'Weinstein had team tegen beschuldigingen misbruik'

Harvey Weinstein tijdens een modeshow van Louis Vuitton. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

19 NOV 2017

'Een publiek geheim', noemt The Guardian het schandaal tegen filmproducent Harvey Weinstein. Volgens de krant zou Weinstein negen maanden voor de uitspraken over seksueel misbruik door de man een onderzoek hebben in laten stellen tegen zogenoemde 'risicopersonen'.

De filmmagnaat zou een team hebben ingehuurd dat 43 mannen en 48 vrouwen in de filmindustrie hebben onderzocht. Hij probeerde zo de beschuldigingen over seksueel misbruik niet naar buiten te laten komen. De lijst namen is in handen van The Observer, onderdeel van The Guardian.

Rood gekleurd

Op de lijst staan actrices die zich hebben uitgesproken over het misbruik van Weinstein. Onder anderen Rose McGowan, Laura Madden en Zelda Perkins staan op de lijst. Bijna de helft van de namen zou rood zijn gekleurd, waarmee Weinstein wilde aangeven dat hun zaak prioriteit had. McGowan en Madden zouden rood zijn gekleurd. Zij zijn actrices die als eerste naar buiten kwamen met het nieuws.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De lijst zou ongeveer negen maanden voor het nieuws naar buiten kwam zijn opgesteld. De uitspraken van onder andere McGowan en Madden zorgden ervoor dat veel actrices zich publiekelijk uitspraken over seksueel misbruik door Weinstein. n.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

62

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Actrice Jennifer Lawrence wordt activist

Actrice Jennifer Lawrence wordt activiste

Jennifer Lawrence wordt activiste. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

De Amerikaanse actrice Jennifer Lawrence stopt met acteren. Ze neemt een sabbatical van een jaar om te gaan strijden tegen corruptie en voor democratische waarden.

Dat zei de actrice tegen Entertainment Tonight. Ook wil de 27-jarige actrice proberen om jonge mensen voor de lokale politiek te interesseren en gaat dat doen door zich in te zetten voor de non-gouvernementele organisatie Represent.Us.

Het is niet de eerste keer dat Lawrence, die sinds 2008 in maar liefst 23 films meespeelde, haar stem laat horen. Zo was ze een van de bekende boegbeelden van de Women's March, een protest tegen president Trump.

Ook pleit ze voor hetzelfde loon voor mannen en vrouwen. Na de opnames van American Hustle kaartte Lawrence aan dat Amy Adams en zij minder verdienden dan hun mannelijke tegenspelers Bradley Cooper en Christian Bale.

Goed salaris

Toch verdient Lawrence, die vooral bekend is van de Hunger Games-films, niet slecht; ze is een van de bestbetaalde Hollywood-actrices. In 2016 verdiende zij zelfs het meest, vorig jaar verdienden alleen Emma Stone en Jennifer Aniston meer.

Lawrence is dit jaar nog in twee films te zien die voor haar beslissing zijn opgenomen. Dit zijn Red Sparrow en de nieuwe X-Men.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

55

Peter van der Vorst verliest in één week beide ouders
Likeability of 3

Ouders Peter van der Vorst kort na elkaar overleden

Peter van der Vorst: “Pa overleed aan een gebroken hart."

Foto van 'D. van Aken'

VANDAAG, 15:15

Een zware week voor Peter van der Vorst. De 46-jarige RTL-presentator verloor in één week tijd zijn moeder en zijn vader.

Hospice

Allebei zijn ouders van Van der Vorst lagen in een hospice omdat ze al langere tijd ziek waren. Zijn moeder, die aan kanker leed, overleed vorige week zondag op 77-jarige leeftijd. Afgelopen zaterdag stierf zijn 82-jarige vader, die een herseninfarct heeft gehad.

“Hoe moeilijk het voor mijn broer en voor mij ook is, we zijn blij dat ze nu weer samen zijn”, vertelt de presentator van RTL Boulevard aan De Telegraaf.

Gebroken hart

Van der Vorst laat op Facebook weten intens verdrietig te zijn, maar ook blij dat ze niet meer hoefde te lijden. “Het was en is een onwerkelijke periode nu mijn vader nog in het hospice ligt. Gelukkig zijn ze daar beiden fantastisch verzorgd.”

De RTL-presentator denkt dat het overlijden van zijn vader te maken heeft met het gemis van zijn moeder. “Pa overleed aan de gevolgen van zijn ziekte en een gebroken hart. Als een echte gentleman heeft hij zijn vrouw voor laten gaan. Hij is vredig ingeslapen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

91

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Justin Timberlake geeft derde concert in Nederland

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 13:48

Justin Timberlake heeft een derde concert in Nederland aangekondigd. De zanger keert op 25 augustus weer terug in de Ziggo Dome.

Arnhem

De Amerikaanse zanger geeft op 15 juli ook al een concert in Amsterdam. Op 24 augustus staat de megaster in het stadion GelreDome in Arnhem. De kaarten voor deze eerder aangekondigde shows waren vorige week binnen no-time allemaal uitverkocht.

De concerten van Justin maken deel uit van zijn The Man Of The Woods Tour in Europa. Die concertreeks begint op 22 juni in Parijs en bevat ook onder meer optredens in Londen, Stockholm, Kopenhagen en Berlijn.

De kaarten voor de extra show gaan maandag 26 februari om 10 uur in de verkoop.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

10

Likeability of 5

Samantha van The Voice op podium Holland Zingt Hazes

Samantha Steenwijk werd tweede tijdens The Voice of Holland.

Foto van 'D. van Aken'

VANDAAG, 12:33

Samantha Steenwijk van The Voice of Holland gaat optreden tijdens Holland Zingt Hazes 2018 in de Ziggo Dome. Dat heeft de zangeres laten weten via een video op social media.

Boost

"Een jaar geleden besloot ik mijn carrière een boost te geven door mee te doen aan TVOH. Maar wat er nu gebeurt, overtreft al mijn dromen. Ik stond niet alleen in de finale, maar mag nu ook meedoen met Holland Zingt Hazes", aldus verliezend finalist. De Haagse zangeres deed bij The Voice auditie met het liedje 'Ik leef mijn eigen leven' van André Hazes.

Holland Zingt Hazes vindt dit jaar op 14, 15, 20 en 21 april plaats. Op de line-up staan André en Roxeanne Hazes, Danny de Munk, Jeroen van der Boom, Glennis Grace, Jamai, Trijntje Oosterhuis, Lisa Boray, Barry Hay, Peter Beense en Xander de Buisonjé.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

28

Titels van Thomas: Peter R., flirten en een monnik

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 11:49

Om de vrijdag schrijft auteur Thomas Heerma van Voss op deze plaats over pas verschenen boeken. Wat hem opvalt, wat hem bijblijft, wat hem raakt. En wat uw aandacht verdient. 

Gerard Spong & Peter R. De Vries – PS Dit is vertrouwelijk

Dit is het soort boek dat op door een handige redacteur wordt bedacht: twee BN’ers, uitgesproken meningen, een jaar lang schrijven ze elkaar wekelijks een brief, kaft eromheen en verkopen maar. Maar helaas: PS Dit is vertrouwelijk is vooral een wijdlopige en nietszeggende correspondentie geworden. Voor elk enigszins boeiend inzicht – en die staan heus ook wel in deze bijna vierhonderd bladzijdes – kun je gerust negen oninteressante passages aanstrepen. Het grootste probleem is dat de simpel schrijvende Peter R. De Vries en de meer archaïsche en stilistisch betere Spong het voornamelijk eens zijn. Ze hebben amper verschillende standpunten, leggen elkaar hooguit wat uit vanuit hun eigen vak, stellen vervolgens braaf vragen om de correspondentie levendig te houden. En ja, soms zeggen ze plotseling iets openhartigs (meestal in de categorie: wil ik dit weten?) of iets zogenaamd ‘tussen ons gezegd en gezwegen’ – maar uit alles blijkt: dat is schijnintimiteit. Deze correspondentie is voor een publiek geschreven, niet omdat de twee werkelijk iets aan elkaar kwijt wilden.

Dave Eggers - De Monnik van Mokka

Het klinkt vrij absurdistisch, toch is het allemaal waargebeurd: een Amerikaanse koffiehandelaar met Jemenitische wortels komt uit het niets terecht in een bloederige burgeroorlog. Overal granaten en blokkades, geen zicht op ontsnapping. Het overkwam Mokhtar Alkhanshali, die na jaren ploeteren zijn droom najaagt om als idealistische koffiehandelaar naar Jemen te gaan: niet alleen zijn familiegrond, ook de plaats waar koffie vijfhonderd jaar geleden werd 'uitgevonden'. In dit non-fictieboek wordt Mokhtars persoonlijke verleden steeds afgewisseld met de geschiedenis van koffie – dat klinkt nogal saai, maar laat zoiets gerust over aan de veelgeprezen Amerikaan Dave Eggers. Zoals we van hem gewend zijn beschrijft hij het allemaal strak en misschien ook een tikkeltje droog, maar vooral toegankelijk. En zoals ze van hem gewend zijn levert het geëngageerde, niet te drammerige non-fictie op die leest als een sterke roman. Indrukwekkend.

Laura de Koning – De flirtcursus

Typische feelgood-romans zijn zeldzaam – alleen dat al maakt De flirtcursus een opmerkelijke uitgave. Het boek straalt in elk opzicht plezier uit. Optimisme zelfs. Zonnig omslag, vlotte schrijfstijl, korte, scenische hoofdstukken die geen moment zwaar worden. En dat terwijl het hoofdpersone Ted aanvankelijk niet bepaald mee zit. Haar man blijkt tot haar schrik een affaire te hebben, waarop ze met haar twee kinderen en zonder geld op zichzelf gaat wonen. Met haar beste vriendin en fitgirl Soraya - ook vrijgezel - besluit ze een flirtcursus voor mannen op te zetten, wat zowaar een succes wordt. Onvermijdelijk verschijnen daarmee ook nieuwe mannen in Teds eigen leven. Wat volgt in dit debuut van de Nederlandse Laura de Koning is soms wat karikaturaal, soms herhalend en expliciet, maar er zit zo’n aanstekelijk tempo in dat ik vanzelf verder las. Geen boek om tijdens leesclubs langdurig te analyseren, wel een boek om een paar avonden geamuseerd in te verdwijnen.


Views

23

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Alles volgens plan bij Voice-winnaar Jim van der Zee

Jim wint the Voice. /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

VANDAAG, 08:34

Deelname aan The Voice moest Jim van der Zee (23) verder brengen in zijn carrière. De volgende stap is bij zichzelf blijven.

Slechts een paar seconden van Amar Pelos Dois had coach Anouk tijdens zijn auditie nodig om te horen: dit is ‘m, dit is de winnaar. Vier maanden later kreeg ze gelijk en won Jim van der Zee (23) vol overtuiging het achtste seizoen van The Voice of Holland.

Rust

„Ja, het gaat wel lekker eigenlijk”, zegt Jim twee dagen na de overwinning telefonisch tegen Metro. Zijn kenmerkende donkere stem is duidelijk nog niet bezweken onder het juichen. Sterker nog: hij is de rust zelve. „Ik hoor waarschijnlijk nu heel druk te zijn, maar het valt allemaal wel mee. In mijn hoofd is het nu rustig en ik heb vooral heel veel zin in wat er nu allemaal gaat gebeuren”, aldus de kersverse Voice-winnaar.

Net als de deelname aan The Voice dat was, zijn ook de volgende stappen in Jim’s carrière bewuste keuzes. Samen met zijn coach-achter-de-schermen Basja Chanowski van talentscoutbureau Jellyfish gaat de muzikant nu verder met zijn ’masterplan’. Dat hij nu heel wat extra connecties in de muziekwereld heeft, is daarbij mooi meegenomen. „Anouk, maar ook de andere coaches hebben gezegd me te willen helpen als ik dat nodig heb. Dat vind ik heel gaaf.”

Anouk

Aan Anouk heeft hij sowieso veel gehad gedurende de maanden dat het programma onderdeel van zijn leven was. En niet alleen op muzikaal vlak. Jim: „Ze heeft mij persoonlijk ook veel rust gegeven omdat ze heel erg zichzelf is. Ik kijk daar met bewondering naar want zo wil ik ook zijn. Ik merk dat mensen die in de spotlights staan al snel geneigd zijn om voor de veilige optie te kiezen en weg van zichzelf te gaan om maar geen shit van anderen over zich heen te krijgen. Anouk is daar niet bang voor. Zij zegt wat ze denkt en doet zich niet anders voor zodra er een camera op haar gericht staat. Het klinkt misschien wat filosofisch, maar dat is wel wat ik indirect van haar geleerd heb deze periode.”

Tijdens de finale werd ook duidelijk dat Anouk volgend jaar gezelschap krijgt van Lil’ Kleine; hij neemt voor in ieder geval een jaar de plaats van Miss Montreal in als coach. Of Lil’ Kleine zijn pupillen straks net zoveel mee kan geven als Anouk, weet Jim niet. „Ik ken Lil’ niet echt. Of moet ik zeggen Meneer Kleine? Hoe dan ook; ik ken hem en zijn muziek niet goed, dus kan er niet zoveel over zeggen. Ik denk in elk geval niet dat het uitmaakt dat hij een rapper is. Net als Ali B kan hij dan ook prima zangers coachen, want je bent als coach geen zangleraar. Iedereen die meedoet kan al zingen en als coach moet je ze alleen in de juiste richting begeleiden. Als hij dat kan, is hij een goede coach.”

28

Jim gaat zich nu op zijn verdere carrière toeleggen. Over vijf jaar hoop hij een gevestigde naam te zijn, zegt hij. „Dan ben ik 28 en hoop ik wat albums uit te hebben gebracht met mijn eigen muziek. Ik hoop dat mensen me dan kennen. Dat ze me op de radio horen en denken: Hee, dat is Jim van der Zee. En daar ga ik heel hard mijn best voor doen.”


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

200+

Emma Watson doneert één miljoen #MeToo-fonds
Likeability of 5

Emma Watson doneert één miljoen aan #MeToo-fonds

Emma Watson doneert één miljoen #MeToo-fonds. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Emma Watson heeft een miljoen Britse Pond gedoneerd aan het UK Justice and Equality Fund, een nieuw fonds ten behoeve van slachtoffers van seksueel geweld. De gift, van omgerekend 1,13 miljoen euro, gaat gepaard met een open brief. Hierin roepen tweehonderd Britse en Ierse sterren op tot het beëindigen van seksuele intimidatie op de werkvloer. In de brief wordt ook gepleit voor gelijke beloning voor mannen en vrouwen.

Zwart gekleed

Emma Watson is samen met Emma Thompson en Keira Knightley een van de ondertekenaars. De vrouwen zijn van plan om zondagavond in het zwart gekleed te gaan naar de uitreiking van de Bafta’s, de belangrijkste Britse filmprijzen.

Emma Watson is volgens de BBC een van de eersten die schenkt aan het UK Justice and Equality Fund. Het fonds voor gerechtigheid en gelijkheid is opgericht door de vrouwen die de brief hebben ondertekend, samen met een groep van 160 activisten en academici, om slachtoffers juridisch en financieel bij te staan. Keira Knightley en Tom Hiddleston hebben elk 10.000 Britse pond geschonken.

Stoppen met acteren

Emma Watson heeft vorig jaar haar acteercarrière een jaar lang in de ijskast gezet, omdat ze zich onder andere wilde focussen op haar werk als ambassadeur van de Verenigde naties, hier strijdt ze voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_c1b8d82db8b53247e8d5a3c258f829f2506aa5f2_avatar

Views

100+