Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 17 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Festival Ruimtekoers: Stiekem Dansen in Arnhem

Ruimtekoers is weer eens iets heel anders. Het Arnhemse festival, dat dit jaar zijn derde editie beleeft en dit keer plaatsvindt in de wijken Kronenburg en Vredenburg, wordt gemaakt door de kunstenaars en artiesten én door de stadsbewoners. Dat eerste zijn we gewend, het tweede niet.

Een paar voorbeelden: vijfenzestigplussers uit Arnhem-Zuid – daar liggen Kronenburg en Vredenburg – dansen met studenten van de dansacademie in een voorstelling onder leiding van een professionele choreograaf. Tijdens een filosofische avond met onder anderen Hans Plomp (mede-oprichter van Ruigoord), de jonge activiste Anne Fleur Dekker, en antropololoog Sinan Cankaya, wordt uitgelegd hoe je als gewoon mens een revolutie begint, bij voorkeur een micro-revolutie (kan bijvoorbeeld door je buren eens uit te nodigen voor de koffie). En geassisteerd door een chef-kok koken buurtbewoners hun favoriete gerechten voor het festivalpubliek in een pop-uprestaurant, met ingrediënten die zo veel mogelijk uit de buurt komen.

Buiten de ring

Via dit soort programma-onderdelen verkennen we nieuwe wegen naar de stad van de toekomst”, zegt hoofd communicatie Melanie Hulsebosch.„Ruimtekoers vindt plaats in Arnhem-Zuid en dat is, als je het even met Amsterdam vergelijkt, buiten de ring. En buiten de ring is, veel meer dan in de binnensteden, daar waar het leven plaatsvindt. Buiten de ring wordt naar school gegaan, gewoond en worden de boodschappen gedaan.”

Pasklaar antwoord

Hulsebosch legt uit waarom die participatie van bewoners zo belangrijk is. „De samenleving verandert en er gaan steeds meer mensen in steden wonen. Maar hoe zorgen we dat we dat een beetje leuk houden? Ruimtekoers heeft geen pasklaar antwoord op die vraag, maar heel belangrijk daarin is bijvoorbeeld weten wie je buren zijn. Daarom ook betrekken we de bewoners bij Ruimtekoers. Via een zogenoemde ‘open-call’ hebben we ze maanden geleden al gevraagd hoe ze willen dat het festival wordt ingevuld. Daar is massaal op gereageerd.”

Experiment

„Denk omdat we het over ‘Arnhem-Zuid’ hebben niet dat het hier om een lokaal feestje gaat. Iedereen is welkom “ benadrukt Hulsebosch. Want behalve een stedelijk experiment dat plaatsvindt in Arnhem-Zuid is Ruimtekoers natuurlijk ook gewoon een festival met indiebandjes, hiphop, kunstexposities, theatervoorstellingen en lezingen. Of zoals Hulsebosch het zegt: „We proberen op de stad van de toekomst te reflecteren door middel van ons artistieke programma, waar we heel trots op zijn.”

Voor de feestgangers onder de Metro-lezers is het misschien goed om te weten dat Ruimtekoers volgende week zaterdag wordt afgesloten met een dansavond, Stiekem Dansen, en dat je het moe gedanste lijf vervolgens kunt laten rusten op indoorcamping A Place To Be. Vergeet niet je slaapzak, matje en wc-rollen mee te nemen.

Inderdaad, Ruimtekoers is weer eens iets heel anders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.