Jasper Kars
Jasper Kars Entertainment 1 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Brimstone en Tonio grote favorieten Gouden Kalveren

De nominaties voor de Gouden Kalveren, de Nederlandse Oscars, zijn weer bekend. Vanaf nu wacht onze filmwereld vol verwachting tot eind september de gouden beeldjes worden uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

De Engelstalige western Brimstone maakt kans op de meeste gouden beeldjes, de film van regisseur Martin Koolhoven is welgeteld negenmaal genomineerd. Tonio, een film gebaseerd op het bekende boek van A F.Th. Van Der Heijden, sleepte zeven nominaties in de wacht. Beide Nederlandse succesfilms maken kans in belangrijke categorieën als film en regie.

Brimstone gaat over een losgeslagen priester die het op een onschuldige vrouw heeft gemunt en is de eerste film in acht jaar van een van Nederlands bekendste regisseurs Martin Koolhoven. In de western spelen onder andere Kit Harington, beter bekend als Jon Snow uit Games of Thrones, en Carice van Houten.

Tonio is de verfilming van de gelijknamige rouwroman waarin schrijver A.F.Th. van der Heijden de dood van zijn jonge zoon Tonio, na een verkeersongeluk, verwerkt. Beide hoofdrolspelers, Pierre Bokma en Rifka Lodeizen, zijn genomineerd voor een kalf.

Ook Game of Thrones-ster Carice van Houten maakt, zoals wel vaker, kans op een Gouden Kalf. De Nederlandse trots in de HBO-hitserie is genomineerd in de categorie beste bijrol. Van Houten kan voor haar rol in Brimstone voor de zesde maal winnen, en daarmee haar eigen record verbreken.

Geen kaskrakers

Opvallend is dat de best bezochte Nederlandse bioscooptitel van vorige jaar, Soof 2, geen enkele nominatie heeft ontvangen. Ook de nummers 2 en 3, Rokjesdag en Woezel & Pip, maken in geen enkele categorie kans op awards.

De gouden filmprijzen worden uitgereikt op vrijdag 29 september tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala in de Stadsschouwburg Utrecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.