Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Sanne weet niet meer hoe het vroeger voelde

Na negen jaar Miss Montreal kwam de nostalgie vanzelf. Sanne Hans wil door een EP en een clubtourtje met haar band weer eens voelen hoe het ooit was.

Ze zit heerlijk, op een luie bank in de Gibson Room van A’DAM Toren, met flink wat gitaren om haar heen. Op tafel een plastic schaal voedsel. Ze is in de hoofdstad om te praten over haar EP Again en een aansluitende korte reeks live-concerten in, voor de verandering, kleine zalen.

Sanne zat er doorheen

Negen jaar geleden voor de A’DAM TOREN was ze in Portugal, om het eerste album Miss Montreal op te nemen. „Dat was toen een idee van het platenlabel. Ze zagen dat ik er door alle indrukken en nieuwe mensen die me op sleeptouw namen een beetje doorheen zat (Just a Flirt was een hit, optredens in DWDD, red.). Stond ik opeens op Lowlands, terwijl ik daar normaal zelf naartoe ging. Een cd inzingen in de zon dat leek me wel wat.”

Sanne weet niet meer hoe het vroeger voelde

Nu keerde ze voor de EP Again terug in het marmeren Portugese studiohuis met matrassen op de vloeren, om zes Engelstalige nummers en een Nederlandstalige op te nemen. Ze schreef onder meer met Wudstik, uit haar Amersfoortse vriendengroep: „Gewoon aan de keukentafel, ongepland, na middernacht, wijntjes op tafel. Daar kreeg ik een nostalgisch singer-songwritergevoel van. Ik dacht ‘jezus, ik vind dit heel mooi’. Door Wudstik, die ik sinds mijn 17e ken, kreeg ik dat nostalgische gevoel naar vroeger. Daarna ging ik voor de lol in Engeland schrijven, het was allemaal lekker chill. Ik dacht niet na over een hit en of iets radiowaardig was en zo werden het liedjesliedjes. De platenbaas zei: Als je dit wilt uitbrengen, dat doe je dat toch gewoon?”

Stickertjes in de kleedkamer

De hang naar nostalgie werd zo groot dat Sanne Hans tot een tourtje besloot. Zaterdag trapt ze af in Mezz in Breda, waarna nog een aantal clubs met een capaciteit van een paar honderd mensen volgen. Clubs waar ze lang niet is geweest. „Het slaat nergens op, maar in die zalen voelde ik me vroeger heel erg cool, haha. Daarom wil ik weer eens voelen hoe het vroeger was, ik weet dat serieus niet meer. Dan zie ik mezelf als 24-jarige in een video met een hele grote broek aan en heb ik geen idee dat ik dat heb gedaan. Door die EP en het tourtje wil ik vroeger weer eens meemaken. Dat ik in de kleedkamers van toen beland en zie dat dezelfde stickertjes nog op de muren geplakt zitten. Financieel is het niet heel handig natuurlijk, maar ik wil het. Hm, dit was eigenlijk wel iets voor het 10-jarig jubileum van Miss Montreal geweest. Nou ja, 9 jaar is ook prima.”

Sanne weet niet meer hoe het vroeger voelde

Wie Sanne op haar 33e zo over nostalgie hoort praten, heeft eigenlijk een ‘oud wijf’ voor zich zitten. „Ach, ik loop toch ook al lang mee? En de stijgende lijn is er gelukkig nog steeds. Ik heb wel de rust in mijn hoofd gevonden en ben niet meer bang dat dit bestaan elke dag klaar kan zijn. Twee jaar geleden had ik dat nog. Als band hebben we nooit akkefietjes meer, alle leden hebben inmiddels een huis gekocht. Dan wordt het al snel een en al nostalgie en zeg je dingen als ‘weet je nog dat we samen op kamers woonden?’ Fantastisch toch?”

Haar ‘op kamers-leven’ van ooit, is nu een leven als succesartiest die theatertournees uitverkoopt, festivals platspeelt, dan weer eens opduikt in een reclame en haar stoel draait als fanatiek coach in The Voice of Holland. „Het is veel, maar ik doe dingen die ik leuk vind. En weet je? Ik heb geen stress meer, heb een fijn team en ben geen bandleider meer die alles regelt (‘een verádeming!’). Ik heb rust.”

Keihard doorhalen

Wie zich de Sanne Hans van 9 jaar geleden herinnert, weet dat we te maken kregen met een rockchick die muziek maken combineerde met keihard doorhalen in de kroeg. Door het drukke en gedisciplineerde bestaan is dat deels voorbij. „Ik heb geen vanavond-alleen-drie-wijntjes-knopje. Ik sta aan of niet. Maar ja, ik heb het tien keer zo druk als negen jaar geleden en op tv draai ik dagen van vijftien uur. Ik moet nu echt trainen om in conditie te blijven en niet aan te komen. Op mijn 23e knalde ik gewoon door. Op mijn 31e besloot ik veel de sportschool in te gaan, vijf keer in de week met een trainer. Dat ik een ‘fitvrouw’ wilde zijn was een cadeau aan mezelf. Ik tennis ook en ga binnenkort op skiles. Al dat gefeest, dat schoot uit de bocht man. Maar ik ben nog steeds hartstikke rock-‘n-roll hoor, godzijdank. Ik ben braver, maar áls ik ga, dan ga ik keihard. Tot het gaatje.” Dan pakt Sanne een schaal van tafel voor een hap: „Salade met kip en mango, lekker hoor.”

Sanne weet niet meer hoe het vroeger voelde

Bierpop

Sanne Hans heeft ook nog eens een eigen festival, Bierpop in Hardenberg, daar waar haar roots liggen. Want, zo is de opvatting, bier en muziek gaan heel goed samen. Bierpop beleeft op zaterdag 18 november de derde editie met Bökkers, Di-Rect, Dave Vermeulen, Waylon en afsluiter Miss Montreal. Sanne, die in Hardenberg op de havo zat: „Mooi man. Eén zaal, met een bar van deur tot deur. In die evenementenhal had ik mijn allereerste optreden, voor 80 gulden op de Huishoudbeurs. Hoe leuk is het dan dat je er jaren later je eigen festival heb?”

De EP Again verschijnt vrijdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.