Discussie over meting kijkcijfers laait op

Foto: Colourbox

Foto van 'Mario Wisse'

Het huidige televisie-kijk- en luisteronderzoek is gedateerd en niet voldoende representatief voor het huidige kijk- en luistergedrag van de Nederlandse bevolking. Dat althans vindt omroep BNNVARA dat afgelopen week BIKL lanceerde, een rapportage met de Bereik-, Impact, Kijk- en Luistercijfers (BIKL dus) van de eigen omroep. BIKL brengt niet alleen de kijk- en luistercijfers in kaart maar kijkt ook naar de bereik- en impactcijfers. Op BIKL zijn de bereikcijfers te vinden van BNNVARA-titels op alle meetbare kanalen; radio, tv, websites, Facebook, YouTube, Twitter en Instagram.

Volgens Gerard Timmer, Algemeen Directeur van BNNVARA, was het hoog tijd voor een rapportage die past in een tijd van veranderende mediaconsumptie. „Of een programma succesvol is wordt momenteel bepaald aan de hand van de kijkcijfers op NPO1, 2 of 3 of op basis van het luisteraandeel op een van de radiozenders. Maar die opvattingen gaan nog altijd niet vergezeld van het bereik en de impact op alle nieuwe platforms. Volgers op Instagram, Facebook of Twitter, het aantal abonnees op YouTube en hoeveel er op al deze platforms is gereageerd of gediscussieerd aan de hand van programma’s die we maken, spelen in de beoordeling van programma’s of de kracht van netten en zenders nog altijd geen rol. Onterecht, want het is toegenomen bereik en extra impact.”

„Géén nieuw kijkonderzoek of een aanvulling op het kijkonderzoek dus”, reageert Frans Kok, directeur van Stichting KijkOnderzoek (SKO). „Het zijn de kijkcijfers van ons plus ándere bronnen, zoals likes op Facebook en analytics-cijfers van YouTube, die óók gebruikt kunnen worden om te kijken naar prestaties van programma’s. Het lijkt me goed voor hen dat ze die hebben verzameld.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Gerard Timmer van BNNVARA./ANP

Medialandschap

Hij spreekt tegen dat de manier waarop SKO kijk- en luistergedrag meet, met een panel van 1250 huishoudens (3000 mensen) voorzien van apparatuur waarmee wordt geregistreerd naar welke zender gekeken wordt, achterhaald is. „Ik denk dat Timmer dat zegt omdat hij bepaalde programma’s onvoldoende zichtbaar krijgt in de kijkcijfers. Maar programma’s met een kleine doelgroep die op een laat tijdstip worden uitgezonden zijn moeilijk substantieel betrouwbaar te rapporteren. Dat is ook inherent aan het gefragmenteerde medialandschap. Wij zouden ons panel kunnen verdubbelen, maar dat is enorm kostbaar. Het is ook niet nodig. Onze kijkcijfers worden vooral gebruikt om advertentieruimte te kunnen verhandelen. Kijk je naar specifieke programma’s waar ons onderzoek niet primair voor bedoeld is, dan heeft Gerard Timmer een punt. Daarvoor zou je andere bronnen kunnen gebruiken.”

Beste ter wereld

Het kijkonderzoek van SKO is volgens Kok het beste ter wereld, al kunnen er dingen beter. „Naar online kijkcijfers kijken we sinds vorig jaar al, maar graag zouden we ook over de data uit de set top boxen van bijvoorbeeld KPN en Ziggo beschikken. Alleen is dat vanwege privacywetgeving lastig. Het tweede probleem is dat we er ‘personen van willen maken’. Dan kunnen we misschien wel zien dat een settopbox (het kastje dat interactieve televisie mogelijk maakt) op een bepaalde zender staat, maar dan weten we nog niet hoeveel personen daarnaar zitten te kijken. We onderzoeken nog hoe we dat aan kunnen pakken. SKO zou ook graag data van YouTube ontvangen. Maar die krijgen we niet. Dus wij willen wel degelijke meer data en andere bronnen, vooral om die slecht bekeken programma’s waar ik het eerder over had toch meetbaar te maken.”

BNNVARA vindt dat het te lang duurt voordat de SKO of een andere partij met een voor de omroep bevredigende kijk- en luistercijfermeting komt. „Wij willen niet wachten tot iedereen het met elkaar eens is”, aldus Timmer. „Dat maakt programma’s, netten en zenders kwetsbaar omdat deze beperkt worden beoordeeld.”

„Op zich terecht dat-ie dat zegt”, aldus Kok van SKO. „Maar wij gaan niet over het afrekenen van programma’s.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

60

Anouk maakt weer gehakt van deelneemster TVOH
Likeability of 5

Anouk maakt weer gehakt van deelneemster TVOH

Anouk maakt weer gehakt van deelneemster TVOH. Foto: William Rutten

Foto van 'Bregje Simons'

Het is weer oud en vertrouwd met Anouk in de jury van The Voice of Holland, wederom steekt ze haar eerlijkheid niet onder stoelen of banken tegenover The Voice-kandidaat Kira Dekker. De Haagse Anouk was op zijn zachts gezegd niet tevreden met de performance van de zangeres. ,,Er zijn mensen uit de vorige aflevering vertrokken, die zingen tien keer beter dan jij. Het spijt me, ik zou je gelijk naar huis sturen."

Daar was het nog niet mee gezegd. ,,Allereerst mijn complimenten dat je het überhaupt zo ver hebt gebracht", zei de coach sarcastisch. ,,Ik moet je eerlijk zeggen, ik vraag me echt een beetje af hoe je hier tussendoor bent geglipt, tot aan de knock-outs. Je hoort hier niet thuis, ik vind het niet goed genoeg". Aan eerlijkheid geen gebrek!

Coach Ali B haakte in op de kritiek van Anouk. ,,Wel een fijn genuanceerd verhaal", zei hij, waarop de zangeres vroeg of het echt zo hard was. ,,De airco is warmer", grapte hij. Kira's coach, Miss Montreal, koos er zelf ook voor om Kira naar huis te sturen.

Op Twitter gaat de harde reactie van Anouk ook niet onopgemerkt voorbij:

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

300+

Monopolie: bijna alle grote concerten in Amsterdam

Publiekstrekker Guus Meeuwis tijdens een van zijn shows in de Ziggo Dome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Wie grote artiesten (in grote zalen) in Nederland wil zien optreden moet - festivals niet meegerekend - eigenlijk altijd naar Amsterdam komen. Meer dan tachtig procent van de grote concerten wordt in de hoofdstad gehouden, zo meldt onderzoeksbureau Respons dat haar bevindingen presenteerde op Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Drieduizend

Voor een groot concert moeten er drieduizend man aanwezig kunnen zijn, zo werd bepaald. Dit betekent dat de 013 in Tilburg - dat de grens van meer dan 3.000 net niet haalt - TivoliVredenburg (Utrecht), Doornroosje (Nijmegen), Paradiso (Amsterdam) en vele andere zalen niet in dit onderzoek zijn opgenomen.

In Amsterdam zitten de grote zalen bovendien op een paar hectare. De AFAS Live, de ZiggoDome en de Amsterdam Arena vormen namelijk de top drie. Daarachter komen pas het Philips Stadion (waar voornamelijk Guus Meeuwis optreedt) en het Goffertpark.

In totaal vielen er in 2017 199 concerten in de categorie 'groot'. Daar kwamen in totaal zo'n 2,6 miljoen bezoekers op af, die 142 miljoen euro aan tickets betaalden. De gemiddelde kaartprijs was dus 54,62 euro.

Koning Guus

Overigens vermaakte Guus Meeuwis met zijn concerten in het Philips Stadion en de Ziggo Dome de meeste bezoekers. Daarmee troeft hij de Toppers, André Rieu (op 't Vrijthof), U2 en The Rolling Stones af.


Views

29

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

52

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Camera videoDan Karaty wil met Soof scoren in de VS

Foto van 'Mario Wisse'

Dat Soof populair is, is een understatement. De eerste bioscoopfilm over het turbulente leven van de gelijknamige keukenprinses (rol van Lies Visschedijk) trok vier jaar terug 786.000 bezoekers en Soof 2 ging daar afgelopen jaar zelfs nog eens moeiteloos overheen met bijna 900.000 verkochte bioscoopkaartjes. Sinds november is er ook een serie, Soof: Een Nieuw Begin, die eerst alleen op Videoland te zien was maar vanaf zondagavond ook tien weken lang primetime via RTL 4. En er komt ook een tweede seizoen.

Gladcharmant

Dan Karaty was in alle Soof-releases van de partij als Jim Cole, een gladcharmante tv-presentator die het hart van Soof sneller doet kloppen. De 41-jarige New Yorker, die ooit dansles gaf aan Britney Spears en Justin Timberlake en die vooral bekend is als tv-talentenjachtjurylid, is zo’n grote fan van Soof dat hij een paar jaar terug de rechten voor een Amerikaanse remake kocht. “Dit is een universeel verhaal en het kan niet anders of dat werkt ook in andere landen”, zegt hij telefonisch vanuit The Big Apple. „De Amerikaanse Soof wordt dan ook niet heel anders dan de Nederlandse. We veranderen een paar details: wat grappen die heel Nederlands zijn bijvoorbeeld.”

Ook prima

Soof kwam zes jaar geleden uit het niets op Karaty’s pad. „Acteren is nooit een ambitie van me geweest”, zegt hij, „maar toen de mogelijkheid zich voordeed leek het me een mooi avontuur. En dat is het ook en nog steeds. Soof is het enige wat ik tot nu toe op acteergebied heb gedaan. Het lijkt me leuk om me verder te ontplooien op acteergebied en mijn agent en ik onderzoeken altijd de mogelijkheden. Als er nog iets bijkomt is dat mooi, zo niet: ook prima.”

Soof (Lies Visschedijk) en Jim (Dan Karaty) in Soof: Een Nieuw Begin.

Magie

Karaty kijkt vrolijk terug op de opnamen van Soof: Een Nieuw Begin. „Bij film gaat het allemaal veel sneller en werk je vaak aan meerdere scènes tegelijk. Nu hadden we meer tijd. Wat spannend was: van tevoren wisten we niet of de magie die we bij het maken van de films op de set voelden terug zou komen bij het maken van de serie. Gelukkig was dat het geval. Lies en ik bijvoorbeeld hebben altijd zó veel plezier wanneer we samen op de set staan. Tussen de opnamen door hebben we de grappigste gesprekken over ons echte leven. In aflevering 6 zitten we samen in een spa waar we een massage krijgen. De echte Lies vindt dat, net als Soof vreselijk. Telkens wanneer er ‘actie’ werd geroepen was ik nog aan het lachen omdat Lies net weer iets grappigs had gezegd.” Lachend: „Het was hard werken om die scène er goed op te krijgen.”

Amerikaanse Soof

Het werken aan de Amerikaanse remake, die volgens Karaty nog geen titel heeft, maakt zijn toch al hectische werkschema nog hectischer. Tegenwoordig vliegt de kleine duizendpoot aan de lopende band op en neer tussen New York, Los Angeles en Nederland. „In L.A. ben ik bezig met het bij elkaar zoeken van cast en crew voor de Amerikaanse Soof en in Hilversum zijn we begonnen met de opnamen van de nieuwe dansshow Time To Dance. Ook komen er nieuwe seizoenen aan van Holland’s Got Talent, Belgium’s Got Talent en Dance, Dance, Dance.”

In alle genoemde tv-programma’s treedt Karaty op als jurylid, de rol waarin hij zich het meest comfortabel voelt. „Jureren beschouw ik als mijn ‘main profession’. Ik vind het heerlijk om al dat talent aan me voorbij te zien trekken. Als jurylid voel ik weinig druk. Alles wat ik moet doen is proberen eerlijk te zijn. Als danser, choreograaf of acteur ben ík degene die moet performen.”

Soof: Een Nieuw Begin is vanaf zondag 21 januari elke zondag om 21.00 uur te zien bij RTL 4. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

26

Boekenrubriek: Titels van Thomas

Foto van 'Metro'

Om de week schrijft auteur Thomas Heerma van Voss over pas verschenen boeken. Wat hem opvalt, wat hem bijblijft, wat hem raakt. En wat je aandacht verdient.

Michael Wolff – Fire and fury: inside the Trump White House
Nu al het alarmerendste boek van het jaar: Fire and fury, het verhaal dat journalist Michael Wolff stiekem schreef over het huidige Witte Huis. Wolff sprak meer dan tweehonderd bronnen rondom Trump, hij sprak ook de president zelf, die dat nu overigens ontkent en het boek zelfs probeerde te verbieden. Gelukkig lukte dat niet, want Fire and fury is noodzakelijk: door niemand werd nog zo uitgebreid en ongecensureerd verslag gedaan van deze Amerikaanse regering. In Wolffs verhaal komt Trump naar voren als een onberekenbare en onvoorbereide narcist, wiens omgeving permanent bezig is met damage control. Ook na verschijning van dit boek: vrijwel alle betrokkenen ontkennen Wolffs verhaal, wat het extra jammer maakt dat hij geen concrete bronnen of verantwoording opvoert. Fire and fury is opvallend goed leesbaar, het is schokkend en overweldigend, maar het blijft soms vaag waar het feitelijk verslag ophoudt en Wolffs interpretaties beginnen – en alleen al daarom zal de politieke impact niet zo groot zijn als had gekund.

Carolina van Dorenmalen – Geluksfactor 10
Het vervelendste aan al die recente lifestyleboeken over healthy en gelukkig leven: ze nemen honderden pagina’s de tijd voor iets wat zich vaak in één zin laat samenvatten. Minder eten, meer bewegen. Ook Geluksfactor 10 van blogster Carolina van Dorenmalen – ‘meer dan 100.000 volgers op Instagram,’ meldt de eerste zin van de achterflap – adviseert de lezers: niet te veel snacken, let op je groentes. En blijven sporten natuurlijk, volgens de oefeningen die ze op wel erg veel plaatjes voor ons uitbeeldt, bijvoorbeeld om te laten zien hoe, jawel, een push-up moet worden uitgevoerd. Tja. Fraai vormgegeven hoor, deze samensmelting van zelfhulpboek, kookboek, fitnessboek en levensverhaal, en ongetwijfeld zal de positieve toon Van Dorenmalens vaste publiek bekoren. Maar veel heeft het niet om het lijf. De voorgeschreven fitnessoefeningen kan elke beginnende sportschoolleraar je bijbrengen, de gerechten zijn in een middagje bijeen te Googlen. En de afbeeldingen? Die staan er groot in, maar zulke goedlachse foto’s publiceert ze ook dagelijks op social media.

Persis Bekkering – Een heldenleven
Is helemaal perfecte kunst interessant? Of moeten er juist rafelranden overblijven? Die vragen vormen de basis van Een heldenleven, het interessante en grotendeels overtuigende debuut van Volkskrant-critica Persis Bekkering (1987). De roman draait vooral om Igor, een begenadigd en charismatisch violist (‘Waar Igor verschijnt, is omkeren vanaf het eerste ogenblik onmogelijk’). Steeds meer wordt hij geconfronteerd met de vraag wat perfectie nu eigenlijk is. Dit uitgangspunt verleidt Bekkering tot tal van gedachtes en beschouwingen en het is knap hoe ze de wereld van de klassieke muziek oproept, vol lyriek en beeldspraak – maar halverwege wordt de roman wel heel abrupt opgeschud door een nieuw verhaal met een nieuwe hoofdpersoon. Het onderstreept: in Een heldenleven draait het niet zozeer om de psychologische band die je met de individuen krijgt, het draait om de achterliggende ideeën.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

3

Likeability of 6

Het komt goed Barbie! Deze sterren gingen je voor

Samantha de Jong, a.k.a. Barbie kampt met een drugsverslaving. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Realityster Samantha de Jong, die we allemaal beter kennen als Barbie, werd vrijdag bewusteloos gevonden in haar huis in Den Haag. De reden? Overmatig drugsgebruik, verklaarde de manager van Barbie aan de pers.

Met de gezondheid van Barbie schijnt het tot op heden redelijk te gaan, en haar herstel wordt voortgezet in een kliniek. Maar is er nog hoop voor de 28-jarige realityster? Túúrlijk! Deze sterren gingen de BN’er voor en kwamen er uiteindelijk ook weer helemaal bovenop.

Waylon

Waylon. / ANP

Waylon heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij vroeger kampte met een drugsprobleem. Hij was verslaafd aan cocaïne, maar deze dagen moet hij helemaal niets meer van het goedje weten. In een interview met Het Parool gaf hij in 2014 aan dat hij 100 procent zeker wist dat hij nooit meer cocaïne zou gebruiken en dat hij ook niet drinkt. „Ik ben de saaiste rock-'n-roller die er is. Koffie, verder ga ik niet. Waarom zou ik nog gebruiken of zuipen? Vroeger verdoofde ik mezelf omdat ik niet was wie ik moest zijn. Waarom zou ik me nu nog willen verdoven? Ik heb zo'n leuk leven”, aldus de zanger in het interview.

Inmiddels kunnen we van de 37-jarige zanger zeggen dat hij tot op heden nog altijd prima boert als nuchtere artiest. Zo is hij jurylid bij The Voice of Holland, heeft hij een stomende nieuwe relatie met vlogger Bibi Breijman en werd op 9 november 2017 bekend dat de zanger voor de tweede keer mee doet aan het Eurovisiesongfestival in 2018. Broodjenuchter!

Ferry Doedens

Ferry Doedens. / ANP

Ook acteur Ferry Doedens kampte met een cocaïneverslaving. In een aflevering van Van Der Vorst Ziet Sterren gaf Doedens aan bijna dagelijks cocaïne te hebben gebruikt. Dat kwam hem duur te staan, want de acteur werd in 2015 ontslagen bij GTST vanwege het ‘niet naleven van bepaalde afspraken.’

Later bleek zijn verslaving de grote boosdoener. Eerst kwam Doedens een aantal keer te laat op de set en uiteindelijk volgde de spreekwoordelijke druppel op de laatste opnamedag voor de zomer. De avond ervoor had de blonde acteur gedronken en drugs gebruikt, waardoor hij aan het hakkelen was met de teksten. Niet veel later volgde zijn ontslag. „Ik zag mijn hele carrière in rook opgaan. Ik was zo kwaad op mezelf!”

Toch kwam het goed met Doedens: hij bleef clean en mocht eind 2016 weer terugkeren in de soap waar hij zo geliefd is: Goede Tijden Slechte Tijden, waarin hij tot op heden nog steeds dagelijks te zien is.

Britney Spears

Britney Spears. / ANP

Waar Britney Spears ten tijde van het kaalscheren van haar hoofd voornamelijk een beetje de weg kwijt leek, blijkt achteraf dat de zangeres in 2007 en 2008 ook kampte met een drugsverslaving. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten, meldt TMZ. In een rechtszaak die Britney aanspande tegen haar voormalige vriend en manager Sam Lufti werd Britney's toestand beschreven in 2007, toen zij Lufti ontmoette.

De zangeres lag toentertijd in scheiding, ze was verwikkeld in een voogdijstrijd en had het contact met haar ouders verbroken. Bovendien worstelde Britney, zo blijkt uit de documenten, met een drugsverslaving. In documenten wordt van een speedverslaving gesproken.

Het werd in ieder geval niet de ondergang van de megapopulaire artiest uit de 90’s en 00’s. Ze scoorde nog dikke hits met Circus en Scream & shout en kreeg een eigen show in Vegas. Dat bleek goed te bevallen, want begin dit jaar werd bekend dat Spears wederom in Vegas neerstrijkt met een eigen show in het MGM Park Theater in 2019. You go girl!

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan. / ANP

Iedereen weet zo’n beetje dat Lindsay Lohan ook behoorlijk wat drugsincidenten op haar lijstje heeft staan. In 2007 belandde zij in een afkickkliniek en kwam zij meerdere malen in financiële problemen (tevens de reden waarom zij uiteindelijk in de Amerikaanse Playboy besloot te staan, zijn de roddels). Ook werd Lohan meerdere keren gearresteerd voor onder andere rijden onder invloed.

Inmiddels heeft Lohan zich redelijk uit de sores weten te redden. Zo rondde ze recent de opnames af voor de show Sick Note, heeft ze haar eigen beauty- en make-uplijn en een eigen nachtclub in Athene, met plannen voor nog een exemplaar op Mykonos. Ook is ze bezig met plannen voor een eigen eiland in het The World-project in Dubai, waar zij nu woont. En waar ze het overigens heerlijk vindt, gezien het feit dat paparazzi in Dubai verboden zijn, aldus de ster in de show Wendy, van Wendy Williams, een Amerikaanse televisiehost. Misschien een goede plek voor Barbie om naartoe te verhuizen?

Georgina Verbaan

Georgina Verbaan. / ANP

Ook Georgina Verbaan kampte in het verleden (in haar tijd bij Goede Tijden Slechte Tijden) met een iets te grote hang naar cocaïne, meldde ze onder andere in 2014 bij Van Der Vorst Ziet Sterren. Overigens was de actrice niet superblij met het feit dat juist die uitspraak die ze deed in de televisieshow tientallen keren herhaald is.

„Mijn verslaving is een splinter van wat ik in mijn leven heb meegemaakt”, zei ze in een interview in Story. „Al jaren heb ik een streep onder dat verleden gezet. Peter van der Vorst vroeg ernaar en toen heb ik maar eerlijk antwoord gegeven. Maar ik vind het vreselijk dat ze die lelijke promo continu lieten zien.”

Inmiddels kunnen we inderdaad concluderen dat een cocaïneverslaving nou niet bepaald het enige is dat Georgina Verbaan ooit heeft bereikt. De actrice speelde in tientallen films en series als Dokter Tinus, Klem, Mannenharten en De marathon. Ook speelde ze diverse keren mee in toneelstukken en is ze binnenkort te zien in Vier handen op één buik. Die associatie met drugs is ze dus wel kwijt tegenwoordig.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+