Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 26 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Getal boven de 10: History HD heeft verkeerde naam

Metro bekijkt elke week een tv-zender die verder weggestopt zit dan de kanalen 1 tot en met 10. Deze keer in Getal boven de 10: History HD. Te zien via Ziggo op 28, KPN op 32 en Caiway op 46.

Natuurlijk had ik er weleens van gehoord, van History HD. Een tv-zender met geschiedenis als thema, toch? Afgelopen zaterdagochtend/middag zap ik er dus maar eens naartoe om te zien wat het nou écht is.

Ik val midden in Pawn Stars. Ah, dat ken ik wel. De Amerikaanse realityreeks over de familie Harrison en hun pandjeshuis in Las Vegas bestaat immers al sinds 2009 en Veronica zendt het ook uit. Richard, Rick, Corey en Austin doen op History goede zaken want het programma is er de hele week, meerdere keren per dag te zien.

Still uit Storage Wars. /BRUNOPRESS

History HD vult – net als veel andere kleine zenders – de programmering sowieso graag met veel afleveringen van hetzelfde, zo zie ik in de gids. Storage Wars, American Pickers, Counting Cars: de kans is groot dat je een van deze realityseries treft als je de zender opzet. Forged in Fire is ook zo’n show. Het volgt na Pawn Stars en blijkt een wedstrijd voor wapensmeders. Only in America! Het doet mij trouwens, ondanks het stoere decor vol metaal en slijptollen, nogal denken aan Heel Holland Bakt. Vooral als de presentator roept dat de kandidaten nog 1 uur en 15 minuten hebben om hun wapen af te maken, kan ik een vergelijking met de amateurbakkers niet onderdrukken.

In de gids zie ik dat ik nog tot 16 uur naar Forged in Fire kan kijken, waarna ik tot 20 uur van Storage Wars kan genieten. Dat gaan we dus niet doen. Sorry History HD, als ik nou een brakke Harry met een voorliefde voor voluptueuze Amerikaanse voice-overs was geweest, was ik zeker blijven hangen, maar daar is deze zaterdag te mooi voor.

Maar he, is er dan helemaal geen geschiedenis te zien op History HD? Nee, dat niet. Zelf zeggen ze: ‘We bieden drama en entertainment shows met een tintje historie’. In de avonduren is het voor de geschiedenisliefhebbers dan ook wel beter toeven bij de zender. Op donderdag kan je er sinds dit seizoen zelfs de ‘awardwinning’ serie Black Sails kijken. Andere geschiedenisreeksen zijn onder meer American Ripper en Hunting Hitler. De liefhebber van stemmen uit het verleden komt hier overigens ook aan z’n trekken: oud-Lingo-presentator Francois Boulangé is de voice-over van de zender.

Na het bestuderen van deze zender kunnen we eigenlijk alleen maar concluderen dat History HD een verkeerde naam heeft. ‘Meer voor mannen’ zou de perfect zijn, maar ja, die is al ingepikt door een andere zender.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.