De wedergeboorte van Partyflock komt eraan

Of je vrienden ook naar Dirty Dutch gingen? Dat bekeek je vroeger niet op Facebook, maar op Partyflock. / Dirty Dutch 2014, ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

30 NOV 2017

Partyflock: wie kent het niet? De partywebsite was dé agenda waar je vroeger in keek als je wilde weten welke feestjes er allemaal in de stad waren. Er werd gekletst over drugs, liefde en politiek op het forum. En ja, op Partyflock kon je al ver voordat Facebook ‘het’ helemaal was, zien of je vrienden ook naar Mysteryland, Sensation of Dirty Dutch gingen.

Eigenlijk was Partyflock al een socialmedia-platform. Vorig jaar bestond de site vijftien jaar. Op het hoogtepunt (rond 2011/2012) waren er zo’n 1,5 miljoen unieke bezoekers per maand en werd regelmatig de 20 miljoen pageviews per dag geraakt. Menig website kan daar – ook nu – alleen maar van dromen.

Verandering

Maar er is ook iets raars aan Partyflock: zo lijkt het erop dat de website al sinds het bestaan amper veranderd is. En de populariteit gaat (hoewel nog steeds 800.000 unieke bezoekers per maand) een stukje achteruit.

Daar moet verandering in komen, vond ook oprichter Thomas van Gulick. Hij ging recent in zee met feestapp Appic, om ervoor te zorgen dat er ook daadwerkelijk vernieuwing kan komen. „Eind vorig jaar besefte ik dat er echt iets moest veranderen”, zegt Van Gulick tegen Metro. „Het werd ook steeds moeilijker om alles in mijn eentje voor elkaar te krijgen.”

Deed hij alles dan alleen? „De laatste jaren wel, samen met mijn vrouw”, legt Van Gulick uit. „Van oorsprong ben ik softwareontwikkelaar. Partyflock was eigenlijk een soort hobbysite, die is uitgegroeid tot een enorm succes. Ik moest toen dus ook de hele boel aansturen. Uiteindelijk was ik daardoor ook heel veel bezig met dingen als cameratoegang regelen voor de foto’s op de site, recensies nakijken, dingen regelen… Geen wonder dat er daardoor weinig aan de website veranderd is. Het groeide me een beetje boven het hoofd.”

Flockers

Op het hoogtepunt van de carrière van Van Gulick werd er zelfs een heus Partyflock feest in het GelreDome georganiseerd; Flockers. Het was ter ere van de vijfde verjaardag van Partyflock.

Partyflock-liefhebbers tijdens Flockers in 2007. / Partyflock

Er waren zo’n 25.000 aanwezigen. „Maar dat ging destijds dus een beetje aan mij voorbij”, zegt hij weemoedig. „Ik werkte toen zoveel! De laatste jaren begon het qua bezoekersaantallen en advertentie-inkomsten allemaal wat te minderen, maar het werk bleef veel. Toen dacht ik: of het wordt de stekker eruit, of het moet anders.”

„Ik ben er eigenlijk nooit klaar mee geweest.”, vervolgt hij. „Je kreeg destijds Hyves, daarna Facebook... social media schetst een bepaald verwachtingspatroon. Daarom wist ik wel dat er iets moest veranderen, maar Partyflock werd en wordt nog steeds veel gebruikt. Al vind ik Facebook persoonlijk ook niet zo hip hoor, maar dat terzijde. Dat het anders moet, daar was ik het mee eens.”

Thomas van Gulick, de oprichter van Partyflock. / Privébeeld

Appic

Van Gulick is uiteindelijk dus met Appic in zee gegaan. Een match made in heaven. „Appic heeft wel iets weg van Partyflock. Door de twee formats samen te voegen valt er voor mij een enorme taak weg. Ik kan me gaan richten op de vernieuwing van Partyflock, zorgen dat het weer iets hipper wordt.  Al is dat nog best een taak, want men wil ook weer niet dat er al te veel veranderd.”

„Zo hoor ik dikwijls opmerkingen als ‘de agendageschiedenis gaat toch niet weg hè?!’ En ook de community op het forum is nog altijd best groot. Waar we sowieso iets mee moeten is de enorme database. Die mag niet zomaar verloren gaan, want dat is de kracht van Partyflock.”

De bezoeker van de feestwebsite hoeft in ieder geval niet bang te zijn er Partyflock er echt helemaal anders uit gaat zien. „In principe wordt er gesproken over kleine aanpassingen”, zegt Van Gulick. „Het mag allemaal wat lichter en wat frisser. Hoe we het gaan doen, daar wordt allemaal nog over gesproken. Maar dat Partyflock nog even doorgaat, dat is een ding wat zeker is.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

87

Camera videoThe Last Jedi nieuw hoogtepunt in Star Wars-saga

De uitblinkende Adam Driver als schurk Kylo Ren

Foto van 'Metro'

Metro

1 UUR

Star Wars: The Last Jedi
Genre: Actie, avontuur, fantasy
Regie: Rian Johnson
Met: Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill en Andy Serkis
Waardering: 4 van de 5 ballen

‘I need help.’ Dat zegt Rey, een van de boeiendste personages uit de nieuwe Star Wars-reeks, aan het begin van The Last Jedi. Ze staat tegenover een Jedi–legende van vroegere tijden, de held van de originele Star Wars-trilogie (1977-1983): Luke Skywalker. Inmiddels heeft Skywalker zich teruggetrokken, verbitterd en alleen; deze last Jedi slijt zijn dagen op een afgelegen eiland, waar hij ‘s avonds de vissen eet die hij overdag vangt, en verder vooral wacht tot hij in anonieme stilte kan sterven.

Likeability of 5

Jonna Fraser: ik moest heel erg gestuurd worden

Mael en Jonna Fraser in de studio. / Stacii Samidin, TopNotch

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Platenlabel Top Notch gaat de samenwerking aan met jongerenplatform PASSI van Rabobank. Het doel: jongeren de kans bieden om hun talenten te ontdekken en geld te verdienen met hun passie en talent. Hitartiest Jonna Fraser is één van de zes artiesten die dit project wel ziet zitten en dook recent de studio in met de 21-jarige Herman Brood Academie-student Mael.

Broeden op de titel

Likeability of 3

Camera videoGiel Beelen over The Roast: top dankzij Sylvana

Giel Beelen voor aanvang van Comedy Centrals The Roast./Foto's: Samuel van Leeuwen

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

GISTEREN

Vriend en vijand pakten de op grote schaal geliefde en gehate Giel Beelen (40) aan in de nieuwe aflevering van The Roast die woensdagavond te zien is bij Comedy Central. „Toen Sylvana ‘ja’ zei, wist ik dat het top ging worden.”

Hoe voelde je je vijf minuten voordat het begon?
Heel relaxed en nieuwsgierig. Kom maar door, dacht ik. Maar naarmate de avond vorderde, begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen. Ze waren allemaal zo goed en ik dacht: kut, ik moet straks ook nog mijn zegje gaan doen.

Likeability of 3

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

11 DEC 2017

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

11 DEC 2017

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

10 DEC 2017

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 DEC 2017

Ben jij een Topper met een hoofdletter T? Grijp je kans, want René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit hebben een vijfde lid nodig voor een van hun feesten.

Het doet een beetje denken aan K3 Zoekt K3: ook de Toppers openen een talentenjacht om hun doel te bereiken. Topper Gezocht is eveneens te zien bij SBS6 en gegadigden kunnen zich al opgeven.