Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 6 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Hey, daar is Twarres weer! Met een filmsong

Wat een ongekende tijden beleefden de vrienden Mirjam Timmer en Johan van der Veen uit het Friese Warga enkele jaren vanaf 2000. Vanuit het niets kwamen zij als het duo Twarres op nummer 1 met de (inmiddels) klassieker Wêr Bisto. Een ongekend aantal optredens voor de twee tieners volgde, Marco Borsato overhandigde hen een Edison en Wêr Bisto staat nog altijd in de Top 2000.

Film Spaak

Twarres bestaat nog altijd, of beter gezegd: weer. Sinds 2014 maakt de nu 35-jarige Mirjam Timmer muziek met Kristian Dijkstra, ook een Fries. Hun Twarressong Tink Oan My is de titelsong van de film Spaak. Tijd om weer eens met Mirjam aan de telefoon te hangen.

Daar ben je weer! Zijn jullie gevraagd omdat je Friezin bent en de film zich deels in Friesland afspeelt?

We zijn inderdaad gevraagd, ‘of we wat hadden liggen’. De deadline was twee weken later, dan heb je geen tijd om een nieuw liedje te maken en die ook nog eens op te nemen en te mixen. Daarom hebben we Tink Oan My gekozen, dat we al van plan waren om uit te brengen. We hebben het geschreven met Han Kooreneef (die veel met Marco Borsato werkte, red.), lag op de plank en past bij Spaak. Ik vind het nummer zelf wel geslaagd, als ik dat mag zeggen.”

Geen uitweg

De titel is te snappen, maar waar gaat het nummer verder over?

Tink Oan My draagt de boodschap uit dat zelfs wanneer je geen uitweg meer ziet, er altijd licht aan het einde van de tunnel schijnt.

Heb je de film zelf gezien?

Gedeeltes, omdat we de muziek eronder moesten zetten; niet de complete anderhalf uur. Maar ik weet natuurlijk wel waar hij over gaat. Wat een ongelooflijk waargebeurd verhaal zeg, ik had er geen idee van. Geweldig. Dat moet toch een behoorlijk schandaal zijn geweest.

Lékker bandje

Hoe gaat het nu met Twarres?

Heel goed. We zijn nu even heel druk met de filmpremière (Twarres trad er zaterdag op in het wielerstadion van Apeldoorn, red.), maar we zijn heerlijk aan het spelen. We hebben een lékker bandje hoor. De andere bandleden zijn wat jonger, maar zij kenden Twarres al via hun ouders. We gaan drie EP’s met telkens drie nummers uitbrengen. Maar wanneer… dat weet ik nog niet.

Hey, daar is Twarres weer! Met een filmsong
Twarres in 2000, met Johan van der Veen. / ANP

Wat hoop je dat Tink Oan My doet?

Ik wacht rustig af, maar ik hoop dat hij het heel goed gaat doen. Ik vind het een verschrikkelijk mooi liedje. Natuurlijk is een hit hartstikke mooi, maar als het niet zo is dat is het niet erg. Dan blijft hij mooi.

Zou je zo’n succes en bizarre tijd als met Wêr Bisto nog eens willen?

Nee nee, dat hoeft voor mij niet meer. Maar dat zal het ook niet worden. Dat we dit jaar Vrijheidsambasseur tijdens het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden waren, zulke dingen vind ik al heel leuk.

We zakken…

Maar nog altijd in de Top 2000, ergens rond nummer 1700.

Ja, we zijn wel aan het zakken. Wie weet gaan we door het nieuwe nummer en de aandacht weer eens omhoog. Maar het feit dat iedereen ons liedje nog steeds kent, is al bijzonder.

Zing je Wêr Bisto nog altijd?

Zeker! Met heel veel plezier.

Zijn er al andere versies inmiddels?

Nee, Wêr Bisto blijft Wêr Bisto. Misschien klinkt hij soms een half toontje lager als ik schor ben, haha, maar verder niet. En het oeh-tje blijft altijd hetzelde oeh-tje.

Tink Oan My is is onder meer verkrijgbaar via Spotify en iTunes. Twarres is onder meer op 21 oktober in Assen te zien, samen met De Dijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.