Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 3 sep 2017
Leestijd: 7 minuten

Kroongetuige: ‘Wat is die Bram Moszkowicz blind’

De eerste aflevering van Kroongetuige zit erop en trok zaterdagavond 780.000 kijkers. Dit Wie Is De Mol-achtige programma, gecombineerd met een crimi die de kijkers thuis wel zien maar de deelnemers niet, is acht zaterdagen lang op RTL 4 te zien. Eerder sprak Metro acteur Achmed Akkabi en YouTuber Monica Geuze over hun rol in Kroongetuige, nu zijn dat Bram Moszkowicz, Thijs Zeeman, Esmée van Kampen en Frits Wester.

Kroongetuige: ‘Wat is die Bram Moszkowicz blind’
De rechercheurs in Kroongetuige met vlnr Bram Moszkowicz, Monica Geuze, Marcel Musters, Tooske Ragas, Fatima Moreira de Melo, Thijs Zeeman, Esméé van Kampen en Frits Wester.

In Kroongetuige moeten de deelnemers, rechercheurs geheten, een moord oplossen. Dit gebeurt in Zweedse spookdorp Öregrund, waar eerder nog een moord is gepleegd. Een van de negen deelnemers is echter kroongetuige en heeft zwijggeld gekregen om de boel te ontregelen. De BN’ers die meedoen worden begeleid door hoofdcommissaris Monic Hendrickx. De actrice uit Penoza maakt in Kroongetuige haar presentatiedebuut.

Kroongetuige: ‘Wat is die Bram Moszkowicz blind’
Bram Moszkowicz.

‘Niet met iedereen onder één dak’

Bram Moszkowicz, jurist en voormalig advocaat.

Na het zien van de eerste aflevering: „Ik ben verrast door het resultaat. Drie verhaallijnen door elkaar brengen, ga er maar aan staan. Ik zou niet graag in de schoenen staan van degene die dit allemaal bedenkt en maakt. Ik heb vernieuwende televisie gezien, waar we misschien nog wel jaren naar gaan kijken. Dat de kijker een voorsprong op de deelnemers heeft, is prachtig. Die zit thuis op de bank met bier en wat chips en denkt ‘wat is die Bram Moszkowicz ongelooflijk blind, dat ie dat niet ziet’. Die scooter die ik miste in de eerste aflevering, daar wil ik het dus niet meer over hebben, haha. Maar ja, ik ben óf blind, óf de kroongetuige…”

Kieskeurige Bram

Over het meedoen: „Ik ben altijd kieskeurig als het om programma’s gaat. Ik wilde weten wie er nog meer zouden zijn, want je zit toch een aantal dagen samen in een klein dorp. Je weet dat je met elkaar moet ontbijten en dineren. En tja, er is een aantal mensen waarmee ik dat niet wil. Ik noem geen namen, maar het mag duidelijk zijn dat er mensen zijn waarmee ik niet onder één dak wil slapen. Uiteindelijk vond ik het een leuke groep. Ik kende Thijs Zeeman bijvoorbeeld oppervlakkig, maar nu zijn we meer dan kennissen.”

„Iedereen probeert mij aan te praten dat ik als jurist in dit programma in het voordeel ben. Maar nee, ik heb als advocaat juist 27 jaar aan de andere kant gezeten. Ik kan niet opsporen. Ik kan wel goed lezen en goed analyseren, maar bij iets zoeken zie ik kennelijk, zo bleek wel in de aflevering, dingen over het hoofd.”

Kroongetuige: ‘Wat is die Bram Moszkowicz blind’
Thijs Zeeman.

‘Niet met Peter-Jan Rens’

Thijs Zeeman, programmamaker SBS 6 (Gestalkt, Boeven uit de Bouw).

„Vooraf hoorde je veel dat Kroongetuige op Wie Is De Mol lijkt, maar daarmee doe je het programma toch iets tekort. Het mol-idee is er natuurlijk wel, maar je zit bij Kroongetuige in een crimi-serie. Wie Is De Mol is een begrip waar je vanaf moet blijven en moet respecteren. Ik vind dit een ander project, dat een kans moet krijgen.”

Over het meedoen: „Ik wilde ook wel even weten wie er mee zouden doen. Ik hoef bijvoorbeeld niet met Peter-Jan Rens in een programma te zitten. Met respect voor Peter-Jan, maar wat voor reality-programma krijg je dan? Ik ben naar Zweden gegaan om een moord op te lossen, maar ook om mensen te leren kennen waarvan ik dacht ‘hé, dat vind ik leuk’. Als je dit met mensen als Rens of Emile Ratelband doet, dan wordt het heel anders. Daarvan wil ik geen onderdeel zijn.”

Observerende Thijs

„Als journalist ben je vooral aan het observeren. Je ziet mensen bewegen en sommigen vliegen er metéén hard in. Daarvan dacht ik gelijk: die zijn de kroongetuige niet. Maar in het voordeel was ik niet, hoor. Let bijvoorbeeld op Monica Geuze, die is me opgevallen. Dat meisje is zo streetwise. Ik vind mezelf een serieuze journalist, maar misschien moet je in Kroongetuige wel een straatvechtertje zijn. Dat Monic Hendrickx als presentator is gevraagd, vind ik een geweldige keuze. Omdat zij ook een deel acteert. Ik had een RTL-gezicht als Chantal Janzen of Lieke van Lexmond verwacht. Dat was prima geweest, maar Monic is een verrassing. Je zit met haar in één keer in Penoza slash een Zweedse crimi.”

Kroongetuige: ‘Wat is die Bram Moszkowicz blind’
Esmée van Kampen.

‘Beetje bang door de psycholoog’

Esmée van Kampen, (musical)actrice (Hairspray, Loft, Familie Kruys).

Gierde het bij het zien van de eerste aflevering uit van de pret: „We hadden de fictie, de sleutel tot de oplossing van de moord en het ontmaskeren van de kroongetuige, niet meegekregen. Als je dan ziet wat je allemaal hebt gemist en had moeten vinden… Ik vond het mooi. Je wordt in een dorpje gedropt waar alles geregisseerd is. Van de vrouw die oversteekt met haar kinderwagen tot de vrachtwagen die uitlaadt op de hoek. Alleen loslopende dieren hoefde je niet te verdenken. Ik was onder de indruk van hoe groots het programma was. Ik ben twee camera’s wel gewend, maar hier was zoveel equipment, onvoorstelbaar. Dat had ik wel onderschat.”

Open boek Esmée

Over het meedoen: „Ik vond het te gek dat ik gevraagd werd. Dat ging niet zomaar trouwens, want ik moest nog in gesprek met een psycholoog. Die had me nog een beetje bang gemaakt. Hij zei ‘Esmée, je bent nogal een open boek en deelt altijd alles. Doe dat niet, want het is wel een competitie’.”

Is een actrice in Kroongetuige in het voordeel? „Nee, denk het niet, maar ik kan wel goed mensen lezen. Ik ben iemand die op intuïtie speelt. Qua emotie en gevoel ga ik in op wat de ander mij levert. Dat was mijn voordeel. Ik denk dat ik het wel zie als iemand acteert. Bij films zie ik door de montage vaak snel wie het gedaan heeft. Dan zeg ik dan ook en dat vindt mijn omgeving dat ik natuurlijk mijn mond moet houden.”

Kroongetuige: ‘Wat is die Bram Moszkowicz blind’
Frits Wester.

‘Niet terug bij Wildersnieuws’

Frits Wester, parlementair verslaggever RTL.

Na het zien van de eerste aflevering: „Ik zag met Bram Moszkowicz de witte scooter nogal over het hoofd hè? Maar ja, misschien wilde ik hem wel niet zien. Of wilden we elkaar niet vertellen dat die scooter daar stond. In ieder geval was daar in Zweden niks zoals het was. Zo hadden we in ons hotel een heel aardig meisje dat ons hielp bij het ontbijt enzo. Die bleek opeens als actrice een rol te spelen. We mochten alleen op specifieke tijdstippen naar de supermarkt. Dan stond ik me daar weer af te vragen of er soms iets met de cassière zou zijn. Dat de kijker thuis fictie en non-fictie door elkaar ziet, vind ik knap gedaan en mooi gemonteerd.”

Over het meedoen: „Bram Moszkowicz wilde weten wie er meededen – vooral wie er niét meededen volgens mij, haha – en dat had ik zelf niet. Ik zei ja omdat het met twee weken goed te overzien was. Mensen dachten dat ik in Scandinavië aan het zeilen was.”

Frits in de bubbel

Was Wester als Geert Wilders plotseling aan de informatietafel was aangeschoven, linea recta naar huis gegaan? „Nee, ik was weg. Er zijn collega’s die mij prima kunnen vervangen. Je wordt afgesloten van alles en bent in noodgevallen als familieomstandigheden alleen via de productie bereikbaar. Ik vond het heerlijk hoor om even in een bubbel te zitten, weg van het nieuws.”

Wester denkt niet dat een journalist in Kroongetuige in het voordeel is. „Mwaaahhh, nou nee. Mijn voordeel was dat alles in het Zweeds was. Ik kan Fries goed lezen en verstaan en in het Zweeds komen veel dingen die op Fries lijken terug. In mijn werk ben ik wel een speurneus natuurlijk, maar op het Binnenhof worden niet zoveel moorden gepleegd. De spelsituatie waarin ik in Zweden belandde, is een totaal andere situatie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.