Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 9 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Giel Beelen ziet kansen in braaf radiolandschap

Minder braaf dan de rest, eerlijk en vooral grenzeloos radio maken. Dat is wat Giel Beelen vanaf maandag van plan is bij zijn nieuwe station Radio Veronica.

Officieel is Giel Beelen eigenlijk pas sinds half augustus weg bij 3FM. Dat het als veel langer voelt, komt doordat hij in november 2016 al afscheid nam van zijn beroemde ochtendshow. Na elf maanden uitslapen, begint hij de dag vanaf maandag weer met een dansje, maar dit keer bij Radio Veronica.

Spannend om weer terug te zijn in de ochtend?

Ja, toch wel. Gelukkig heb ik woensdag- op donderdagnacht al een proefuitzending gemaakt en dat ging goed. De reacties van de luisteraars waren ook goed en dat was fijn, want ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die denken: oh god, hebben we ineens die Beelen hier.

Wat heb je het meest gemist?

Toch wel het totaalplaatje van muziek draaien, reacties uitlokken van luisteraars en een beetje gein trappen in de studio. Ik heb mezelf ook echt voorgenomen dat het allemaal wel wat minder braaf mag.

Radio met een randje, las ik al ergens.

Ja. Maar voor de goede orde: het is niet zo dat dat elke dag de insteek moet zijn. Dan wordt het geforceerd. Ik ben vaak ‘shockjock’ genoemd, maar dat zou betekenen dat ik altijd bezig ben met hoe nu weer te choqueren, en dat is niet zo. Wat ik wel wil, is grenzeloos radio maken. Het is tijd om Nederland weer een beetje wakker te schudden.

Mediacriticus Marianne Zwagerman zei vorige week dat ze dj’s vaak zo truttig vindt. Dat ze ze alleen maar hoort over uitstapjes naar de Ikea hoor met hun vriendin. Eens?

Ik durf bijna geen ‘ja’ te zeggen, want als ik een goed verhaal heb over iets wat ik heb meegemaakt in de Ikea met mijn vriendin dan zou ik dat zeker delen, maar ergens in de verte herken ik me er wel in. Al zei ze ook dat ze Enzo Knol braaf vindt, en dan denk ik: dat is gewoon een dikke vette generatiekloof waarmee je jezelf alleen maar ouder maakt.

Heb je een voorbeeld van wat je anders zou doen?

Ik luisterde de afgelopen tijd veel naar wat m’n radiovrienden doen in de ochtend en iedereen had het wel een keer over dat het zo slecht zou gaan met RTL. Ten eerste denk ik dat dat echt maar heel weinig mensen iets kan schelen, en ten tweede: bel Humberto Tan of Ronald Molendijk op, of hou je mond erover. In dat opzicht zie ik schone kansen voor mezelf.

Radio Veronica draait ‘de beste pop en rock hits’ en jij staat bekend om het ontdekken van nieuw talent. Gaat dat niet botsen?

Nee, dat denk ik niet. Ik ben juist blij dat ik nu wat meer uit de legacy van muziek kan diepen en talent zal bij mij nog steeds eens kans krijgen als ze binnen het muzikale spectrum van Veronica passen. Er is een compleet nieuwe ‘speelplaats’ gebouwd naast mijn studio, waar ook jonge artiesten zoals Michael Prins komen spelen. Die laat ik dan bijvoorbeeld iets uit de Top 1000 allertijden coveren, want die lijst hebben we hier in huis.

Tot slot, wat wordt je openingsplaat?

Op dit moment twijfel ik nog tussen Here I go again van White Snake of Ready tot go van Republica. Maar mezelf kennende doe ik om vijf over zes toch nog totaal iets anders!

De Radio Veronica Ochtendshow met Giel Beelen is vanaf maandag 9 oktober van ma t/m vrijdag te horen tussen 6 en 9.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.