15 jaar en de handen al vrijwillig uit de mouwen

15 jaar en de handen al vrijwillig uit de mouwen

Daphne: Ik vind het leuk om allerlei taken te verrichten.

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

7 DEC 2017

„Ik raad iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen”, zegt Daphne. Donderdag 7 december is het Internationale Vrijwilligersdag.

Ze is nog maar 15, maar Daphne Kremer uit Winterswijk doet al meer dan een jaar vrijwilligerswerk. Nadat zij een maatschappelijke stage liep bij Humanitas Oostelijke Achterhoek, is Daphne er gebleven om regelmatig de handen uit de mouwen te steken.

Meer dan handen

De drukke tiener (ze speelt ook nog saxofoon, schrijft voor de schoolkrant en heeft een horecabijbaantje op een golfbaan) kreeg onlangs te horen dat zij als een van de vele vrijwilligers in het land kans maakt op een ‘Meer dan handen vrijwilligersprijs’. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt om vrijwilligers en hun organisaties in het zonnetje te zetten. Vanaf donderdag, de Internationale Vrijwilligersdag met het thema Vrijwilligers maken het verschil, kan er gestemd worden (zie onderaan).

„Toen ik hoorde dat ik vrijwilligerswerk zou kunnen doen, sprak mij dat heel erg aan. Ik vind het leuk om allerlei taken te verrichten”, zegt Daphne. „Humanitas Oostelijke Achterhoek zet zich in voor jonge en oudere mensen die het moeilijk hebben, eenzaam zijn en een steuntje in de rug nodig hebben. De organisatie heeft ook een Vriendencafé en daar help ik mee bij bijvoorbeeld bingo’s en barbecues.”

Schrijven voor dementerende

Maar dat niet alleen. Daphne zet zich ook in voor de activiteit Levenstijdschriften. „Voor een oudere dame schrijf ik in stukjes haar levensverhaal op en ik plaats er foto’s van nu en vroeger bij. Die mevrouw is dementerend en door het tijdschrift komt ze weer achter dingen van toen en onthoudt zij dingen beter.”

15 jaar en de handen al vrijwillig uit de mouwen

Daphne vrijwillig aan de slag

Daphne hoopt nog lang vrijwilligerswerk te mogen doen. „Zo lang als het kan, want ik vind het leuk en belangrijk.” Dat ze nu is voorgedragen voor een prijs, vindt ze heel bijzonder. „Ik had dat nooit verwacht. Ik ben nog maar 15, dus ik vind het best apart.” De nominatie op zich vindt Daphne al leuk genoeg. „Als ik de prijs niet krijg dan gun ik het een ander ook heel erg. Maar misschien maak ik wel kans omdat ik de jongste vrijwilliger ben.”

Vrijwilligerswerk breed

Hoewel Daphne voor zover ze weet geen leeftijdsgenootjes heeft die net als zij vrijwilligerswerk doen, raadt ze het anderen zeker aan: „Sommigen denken dat vrijwilligerswerk altijd met oudere mensen is, maar het kan juist heel breed zijn en ook met jongeren. Ga het gewoon eens proberen zou ik zeggen, dan weet je zelf hoe het is om vrijwilliger te zijn.”

Stemmen op vrijwilligers

Zo’n 5 miljoen Nederlanders doen vrijwilligerswerk. Zij zorgen er onder meer voor dat kinderen kunnen sporten, er groen is in de buurt, ouderen ondersteuning krijgen, de EHBO is geregeld op festivals en branden worden geblust. Als blijk van waardering reikt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) - samen met VNG en NOV - de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’ uit. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 30 januari via Vrijwilligersprijzen.nl op ruim 100 projecten en vrijwilligers in drie categorieën: lokaal, landelijk en de Vriendenloterij Passieprijs.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Likeability of 5

Jonna Fraser: ik moest heel erg gestuurd worden

Mael en Jonna Fraser in de studio. / Stacii Samidin, TopNotch

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Platenlabel Top Notch gaat de samenwerking aan met jongerenplatform PASSI van Rabobank. Het doel: jongeren de kans bieden om hun talenten te ontdekken en geld te verdienen met hun passie en talent. Hitartiest Jonna Fraser is één van de zes artiesten die dit project wel ziet zitten en dook recent de studio in met de 21-jarige Herman Brood Academie-student Mael.

Broeden op de titel

Likeability of 3

Camera videoGiel Beelen over The Roast: top dankzij Sylvana

Giel Beelen voor aanvang van Comedy Centrals The Roast./Foto's: Samuel van Leeuwen

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

GISTEREN

Vriend en vijand pakten de op grote schaal geliefde en gehate Giel Beelen (40) aan in de nieuwe aflevering van The Roast die woensdagavond te zien is bij Comedy Central. „Toen Sylvana ‘ja’ zei, wist ik dat het top ging worden.”

Hoe voelde je je vijf minuten voordat het begon?
Heel relaxed en nieuwsgierig. Kom maar door, dacht ik. Maar naarmate de avond vorderde, begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen. Ze waren allemaal zo goed en ik dacht: kut, ik moet straks ook nog mijn zegje gaan doen.

Likeability of 3

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

11 DEC 2017

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

10 DEC 2017

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 DEC 2017

Ben jij een Topper met een hoofdletter T? Grijp je kans, want René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit hebben een vijfde lid nodig voor een van hun feesten.

Het doet een beetje denken aan K3 Zoekt K3: ook de Toppers openen een talentenjacht om hun doel te bereiken. Topper Gezocht is eveneens te zien bij SBS6 en gegadigden kunnen zich al opgeven.

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

9 DEC 2017

Bij de publieke omroep zien ze Humberto Tan als geschikte vervanger van Matthijs van Nieuwkerk, wanneer die voor een paar maanden DWDD verlaat.

NPO-directeur Frans Klein vertelt dit zaterdag in de Volkskrant. Klein zegt dat hij Tan een tijdje terug heeft gesproken voor 'een rol in het vervangen' van Van Nieuwkerk. „Maar hij heeft mij duidelijk gemaakt dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen.”