Pestgedrag in HNTM: trekt er iemand aan de bel?

Pestgedrag in HNTM: trekt er iemand aan de bel?

De kandidaten van Holland's Next Top Model. Foto: RTL

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

18 OKT 2017

TV-programma Holland’s Next Top Model is alweer bezig aan haar tiende seizoen. Waar we de afgelopen edities getuige waren van een gezonde concurrentiestrijd met hier en daar wat gekat van kandidaten, wordt er dit seizoen ronduit pestgedrag vertoond. Kan dat door de beugel, in een prime time-show met veel jonge kijkers?

Bonita

Al een aantal afleveringen achter elkaar ziet de kijker hoe deelneemster Bonita buiten de groep valt en hoe bijna al haar nog resterende concurrenten gemene dingen over haar zeggen. Toen de jury een paar weken geleden een incident opmerkte, werd er ingegrepen: ‘er wordt hier toch niet gepest?’ Het bleek geen incident, de afleveringen erna was het weer raak.

Op social media werd er kritiek geleverd door kijkers die het pestgedrag niet vonden kunnen. RTL besloot zelf ook te reageren. Op de Facebookpagina van Holland’s Next Top Model werd er een bericht geplaatst waarin ze aan gaven pestgedrag absoluut niet te tolereren. In de uitzending van de week erna ging het pesten echter gewoon door.

Hoogleraar Sociologie René Veenstra is zelf niet een van de kijkers van Holland’s Next Top Model, maar is wel van mening dat de media het goede voorbeeld moeten geven. „Als samenleving zijn we steeds alerter geworden op pesten en de ernstige gevolgen ervan. Er heeft in de laatste vijf jaar een enorme bewustwording plaatsgevonden. Wanneer leerlingen merken dat er op school heel goed tegen pesten wordt opgetreden, maar er in de media een heel ander voorbeeld wordt gegeven, kunnen we toch spreken van een negatief rolmodel.”

Verantwoordelijkheid

Pesten heeft te maken met status, met je bewijzen in een groep, legt Veenstra uit. Als de norm negatief is, is het aantrekkelijk om je ook op die manier te gaan bewijzen. Volgens hem ligt er een zekere verantwoordelijkheid bij de makers van programma’s waarin we dit soort taferelen zien. „Je brengt iemand kwetsbaar in beeld. Wat betekent het voor slachtoffers van pesten, maar ook voor de pesters zelf? Ik denk dat dat een belangrijke vraag is voor tv-makers.”

De regisseur van een programma moet dit toch zien aankomen bij de opnamen, denkt Veenstra. „Mensen met verschillende persoonlijkheden gaan de competitie met elkaar aan en worden bij elkaar in een huis gezet. Er ontstaat een groepsproces, een zekere chemie. Die kan de goede, maar ook de verkeerde kant op gaan. Een regisseur kan dan zeggen: ‘Hé, maar hier gaan we over de schreef.’ Als het om andere zaken gaan die op prime time worden uitgezonden, wordt er wel ingegrepen. Dit laten ze dan uit de hand lopen.”

Als RTL pesten niet vindt kunnen, moeten ze dit gedrag ook niet in een van hun tv-programma’s laten zien, vindt Veenstra: „We hebben het hier niet over live televisie. Je zit met de crew te kijken hoe de dag is gegaan. Dit is niet in een fractie van een seconde opgenomen.”

RTL heeft ook gereageerd op de commotie: „Wij tolereren pestgedrag niet. Als gedrag niet door de beugel kan, dan worden er vanzelfsprekend maatregelen genomen op beeld of buiten beeld. Wij geven een zo volledig mogelijk beeld van de werkelijkheid waarin de jongens en meisjes zich bevinden. De realiteit van zowel mooie als minder mooie momenten. RTL en Endemol Shine staan in nauw contact met de modellen en spreken ze elke dag.

Tijdens de opnames zitten de modellen wekenlang op elkaars lip. Het is een wedstrijd met de finale in zicht en emoties en irritaties nemen daarin soms de overhand. De groep is voornamelijk erg geschrokken van de heftige en felle reacties op de social media. Alle betrokken modellen herkennen zich dan ook niet in het beeld en hebben nooit de intentie gehad om te pesten en het is dan ook niet als zodanig ervaren."


Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Volgend jaar februari nieuw seizoen Homeland

Camera videoVolgend jaar februari nieuw seizoen Homeland

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 09:31

Fans van de serie Homeland kunnen de datum 11 februari alvast omcirkelen in hun agenda. Dan komt het nieuwe seizoen van de hitserie uit, zo maakte Showtime bekend. Momenteel vinden opnames voor het zevende seizoen plaats in het Amerikaanse Richmond, in de staat Virginia.

Nieuwe trailer

Camera videoThe Last Jedi nieuw hoogtepunt in Star Wars-saga

De uitblinkende Adam Driver als schurk Kylo Ren

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 07:00

LET OP: DIT ARTIKEL BEVAT SPOILERS

Star Wars: The Last Jedi
Genre: Actie, avontuur, fantasy
Regie: Rian Johnson
Met: Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill en Andy Serkis
Waardering: 4 van de 5 ballen

Likeability of 5

Jonna Fraser: ik moest heel erg gestuurd worden

Mael en Jonna Fraser in de studio. / Stacii Samidin, TopNotch

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Platenlabel Top Notch gaat de samenwerking aan met jongerenplatform PASSI van Rabobank. Het doel: jongeren de kans bieden om hun talenten te ontdekken en geld te verdienen met hun passie en talent. Hitartiest Jonna Fraser is één van de zes artiesten die dit project wel ziet zitten en dook recent de studio in met de 21-jarige Herman Brood Academie-student Mael.

Broeden op de titel

Likeability of 3

Camera videoGiel Beelen over The Roast: top dankzij Sylvana

Giel Beelen voor aanvang van Comedy Centrals The Roast./Foto's: Samuel van Leeuwen

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

GISTEREN

Vriend en vijand pakten de op grote schaal geliefde en gehate Giel Beelen (40) aan in de nieuwe aflevering van The Roast die woensdagavond te zien is bij Comedy Central. „Toen Sylvana ‘ja’ zei, wist ik dat het top ging worden.”

Hoe voelde je je vijf minuten voordat het begon?
Heel relaxed en nieuwsgierig. Kom maar door, dacht ik. Maar naarmate de avond vorderde, begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen. Ze waren allemaal zo goed en ik dacht: kut, ik moet straks ook nog mijn zegje gaan doen.

Likeability of 3

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

11 DEC 2017

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

11 DEC 2017

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

10 DEC 2017

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.