Showbizz

Monica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia
Likeability of5

Camera videoMonica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia

Vlnr: Bram, Monica, Achmed, Marcel, Tooske, Fatima, Thijs, Esmée en Frits. / Foto’s: Olivier Thijssen

Foto van 'Erik Jonk'

2 SEP 2017

Van Bram Moszkowicz tot Frits Wester en Monica Geuze: allemaal proberen zij vanaf zaterdag een moord op te lossen.

Kroongetuige moet de nieuwe parel van RTL 4 op de zaterdagavond worden. Dan (22.00 uur) starten negen bekende Nederlanders in het Zweedse spookdorp Öregrund, onder leiding van presentatrice Monic Hendricx, een zenuwslopend spel waarbij een moord moet worden opgelost. Het format is als Wie Is De Mol?: telkens valt iemand af en één van de deelnemers is ‘de kroongetuige’. Hij of zij heeft zwijggeld gekregen, weet wie de dader is en moet de boel ontregelen. Helemaal nieuw: de kijker heeft een voorsprong, want die krijgt fictieve beelden van zaken rond de moord te zien. Zo kun je zelf thuis op de bank beetje bij beetje het mysterie ontrafelen. De negen deelnemers, rechercheurs geheten, zijn jurist Bram Moszkowicz, programmamaker Thijs Zeeman, politiek verslaggever Frits Wester, actrice Esmée van Kampen, YouTuber Monica Geuze, acteurs Achmed Akkabi en Marcel Musters, ex-hockeyinternational Fatima Moreiro de Melo en tv-presentatrice Tooske Ragas.

Liegende kroongetuige?

Op het zonovergoten terras van Het Kleine Café Aan De Haven in Huizen, waar de rechercheurs de eerste aflevering hebben mogen zien, moeten twee van hen even bekomen. De populaire YouTuber en ex-dj Monica Geuze en acteur Achmad Akkabi (Bluf, Moordvrouw) zijn dik tevreden over de montage, die inderdaad haast als een film wegkijkt. Of Metro met een nu nog steeds liegende kroongetuige heeft gesproken, dat weten we uiteraard niet…

Monica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia

Achmed Akkabi: Wie weet komen de messen op tafel.

Akkabi: „Heel bijzonder, want het fictiegedeelte hebben we nog helemaal niet gezien.” Geuze: „Ik vond het ook héél vet. Als je daar bent dan weet je natuurlijk wel dat er een moord is gepleegd, want die probeer je op te lossen; maar je hebt geen idee hoe iedereen met elkaar heeft gecommuniceerd. Wie weet wat anderen deden, terwijl ik lag te slapen.”

Lullen over het spel

De deelnemers zien nu ook wat hun concurrenten in de gesprekjes op camera over ze hebben gezegd. Akkabi: „Maar dat is juist leuk, want zelf doe je exact hetzelfde.” Geuze: „Je bent continu over iedereen aan het lullen. Dat lullen is voornamelijk over het spel, ik hoefde het niet te zeggen als ik iemand een kutwijf vind. Je hebt het er vooral over wie zich verdacht gedraagt.” Akkabi: „Ik ben blij dat het geen persoonlijke dingen waren.” Geuze haakt in: „Dan zou ik het wel klote hebben gevonden om aan te horen.” Akkabi: „Maar wie weet. Misschien komen in aflevering vier de messen wel op tafel.” Op de verslaggevers opmerking dat de acteur ‘er in aflevering 4 dus nog in zit’, houdt hij de lippen wijselijk stijf op elkaar. Nee, een acteur betrap je niet snel.

Monica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia

Monica Geuze: Je bent continu over anderen aan het lullen.

Stonden de twee gelijk te springen om mee te doen, of moest er nog even goed over worden nagedacht? Akkabi: „Ik wilde graag weten met welke mensen ik dit mocht gaan doen. Dat was een overweging waard.” Geuze: „Ik wist helemaal wie er nog meer meededen. Er werd me verteld dat het een geheim was. Gelukkig zag ik Achmed op Schiphol staan en dacht ik: yes, die ken ik. Toen hoorde ik dat anderen al wel namen wisten.” Akkabi: „Ik wist ze ook, ja.”

Meekijken en meespelen

Wie morgenavond gaat kijken, zal zien dat het bedenken en uitwerken van het script en het spel een monnikenklus van een paar jaar moet zijn geweest. Kijkers kunnen in de Kroongetuige-app meekijken én meespelen, maar ook via een virtual reality-bril een moord die niet in de reeks zit van dichtbij meemaken. Akkabi: „Alle lof voor de makers. Het is niet alleen even een moord oplossen, je hebt ook het belangrijke deel fictie.” Geuze: „Ja, er is hier hard aan gewerkt.” Akkabi: „Fictie en non-fictie door elkaar vind ik uniek, in ieder geval niet eerder vertoond op de Nederlandse televisie. Ik verwacht dat veel mensen daarom gaan kijken.”

Beiden hebben niet eerder aan een dergelijk programma meegedaan. Geuze: „Van die dingen waarbij mensen afvallen, vond ik wel altijd heel leuk om naar te kijken. Maar cool dat, nu ik een keer mag meedoen, het gelijk een supernieuw concept is. Dat maakte het voor mij bijzonder.” Akkabi: „Als je voor Expeditie Robinson wordt gevraagd - hoe fantastisch dat programma ook is - weet je redelijk wat je kunt verwachten. Wij hadden geen idee en dat was voor mij de belangrijkste reden om ja te zeggen.”

Frits Fucking Wester

Akkabi denkt dat hij als acteur qua ‘spelen’ in het voordeel had kunnen zijn. „Maar ik heb er geen gebruik van gemaakt. Dat ik rechercheur ben in Moordvrouw helpt sowieso niet mee bij Kroongetuige. Ik ben niet opeens een uitstekende rechercheur. Misschien kan ik wat beter een pokerface opzetten, maar ik was helaas niet de enige acteur.” Geuze: „Maar wat dacht je van Frits fucking Wester? Dat is me ook een acteur, hoor.” Akkabi: „Ik vond het fijner om mezelf te zijn. Je valt toch door de mand als je 24 uur op elkaars lip zit.”

Dat je continu alles en iedereen in de gaten moet houden, maakte hen soms paranoia, geven ze toe. Akkabi: „Het spel stopt ook wel. Als je met elkaar even zit te eten in de tuin, dan heb je het over heel andere dingen. Maar ik geef toe, het zit steeds in je achterhoofd.” Geuze: „Ik werd er wel paranoia van ja.” Akkabi: „De muurtjes tussen de slaapkamers van onze bed&breakfast zijn superdun. Toen ik mensen hoorde praten heb ik serieus met een glas tegen die muur proberen te luisteren. Bullshit natuurlijk, dat lukte niet.”

Monica Geuze: Kroongetuige maakt je paranoia

Monic Hendrickx genoot van haar presentatiedebuut.

Debuut voor Monic Hendrickx

De grote dame van Penoza, actrice Monic Hendrickx, heeft in Kroongetuige een nieuwe rol aangenomen. ‘Carmen van Walraven’ presenteert en neemt de deelnemers bij de hand. „Het was niet zozeer een droom om dit te gaan doen, maar het leek met leuk. Nadat ik gevraagd werd kreeg ik meteen spannende en avontuurlijke kriebels. Dan moet je het doen. Niet als je meteen denkt: oh mijn God. Ik wilde wel weten of ik het kan. Ik vond het spannend tot het laatste moment, moet ik zeggen. Bij fictie doe ik gewoon of de camera er niet is en nu moet ik het publiek juist de camera in lokken. Ondertussen was ik nog een beetje aan het acteren ook, als een hoofdcommissaris van de rechercheurs. Op de momenten dat er iemand afviel, was ik gewoon weer mezelf.” Hendrickx vindt het eindresultaat meeslepend geworden. „Leuk dat ik de lijm tussen de fictie en de non-fictie ben, ook qua voice-over. Mijn positie vond ik wel heerlijk, ik weet niet of ik het als kandidaat 24/7 zo leuk had gevonden. Het wantrouwen lijkt me heel heftig.” Of Hendrickx vaker presentatiewerk wil doen, dat weet ze nog niet. Maar bij succes nog acht seizoenen Kroongetuige? Ze is even stil: „Nou… als het op zulke mooie plekken als in Zweden is, dan zou ik daar wel voor open staan.”


love
user_265f2339735b27b3f131c7a386dc0461b3d18238_avatar

Temptation-Ayleen verklapt: Ik vond Heikki echt niks

Verleidster Ayleen in Temptation Island. / RTL

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Het vierde seizoen van Temptation Island is in volle gang. Hoewel er tot nu toe bar weinig spannends gebeurd is, kunnen we wel stellen dat Ayleen uit Oldenzaal één van de sterverleidsters van dit seizoen is. In het programma zet ze namelijk vol in om de Belgische Heikki te verleiden. Maar Ayleen blijkt de Belg in het echte leven helemaal niet zo aantrekkelijk te vinden.

Gewoon vrienden

Sterker nog: in het programma Flikken of Fikken van LINDA.meiden geeft ze toe dat ze Heikki 'helemaal niks' vond. Als oud-deelnemers Mezdi en Cherish haar vragen of Ayleen net zo'n klik voelde als Heikki, antwoordt Ayleen dat ze „wel gewoon vrienden met hem geworden is".


Deze salarissen krijgen de acteurs van GoT

Deze salarissen krijgen de acteurs van GoT

Emilia Clarke, die in de serie Daenerys Targaryen speelt. / AFP

Foto van 'Metro'

22 MRT 2019

Game of Thrones is een van de populairste series aller tijden en de serie was zelfs zonder dat er vorig jaar een nieuwe serie kwam nog steeds de best bekeken serie van het jaar. Het succes is te zien in de salarissen van de acteurs, want zij hoeven niet bepaald op een houtje te bijten.

Wat te denken van Kit Harington en Lena Headey? Zij hebben het inmiddels allebei voor elkaar gekregen dat zij op 500.000 dollar per aflevering zitten. Deze salarissen zou hij uitonderhandeld hebben vanaf het vijfde seizoen. Aangezien zowel het vijfde als het zesde seizoen tien afleveringen telt, komen beide acteurs voor twee seizoenen uit op tien miljoen dollar. Daarvoor lag het salaris lager: in 2014 verdiende Harington bijvoorbeeld nog 'maar' 300.000 dollar, meldt RTL Boulevard.

Daenerys Targaryen


Zo kom je een festival door als de hemel blijft huilen

Zo kom je een festival door als de hemel huilt

Vorig jaar plensde het op Paaspop. Twee bezoeksters namen tip 5 ter harte. / Paul Bergen | ANP

Foto van 'Rick van Veluw Eindredacteur CJP'

22 MRT 2019

Zon staat niet altijd op de line-up. Zeker niet in Nederland aka Het Land Dat Gerust De Zomer Overslaat. Met deze tips van CJP wapen je je tegen de regen tijdens het festivalseizoen, dat de komende maand aftrapt met het Brabantse Paaspop.

1 Outfitgame strong + droog

Laat die bloemenkrans thuis, die rozen verzuipen toch. Als Nederland niet meer te zien is op Buienradar doe je er goed aan een hippe regenjas aan te schaffen. Ga niet lopen klooien met die onhandige poncho’s: slecht voor het milieu en best lelijk toch? Een pet of een muts is altijd handig, net als een extra paar sokken. Koude voeten = koud tot in de diepste vezels van je botten.


South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Camera videoSouth African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious Alvares: Afrikaanse dansen zijn voor ons allemaal. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. / Southbank

In samenwerking met South African Tourism

22 MRT 2019

Afrikaanse dansers gaan zaterdag 23 maart los in Zaandam. Zij strijden in de South African Dance Battle, georganiseerd door South African Tourism. Zonder (spetterende) choreografie geen dans natuurlijk. Metro spreekt één van de swingende krachten, Precious Alvares.

21 jaar is Precious nog maar (‘natuurlijk mag je mijn leeftijd vragen!’), woonachtig in Utrecht en van Surinaamse afkomst. Precious werkt bij de Touchée Dance Company, een dansschool in haar woonplaats. „Het is overigens een familiebedrijf, met een warme en gezellige sfeer. Mijn oom is de oprichter van dit bedrijf en ben hier dan ook door mijn moeder, zijn zus ingerold. Ik ben in Touchée als klein meisje en als hobby met amateurlessen begonnen. Nu, een aantal jaren verder, coördineer ik de Afrikaanse tak binnen de dansschool. Ik verzorg danslessen, World en Afro, workshops en events.”

South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious en haar studenten.


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

20 MRT 2019

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Nieuwe trailer Stranger Things seizoen 3 online

De releasedatum van de serie is ook bekendgemaakt. Vanaf 4 juli is Stranger Things 3 te zien op Netflix. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2019

Na twee spannende en succesvolle seizoenen van de populaire serie Stranger Things werd het tijd voor een nieuw seizoen. Netflix heeft eindelijk de nieuwe trailer online gezet.

Een zomer kan alles veranderen

De trailer zit vol met jaren '80 nostalgie en de nodige monsters en heeft als bijschrift: één zomer kan alles veranderen. De scholen zijn uit, het zwembad is open. Welkom tot de zomer van '85 in Hawkins.


Gerard Joling gaat programma’s maken voor RTL

Gerard Joling treedt op tijdens 538Koningsdag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 MRT 2019

Gerard Joling tekende dinsdagmiddag een contract bij RTL. De zanger gaat exclusief voor de zender programma’s maken.

Joling is vanaf september te zien bij RTL als jurylid in de nieuwe muzikale tv-show The Masked Singer. Daarnaast gaat Joling meerdere RTL-programma’s presenteren, maakte de zender dinsdag bekend.

Al sinds 1996


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

18 MRT 2019

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.


Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

6 MRT 2019

Lex Uiting, presentator en sidekick van Twan Huys onthult waarom de talkshow RTL Late Night van RTL4 maandag abrupt is gestopt. Nadat Twan Huys zijn ontslaggesprek had, wilde hij er direct mee stoppen. In tegenstelling tot Humberto Tan, zag Huys het niet zitten om nog een aantal maanden door te pakken. Toen hij zondag te horen kreeg dat zijn carrière bij Late Night erop zat, was hij er direct klaar mee, zegt hij tegen De Telegraaf.

Uiting was het totaal niet eens met het ontslag van de journalist. „Een journalistiek talent als Twan had zoveel meer verdiend dan dit", zegt hij. Volgens Uiting was bij veel kijkers 'de beeldvorming niet juist'. „Veel mensen die ik kritiek hoorde uiten op het programma, haalden die kritiek uit de media. Ze gaven toe zelf niet eens naar Late Night te kijken."

„Dit was een programma in opbouw en we waren er nog niet. Al heeft het zich echt ontwikkeld'', vindt hij. „Ik hield er rekening mee dat een discussie over Late Night misschien ergens in de lente zou plaatsvinden. Maar nu al…?"


Keith Flint.

Prodigy last volledige tour af

Keith Flint. / ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MRT 2019

De Britse Band The Prodigy heeft alle optredens gecanceld na het overlijden van leider Keith Flint. De groep zou onder meer het podium van het Lowlands festival in Biddingshuizen betreden. De 49-jarige zanger werd maandag na zelfmoord dood aangetroffen in zijn huis in Essex.

Begrip voor de situatie

De bandleden maakte maandag via social media bekend dat de geplande tour volledig afgelast wordt. The Prodigy zou in mei door de Verenigde Staten gaan toeren en daarna in de zomer neerstrijken in Europa. De organisatie van Lowlands liet dinsdagavond via Instagram weten begrip te hebben voor de situatie en het besluit.