Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 18 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

‘Richard Gere zuchtte diep en vroeg of hij weg kon’

Tom Hanks heeft een bloedhekel aan interviewdagen voor filmpromotie. Ook voor journalisten is het spreken van murw geïnterviewde wereldsterren op deze dagen niet altijd een pretje.

Tom Hanks vindt interviews geven ter promotie van nieuwe films het allerergste onderdeel van zijn werk. De interviewdagen duren vaak zo lang dat hij niet meer weet wat hij zegt of waar hij überhaupt is, zo vertelde de acteur deze week tijdens een talkshow van The New York Times.

‘Genadeloos’

„Een interviewdag voor een bioscoopfilm is het meest beledigende dat een mens kan meemaken. Het is genadeloos”, aldus de 61-jarige acteur over de ‘press junkets’, zoals de interviewdagen voor filmpromotie doorgaans worden genoemd. In zijn relaas hekelt de acteur niet zozeer de journalisten die hem steeds maar weer dezelfde vragen stellen, maar vooral de bedrijven die hem voor deze ellenlange dagen inplannen. „Ze verwachten dat je het uithoudingsvermogen van een os hebt.”

De kans dat Hanks weleens tijdens een interview heeft laten merken dat hij het zat was, is klein. De acteur staat bekend als een vriendelijke man die zijn best doet om grappig uit de hoek te komen. Dat dat bij enkele van zijn beroemde collega’s wel anders is, blijkt uit een rondvraag van Metro onder Nederlandse entertainmentjournalisten die met enige regelmaat een ‘junket’ bijwonen.

‘boeren en scheten’

„Jack Black beantwoordde tijdens de 4 minuten interviewtijd die ik met hem kreeg iedere vraag met een scheet of een boer”, laat journaliste Annemieke Ruggenberg weten. Tech- en gamejournalist Dennis Mons had het zwaar met Adrian Brody: „Hij was zwaar verveeld en wanneer mogelijk antwoordde hij met ja/nee. Zit je dan met je goede gedrag en de angst dat je straks weer naar huis kunt zonder verhaal.” Een andere verslaggeefster trof een niet zo gezellige Mila Kunis. „Ik vroeg naar haar rol als witch, want die speelde ze, toen ze verontwaardigd riep: noem je me nou een bitch?”

https://twitter.com/otp_love/status/920393705261019137

Journaliste Tosca Sel ging ooit voor de website WTF.nl vol goede moed naar een interview met Richard Gere, maar die bleek met het verkeerde been uit bed gestapt. „Ik kwam met camera, dus het was wel handig als hij de kijkers zou vertellen waar z’n film over ging zodat ik dat leuk kon monteren onder beelden van de trailer. Maar dat had ‘ie al honderd keer verteld en dus geen zin in. Welke rol hij speelde? Diepe zucht. Dat kon ik toch wel even googelen. Na nóg een diepe diepe zucht vroeg hij zijn assistent: ‘Mag ik zo gaan, dan kan ik hierna een museum bezoeken.’ Ik heb me nog nooit zo ongewenst gevoeld.”

Liv Tyler

Oud-Sp!ts-verslaggever Guido Verburg kan een verdere vriendschap met actrice Liv Tyler na een interview voor serie The Leftovers wel op zijn buik schrijven. ,,Ze werd boos omdat ik had gesuggereerd dat haar personage in het boek waar tv-serie op is gebaseerd niet zo’n grote rol speelt. Ze bleef er maar beledigd op terugkomen: ‘Nou, volgens DEZE meneer speelde ik sowieso niet echt een grote rol in deze serie’.”

Hanks noemt het niet specifiek, maar de Nederlandse verslaggevers kunnen zich ook wel voorstellen dat hij en zijn beroemde collega’s soms doodmoe worden van verslaggevers die slecht voorbereid zijn of zich onprofessioneel gedragen. Ondergetekende kreeg tijdens een kleinschalige persconferentie met komiek Ricky Gervais te maken met een Duitse collega die stiekem een foto maakte. Gervais, die net lekker op dreef was, zag het, viel stil en zei verbaasd: maakte je nou echt stiekem een foto van me? Waarna hij het gesprek plichtmatig voortzette.

‘Wat vind je van Japan?’

Journalist Martijn van Stuyvenberg bezocht in zijn carrière talloze interviewdagen en ziet vaak dezelfde types terugkomen. „Bij elke ‘press junket’ zit er wel een Japanse journaliste die 20 minuten haar mond houdt en ineens wakker wordt en de vraag stelt waar niemand wat aan heeft: ‘what do you think about Japan?’”

Richard Gere

Maar hoe vaak Van Stuyvenberg zich ook heeft geërgerd tijdens de door Hanks zo gehate press-junkets, hij moet de Hollywoodsterren toch nageven dat ze meestal hun best doen. „Ik moet wel eerlijk zeggen dat het me opvalt dat Amerikaanse acteurs, die dit een- of tweemaal per jaar contractueel verplicht moeten doen, wel vaak hun best doen om die domme vragen te beantwoorden. Daar kunnen Nederlandse acteurs en actreutels nog wat van leren!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.