Hollywood haalt inspiratie uit de speelgoedwinkel

Kolonisten van Catan. Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

12 OKT 2017

Er zullen maar weinig Nederlanders zijn die nog nooit een potje Kolonisten van Catan hebben gespeeld, maar een dieper gesprek dan 'ik bied twee wol voor een ijzererts' komt er meestal niet uit voort. Toch heeft het er alle schijn van dat er binnenkort een filmversie van het immens populaire handelsspel komt.

Kolonisten is zeker niet het eerste bordspel dat zijn eigen filmversie heeft, de speelgoedwinkel blijkt een grote inspiratiebron voor Hollywood. Hierbij een overzichtje met spelborden die de overstap van de huiskamer naar het witte doek hebben gemaakt of nog gaan maken.

Kolonisten van Catan

Meer dan twintig jaar geleden, in 1995, werd Kolonisten van Catan uitgebracht. Inmiddels is het spel al meer dan 25 miljoen keer verkocht en in 38 talen verkrijgbaar. Volgens Variety verwierf producent Gail Katz al in 2015 de rechten van het spel, maar nu Sony aan boord is, is de kans steeds groter dat de film daadwerkelijk komt.

Nadat haar kinderen, die inmiddels naar college gingen, haar introduceerde aan het spel, wilde Katz niets liever dan een filmversie ervan zien. „Het eiland van Catan is een levendige, visuele, spannende en tijdloze wereld met klassieke thema's en morele uitdagingen die vandaag de dag nog steeds weerklank vinden."

Volgens Variety wordt het project nu in een stroomversnelling gebracht en is het doel om er uiteindelijk een franchise van te maken. „We zijn enthousiast om samen met Sony de iconische wereld van Catan tot leven te brengen", aldus Katz. „We zijn als grote fans van het spel onder de indruk van de eindeloze mogelijkheden aan verhalen die het kan inspireren."

Cluedo

Terug in 1949 introduceerde Cluedo spelers aan een mysterieuze wereld waarin de jacht op de moordenaar van Dr. Black (Dr. Zwart) centraal staat. Wie was het, met welk wapen en in welk vertrek? Een verfilming van het bordspel volgde in 1985 met de komedie 'Clue'. De film werd geproduceerd met drie verschillende eindes, maar wist het publiek alsnog – of wellicht juist hierdoor - niet te bekoren. Toch is de film inmiddels uitgegroeid tot cultklassieker.

Meer dan dertig jaar later heeft 20th Century Fox de rechten van een remake bemachtigd. Of de nieuwe versie er uiteindelijk komt is nog onduidelijk. Wel gaat het gerucht dat de studio het verhaal buiten de villla wil laten plaatsvinden. Ook Pirates of the Caribbean-regisseur Gore Verbinski werd aan het project verbonden, maar of dat nog steeds het geval is, blijft een mysterie...

Zeeslag

Een spel waarbij twee mensen tegenover elkaar zitten en coördinaten aan elkaar doorgeven. Het klinkt niet per se als spannend materiaal voor een film, maar dit weerhield Hasbro niet om een vertaling te maken. In de actiefilm 'Battleship', met onder meer Taylor Kitsch, Rihanna, Alexander Skarsgård en Liam Neeson, staat het lot van de wereld op het spel als de bemanning van een schip oog in oog komt te staan met een vloot aliens. Het verwachtte succes bleef uit en Universal kon niet anders dan zijn verlies incasseren.

Monopoly

Monopoly is het bestverkochte bordspel ter wereld, dus echt verrassend is het niet dat iemand het spel tot leven wil laten komen. De film zou zich concentreren op een jongen uit Baltic Avenue, een van de goedkoopste bezittingen in de Amerikaanse versie van het spel, die algemeen fonds- en kanskaarten gebruikt om rijk te worden zonder in de gevangenis te belanden. Het blijft echter al geruime tijd stil rondom dit project, dus wij wachten geduldig af of deze film ooit in de bioscopen komt.

Dungeons & Dragons

Role-playing game Dungeons & Dragons heeft een trouwe schare fans, maar de gelijknamige film wist geen indruk te maken. Niet alleen was het verhaal wel heel losjes gebaseerd op het spel, ook de special effects werden op z'n zachts gezegd niet gewaardeerd. Ondanks de slechte kritieken kreeg de film een vervolg: Dungeons & Dragons 2: Wrath of the Dragon God. Maar het einde lijkt nog niet inzicht. Zo heeft acteur Joe Manganiello al laten weten graag in een nieuwe Dungeons & Dragons-film te spelen, en hij heeft al een script gemaakt om zijn droom werkelijkheid te maken.

Game Over?

Tot nu toe blijken andere speelgoedartikelen als LEGO, Transformers en Barbie het beduidend beter te doen in de bioscoop. Toch lijken de mogelijkheden eindeloos. Wat dacht je van een horrorfilm à la Dokter Bibber of een dramafilm gebaseerd op Levensweg?

Wat vind jij: welk bordspel leent zich het best voor een film?


Log in om een reactie te plaatsen

Views

81

Likeability of 5

Gordon verdrietig: Alleen maar negatief gezeik

Portret van Gordon. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Gordon was vrijdagavond te gast bij RTL Late Night om te praten over zijn keuze om uiteindelijk met niemand in het huwelijksbootje te stappen voor zijn programma Gordon Gaat Trouwen. De reacties op zijn keuze blijken hem heel boos en verdrietig te hebben gemaakt.

Weinig begrip

Anouk dumpt beide The Voice-kandidaten
Likeability of 5

Anouk dumpt beide The Voice-kandidaten

Anouk neemt geen van beide Voice-kandidaten mee na de battle | Foto: Uit de uitzending

Foto van 'Bregje Simons'

Bregje Simons

GISTEREN

Coach Anouk heeft vrijdagavond in The Voice Of Holland beide kandidaten na hun battle naar huis gestuurd. De jonge meiden Nina ten Kate en Nikita Pellencau zongen samen het nummer Symphony van Clean Bandit en Zara Larsson. Maar volgens hun coach Anouk deden de meiden dat 'gewoon niet goed'. ,,Dus neem ik ze geen van tweeën mee'', zegt de coach tijdens de uitzending.

Disney neemt Fox over: The Simpsons weer gelijk

Disney neemt Fox over: The Simpsons weer gelijk

The Simpsons hadden al voorspeld dat Disney Fox over zou nemen | Foto: Screenshot uit aflevering

Foto van 'Bregje Simons'

Bregje Simons

GISTEREN

Na maanden onderhandelen ligt er een deal: Disney koopt voor 52 miljard euro grote delen van het netwerk Fox. Als de deal doorgaat vallen onder meer Avatar, Titanic, X-Men, Deadpool, The Simpsons, Kung Fu Panda en Family Guy dan in handen van Disney. De koop maakt Disney een nog grotere speler in de mediawereld, en dat is ook precies de bedoeling. Disney wil namelijk een eigen videostreamingdienst op gaan zetten volgens NOS. Ze bieden nu films aan via Netflix en Amazon Prime, maar in 2019 hopen ze zelf een dienst op de markt te hebben. Daarvoor hebben ze meer films en series nodig.

Dat er nu een deal ligt tussen Disney en Fox wil nog niet zeggen dat de koop daadwerkelijk doorgaat. Mededingingsautoriteiten moeten zich er ook over uitspreken, aldus NOS. Omdat Disney door de deal een stuk machtiger wordt, spreekt het niet vanzelf dat er ook goedkeuring komt.

Gordon trouwt met... niemand!

Gordon blijkt niet de liefde van zijn leven te hebben gevonden. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

15 DEC 2017

Gordon heeft aan het einde van zijn zoektocht naar een ideale echtgenoot besloten nog niemand ten huwelijk te vragen. Zowel de bedeesde horeca-ondernemer Rogier als de goedlachse Italiaanse steward Manuel kreeg niet het gehoopte huwelijksaanzoek.

De achtste en laatste aflevering van Gordon gaat trouwen…maar met wie? speelde zich af in Zuid-Afrika. Gordon had twee potentiële huwelijkspartners naar Kaapstad meegenomen en stelde zijn keuze uit tot het allerlaatste moment.

Gordon: 'Ik heb echt klote weken gehad'

Met wie gaat Gordon trouwen? / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

14 DEC 2017

Voor wie kiest Gordon vanavond in Gorden Gaat Trouwen... Maar Met Wie? De ex-zanger en presentator vertelde donderdagmiddag in De Coen en Sander Show dat hij in ieder geval heel lang heeft nagedacht over het tv-programma.

„Ik heb er vier jaar over gedaan om ja te zeggen", zei Gordon in de show. „En het is ook niet niks. Het is wel een stap die je maakt. Ik laat zo intens in mijn privéleven kijken, dat was voor mij echt wel een moeilijke stap.

DJ Hardwell is inspired by India

DJ Hardwell is inspired by India

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

14 DEC 2017

Hardwell is one of the biggest DJ’s in the world. In India he saw homeless children sleeping under one of his billboards. It touched him so deeply that he decided to help them.

A gigantic dance concert free for everyone which supports children living in the slums of India. It sounds too good to be true, but that’s what the world famous Dutch DJ Hardwell did. Together with charity organization Magic Bus he was responsible for Hardwell’s World’s Biggest Guestlist, an event of three days with which money was raised in the beginning of December to send children in India to school.

Robbie Williams lag week op IC na hersenafwijking. / EPA

Robbie Williams lag week op IC na hersenafwijking

De Britse zanger blijkt een week lang op de IC te hebben gelegen. / EPA

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

14 DEC 2017

De Britse zanger Robbie Williams blijkt in september zeven dagen op de intensive care te hebben gelegen, nadat er door de artsen een afwijking in zijn hersenen was geconstateerd die leek op bloed. Hij vertelt dat hij hierdoor zijn optredens in Rusland moest annuleren.

De zanger begon te kwijlen en had geen gevoel meer in linkerarm