Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 30 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

John de Mol trekt de stekker uit Utopia

John de Mol trekt de stekker uit Utopia. Na viereneenhalf jaar en 1149 afleveringen komt er op 1 juni 2018 een einde aan de langstlopende dagelijkse realityserie ter wereld; Utopia. Dat heeft SBS6 donderdag bekend gemaakt.

Het spraakmakende SBS6-programma moet noodgedwongen haar poorten sluiten als het gevolg van het aflopen van het huurcontract tussen Talpa en de provincie Noord-Holland. Dat contract is na het eerste, tweede en derde jaar wegens het succes van Utopia steeds verlengd, maar nu blijkt het niet mogelijk om het Utopia-terrein nog langer te huren. SBS6 en producent Talpa hebben overwogen om Utopia te verhuizen naar een andere locatie, maar er is voor gekozen om dat niet te doen.

Het terrein wordt straks ontruimd voor zogenaamde ‘groencompensatie’ van de provincie Noord-Holland. Dat laat woordvoerder van de provincie desgevraagd weten. ,,Het voormalige defensieterrein Crailo, waarvan maar een klein een deel wordt verhuurd aan Talpa, is sinds tien jaar in het bezit van de provincie Noord-Holland. De grond zal straks worden gebruikt om groen aan te leggen dat ter compensatie dient voor een elders in het Gooi aangelegde busbaan.” Het terrein beslaat in totaal zo’n 40 hectare.

Producent Talpa heeft besloten om niet om alles te verplaatsen naar bijvoorbeeld een andere locatie in Nederland. ,,Alles verhuizen zou te veel afbreuk doen aan alles wat er in vierenhalf jaar op dit terrein is opgebouwd en ontwikkeld”, laat een woordvoerder van SBS6 weten. „Volgens producent Talpa en zender SBS6 hoort het programma te eindigen op de plek waar het begonnen is. Het is een gezamenlijk besluit geweest om te stoppen.”

Emotioneel

De bewoners van het landgoed bij Laren zijn donderdagochtend op de hoogte gebracht. Daarbij schijnen de emoties hoog opgelopen te zijn.

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt er eind 2017 geen Utopiaan van het jaar verkozen. In plaats daarvan doen de huidige inwoners mee aan de grootste verkiezing die Utopia tot nu toe heeft gekend en verlaat één inwoner op vrijdag 1 juni 2018 de loods als dé grote winnaar.

Geschiedenis

Op 31 december 2013 ging Utopia onder grote belangstelling van start. Het oorspronkelijke plan was om in één jaar een ideale wereld te creëren op een verlaten terrein bij Laren. In vier jaar tijd veranderde de kale omgeving in een bruisende mini-samenleving voorzien van alle gemakken en luxe.

Afgelopen najaar keken er dagelijks gemiddeld 600.000 mensen naar Utopia. Het aantal kijkers ligt daarmee volgens SBS6 structureel boven het gemiddelde van vorig jaar. Het realityprogramma is naast de dagelijkse uitzending op tv ook 24/7 online te volgen via utopiatv.nl. Utopia is ontwikkeld en wordt geproduceerd door Talpa.

Vanaf juni 2018 wordt de loods afgebroken en krijgen de dieren een ander onderkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.