Pestgedrag in HNTM: trekt er iemand aan de bel?

Pestgedrag in HNTM: trekt er iemand aan de bel?

De kandidaten van Holland's Next Top Model. Foto: RTL

Foto van 'Sofie Smulders'

18 OKT 2017

TV-programma Holland’s Next Top Model is alweer bezig aan haar tiende seizoen. Waar we de afgelopen edities getuige waren van een gezonde concurrentiestrijd met hier en daar wat gekat van kandidaten, wordt er dit seizoen ronduit pestgedrag vertoond. Kan dat door de beugel, in een prime time-show met veel jonge kijkers?

Bonita

Al een aantal afleveringen achter elkaar ziet de kijker hoe deelneemster Bonita buiten de groep valt en hoe bijna al haar nog resterende concurrenten gemene dingen over haar zeggen. Toen de jury een paar weken geleden een incident opmerkte, werd er ingegrepen: ‘er wordt hier toch niet gepest?’ Het bleek geen incident, de afleveringen erna was het weer raak.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Op social media werd er kritiek geleverd door kijkers die het pestgedrag niet vonden kunnen. RTL besloot zelf ook te reageren. Op de Facebookpagina van Holland’s Next Top Model werd er een bericht geplaatst waarin ze aan gaven pestgedrag absoluut niet te tolereren. In de uitzending van de week erna ging het pesten echter gewoon door.

Hoogleraar Sociologie René Veenstra is zelf niet een van de kijkers van Holland’s Next Top Model, maar is wel van mening dat de media het goede voorbeeld moeten geven. „Als samenleving zijn we steeds alerter geworden op pesten en de ernstige gevolgen ervan. Er heeft in de laatste vijf jaar een enorme bewustwording plaatsgevonden. Wanneer leerlingen merken dat er op school heel goed tegen pesten wordt opgetreden, maar er in de media een heel ander voorbeeld wordt gegeven, kunnen we toch spreken van een negatief rolmodel.”

Verantwoordelijkheid

Pesten heeft te maken met status, met je bewijzen in een groep, legt Veenstra uit. Als de norm negatief is, is het aantrekkelijk om je ook op die manier te gaan bewijzen. Volgens hem ligt er een zekere verantwoordelijkheid bij de makers van programma’s waarin we dit soort taferelen zien. „Je brengt iemand kwetsbaar in beeld. Wat betekent het voor slachtoffers van pesten, maar ook voor de pesters zelf? Ik denk dat dat een belangrijke vraag is voor tv-makers.”

De regisseur van een programma moet dit toch zien aankomen bij de opnamen, denkt Veenstra. „Mensen met verschillende persoonlijkheden gaan de competitie met elkaar aan en worden bij elkaar in een huis gezet. Er ontstaat een groepsproces, een zekere chemie. Die kan de goede, maar ook de verkeerde kant op gaan. Een regisseur kan dan zeggen: ‘Hé, maar hier gaan we over de schreef.’ Als het om andere zaken gaan die op prime time worden uitgezonden, wordt er wel ingegrepen. Dit laten ze dan uit de hand lopen.”

Als RTL pesten niet vindt kunnen, moeten ze dit gedrag ook niet in een van hun tv-programma’s laten zien, vindt Veenstra: „We hebben het hier niet over live televisie. Je zit met de crew te kijken hoe de dag is gegaan. Dit is niet in een fractie van een seconde opgenomen.”

RTL heeft ook gereageerd op de commotie: „Wij tolereren pestgedrag niet. Als gedrag niet door de beugel kan, dan worden er vanzelfsprekend maatregelen genomen op beeld of buiten beeld. Wij geven een zo volledig mogelijk beeld van de werkelijkheid waarin de jongens en meisjes zich bevinden. De realiteit van zowel mooie als minder mooie momenten. RTL en Endemol Shine staan in nauw contact met de modellen en spreken ze elke dag.

Tijdens de opnames zitten de modellen wekenlang op elkaars lip. Het is een wedstrijd met de finale in zicht en emoties en irritaties nemen daarin soms de overhand. De groep is voornamelijk erg geschrokken van de heftige en felle reacties op de social media. Alle betrokken modellen herkennen zich dan ook niet in het beeld en hebben nooit de intentie gehad om te pesten en het is dan ook niet als zodanig ervaren."


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Samuel L. Jackson deelt NRA-item Zondag met Lubach

Samuel L. Jackson deelt NRA-item Zondag met Lubach

Samuel L. Jackson Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

57 MIN

De video van Zondag met Lubach waarin wordt uitgehaald naar de Amerikaanse wapenlobbyclub NRA heeft voor de tweede maal een heleboel views gegenereerd. Het item trekt andermaal de aandacht vanwege de schietpartij op een school in Florida vorige week.

Toen de video in oktober vorig jaar op YouTube verscheen, keken er in een week tijd twee miljoen mensen naar. Nu is het filmpje in twee dagen tijd nog eens een half miljoen keer bekeken.

Zoals ze daar bij Lubach goed in zijn, weten ze het probleem van de NRA in de Verenigde Staten op treffende wijze aan te kaarten. NRA staat voor National Rifle Association. Deze organisatie pleit voor het recht op wapenbezit onder Amerikaanse burgers.

In het item van Lubach staat NRA echter voor nonsensical rifle addiction, een  ‘vreselijke ziekte waar elke dag 40 Amerikaanse burgers aan sterven’. De ludieke video weet de vinger op de zere plek te leggen.

Acteur Samuel L. Jackson postte op Twitter een link naar de YouTube-video van Zondag met Lubach. „Hoe kan het dat zij het wel snappen en wij totaal niet”, vraagt Jackson zich af.

Op 14 februari 2018 vond op de middelbare school in Florida de meest dodelijke 'highschoolshooting' in de recente Amerikaanse geschiedenis plaats. De discussie over de macht van de wapenlobby en het uitblijven van wetten om de verkoop van wapens als de AR-15 af te schaffen, liep vooral weer op door de speech van een van de leerlingen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

77

De Likt op Pinkpop

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

De Rotterdamse band De Likt is geprogrammeerd op Pinkpop. Het trio De Likt maakt stevige, elektronische Nederlandstalige rap en bestaat uit Jordy Dijkshoorn (rapper Simon), Giorgi Kuiper en John van Beek.

Dat De Likt is gevraagd voor Pinkpop is bijzonder voor zo’n jonge band die pas één seizoen heeft opgetreden en de afgelopen zeven maanden volledig uit beeld was. Dijkshoorn moest immers na een mishandeling in het uitgaansleven langdurig herstellen van een gebroken nekwervel.

Het voordeel was wel dat de groep in alle rust aan nieuw repertoire heeft kunnen werken. Vrijdag 23 februari wordt het nieuwe album ‘De Derde’ in Rotown in Rotterdam gepresenteerd. Jordy Dijkshoorn is intussen weer fit genoeg om te stagediven en te crowdsurfen. De grootste hit van de band is ‘Ja, dat bedoel ik’. Dijkshoorn is onder meer bekend van zijn parodie ‘Praat Rotterdams met me’ die bijna drie miljoen keer werd bekeken op YouTube.

Pinkpop is dit jaar van 15 tot en met 17 juni (dus twee weken ná Pinksteren) met onder meer Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars.


Views

46

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Camera videoMichael B. Jordan: Black Panther verandert levens

Michael B. Jordan als Erik Killmonger in Black Panther.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:00

Niet Fifty Shades Freed maar Black Panther prijkt een week na de première op de eerste plaats van de Nederlandse Box Office Top 30. De film trok het afgelopen weekend liefst 150.000 bezoekers in ons land. In de VS bracht Black Panther in het openingsweekend meer dan 200 miljoen dollar op, wereldwijd staat de teller inmiddels al op 404 miljoen dollar.

Bad guy

Michael B. Jordan speelt in Black Panther de mysterieuze bad guy Erik Killmonger. Deze Killmonger is een van de indringers in Wakanda, het rijk dat bij elkaar wordt gehouden door koning T’Challa, beter bekend als Black Panther. Jordans personage is uit op de troon en propageert een ander buitenlandbeleid. Hij wil geavanceerde vibraniumwapens verdelen over actiegroepen van zijn gading.

Maar de instant superheldenklassieker is veel meer dan een succesvolle superheldenfilm alleen. Een zwarte hoofdrolspeler in een grote film zagen we al eens in Hancock, Spawn en de Blade trilogie, maar Black Panther is de eerste blockbuster waarin zwart de norm is.

Steentje

„Ik zou willen dat ik zo’n film als Black Panther had gehad toen ik een jaar of tien was”, zegt de 31-jarige Jordan. „Dat is hartstikke belangrijk, want je wilt je kunnen identificeren met de acteurs die je in de bioscoop ziet, zeker wanneer dat ook nog eens superhelden zijn. Zeker weten dat Black Panther een massa zwarte kids inspireert tot dromen van een carrière in de film- of televisiewereld. Het is ook goed voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Ik ben blij dat ik er een steentje aan heb mogen bijdragen.”

Michael B. Jordan: "Het belangrijkste is dat mensen plezier beleven aan deze geweldige film."/AP

Zo goed mogelijk

Niet dat hij het tijdens het draaien over dat soort dingen heeft gehad met Black Panther-regisseur Ryan Coogler, in wiens films (Fruitvale Station, Creed) hij tot nog toe telkens opduikt. „Was eigenlijk ook niet nodig, we wisten wel wat we aan het neerzetten waren en wat de impact daarvan kon gaan zijn. Toen we op de set stonden waren we maar geïnteresseerd in één ding; een zo goed mogelijke film maken.”

Jordan denkt dat Black Panther het begin is van een revolutie en dat de casts van blockbusters in de nabije toekomst is opgebouwd uit acteurs afkomstig uit alle windstreken. „Ik heb echt het gevoel dat Black Panther het pad geëffend heeft en dat de tijd rijp is”, zegt hij. „Vooral omdat deze film een Marvel-productie is en we dus de support van de grootste filmproducent ter wereld hebben.”

„Maar vergeet vooral al dat gepraat over kleur wanneer je naar de bioscoop gaat. Het belangrijkste is dat mensen plezier beleven aan deze geweldige film.”

Black Panther draait nu in de Nederlandse bioscoop. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Molloot heeft bizarre theorie dat Simone de mol is

Simone Weimans

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:49

Het is elk seizoen weer gissen en raden. En ook dit seizoen werden we aflevering na aflevering op het verkeerde been gezet. Half Nederland was ervan overtuigd dat Stine Jensen de mol was. Maar nu ligt ze eruit. Is het Jan Versteegh? WIDM TV denkt van niet: de mensen achter het YouTube-kanaal hebben een ijzersterke theorie waarom Simone Weimans de mol is.

In een video wordt uit de doeken gedaan waarom Simone de mol is. En eerlijk is eerlijk, hoewel wij ervan overtuigd waren dat Jan het was, beginnen wij nu ook enorm te twijfelen...

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Likeability of 5

Jay-Z geeft ton uit aan verjaardag goede vriend

Geld moet rollen, moet Jay-Z hebben gedacht. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 14:00

Wat geef jij je beste vrienden voor hun verjaardag? Grote kans dat je rapper Jay-Z niet kan overtreffen. Voor de verjaardag van één van zijn beste vrienden heeft hij zo'n 110.000 dollar uitgegeven aan hapjes en drankjes.

De verjaardag van goede vriend Juan "OG" Perez en directeur van Roc Nation Sports (de sporttak van zijn entertainmentbedrijf Roc Nation) is Jay-Z niet zomaar voorbij gegaan. De vriendengroep begon de avond in restaurant Zuma en gaf volgens de New York Post zo'n 13.000 dollar uit. Daarna gingen de groep naar de bar Made in Mexico om verder te drinken. Jay-Z kon daar zo'n 9.000 dollar aftikken.

40 flessen van eigen drank

Het verjaardagsfeest werd afgesloten in club Playroom. De rapper bestelde zo'n 40 flessen champagne van het merk Ace of Spades, zijn eigen drankmerk, dat dan weer wel. Veertig flessen drank was misschien wat veel voor de zes vrienden, dus de rest deelde hij uit aan alle andere aanwezige in de club. Een van de barmannen schijnt de rekening op Snapchat te hebben gedeeld en die was rond de 80.000 dollar. Dat Jay-Z een gulle gever is, is wel duidelijk want hij gaf ook nog eens 11.000 dollar fooi.


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Nieuwe cast Ex On The Beach bekendgemaakt

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

De nieuwe cast van Ex On The Beach is door MTV bekend gemaakt. Het is alweer het achtste seizoen van de Britse realityshow.

Geordie

De bekendste naam is die van Geordie Shore's Marnie Simpson. Haar ex-vriendje Casey Johnson zou dit jaar ook van de partij zijn. De namen van de andere deelnemers zijn:  Charlotte Hughes, Katie Champ, Marcel Stevens, Sam Lonsdale, Sofia Filipe, Tom Litten and Zach Tull.

Het nieuwe seizoen van EOTB speelt zich af onder de brandende zon van Spanje. De eerste aflevering wordt uitgezonden op 20 maart. Het is nog onduidelijk of de serie zoals gebruikelijk ook in Nederland in dezelfde week te zien is.

In EOTB worden acht singles op een droomvakantie gestuurd. Ze krijgen de mogelijkheid om elkaar te daten, maar ondertussen spoelen er ook nog eens ex-geliefdes aan op het strand.

Op de site van MTV is een filmpje te zien waar alle deelnemers zich voorstellen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Camera videoMeedoen aan Expeditie? Dit is de eerste opdracht

Zien we jou straks terug op de persviewing van Expeditie Robinson? Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Fans van Expeditie Robinson opgelet! Ook dit jaar is het weer mogelijk om als niet-bekende Nederlander mee te doen aan een van de best bekeken programma's van Nederland. Maar dit jaar is het wel een stukje lastiger om uiteindelijk tot deelnemer te worden gekozen. Potentiële kandidaten moeten zeven opdrachten uitvoeren om kans te maken om bij de selectiedag te zijn. De eerste opdracht staat online!

'Hang on to a dream'

Carlos Platier Luna won vorig jaar als 'onbekende' Expeditie Robinson. En RTL is op zoek naar een opvolger. Maar voor je het Robinson-eiland mag betreden moet je eerst nog een aantal proeven doorstaan. De eerste opdracht luidt als volgt: „Wil jij ook het Robinson-avontuur beleven? 😃 Doe dan nu mee met de eerste opdracht: Hang on to a dream! Meer info op onze site!" Het maakt niet uit waar je aan hangt, zolang je voeten de grond maar niet raken en je alleen je handen gebruikt. Als de video online staat is het een kwestie van zoveel mogelijk stemmen krijgen. De top 7 van deze week is verzekerd van een plek in de castingronde.

De video mag maximaal twee minuten duren. En in die twee minuten heb je de tijd om mensen te overtuigen en te vertellen waarom jij de ultieme Robinson-kandidaat bent.

Wie gaan er mee doen?

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+