15 jaar en de handen al vrijwillig uit de mouwen

15 jaar en de handen al vrijwillig uit de mouwen

Daphne: Ik vind het leuk om allerlei taken te verrichten.

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

7 DEC 2017

„Ik raad iedereen aan om vrijwilligerswerk te doen”, zegt Daphne. Donderdag 7 december is het Internationale Vrijwilligersdag.

Ze is nog maar 15, maar Daphne Kremer uit Winterswijk doet al meer dan een jaar vrijwilligerswerk. Nadat zij een maatschappelijke stage liep bij Humanitas Oostelijke Achterhoek, is Daphne er gebleven om regelmatig de handen uit de mouwen te steken.

Meer dan handen

De drukke tiener (ze speelt ook nog saxofoon, schrijft voor de schoolkrant en heeft een horecabijbaantje op een golfbaan) kreeg onlangs te horen dat zij als een van de vele vrijwilligers in het land kans maakt op een ‘Meer dan handen vrijwilligersprijs’. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt om vrijwilligers en hun organisaties in het zonnetje te zetten. Vanaf donderdag, de Internationale Vrijwilligersdag met het thema Vrijwilligers maken het verschil, kan er gestemd worden (zie onderaan).

„Toen ik hoorde dat ik vrijwilligerswerk zou kunnen doen, sprak mij dat heel erg aan. Ik vind het leuk om allerlei taken te verrichten”, zegt Daphne. „Humanitas Oostelijke Achterhoek zet zich in voor jonge en oudere mensen die het moeilijk hebben, eenzaam zijn en een steuntje in de rug nodig hebben. De organisatie heeft ook een Vriendencafé en daar help ik mee bij bijvoorbeeld bingo’s en barbecues.”

Schrijven voor dementerende

Maar dat niet alleen. Daphne zet zich ook in voor de activiteit Levenstijdschriften. „Voor een oudere dame schrijf ik in stukjes haar levensverhaal op en ik plaats er foto’s van nu en vroeger bij. Die mevrouw is dementerend en door het tijdschrift komt ze weer achter dingen van toen en onthoudt zij dingen beter.”

15 jaar en de handen al vrijwillig uit de mouwen

Daphne vrijwillig aan de slag

Daphne hoopt nog lang vrijwilligerswerk te mogen doen. „Zo lang als het kan, want ik vind het leuk en belangrijk.” Dat ze nu is voorgedragen voor een prijs, vindt ze heel bijzonder. „Ik had dat nooit verwacht. Ik ben nog maar 15, dus ik vind het best apart.” De nominatie op zich vindt Daphne al leuk genoeg. „Als ik de prijs niet krijg dan gun ik het een ander ook heel erg. Maar misschien maak ik wel kans omdat ik de jongste vrijwilliger ben.”

Vrijwilligerswerk breed

Hoewel Daphne voor zover ze weet geen leeftijdsgenootjes heeft die net als zij vrijwilligerswerk doen, raadt ze het anderen zeker aan: „Sommigen denken dat vrijwilligerswerk altijd met oudere mensen is, maar het kan juist heel breed zijn en ook met jongeren. Ga het gewoon eens proberen zou ik zeggen, dan weet je zelf hoe het is om vrijwilliger te zijn.”

Stemmen op vrijwilligers

Zo’n 5 miljoen Nederlanders doen vrijwilligerswerk. Zij zorgen er onder meer voor dat kinderen kunnen sporten, er groen is in de buurt, ouderen ondersteuning krijgen, de EHBO is geregeld op festivals en branden worden geblust. Als blijk van waardering reikt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) - samen met VNG en NOV - de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen’ uit. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 30 januari via Vrijwilligersprijzen.nl op ruim 100 projecten en vrijwilligers in drie categorieën: lokaal, landelijk en de Vriendenloterij Passieprijs.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Likeability of 5

Gordon verdrietig: Alleen maar negatief gezeik

Portret van Gordon. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Gordon was vrijdagavond te gast bij RTL Late Night om te praten over zijn keuze om uiteindelijk met niemand in het huwelijksbootje te stappen voor zijn programma Gordon Gaat Trouwen. De reacties op zijn keuze blijken hem heel boos en verdrietig te hebben gemaakt.

Weinig begrip

Anouk dumpt beide The Voice-kandidaten
Likeability of 5

Anouk dumpt beide The Voice-kandidaten

Anouk neemt geen van beide Voice-kandidaten mee na de battle | Foto: Uit de uitzending

Foto van 'Bregje Simons'

Bregje Simons

GISTEREN

Coach Anouk heeft vrijdagavond in The Voice Of Holland beide kandidaten na hun battle naar huis gestuurd. De jonge meiden Nina ten Kate en Nikita Pellencau zongen samen het nummer Symphony van Clean Bandit en Zara Larsson. Maar volgens hun coach Anouk deden de meiden dat 'gewoon niet goed'. ,,Dus neem ik ze geen van tweeën mee'', zegt de coach tijdens de uitzending.

Disney neemt Fox over: The Simpsons weer gelijk

Disney neemt Fox over: The Simpsons weer gelijk

The Simpsons hadden al voorspeld dat Disney Fox over zou nemen | Foto: Screenshot uit aflevering

Foto van 'Bregje Simons'

Bregje Simons

GISTEREN

Na maanden onderhandelen ligt er een deal: Disney koopt voor 52 miljard euro grote delen van het netwerk Fox. Als de deal doorgaat vallen onder meer Avatar, Titanic, X-Men, Deadpool, The Simpsons, Kung Fu Panda en Family Guy dan in handen van Disney. De koop maakt Disney een nog grotere speler in de mediawereld, en dat is ook precies de bedoeling. Disney wil namelijk een eigen videostreamingdienst op gaan zetten volgens NOS. Ze bieden nu films aan via Netflix en Amazon Prime, maar in 2019 hopen ze zelf een dienst op de markt te hebben. Daarvoor hebben ze meer films en series nodig.

Dat er nu een deal ligt tussen Disney en Fox wil nog niet zeggen dat de koop daadwerkelijk doorgaat. Mededingingsautoriteiten moeten zich er ook over uitspreken, aldus NOS. Omdat Disney door de deal een stuk machtiger wordt, spreekt het niet vanzelf dat er ook goedkeuring komt.

Gordon trouwt met... niemand!

Gordon blijkt niet de liefde van zijn leven te hebben gevonden. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

15 DEC 2017

Gordon heeft aan het einde van zijn zoektocht naar een ideale echtgenoot besloten nog niemand ten huwelijk te vragen. Zowel de bedeesde horeca-ondernemer Rogier als de goedlachse Italiaanse steward Manuel kreeg niet het gehoopte huwelijksaanzoek.

De achtste en laatste aflevering van Gordon gaat trouwen…maar met wie? speelde zich af in Zuid-Afrika. Gordon had twee potentiële huwelijkspartners naar Kaapstad meegenomen en stelde zijn keuze uit tot het allerlaatste moment.

Gordon: 'Ik heb echt klote weken gehad'

Met wie gaat Gordon trouwen? / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

14 DEC 2017

Voor wie kiest Gordon vanavond in Gorden Gaat Trouwen... Maar Met Wie? De ex-zanger en presentator vertelde donderdagmiddag in De Coen en Sander Show dat hij in ieder geval heel lang heeft nagedacht over het tv-programma.

„Ik heb er vier jaar over gedaan om ja te zeggen", zei Gordon in de show. „En het is ook niet niks. Het is wel een stap die je maakt. Ik laat zo intens in mijn privéleven kijken, dat was voor mij echt wel een moeilijke stap.

DJ Hardwell is inspired by India

DJ Hardwell is inspired by India

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

14 DEC 2017

Hardwell is one of the biggest DJ’s in the world. In India he saw homeless children sleeping under one of his billboards. It touched him so deeply that he decided to help them.

A gigantic dance concert free for everyone which supports children living in the slums of India. It sounds too good to be true, but that’s what the world famous Dutch DJ Hardwell did. Together with charity organization Magic Bus he was responsible for Hardwell’s World’s Biggest Guestlist, an event of three days with which money was raised in the beginning of December to send children in India to school.

Robbie Williams lag week op IC na hersenafwijking. / EPA

Robbie Williams lag week op IC na hersenafwijking

De Britse zanger blijkt een week lang op de IC te hebben gelegen. / EPA

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

14 DEC 2017

De Britse zanger Robbie Williams blijkt in september zeven dagen op de intensive care te hebben gelegen, nadat er door de artsen een afwijking in zijn hersenen was geconstateerd die leek op bloed. Hij vertelt dat hij hierdoor zijn optredens in Rusland moest annuleren.

De zanger begon te kwijlen en had geen gevoel meer in linkerarm