een beetje denken aan K3 Zoekt K3: ook de Toppers openen een talentenjacht om hun doel te bereiken. Topper Gezocht is eveneens te zien bij SBS6 en gegadigden kunnen zich al opgeven.

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

9 DEC 2017

Bij de publieke omroep zien ze Humberto Tan als geschikte vervanger van Matthijs van Nieuwkerk, wanneer die voor een paar maanden DWDD verlaat.

NPO-directeur Frans Klein vertelt dit zaterdag in de Volkskrant. Klein zegt dat hij Tan een tijdje terug heeft gesproken voor 'een rol in het vervangen' van Van Nieuwkerk. „Maar hij heeft mij duidelijk gemaakt dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen.”