Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 3 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Equalz: Voor 10.000 man staan is wel even spannend

Opeens waren ze daar bij het grote publiek: de mannen van Equalz met hun dikke hit Casablanca. Zeven maanden geleden werd de videoclip op YouTube gezet en inmiddels is het nummer daar al meer dan 4,3 miljoen keer bekeken. En met hun gloednieuwe track Op de Weg, in samenwerking met Adje en Cho, lijkt het duo wederom op weg naar weer een monsterhit.

Het gaat dus goed met Equalz, bestaande uit Bizzy (Brandel Drenthe) en Stylez (Navharony Wolff). Héél goed zelfs. „Op de Weg is in drie weken goud gegaan”, zegt Stylez als we hem zondagmiddag spreken. „Ik denk dat we dus wel kunnen zeggen dat de track goed ontvangen is.”

‘Geen zonnebril en petje’

Het succes is pas echt gekomen na de release van hun EP Update, november vorig jaar. „Sindsdien zijn we heel erg vooruit gegaan qua bereik en ook op muzikaal gebied. Als we op straat lopen komen er sinds een jaar ook veel vaker mensen naar ons toe die een praatje willen maken of op de foto willen. Dat is wel echt een verschil met een paar jaar terug.”

Vervelend? „Nee joh, alleen maar leuk”, zegt Stylez lachend. „Tuurlijk hebben ook wij weleens onze dag niet, maar we hebben wel het motto dat we altijd aardig blijven tegen onze fans. Dit is waar we zo lang voor gewerkt hebben. Ik ga ook niet met een petje of zonnebril op lopen om het te voorkomen. Het is juist ontzettend fijn dat als we nu muziek uitbrengen, het gehoord wordt door een breder publiek.”

Frustratie over de nog niet zo populaire Nederhop-scène was er zeker bij de mannen toen ze zo’n vijf jaar geleden begonnen, maar de liefde voor muziek won het. De twee ontmoetten elkaar op de middelbare school en zijn inmiddels al jaren vrienden. Zat raken ze elkaar niet; „Bizzy zie ik als familielid. Ik ga zelfs beter met hem om dan met sommige echte familieleden. Gelukkig maar, want sinds Casablanca treden we echt ontzettend veel op met elkaar. Die track is voor ons ook degene waar we het meest trots op zijn.”

„Dat we kozen om over Casablanca te zingen was trouwens puur omdat het lekker klonk”, vervolgt hij. „Voordat we de clip daar hadden opgenomen was ik er zelfs nog nooit geweest. Het was gewoon de vibe. Toen ik de beat hoorde dacht ik meteen aan Casablanca en uiteindelijk bleek de stad helemaal bij de track te passen. Ook lekker tropisch, met palmboompjes en lekker weer. Het klopte gewoon.”

ZiggoDome en ruzies in hiphopland

Die hit bezorgde Equalz een stortlading aan optredens, met als hoogtepunten van het afgelopen jaar optredens in de ZiggoDome tijdens Zsa Zsa Su en het optreden in Het Kasteel, tijdens het concert van Broederliefde. „Als je dan opeens voor tienduizend man staat is het wel even extra spannend ja, al doe ik het niet in mijn broek van tevoren hoor”, zegt Stylez lachend. „Maar het voelt anders dan een ‘normale’ show. Dat zijn nog niet de optredens die we dagelijks doen.”

Wellicht wordt dat wel de toekomst voor de mannen, want dat de urbanscene op dit moment ongekend populair is in ons land hoeven we niet uit te leggen. Die populariteit heeft echter ook als gevolg dat opstootjes tussen rappers uitgebreid in het nieuws komen. Zo vlogen de rappers van Broederliefde en SBMG elkaar recent in de haren op het vliegveld van Barcelona en was er een vechtpartij op Appelsap tussen leden van SBMG en Wilde Westen.

Stylez (links) en Bizzy. / NAMAM

„Die dingen gebeuren ja, maar wij houden ons daar niet echt mee bezig”, zegt Equalz hierover. „Wij hebben altijd zoiets van: als je het kunt voorkomen, doe dat dan ook.” Op de vraag of de heren ook niet ergens met andere rappers overhoop liggen kan hij dan ook kort zijn: „Totaal niet en anders weet ik er niets van, haha. Wij houden ons gewoon bezig met muziek. Alleen maar positief.”

Album

Rond oktober komt er een gloednieuwe EP van Equalz uit. Een officiële datum is er nog niet, „Maar hij moet wel zo snel mogelijk komen.” Waarom het duo nog geen compleet album uit willen brengen? „Daar willen we nog even mee wachten. Een album is iets waar je echt je best voor moet doen. Het is belangrijk dat we dan alles kunnen geven en we hebben het gevoel dat we daarom nog iets meer tijd nodig hebben. Maar ik denk dat er volgend jaar wel een album uit gaat komen.”

Het doel van Equalz: over tien jaar nog steeds meedraaien. „We hopen dat het allemaal gewoon een groot succes wordt, maar ook blijft. Als we tegen die tijd nog steeds ons brood kunnen verdienen met muziek dan hebben we ons doel bereikt. En een optreden in de Johan Cruijff Arena… dat staat ook wel op ons wensenlijstje.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.