Amsterdamse acteurs genieten van (Flikken) Rotterdam
Likeability of 3

Camera videoAmsterdamse acteurs genieten van (Flikken) Rotterdam

Maryam Hassouni in actie in Flikken Rotterdam. / Dinand van der Wal

Foto van 'Erik Jonk'

14 SEP 2017

Een seriemoordenaar, mensenhandel, gewelddadige overvallen, ontvoeringen en een criminele motorbende. Rotterdam staat vanaf vrijdagavond (NPO 1, 20.30 uur) heel wat ellende in de stad te wachten. Gelukkig zijn daar voor het tweede seizoen de Flikken Rotterdam-rechercheurs, die onder leiding van officier van justitie Hein Berg (Huub Stapel) de ellende in de AVROTROS-serie mogen oplossen.

Op de scooter

Het politiekorps bestaat uit flink wat Amsterdammers, als het om het werkelijke leven gaat. Daarom wordt een persochtend ook in het Vondelpark in de hoofdstad gehouden. Huub Stapel komt op zijn scooter over de Overtoom naar Vondel CS gesjeesd. Metro spreekt Maryam Hassouni en Maartje van de Wetering, beiden 31, beiden ook uit Amsterdam. Maar: „Ik vind Rotterdam een geweldige stad, ik heb zelfs al op Funda gekeken”, zei de voormalig Brabantse Van de Wetering vorig jaar lachend voor de Metro-camera. Het is tot nu toe nog niet tot een verhuizing gekomen.

Hier zie je een terugblik op seizoen 1:

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Vaker in Rotterdam

Hoe Amsterdams ook, de Flikken-dames hebben Rotterdam in het hart gesloten. Maryam Hassouni (Dunya en Desie, Soof 1 en 2): „We zijn met zoveel liefde in de stad ontvangen, heel bijzonder. Als acteurs zijn we blij dat we in Rotterdam mogen filmen, dat de stad de hoofdrol heeft. In oktober zie je me weer in Rotterdam, dan verschijnt de romantische komedie Alles Voor Elkaar in de bioscoop. Ik vind het leuk als een stad of omgeving een duidelijke rol heeft in een verhaal, dat het de sfeer bepaalt. Ik ben eerlijk gezegd meer in Rotterdam dan in Amsterdam tegenwoordig, haha.”

Ook Maartje van de Wetering (Divorce, Celblok H) geniet: „Het is fantastisch om in Rotterdam te draaien, ik vind het een supertoffe en diverse stad. Soms vraag ik op een locatie met bijvoorbeeld molens en schaapjes: is dit echt Rotterdam? De bewoners komen vaak langs en vragen of ze even op de foto mogen omdat ze fan van de serie zijn.”

Amsterdamse acteurs genieten van (Flikken) Rotterdam

Maartje van der Wetering als Esther. / Ruud Baan

Hassouni speelt Lieve Jansons, een stoere en sterke meid, vorig seizoen net nieuw in het politieteam. „Ze is flexibel, kan zich goed aan de situatie aanpassen.” Lieve vormt een werkkoppel met oppermopperaar Stan (Cees Geel): „Romantisch is onze relatie niet, maar de band wordt veel sterker. Mooi vind ik ook de band met Hein Berg, de officier de eind vorig seizoen mijn Lieves leven redde, bijna als vader en dochter. Als hij naar Lieve kijkt, ziet hij zijn omgekomen dochter. Bij meneer Berg kan Lieve zichzelf zijn. Wat? Zeg ik nou meneer Berg? Haha. Vijf, zes maanden voor Flikken filmen gaat helemaal in je zitten.”

Gelovige Esther

Van de Wetering, is de slimme en gelovige Esther Wegereef. „Je gaat Esther dit seizoen wat meer in haar privéleven zien en haar man wordt geïntroduceerd. Als actrice vind ik meerdere kanten fijn. Haar familie staat nu eenmaal niet te springen om haar werk bij de politie en dat laten we nu zien.” Een heel seizoen tv draaien terwijl ze vooral op het toneel had gestaan, vond ze leerzaam en heerlijk te gelijk. „Ik had mijn vaste plek bij het Noord Nederlands Toneel opgezegd en toen kwam Flikken Rotterdam ineens voorbij, als een geschenk uit de hemel.”

Weer een Flikken?

Waarom moet er na Flikken Maastricht ook nog een Flikken Rotterdam zijn?, was in 2016 een vaak gestelde vraag. Na de start op tv bleef slechts wat gemopper over het Rotterdams accent over. „Gelukkig zijn de kijkers (gemiddeld 1,8 miljoen, red.) positief, het ontroerde me”, zegt Hassouni, die ooit een gastrol in Flikken Maastricht had. „De fans lieten weten dat ze niet konden wachten op het tweede seizoen.” Van de Wetering had geen idee of ook deze Flikken een succes kon worden: „De tv-wereld is nog relatief nieuw voor mij”, zegt de actrice die dus vooral veel op het toneel stond. „Ik hoopte het alleen maar. We konden alleen maar ons best doen en een zo interessant mogelijke serie maken. En dan afwachten. Aan de andere kant maakt onze crew ook ‘Maastricht’. Het team had zich al bewezen.”

Fans die op social media overigens hopen (en soms ook zeggen te weten) dat de teams van Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam nog eens gaan samenwerken. Hassouni: „You never know, soms moet je samenwerken om grote boeven te pakken… maar het is nog niet aan de orde.” Van de Wetering: „Het lijkt me wel gezellig, maar de fans weten blijkbaar meer dan wij.”

Amsterdamse acteurs genieten van (Flikken) Rotterdam

Maryam Hassouni als Lieve. / Ruud Baan

Ook nog even een studie

Wie de enorme rollenlijst van Maryam Hassouni doorleest, denkt dat haar leven alleen uit acteren kan bestaan. Hoe anders is de werkelijkheid. „Ja, ik ben net afgestudeerd aan de UvA”, vertelt ze alsof het niets is. „Engelse taal en cultuur met een 8 voor mijn scriptie. Ik ben superblij.” Eerder studeerde ze al rechten en ook nog eens museologie. „Ik vind dat gewoon leuk. Medestudenten kijken niet raar op hoor, iedereen heeft wel iets naast de studie. Wat denk je van een gezin bijvoorbeeld? Dat lijkt me ook nogal wat. Het vergt wel discipline en het is hard werken, geef ik toe.” Nu ze studenten weer door Amsterdam ziet gaan, mist ze het al. „Het kriebelt. Misschien ga ik volgend jaar een master doen. Educatie is voor mij een belangrijk ding.” Gelukkig heeft ze nog haar eerste kinderboek (Hoekje van Geluk) dat vanaf deze week in de winkel ligt… Maartje van de Wetering: „Ongelooflijk knap! Waar haalt ze de tijd vandaan? Ik denk dat Maryam nooit slaapt ofzo.”


sad
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Nothing but Thieves |GettyImages

Camera videoPinkpop: veel voor de jonge festivalganger

Pinkpop: veel voor de jonge festivalganger

Foto van 'Pien van Breda'

VANDAAG, 16:45

De line-up van Pinkpop is bekend en dat ging woensdag zoals al we al jaren gewend zijn niet bepaald onopgemerkt voorbij. Boze festivalgangers die het programma maar niks vinden en mensen die juichen bij de nieuwe namen: ze horen nu eenmaal bij ’het festival van de roze petjes’. Hoe dan ook: Pinkpop presenteerde een verrassende lijst.

Genoeg pop en rock

Waar vorig jaar de rock en pop volgens velen een beetje vergeten werd, wordt dat van 15 tot en met 17 juni weer helemaal goed gemaakt dankzij bands als Snow Patrol, The Offspring en Foo Fighters. Festivalbaas Jan Smeets beloofde na de vorige editie al ’rock niet te zullen verloochenen’.

Nederlandse Hiphiphop

Dat doet Smeets ook niet, maar opvallend zijn de hoeveelheid en verschillende soorten Nederlandse acts die vooral veel jonge festivalgangers zullen aantrekken. Zeker in het genre hiphop en rap zijn er veel jonge artiesten van eigen bodem te vinden, zoals Lil’ Kleine, Ronnie Flex, De Likt, Donnie en Sevn Alias. Het publiek op Pinkpop zal niet alleen jonger zijn, maar door het contracteren van een naam als Bløf ook gevarieerder.

Nog meer van eigen bodem

Maar ook andere Hollandse artiesten zijn op het oudste festival van ons land te vinden, zoals Don Diablo, en - voor de eerste keer op Pinkpop - Miss Montreal. Sanne ’Miss’ Hans is blij: „Ik vind het wel spannend natuurlijk, maar bovenal vind ik het een enorme eer. Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Pinkpopdebuut

Naast bekendere namen als Pearl Jam (foto), Editors, Noel Gallagher, en Oscar and the Wolf, zijn een aantal interessante nieuwkomers bekendgemaakt. Jonge rockbands als The Academic, The Overslept en Marmozets maken dit jaar hun Pinkpopdebuut.

Duurdere kaartjes

De kaartjes voor het 49e Pinkpopfestival zijn iets duurder dan vorig jaar. Voor een dagbezoek aan Landgraaf (100 euro) betaal je 5 euro meer, weekendtickets zijn met 220 euro 20 euro duurder. De organisatie stelt dat bands duurder zijn geworden en een prijsverhoging nodig was. Zaterdag kan de jacht op kaartjes om 10.00 uur beginnen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

48

Kunstenares beschuldigt Black Panther van plagiaat

Shot uit de clip All the Stars / YouTube Still

Foto van 'E.Westland'

VANDAAG, 13:52

Lovende recensies en brekende records: het leek niet stuk te kunnen voor Black Panther. Maar nu is de kaskraker onderdeel geworden van een relletje: het artwork uit de clip van het nummer All the Stars uit de film zou zijn gestolen.

Dat beweert kunstenares Lina Iris Viktor, die muzikanten Kendrick Lamar en SZA voor de rechter sleept. Viktor zou meermaals door Black Panther-producent Marvel zijn benaderd om haar werk in de film te gebruiken, maar wees dit af omdat ze het niet eens werden over de voorwaarden en vergoeding.

Het gaat haar niet om het geld, maar om het principe, zegt de kunstenares in The New York Times. „Culturele toe-eigening is iets waar Afro-Amerikanen continu mee te maken hebben en daar verzet ik mij tegen", stelt ze.

Dit is de clip waar het om gaat, vanaf de derde minuut is het werk waar het om gaat te zien.

De kunstenares eist een schadevergoeding.


Views

68

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Stage Entertainment onder vuur

Joop van den Ende en Albert Verlinde / Foto: ANP

Foto van 'E.Westland'

VANDAAG, 13:05

The Lion King, Billy Elliot en Ciske de Rat: zomaar een greep uit de succesvolle musicals die door het door Joop van den Ende opgerichte bedrijf Stage Entertainment in Nederland op de planken zijn gebracht. Maar het entertainmentbedrijf ligt onder vuur. Minder bekende acteurs zouden worden „uitgewrongen".

Dat beweert FNV's Kunstenbond in het AD. Enkel de bekende acteurs zouden goed worden betaald door Stage Entertainment. „Voor wie geen Chantal Janzen of Pia Douwes heet, is het sappelen", schrijft de krant.

Het musicalbedrijf zou verwikkeld zijn in twee rechtszaken met (voormalig) werknemers. Pianist Bernard Goovaerts beweert dat het bedrijf - waarvoor hij al 22 jaar speelt - van zijn vaste muzikanten af wil en dat hij ineens werd afgewezen voor een auditie omdat hij te 'jazzy' zou spelen. Het ontslag dat Stage Entertainment vervolgens voor de pianist aanvroeg werd door het UWV dan ook geweigerd.

Onbetaald overwerk

Producent Stage Entertainment wil niet inhoudelijk reageren op de rechtszaak. Ook op een andere lopende rechtszaak, die twaalf dansers uit de musical Billy Elliot aanspanden voor „structureel onbetaald overwerk", wil het entertainmentbedrijf niet reageren.

„Wij herkennen ons niet in het beeld dat de Kunstenbond van ons schetst”, laat Stage Entertainment weten. Het bedrijf vindt het raar dat „deze verwijten naar ons bedrijf nooit op tafel zijn gekomen” tijdens gesprekken met de vakorganisatie en brancheorganisatie VVTP. Op andere vragen over de zaak of over de problemen met de wetgeving die het bedrijf de afgelopen jaren heeft gedwongen freelancemedewerkers in vaste dienst te nemen, wil Stage niet ingaan.

Wettelijke regelgeving

De Kunstenbond bevestigt dat het onderwerp eerder niet is aangesneden. „Wij zijn benaderd door de pianist om hem bij te staan tijdens de openbare rechtszaak”, stelt bestuurder Pepijn ten Kate. „Maar naar aanleiding van deze zaak zijn we wel verder gaan vragen. We hebben inmiddels meerdere mensen gesproken die deze gang van zaken bij Stage bevestigen.”

De Kunstenbond is al enige tijd in overleg met Stage over het afsluiten van een cao voor vrije podiumkunstenaars. „Als deze zaak iets aantoont, is het dat er dringend behoefte is aan wettelijke regelgeving op dit gebied”, stelt Ten Kate.


Views

47

Samuel L. Jackson deelt NRA-item Zondag met Lubach

Samuel L. Jackson deelt NRA-item Zondag met Lubach

Samuel L. Jackson Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:19

De video van Zondag met Lubach waarin wordt uitgehaald naar de Amerikaanse wapenlobbyclub NRA heeft voor de tweede maal een heleboel views gegenereerd. Het item trekt andermaal de aandacht vanwege de schietpartij op een school in Florida vorige week.

Toen de video in oktober vorig jaar op YouTube verscheen, keken er in een week tijd twee miljoen mensen naar. Nu is het filmpje in twee dagen tijd nog eens een half miljoen keer bekeken.

Zoals ze daar bij Lubach goed in zijn, weten ze het probleem van de NRA in de Verenigde Staten op treffende wijze aan te kaarten. NRA staat voor National Rifle Association. Deze organisatie pleit voor het recht op wapenbezit onder Amerikaanse burgers.

In het item van Lubach staat NRA echter voor nonsensical rifle addiction, een  ‘vreselijke ziekte waar elke dag 40 Amerikaanse burgers aan sterven’. De ludieke video weet de vinger op de zere plek te leggen.

Acteur Samuel L. Jackson postte op Twitter een link naar de YouTube-video van Zondag met Lubach. „Hoe kan het dat zij het wel snappen en wij totaal niet”, vraagt Jackson zich af.

Op 14 februari 2018 vond op de middelbare school in Florida de meest dodelijke 'highschoolshooting' in de recente Amerikaanse geschiedenis plaats. De discussie over de macht van de wapenlobby en het uitblijven van wetten om de verkoop van wapens als de AR-15 af te schaffen, liep vooral weer op door de speech van een van de leerlingen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

De Likt op Pinkpop

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 11:10

De Rotterdamse band De Likt is geprogrammeerd op Pinkpop. Het trio De Likt maakt stevige, elektronische Nederlandstalige rap en bestaat uit Jordy Dijkshoorn (rapper Simon), Giorgi Kuiper en John van Beek.

Dat De Likt is gevraagd voor Pinkpop is bijzonder voor zo’n jonge band die pas één seizoen heeft opgetreden en de afgelopen zeven maanden volledig uit beeld was. Dijkshoorn moest immers na een mishandeling in het uitgaansleven langdurig herstellen van een gebroken nekwervel.

Het voordeel was wel dat de groep in alle rust aan nieuw repertoire heeft kunnen werken. Vrijdag 23 februari wordt het nieuwe album ‘De Derde’ in Rotown in Rotterdam gepresenteerd. Jordy Dijkshoorn is intussen weer fit genoeg om te stagediven en te crowdsurfen. De grootste hit van de band is ‘Ja, dat bedoel ik’. Dijkshoorn is onder meer bekend van zijn parodie ‘Praat Rotterdams met me’ die bijna drie miljoen keer werd bekeken op YouTube.

Pinkpop is dit jaar van 15 tot en met 17 juni (dus twee weken ná Pinksteren) met onder meer Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars.


Views

57

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Camera videoMichael B. Jordan: Black Panther verandert levens

Michael B. Jordan als Erik Killmonger in Black Panther.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Niet Fifty Shades Freed maar Black Panther prijkt een week na de première op de eerste plaats van de Nederlandse Box Office Top 30. De film trok het afgelopen weekend liefst 150.000 bezoekers in ons land. In de VS bracht Black Panther in het openingsweekend meer dan 200 miljoen dollar op, wereldwijd staat de teller inmiddels al op 404 miljoen dollar.

Bad guy

Michael B. Jordan speelt in Black Panther de mysterieuze bad guy Erik Killmonger. Deze Killmonger is een van de indringers in Wakanda, het rijk dat bij elkaar wordt gehouden door koning T’Challa, beter bekend als Black Panther. Jordans personage is uit op de troon en propageert een ander buitenlandbeleid. Hij wil geavanceerde vibraniumwapens verdelen over actiegroepen van zijn gading.

Maar de instant superheldenklassieker is veel meer dan een succesvolle superheldenfilm alleen. Een zwarte hoofdrolspeler in een grote film zagen we al eens in Hancock, Spawn en de Blade trilogie, maar Black Panther is de eerste blockbuster waarin zwart de norm is.

Steentje

„Ik zou willen dat ik zo’n film als Black Panther had gehad toen ik een jaar of tien was”, zegt de 31-jarige Jordan. „Dat is hartstikke belangrijk, want je wilt je kunnen identificeren met de acteurs die je in de bioscoop ziet, zeker wanneer dat ook nog eens superhelden zijn. Zeker weten dat Black Panther een massa zwarte kids inspireert tot dromen van een carrière in de film- of televisiewereld. Het is ook goed voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Ik ben blij dat ik er een steentje aan heb mogen bijdragen.”

Michael B. Jordan: "Het belangrijkste is dat mensen plezier beleven aan deze geweldige film."/AP

Zo goed mogelijk

Niet dat hij het tijdens het draaien over dat soort dingen heeft gehad met Black Panther-regisseur Ryan Coogler, in wiens films (Fruitvale Station, Creed) hij tot nog toe telkens opduikt. „Was eigenlijk ook niet nodig, we wisten wel wat we aan het neerzetten waren en wat de impact daarvan kon gaan zijn. Toen we op de set stonden waren we maar geïnteresseerd in één ding; een zo goed mogelijke film maken.”

Jordan denkt dat Black Panther het begin is van een revolutie en dat de casts van blockbusters in de nabije toekomst is opgebouwd uit acteurs afkomstig uit alle windstreken. „Ik heb echt het gevoel dat Black Panther het pad geëffend heeft en dat de tijd rijp is”, zegt hij. „Vooral omdat deze film een Marvel-productie is en we dus de support van de grootste filmproducent ter wereld hebben.”

„Maar vergeet vooral al dat gepraat over kleur wanneer je naar de bioscoop gaat. Het belangrijkste is dat mensen plezier beleven aan deze geweldige film.”

Black Panther draait nu in de Nederlandse bioscoop. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Molloot heeft bizarre theorie dat Simone de mol is

Simone Weimans

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het is elk seizoen weer gissen en raden. En ook dit seizoen werden we aflevering na aflevering op het verkeerde been gezet. Half Nederland was ervan overtuigd dat Stine Jensen de mol was. Maar nu ligt ze eruit. Is het Jan Versteegh? WIDM TV denkt van niet: de mensen achter het YouTube-kanaal hebben een ijzersterke theorie waarom Simone Weimans de mol is.

In een video wordt uit de doeken gedaan waarom Simone de mol is. En eerlijk is eerlijk, hoewel wij ervan overtuigd waren dat Jan het was, beginnen wij nu ook enorm te twijfelen...

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+