Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 16 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

YouTube-ster Teske: dit is een fulltime baan

Met 332.128 abonnees op YouTube, 329.000 volgers op Instagram en miljoenen streams op Spotify is Teske de Schepper één van de grote kanshebbers voor een XITE-award in de categorie Best Online Artist.

De 22-jarige YouTuber, vlogger, blogger en zangeres was er al vroeg bij. Toen ze 13 was begon ze al met het maken en posten van YouTube-video’s. Tegenwoordig misschien een normale bezigheid voor iemand van die leeftijd, maar dat was het in 2008 nog zeker niet. Haar fanschare groeide gestaag uit tot de massa die het anno nu is. „Ik vind het lastig om te achterhalen hoe het komt dat het zo uit de hand gelopen is”, zegt Teske bescheiden. „Misschien is het omdat ik altijd persoonlijk probeer te zijn. Veel jonge vrouwen herkennen zich in mij, denk ik.”

Vijfennegentig procent van de abonnees op haar YouTube-kanaal is vrouw, de meesten van hen zijn tussen de 16 en de 24 jaar oud. „Mijn volgers groeien met mij mee. Toen ik 13 was, waren mijn volgers dat ook. Ik was een make-up meisje en vertelde hoe ik me opmaakte. Inmiddels woon ik samen en praat ik over dingen, mijn interieur bijvoorbeeld, waar iemand die 13 is niet zo veel mee heeft. Over make-up praat ik nooit meer. Ik vind het nu veel leuker om verhalen uit mijn leven te vertellen, het leven van een jongvolwassene.”

Grappig wereldje

YouTube is een wereld op zich, vertelt ze. „Vloggen is eigenlijk een genre op zich, net zoals rap dat is in de muziek. Als je vlogt laat je met de camera in je hand je dagelijkse leven zien. Enzo Knol doet dat bijvoorbeeld. Mijn vriend (die Mertabi heet op YouTube) maakt ook YouTube-video’s, maar die maakt gescripte comedy sketches. Een beetje Draadstaal-achtig, maar dan op YouTube. Dan heb je natuurlijk meiden die make-up video’s maken, en er wordt veel gegamed. Het is zo’n grappig wereldje, er zit van alles in.”

„Ik vind het nu veel leuker om verhalen uit mijn leven te vertellen, het leven van een jongvolwassene.”/Betephotography

Haar carrières als online artiest en zangeres lopen in elkaar over en versterken elkaar. „Als je mij volgt op YouTube zie je video’s waarin ik in de studio met mijn band aan het repeteren ben. Met mijn muziek trek ik weer een heel andere, oudere doelgroep. Op Alles Is, mijn laatste ep, staat bijvoorbeeld een liedje dat ik met Paul de Munnik heb gemaakt en dat trekt een heel ander publiek dan mijn video’s op YouTube. Het gekke is: er wordt gedacht dat er alleen jonge meisjes naar mijn concerten komen. Het merendeel bestaat ook nog steeds uit jonge meisjes, maar naarmate de tijd verstrijkt en mijn muziek wat volwassener wordt, zie ik opeens ook koppeltjes staan en vrouwen van halverwege de twintig. Dat vind ik heel leuk.”

Luizenleven

Wat veel mensen ook denken is dat online artiesten een luizenleventje hebben. „Het is grappig om te horen hoe mensen erover denken en ik zal de laatste zijn om te zeggen dat het zwaar werk is, maar ik denk dat het wel een beetje onderschat wordt. Ik denk dat iedereen video’s kan maken, dat is ook niet heel moeilijk, alleen is het natuurlijk wel een kunst om je publiek vast te houden. Dit is een fulltime baan, als het niet meer is. Ik ben ook vaak in het weekend aan het werk. Filmen, editen, campagnes op locatie, en dan heb ik natuurlijk ook nog mijn zangcarrière.”

Onder de filmpjes die Teske op social media post staan honderden, soms duizenden reacties. Sommige zijn behoorlijk heftig. Want er zijn meisjes voor wie Teske véél meer is dan iemand die ze graag volgen op social media. „Het is soms bizar. Er is bijvoorbeeld een groep meiden die vriendinnen zijn geworden omdat ze fan van mij zijn. Er gebeuren gelukkig geen vervelende dingen. Ook niet als ik de deur uitga. Ik word natuurlijk herkend en aangesproken, maar dat vind ik super leuk. Ik krijg ook hele leuke brieven en kaarten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.