Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 12 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Zenders scoren dit najaar met gouwe ouwe programma’s

Kroongetuige, Johnny into the wild, Story of my life, Ilse’s Veranda, Hotel Sophie, Little big stars: met veel bombarie werden ze gepresenteerd, maar na de eerste week en eerste twee weekenden van ‘het nieuwe tv-seizoen’ hebben geen van deze spiksplinternieuwe tv-programma’s het predicaat kijkcijferkanon weten te bemachtigen. RTL 4’s Wie is de Mol?-variant Kroongetuige begon wel goed met ruim een miljoen kijkers, maar zakte dit weekend terug naar 660.000 kijkers. Ai. Ook de andere nieuwe shows van de twee grootste zenders van ons land (RTL 4 en NPO 1) tikten het miljoen niet aan in de eerste uitzendweek.

Het nieuwe tv-seizoen doet haar naam dit jaar dus niet zoveel eer aan. Immers, de meeste programma’s waarmee de zenders elkaar deze herfst de loef af steken, zijn slechts nieuwe seizoenen van al bestaande programma’s.

Pizza

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het programma dat – op het Journaal na dan – zowel afgelopen zondag als de zondag daarvoor de meeste kijkers wist te trekken: het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt op NPO 1. Waar veel muzikale talentenjachten flink inzakken na zoveel jaren van succes, is de HHB-cake nog altijd rijzende. En we moeten toegeven: die André van Duin is ook een stuk leuker met taart dan met (ff wachten…) pizza.

Dat in het verleden behaalde resultaten wel degelijk een garantie voor de toekomst kunnen zijn, bewijzen ook Dance Dance Dance (zaterdag op RTL 4 goed voor 1,3 miljoen kijkers), Expeditie Robinson (donderdag, RTL 5, 1,1 mljn) en We zijn er bijna (maandag, NPO 1, 1,5 mjln). Deze programma’s bevolken samen met dagelijkse uitzendingen als De Wereld Draait Door (NPO 1), Het Journaal (NPO 1) en Goede Tijden Slechte Tijden (RTL 4) doordeweeks de kijkcijfer top 5 van Stichting Kijkonderzoek. Ook andere ‘gouwe ouwe’ weten zowel door de weeks en als in het weekend de kijker te vinden: Radar, Penoza 5, Dokter Tinus en Opgelicht.

Zijn er dan helemaal geen nieuwe formats die in de smaak vallen bij ons, de kijkers? Natuurlijk wel! Misschien heb je er zelfs al wel naar gekeken (of je moeder en oma over horen babbelen): Hotel Romantiek op NPO 1. De mannen van Streetlab staan hierin presentatrice Marlijn Weerdenburg bij als cupido’s voor 25 senioren in een Zwitsers hotel. Je verzint het niet. De van origine Vlaamse tv-show ging vorige week zondag start met 1,2 miljoen kijkers en was deze week goed voor 965.000 kijkers.

SBS6

Ook verrassend zijn de resultaten van SBS 6 dit najaar. Met Dokter Tinus en Mr. Frank Visser hebben ze natuurlijk goud in handen, maar het nieuwe programma als Steenrijk, Straatarm (woensdag, 990.000 kijkers) doet daar ook zeker een gooi naar. In het programma ruilen een rijk en een arm gezin van leven om te zien of geld gelukkig maakt. Zo simpel kan het zijn, mensen.

Voor RTL 4 kwam de eerste week van het nieuwe tv-seizoen trouwens zondagavond alsnog goed. Toen wist de nieuwe dramaserie Meisje van Plezier, met Angela Schijf als escortgirl, ruim een miljoen kijkers te boeien. Uiteraard nadat tv-koningin Linda de Mol met haar Miljoenenjacht de weg naar een miljoenenpubliek had geplaveid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.