Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 30 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

De wedergeboorte van Partyflock komt eraan

Partyflock: wie kent het niet? De partywebsite was dé agenda waar je vroeger in keek als je wilde weten welke feestjes er allemaal in de stad waren. Er werd gekletst over drugs, liefde en politiek op het forum. En ja, op Partyflock kon je al ver voordat Facebook ‘het’ helemaal was, zien of je vrienden ook naar Mysteryland, Sensation of Dirty Dutch gingen.

Eigenlijk was Partyflock al een socialmedia-platform. Vorig jaar bestond de site vijftien jaar. Op het hoogtepunt (rond 2011/2012) waren er zo’n 1,5 miljoen unieke bezoekers per maand en werd regelmatig de 20 miljoen pageviews per dag geraakt. Menig website kan daar – ook nu – alleen maar van dromen.

Verandering

Maar er is ook iets raars aan Partyflock: zo lijkt het erop dat de website al sinds het bestaan amper veranderd is. En de populariteit gaat (hoewel nog steeds 800.000 unieke bezoekers per maand) een stukje achteruit.

Daar moet verandering in komen, vond ook oprichter Thomas van Gulick. Hij ging recent in zee met feestapp Appic, om ervoor te zorgen dat er ook daadwerkelijk vernieuwing kan komen. „Eind vorig jaar besefte ik dat er echt iets moest veranderen”, zegt Van Gulick tegen Metro. „Het werd ook steeds moeilijker om alles in mijn eentje voor elkaar te krijgen.”

Deed hij alles dan alleen? „De laatste jaren wel, samen met mijn vrouw”, legt Van Gulick uit. „Van oorsprong ben ik softwareontwikkelaar. Partyflock was eigenlijk een soort hobbysite, die is uitgegroeid tot een enorm succes. Ik moest toen dus ook de hele boel aansturen. Uiteindelijk was ik daardoor ook heel veel bezig met dingen als cameratoegang regelen voor de foto’s op de site, recensies nakijken, dingen regelen… Geen wonder dat er daardoor weinig aan de website veranderd is. Het groeide me een beetje boven het hoofd.”

Flockers

Op het hoogtepunt van de carrière van Van Gulick werd er zelfs een heus Partyflock feest in het GelreDome georganiseerd; Flockers. Het was ter ere van de vijfde verjaardag van Partyflock.

Partyflock-liefhebbers tijdens Flockers in 2007. / Partyflock

Er waren zo’n 25.000 aanwezigen. „Maar dat ging destijds dus een beetje aan mij voorbij”, zegt hij weemoedig. „Ik werkte toen zoveel! De laatste jaren begon het qua bezoekersaantallen en advertentie-inkomsten allemaal wat te minderen, maar het werk bleef veel. Toen dacht ik: of het wordt de stekker eruit, of het moet anders.”

„Ik ben er eigenlijk nooit klaar mee geweest.”, vervolgt hij. „Je kreeg destijds Hyves, daarna Facebook… social media schetst een bepaald verwachtingspatroon. Daarom wist ik wel dat er iets moest veranderen, maar Partyflock werd en wordt nog steeds veel gebruikt. Al vind ik Facebook persoonlijk ook niet zo hip hoor, maar dat terzijde. Dat het anders moet, daar was ik het mee eens.”

Thomas van Gulick, de oprichter van Partyflock. / Privébeeld

Appic

Van Gulick is uiteindelijk dus met Appic in zee gegaan. Een match made in heaven. „Appic heeft wel iets weg van Partyflock. Door de twee formats samen te voegen valt er voor mij een enorme taak weg. Ik kan me gaan richten op de vernieuwing van Partyflock, zorgen dat het weer iets hipper wordt.  Al is dat nog best een taak, want men wil ook weer niet dat er al te veel veranderd.”

„Zo hoor ik dikwijls opmerkingen als ‘de agendageschiedenis gaat toch niet weg hè?!’ En ook de community op het forum is nog altijd best groot. Waar we sowieso iets mee moeten is de enorme database. Die mag niet zomaar verloren gaan, want dat is de kracht van Partyflock.”

De bezoeker van de feestwebsite hoeft in ieder geval niet bang te zijn er Partyflock er echt helemaal anders uit gaat zien. „In principe wordt er gesproken over kleine aanpassingen”, zegt Van Gulick. „Het mag allemaal wat lichter en wat frisser. Hoe we het gaan doen, daar wordt allemaal nog over gesproken. Maar dat Partyflock nog even doorgaat, dat is een ding wat zeker is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.