Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Derk Bolt en cameraman Eugenio terug naar Colombia

Een maand na hun ontvoering zijn Derk Bolt en Eugenio Follender al weer teruggekeerd naar Colombia. Dat blijkt uit de eerste aflevering van hun programma Spoorloos, die maandag op NPO 1 is te zien.

Tv-maker Bolt en zijn cameraman Follender werden op 17 juni ontvoerd door leden van de Colombiaanse guerrillabeweging ELN. Om uit handen van het leger te blijven, namen de guerrilla’s het Nederlandse duo mee op een barre tocht door de jungle. Dankzij de inzet van verschillende humanitaire organisaties werden ze een week later vrijgelaten.

Reportage voor Margriet

Bolt en Follender maakten in juni in het grensgebied met Venezuela een reportage voor Margriet. Zij werd in 1990 als baby van drie maanden geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Een paar jaar geleden kwam Margriet via het tv-programma Vermist het een en ander te weten over haar Colombiaanse familie. Tot een ontmoeting kwam het niet.

Derk Bolt en cameraman Eugenio terug naar Colombia
Bolt en Follender bij hun vrijlating. / AFP

In de hoop toch contact te kunnen leggen met haar biologische moeder, benaderde zij Spoorloos. Derk Bolt en Eugenio Follender konden hun zoektocht door de ontvoering niet afmaken. In juli is het tweetal opnieuw naar Colombia afgereisd. In een veilig gebied is geprobeerd de zoektocht voor Margriet te voltooien. Of dat gelukt is, weten we maandag pas. In de Spoorloos-aflevering zien we ook Margriet, die vertelt hoe zij thuis in Nederland de ontvoering beleefde.

Haken in stengels

Derk Bolt vertelt deze week over het hachelijke avontuur in het KRO-NCRV-programmablad MikroGids: „Struikelen, bijna in de afgrond vallen, bijna dood, haken in stengels en takken op de bodem, misstap, weer vallen… En dat de volgende minuut weer opnieuw. Ik heb echt gedacht dat ik het niet zou overleven. Dat ik binnen tien minuten in een bamboestok zou vallen en ze me in een kist konden ophalen. Toen we op een gegeven moment echt niet meer konden, zijn er ezeltjes gekomen. Je schijnt op zo’n dier te kunnen vertrouwen, maar als je op zulke smalle paadjes in het pikdonker langs diepe afgronden rijdt, ben je toch niet blij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.