Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 31 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Stranger Things 2 is twee keer zo fascinerend

Seizoen twee van sciencefiction-horrorserie Stranger Things is misschien nog wel beter dan het eerste. Makers Matt en Ross Duffer vertellen hoe ze dat hebben geflikt.

Welke inspiratie hebben jullie voor seizoen 1 gebruikt en op welke manier komt die terug in het nieuwe seizoen?
Matt: We zijn opgegroeid met films waarin karakters voorkwamen die heel herkenbaar waren, die in huizen en steden woonden zoals wij die kennen. We waren gek op verhalen waarin die karakters iets geks meemaakten, iets bovennatuurlijks. Of het nou goed of slecht was. Op de een of andere manier waren dat de verhalen waardoor we het meest werden aangetrokken. Stephan King, John Carpenter, Steven Spielberg; ze hebben ons allemaal geïnspireerd. Dus in seizoen twee van Stranger Things borduren we nog steeds voort op die invloeden, die we ook in het eerste seizoen hebben gebruikt. We hebben een dorpje gecreëerd met veel verschillende karakters die we goed hebben leren kennen. Hopelijk zijn de kijkers een beetje verliefd op hen geworden, want we blijven uiteraard hun avonturen volgen. Ze zijn natuurlijk iets ouder geworden en ze ontwikkelen zich. Ook laten we zien wat voor invloed de gebeurtenissen in seizoen een op hen hebben.

Het eerste seizoen was een groot succes. Hoe balanceer je als producent dan tussen de hoge verwachtingen voor het volgende deel en de creatieve weg die je in wil slaan?
Matt: Voordat het eerste seizoen überhaupt in première ging, hadden we al een maand aan Stranger Things 2 gewerkt. We wisten dus al voor een groot deel hoe we de verhaallijnen wilden laten lopen. Een prettig idee voordat alle reacties op social media loskwamen. We hebben ons daar niet door laten beïnvloeden.

Ross: We hebben geprobeerd het tweede seizoen op dezelfde manier te benaderen als het eerste. We vroegen ons simpelweg af: wat willen wij zien? Waar worden wij enthousiast van? Dus niet: wat willen de kijkers zien nu ze het eerste seizoen hebben gekeken? Dat zou ons gek hebben gemaakt, denk ik.

Matt: Het succes van de serie is mede te danken aan dat we alle ruis eruit hebben gehaald en dat we nooit hebben geschreven waar mensen naar snakten. Op die manier hebben we ook aan het tweede seizoen gewerkt en we hopen dat het net zo goed uitpakt als het eerste seizoen.

De Duffer Brothers op de set van Stranger Things. Foto: Jackson Lee Davis / Netflix

Dus op basis van het succes hebben jullie zaken uit het eerste seizoen niet anders aangepakt om het nog grootser te maken?
Ross: Er waren verschillende mogelijkheden om dat te doen. Maar we wilden er geen extravagante visuele bedoening van maken. Bovendien hebben we de belangrijkste zaken bij Netflix voorgelegd voordat Stranger Things een groot succes werd. We hebben gewoon onze denkrichting voorgeschoteld en dat vonden ze prima. Het had niets te maken met een hit zijn of niet. Uiteindelijk is het voor ons angstaanjagender om onze karakters in een ruimte te zien, de lampen knipperen en zij geluiden horen dan daadwerkelijk het monster te zien. Er waren genoeg mogelijkheden om dat laatste uit te vergroten, maar we hebben de lijn van het eerste seizoen doorgetrokken.

Matt: Het eerste seizoen is ons kompas. We weten wanneer het op iets begint te lijken waarin we ons zelf niet meer in herkennen.

Ross: Maar we openen de wereld wel ietsje meer dit seizoen, we kijken verder dan alleen het dorp Hawkins.

Matt: We zijn opgegroeid met filmreeksen en bij elk nieuw deel verwacht je net iets meer. Meer spektakel. Dat willen wij ook met Stranger Things, het moet allemaal naar een hoger niveau. Maar dan wel zonder te verliezen wat zo bijzonder aan seizoen een was.

Wat wilden jullie anders doen met de groep kinderen?
Ross: We wilden ze vooral beter leren kennen. Dus we gaan thuis bij Dustin op bezoek, we ontmoeten zijn moeder, net zoals bij Lucas wiens complete familie we leren kennen. En dan is Will er nog, die een nieuwe dynamiek toevoegt. In seizoen een zagen we hem alleen aan het begin en aan het eind. Daarnaast is er een nieuw karakter: het meisje Max. Dus we hebben nu een heel grote groep, waar iedereen soms ook zijn eigen weg gaat. Het was leuk om sommigen af te laten splitsen en hun eigen avonturen te laten beleven.

Wat voor invloed heeft nieuwkomer Billy, een veel te stoere gozer, op de dingen die gaan gebeuren?
Ross: Steve is in ieder geval niet langer de koning van de school. Die rol wordt overgenomen door Billy, de grote stiefbroer van Max. Hij komt uit Californië en is veel cooler dan Steve. Arme Steve.

Matt: Arme Steve, ja. Maar het komt goed met hem.

Ross: Ja, hij is oké.

Matt: Misschien.

Ross: Ja, misschien…

Bekijk hier de trailer van Stranger Things 2:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.