Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 5 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

‘Expeditie Robinson doe ik wel effe, dacht ik’

Expeditie Robinson staat op het punt van beginnen. Metro spreekt met twee deelnemers, Marieke Elsinga en Brace.

Met snelle boten ‘vlogen’ ze maandagmiddag over het water rond vakantie-eiland De Maurik. De deelnemers van Expeditie Robinson presenteerden zich en bekeken samen de eerste aflevering (donderdag te zien op RTL 5). Het overlevingsprogramma speelt zich af op eilanden van de Filipijnen (kamp Noord, kamp Zuid en ‘Het Eiland der Onbekenden’). Metro keek mee en we durven te stellen: dat kan wel een seizoentje worden…

Vader en dochter

Voor het eerst zijn er vier kandidaten die tot nu toe als onbekende Nederlander door het leven gaan. Zij streden om een felbegeerde Expeditieplek op datzelfde Maurikse eiland. Ook een primeur: een vader met een dochter in het deelnemersveld der overlevers. Ex-voetballer Richard Witschge strijdt samen (of tegen) zijn Joëlle.

'Expeditie Robinson doe ik wel effe, dacht ik'
Vader Richard en dochter Joëlle Witschge.

Met zijn opvallende postuur ging ook rapper Brace het avontuur aan. Met een lichaam als een potvis, zo stelt hij zelf. „Wel een snelle potvis hè, haha. Nou ja… ik kom een keer achter Henk Poort uit het water. Die vent is 60 ofzo. Dan denk ik met m’n 31 jaar wel: gadverdamme.”

Ze zullen me uitlachen

Na de eerste beelden loopt hij met een grote glimlach op de presentatie rond: „Ik kan niet wachten tot mijn familie het kan zien man, al zullen ze me wel uitlachen. Ik ben in de groep een geval apart natuurlijk. Ik heb niet superveel conditie en ik ben niet de sterkste. Maar ik ben wel een leuke persoonlijkheid en ik heb gemerkt dat dat werkt bij Expeditie Robinson. Je moet in het programma en leuke en positieve jongen zijn.”

'Expeditie Robinson doe ik wel effe, dacht ik'
Brace.

„Ik heb wel last van hoogmoed”, erkent Brace. „Ik dacht ik doe dat Expeditie wel effe. Maar het is zwaar jongens. Op tv ziet het er prachtig uit, maar als je daar eenmaal zit zonder eten… dan raak je er flink doorheen. Fucking zwaar, ik heb het echt moeilijk gehad. Ik raad meedoen iedereen aan, behalve mezelf nog een keer.”

Marieke Elsinga, die de volgende maand verhuist van RTL Late Night naar RTL Boulevard (ze wordt verslaggeefster in het land) twijfelde in eerste instantie over haar deelname. „Ik vond het wat snel in mijn televisiecarrière. Maar toen ik Summer Night kon doen met Beau van Erven Dorens en mijn overstap bekend werd paste het en dacht ik ‘nou… gaan!’”

Marieke Elsinga.

Elsinga, in een knalrode jurk even heel anders dan op de Filipijnen, vindt het een voorrecht om mee te doen. „Er zijn zóveel mensen die het graag willen en dan mag jij bij de negentien zijn. Een langgekoesterde wens was het trouwens niet.” De tv-maakster speelde waterpolo, dus haar armen zullen wel als stalen kabels zijn? „Haha, het was van mijn zevende tot mijn veertiende en ik ben nu 31, maar het zwemmen zit er nog altijd in. In de eerste proef komt zwemmen voor, dus ik dacht wel even ‘yes’.”

Douchen in de zee

Ze had de zwaarte van het programma redelijk ingeschat. „Toch was het pittig. Als je stinkt en helemaal onder het zand zit, denkt je gewone hersenpan dat je ’s avonds lekker gaat douchen. Maar dat gebeurt niet. Douchen doe je in zee en een beetje scrubben met wat zand. Ik vond het zowel een fantastische als een zware ervaring.”

'Expeditie Robinson doe ik wel effe, dacht ik'
Marieke Elsinga: Ik raad het iedereen aan mee te doen. Meteen.

Elsinga raadt het anderen aan om mee te doen. „Absoluut, morgen doen.” Dan wijst ze de verslaggever op een stukje brood onder zijn lip, die dat vervolgens achteloos op de grond gooit. „Bij Robinson zou je zoiets nooit op de grond gooien. Smijt je dat nu zomaar weg? Op Expeditie eet je elk snippertje. Ik eet bewust in mijn eigen leven, maar daar… Alles eet je, je leeft van eet- naar eetmoment.”

Marieke is gelukkig

Van Humberto Tan naar Beau van Erven Dorens, van Late Night naar Summer Night en van Expeditie Robinson naar RTL Boulevard. Marieke Elsinga heeft haar jaartje wel. „Ik weet niet of het nog beter kan. Laten we het erop houden dat ik heel gelukkig ben met hoe het is.”

'Expeditie Robinson doe ik wel effe, dacht ik'
Brace: Ik had wel wat last van hoogmoed.

En Brace dan: vanaf het moment dat de coachstoelen van The Voice of Holland vorig jaar draaiden, staat zijn leven op z’n kop. Brace is van ‘de rapper die in de cel zat’ een gewaardeerd artiest geworden: veel gevraagd als zanger en een man die schitterde in het programma De Beste Zangers. Nu Expeditie Robinson weer. „Ik heb zoveel leuke dingen mogen doen, ik leid nu een superleven. Ik kijk vaak filmpjes terug en dan weet ik weer waar ik het allemaal voor heb gedaan.”

'Expeditie Robinson doe ik wel effe, dacht ik'
Lil' Kleine werd bekendgemaakt door de presentatoren Dennis Weening en Nicolette Kluijver.

Dit zijn de deelnemers

Vier OBN’ers, onbekende Nederlanders, doen deze editie aan Expeditie Robinson mee. De bekendere koppen zijn: ex-voetbalster Anouk Hoogendijk, zanger Brace, Carlos Platier Luna, musicalactrice Carolina Dijkhuizen, zanger en ‘zoon van’ Danny Froger, acteur Henk Poort, ex-voetballer Richard Witschge, model en dochter van Richard Joëlle Witschge, YouTuber Kaj Gorgels, tv-presentator Marieke Elsinga, tv-producente Nicole Buch, acteur Roeland Fernhout, acteur Niels Gomperts, RTL Boulevard-verslaggever Shelly Sterk, comedian Soundos El Ahmadi en Lil’ Kleine.

Metro vroeg de deelnemers ook: wat voor smoes gebruikte je eigenlijk om weg te zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.