Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 21 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

‘Lesbische webserie was hard nodig’

Een groep jonge filmmakers is momenteel druk doende met ANNE+, een zesdelige webserie over het (liefdes)leven van de lesbische Amsterdamse twintiger Anne. „Hiermee maken we iets wat we zelf vroeger misten.”

Toen ANNE+-bedenker en scenarist Maud Wiemeijer (24) er op haar veertiende achter kwam dat ze op meisjes viel, ging ze op zoek naar films en series waarin ze zichzelf kon herkennen. „Maar die vond ik niet”, zegt ze. „En eigenlijk is er sindsdien nog niet veel veranderd.”

Daarom wilde ze graag content maken over lesbische meisjes, om precies te zijn content over lesbische meisjes waarin het lesbisch zijn een gegeven is en niet wordt geproblematiseerd. „Geen gestruggle en geworstel om uit de kast te komen alsjeblieft”, zegt ze. „Normaliseren willen we. En meisjes overal ter wereld laten zien dat het oké is om lesbisch te zijn. Ik denk dat dat helpt. Het had mij zéker geholpen toen ik jonger was.”

ANNE+LILY.

„Films en series helpen bij het ontdekken van je geaardheid en te begrijpen wie je bent”, stelt Valerie Bisscheroux (24), die Anne+ regisseert en samen met Wiemeijer aan de basis van het idee stond. „Als er niets is om je mee te identificeren kun je je behoorlijk alleen voelen.”

Meisjes op meisjes

Ze ziet dat er de laatste jaren internationaal steeds meer komt voor meisjes die op meisjes vallen. „Maar nog niet vanuit Nederland. En dat terwijl de doelgroep hartstikke groot is. Net als de behoefte. Als je ziet dat pakweg een Zweedse webserie over meisjes die op meisjes vallen tot in Brazilië wordt bekeken, met een of andere ondertiteling die ze daar zelf hebben gemaakt, zegt dat genoeg.”

„Misschien is het niet commercieel genoeg, dat producenten en makers denken dat er geen groot publiek voor is”, zegt Wiemeijer. „Maar dat is onzin. Vrouwen laten ons weten dat ze het heel goed vinden dat we dit maken en ik krijg allemaal berichtjes van meisjes die zeggen dat ze er zin in hebben, dat ze zo blij zijn dat er eindelijk een Nederlandse serie voor hen is. En als je ziet dat de teaser van ANNE+ al meer dan 44.000 duizend keer is bekeken…”

Teaser ja, je leest het goed. Want Anne+ is nog niet klaar om online te gaan. Er zijn zelfs nog maar twee afleveringen gemaakt van de serie over de naar Amsterdam verhuisde studente Anne en haar liefdesrelaties (elke aflevering staat de relatie tussen Anne en een telkens een ander meisje centraal, vandaar die plus). Bisscheroux: „Ons idee met die twee afleveringen is om die als een soort van pilot aan potentiële partners te laten zien. Want we hebben geld nodig om de overige vier afleveringen te draaien. Deze week begint onze crowdfundingcampagne.”

Rijzende ster

Twee maanden na het ontwikkelen van het idee kwam Anne-vertolkster Hanna van Vliet erbij, een snel rijzende ster op acteergebied die op dit moment ook te zien is in bioscoopfilm Oh Baby en musical Fiddler On The Roof.

„Hanna, die we al meteen in het beginstadium ons hoofd hadden als de gedroomde hoofdrolspeler, doet het net als de rest van de cast en crew voor niks”, vertelt Bisscheroux. „Zij voelt net als iedereen de urgentie en werkt mee vanuit enthousiasme. Heel bijzonder. Een groot deel van de cast en crew voelt zich persoonlijk betrokken omdat het deze content vroeger zelf ook gemist heeft.”

ANNE+LILY.

Het voegt iets toe dat de hoofdrolspeelster zelf ook lesbisch is, vindt Wiemeijer: „Het gay-zijn zit heel erg in je, dus ik denk dat het een heel positief effect heeft op de manier waarop Hanna haar rol benadert. En het is ook gewoon fijn voor veel van de kijkers. Toen ik vijftien was en actrices googlede die lesbiennes speelden die dan vervolgens in het echte leven een man bleken te hebben, was ik altijd teleurgesteld.”

Niet moeilijk

Wiemeijer en Bisscheroux hopen vurig dat ANNE+ er komt en dat de lancering ervan als bijeffect een verandering teweegbrengt in de toch vrij traditionele wereld van Nederlandse film- en televisie. „Ik vind eigenlijk dat je als filmmaker verplicht bent seksuele diversiteit te tonen”, stelt Niemeijer. „Waarom zou je bij al die Nederlandse romkoms die uitkomen niet een keer een van de stelletjes lesbisch maken? Maak desnoods die zus een keer lesbisch. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn.”

Check voor meer informatie over deze serie en de crowdfundingscampagne www.anneplus.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.