Likeability of 6

Hollands glorie: Nederlandse acteurs in Hollywood

Foto van 'Jessica Heijmans'

11 AUG 2017

De geruchten deden al een tijdje de ronde en nu is het officiële nieuws daar: de Nederlandse acteur Marwan Kenzari heeft de rol van schurk Jafar in Aladdin bemachtigd. Zijn agent bevestigde dit vrijdag.

Voor Kenzari kan dit zijn doorbraak in Hollywood betekenen, maar hij is zeker niet de enige Nederlandse acteur die daar internationaal succes heeft verkregen. Metro maakte een lijst met zowel oudgedienden als acteurs die aan het begin van een succesvolle carrière in Hollywood staan.

Marwan Kenzari

Voordat Kenzari de rol van Jafar verkreeg, was de 34-jarige al naast Tom Cruise te bewonderen in The Mummy en speelde hij mee in Ben-Hur. In de liveactionversie van de tekenfilm Aladdin (uit 1992), speelt hij samen met Mena Massoud, die Aladdin vertolkt, Naomi Scott als Jasmine en Will Smith als de geest in de fles. De Britse Guy Ritchie is de regisseur. Wereldwijd zijn ze in ieder geval te spreken over de casting van Kenzari in Aladdin.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De toekomst van Kenzari ziet er rooskleurig uit: in november is hij te aanschouwen in What Happened to Monday en de dramafilm Murder on the Orient Express met beroemdheden als Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer en Penélope Cruz.

Lotte Verbeek

Foto: ANP

Ze mag de rol van Bondgirl in Skyfall dan net zijn misgelopen, de van oorsprong Venlose Lotte Verbeek heeft ondertussen al een mooi cv in Hollywood opgebouwd. Zo speelde ze de personal assistant van Peter van Houten (Willem Dafoe) in hitfilm The Fault in Our Stars, die voor een groot deel in Amsterdam werd opgenomen. Ook acteerde ze samen met Vin Diesel in The Last Witch Hunter.

De laatste jaren zien we Verbeek bovendien terug in een aantal bekende series. Ze bemachtigde in 2014 een rol in de populaire sciencefictionserie Outlander en was bovendien te zien in Marvel’s Agent Carter en The Blacklist.

Sylvia Hoeks

Foto: EPA/ALEJANDRO GARCIA

Breedlachend staat ze naast La La Land-ster Ryan Gosling op de rode loper tijdens de presentatie van de nieuwe film Blade Runner 2049. Het is het langverwachte vervolg van de sciencefictionklassieker uit 1982, waarmee de Nederlandse Rutger Hauer zijn grote doorbraak maakte.

Hoeks zal het personage Luv spelen, maar wat haar aandeel in deze film precies is, blijft nog onbekend. Toch zou het om een van de belangrijkste vrouwenrollen in de film gaan. En dat is nog maar een van de projecten waar Hoeks dit jaar aan meewerkt. Ook Renegades, All the Devil's Men en Whatever Happens komen er nog aan.

Famke Janssen

Foto: AFP / CHARLY TRIBALLEAU

Zeg je Famke Janssen, dan zeg je ook James Bond. Maar de rol van Xenia Onatopp in GoldenEye is ze al lang ontgroeid. In de twintig jaar sinds de film vertolkte ze de rol van mutant Jean Grey in meerdere films van de X-Men-serie, deed ze mee in alle drie de Taken-films en speelde ze de zwarte heks Muriel in Hansel & Gretel: Witch Hunters.

De actrice heeft eveneens een lange lijst aan series op haar naam staan. Ze speelde onder meer Viola Davis’ ex in How to Get Away with Murder, had een hoofdrol in Hemlock Grove en vertolkte de transseksuele Ava Moore in Nip/Tuck. Vorig jaar sleepte ze de hoofdrol in The Blacklist: Redemption in de wacht een spin-off van The Blacklist. Hoewel de serie na één seizoen gecanceld is, heeft de actrice nog genoeg producties op de planning staan, zoals American Undercover, Status Update en Asher.

Yorick van Wageningen

Foto: ANP

De 52-jarige Yorick van Wageningen draait al heel wat jaren mee in de filmwereld. In Nederland speelde hij kleine rollen in GTST, Oppassen! en Spijkerhoek, maar zijn grote doorbraak beleefde hij in Hollywood. Daar verwierf hij bekendheid met zijn rol in Beyond Borders, speelde hij naast Vin Diesel in actiefilm Riddick en vertolkte hij de ultieme slechterik in The Girl with the Dragon Tattoo.

Hoewel Van Wageningen heeft aangegeven het ‘rustiger aan’ te gaan doen met acteren, filmt hij op dit moment Papillon, een crime-drama met Charlie Hunnam en Rami Malek (Mr. Robot).

Carice van Houten

Foto: AFP/Mark Ralston

Nadat zij in Nederland bekend verwierf met Zwartboek, Komt een vrouw bij de dokter en De gelukkige huisvrouw, begon Carice van Houten aan haar Hollywood-avontuur. Met succes! Vooral met haar rol als heks Melisandre in Game of Thrones maakte ze, net als Michiel Huisman, furore in Hollywood. Verder is ze in Intruders, Incarnate en Brimstone te zien. Wist je dat ze haar stem ook - eenmalig - aan The Simpsons heeft geleend?

Ook dit jaar heeft de actrice zich aan een interessant project gebonden. Samen met haar Deense Game of Thrones-collega Nikolaj Coster-Waldau, verschijnt ze in de thriller Domino.

Michiel Huisman

Foto: ANP

De lijst aan succesvolle Nederlandse acteurs in Hollywood, is natuurlijk niet compleet zonder Michiel Huisman. Op dit moment is hij te bewonderen in de thriller 2:22 , waarin hij luchtverkeersleider Dylan speelt. Gelukkig hebben we nog veel meer Huisman in het verschiet liggen: zijn agenda is nog tot zeker medio 2018 gevuld. Onder meer Irreplaceable You, State Like Sleep, American Dream en Indian Horse komen er nog aan.

Huisman heeft bovendien niet in de minste series gespeeld. Game of Thrones, Orphan Black en Nashville staan op zijn naam. Netflix heeft de Nederlander inmiddels gestrikt voor The Haunting of Hill House, een tv-serie gebaseerd op het horrorboek met dezelfde naam uit 1959. Met de titel ‘Most Handsome Face’ op zijn naam, kan Hollywood al helemaal niet meer om hem heen.


like
user_bceec19e61d48db3662efb0394aa8d33180fb466_avataruser_2c8bb8477b49b6cb215b19ada0b7dec6480510a7_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Fans willen meedoen aan The Voice door Lil' Kleine

Rapper Lil' Kleine in Carré. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:29

Na een spannende finale van het RTL-programma The Voice of Holland bleek gisteravond dat coach Sanne Hans er een jaartje tussenuit gaat. Haar vervanger is de 23-jarige Jorik Scholten oftewel rapper Lil' Kleine.

Lil' Kleine liet in de finale van de talentenjacht weten vereerd te zijn met de plek in de rode stoel. Maar hij zou Lil' Kleine niet zijn als hij daar niet zat met een duidelijk doel voor ogen: „Ik vind het spannend. Mijn verwachting is een leuk seizoen maar ik kom hier wel om te winnen.''

Trotse fans

Op zijn Instagram plaatste Jorik een foto van zichzelf naast het welbekende symbool van The Voice met daarbij in hoofdletters: IK MAG HET EINDELIJK HARDOP ZEGGEN! IK BEN HET NIEUWE JURYLID VAN THE VOICE OF HOLLAND! De jonge rapper is duidelijk enthousiast, maar zijn fans staan helemaal te springen. Zij reageren massaal op de foto. Ze hebben respect voor hun idool, zijn trots dat hij het zo ver heeft geschopt dat hij nu anderen mag coachen, maar reageren vooral dat ze nu zelf mee willen doen aan het programma.

'Ik ga mee doen!' en 'Oh mijn god ik wou dat ik kon zingen en dan koos ik sowieso jou' zijn veelgelezen reacties bij de foto. Voor de fans die niet direct oog in oog durven te staan met hun idool betekent zijn komst vooral veel vrijdagavondjes voor de buis. RT lijkt met Lil' Kleine de kijkcijfers aardig te gaan oppompen, want alle fans beloven nu geen aflevering meer te missen.

The Voice Kids?

Sommigen vinden het wel wat jammer dat de rapper coach wordt bij 'de grote Voice' in plaats van bij The Voice Kids, want ze zijn nog niet oud genoeg om aan dat programma mee te doen. Wie weet liggen daar dus wat kansen voor volgend jaar. Dan zit Sanne Hans namelijk gewoon weer op haar vertrouwde stoel, voor iedereen die niet zo'n behoefte heeft aan een tweede rappende coach in het familieprogramma.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_c1b8d82db8b53247e8d5a3c258f829f2506aa5f2_avatar

Views

200+

Racoon schrijft lied speciaal voor Sven Kramer
Likeability of 5

Racoon schrijft lied speciaal voor Sven Kramer

Racoon schrijft lied speciaal voor Sven Kramer. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

15 FEB 2018

Sven Kramer werd donderdagmiddag zesde op de tien kilometer schaatsen bij de Olympische Spelen. Hoewel hij geen podiumplaats wist te bemachtigen, vindt de band Racoon dat de Fries alsnog ontzettend trots op zichzelf kan zijn. Speciaal voor Kramer schreef Racoon daarom een nummer dat ze donderdagavond tijdens De Wereld Draait Door ten gehore brachten.

You Will Always Stick Around

De bandleden van Racoon klommen donderdagmiddag in de pen en schreven het lied 'You Will Always Stay Around'. Met het liedje willen ze duidelijk maken dat Sven Kramer ontzettend trots kan zijn op wat hij heeft bereikt en dat iedereen dat altijd in gedachten zal houden.

De langste afstand

Sven Kramer won afgelopen zondag nog voor de derde keer op rij de olympische titel op de 5 kilometer, maar op de dubbele afstand ging het mis. Nooit eerder won hij olympisch goud op de langste afstand.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Temptation Island aflevering 4: De eerste keer seks?

Foto van 'metronieuws'

15 FEB 2018

Vorige week dook Mezdi de zee in met een topless dame en barstten Daniëlle en Fabrizio in huilen uit. Het kampvuur komt steeds dichterbij en dat betekent dat de koppels voor het eerst elkaars beelden zien en die zijn, in sommige gevallen, niet bepaald fraai. Eens zien wat de schade is…

Dag vier is begonnen en Tim maakt de mannen wakker op zijn eigen manier. Op het vrouwenresort begint de ochtend ook. Vanessa start de dag in het hutje voor positive vibes. Ze neemt zich voor niet meer te huilen. You go girl! Megan start haar dag echter met twijfels. Ze voelt zich schuldig over haar gezellige avond met Joshua.

Op het manneneiland is iedereen al wakker, behalve Mezdi. Zou hij ergens verstrengelt liggen met een dame of ligt hij alleen in bed? Laetitia vertelt Maxime hoe haar avontuurtje in de zee met Mezdi was en vertelt dat er niks spannends is gebeurd. Wanneer de camera’s er niet zijn is het een ander verhaal, dan zijn de handjes wat losser, zegt ze. Ondertussen ontwaakt Mezdi en lijkt het niet alsof hij ergens spijt van heeft. Een gezellige nacht “met mate” zoals hij het zelf noemt.

Megan hoopt op goede beelden, maar is ook blij om Kevin weer te kunnen horen en zien. Mezdi is naar eigen zeggen niet bang, maar vooral nieuwsgierig. Zijn wederhelft Daniëlle is óók niet bang, slechts zenuwachtig. Zorgen de beelden voor bakken met tranen of voor een glimlach van oor tot oor. What’s it gonna be?

De zon heeft plaatsgemaakt voor de maan en het kampvuur staat te knetteren. De eerste die aan de beurt is, is Vanessa. Zij krijgt eerst beelden te zien waarin Tim zegt dat zij en Jeremy in een dipje zitten en daarom meedoen aan Temptation. Deborah staat met open mond te kijken en Vanessa ontkracht dit meteen. Het tweede fragment is van een feestje waar hij het naar z’n zin heeft en niet eens opkijkt naar de twerkende billen voor z’n neus. Vanessa haalt weer rustig adem, want Jeremy heeft het naar z’n zin en lijkt zijn meisje trouw te blijven.

Het eerste wat Jeremy te zien krijgt is Vanessa die verkondigt dat er geen temptation voor haar is op het resort. Daarna ziet hij een van de verleiders die zichzelf bestempelt als de beter versie van Jeremy. Hij is er niet van onder de indruk: “kat in het bakkie”, zegt hij stellig. Tim verschijnt bij Deborah op beeld met zijn mooie welkomstbericht ‘no girls allowed, enkel Deborah Leemans’. Ze begint te huilen en fluistert hoe lief ze het vindt. Deborah: “tranen van geluk”.

Het moge duidelijk zijn dat Tim zijn vriendin Deborah ontzettend mist. Hij slaat zich erdoorheen, want hij weet dat hij aan het eind van dit avontuur op z’n knieën zal gaan en Deborah dé vraag zal stellen. "Zij wordt mijn vrouw”, aldus Tim. Het eerste wat hij ziet en hoort is hoe erg Deborah hem mist en dan beginnen ook bij hem de tranen te lopen.

Up next is Megan. Temptation is de laatste kans voor Kevin en Megan hoopt daarom op goede beelden. Ze krijgt te zien hoe Kevin in een hangmat ligt met een dame. Er wordt wat gefluisterd, de ondertiteling biedt uitkomst: “je moet je benen wel opendoen”. Het wordt duidelijk dat hij er niet inlag met één dame, maar zelfs met twee. Z’n hand lag tussen de benen van Yasmin. Op het tweede beeld loopt Kevin hand in hand weg met Cherish. Daar komt nog een derde beeld bij, waarop te horen is dat Kevin zijn Megan achter haar rug ‘dom’ noemt. Dit ziet er niet rooskleurig uit voor Kevin…

De koppels weten niet wat ze van elkaar te zien krijgen. Vandaar dat Kevin vooraf nog zeker is van zijn zaak. Dan ziet hij Joshua praten met Megan en hoort hij alle twijfels over hun relatie uit haar mond komen. “Het doet gewoon pijn, omdat ik besef dat hij nooit van me heeft gehouden” klinkt het uit de mond van Megan. Een nerveus lachje klinkt uit Kevins mond. “Ze hebben alleen maar over mij gepraat, dus ik zie niks verkeerds, hoor”. Weet je dat héél zeker, Kevin?

Als laatste zijn Daniëlle en Mezdi aan de beurt. Het scherm wordt gevuld met de champagnescène van Laetitia en Mezdi. Daniëlle kijkt verbaasd en bedenkelijk naar hoe Laetitia vertelt waar Mezdi op haar arm en tussen haar benen lag. De drie dames draaien gelijk naar Daniëlle en wachten op haar reactie, maar ze zwijgt. Het tweede fragment is het moment waarop Mezdi Laetitia omarmt en waar ze hem likt aan zijn oor. Het derde fragment, waar ze inmiddels flink angstig voor is, is de nachtelijke duik met de topless Zwanetta, Maxim en Laetitia. Daniëlle: “geen woorden voor, laat ik het zo zeggen”.

Het kampvuur wordt gesloten met Mezdi. Hij ziet Fabrizio, ook wel bekend als Kleurplaat, met haar in het zwembad, maar schrikt nergens van. Mezdi: “ik ben blij dat ze het naar haar zin heeft en contact kan leggen. Ik krijg het hier niet benauwd van”. Het tweede fragment is ook van Fabrizio en hij vertelt over de chemie tussen hem en Daniëlle. Daarna volgt een fragment van hun date. Het lijkt alsof Mezdi begint te zweten na het zien van de intieme dans tussen haar en Fabrizio. “Ik zou het niet goedkeuren, maar ze ziet er goed uit in die jumpsuit”. Maar daar gaat het niet om, Mezdi.

Op de weg naar huis laten Daniëlle en Megan hun emoties de vrije loop. Het zit hoog bij Daniëlle en ze besluit de hut op te zoeken. Het feit dat hij geen moeite heeft gedaan en haar zomaar aan de kant heeft gegooid doet haar pijn. “Heel Nederland zal zien wat voor zwijn jij bent”.

Nu Daniëlle zo emotioneel is, kan Fabrizio het niet laten om met haar te zijn. Hij probeert haar te troosten en natuurlijk haar stukje bij beetje voor hem te laten vallen. “Het ligt allesbehalve aan jou”. Verleider of niet, Daniëlle heeft wel veel aan zijn woorden.

Bij de mannen heersen er gemengde gevoelens. De meesten denken na het kampvuur niks te hoeven vrezen, maar het avontuur duurt nog tien lange dagen. Genoeg tijd voor de verleiders om hun relaties kapot te maken.

Megan zit nog steeds te denken aan de beelden van Kevin en hoe hij haar naïef en dom noemde. Gelukkig is Joshua daar om te luisteren en haar op te beuren.

Megan is niet de enige die zit te malen. Kevin realiseert zich dat Joshua wel eens een gevoelige snaar kan raken bij Megan en dat dat foute boel kan betekenen. “Ik was echt dom bezig”. Wel een beetje laat, Kevin, vind je niet? Hij ziet wél in dat ze het moeilijk heeft, gezien de fouten die hij in het verleden heeft gemaakt. Het enige wat hij kan doen is hopen dat hun band sterker is dan zijn gigantische fouten.

Ondertussen is Megan weer happy en kan ze weer praten over Kevin. Echt positief is het niet, want ze noemt hem een hoer en een mannenslet. Het was zijn laatste kans en die heeft hij helemaal verpest. Hij heeft het zelfs zo verpest dat Megan nu zélf Joshua opzoekt voor een dansje op de dansvloer. “Voor het eerst in jaren voel ik me goed, mezelf en gelukkig” vertelt Megan. Ze heeft al haar sores uit haar hoofd gezet en begint nu echt te genieten.

Joshua ziet dat Megan haar mindset heeft veranderd en voelt dat het tijd is om toe te slaan. “Ik heb al een paar keer gezegd dat het gevaarlijk is wat ze doet” en hij noemde het zelfs uitdagend. Een knuffel hier, een kusje daar. Megan denkt niet aan de camera’s, maar overduidelijk aan zichzelf. Terwijl Kevin hoopt dat Megan haar verstand gebruikt, is het al een beetje uit de hand gelopen, zoals Joshua zelf zegt.

De beelden spreken voor zich. Iedereen op het resort heeft door dat Joshua en Megan weg zijn en ze besluiten luistervinkje te spelen bij de deur van hun kamer. Vanessa: “je hoorde dat ze het leuk hadden daarbinnen”. De eerste échte relatiebreuken op Temptation zijn een feit.

Hoe gaat het nu verder met Megan en Kevin? Gaat Daniëlle dezelfde aanpak nemen als Megan of blijft ze trouw aan Mezdi? Check het elke donderdag op RTL 5 om 20:30 of direct na de uitzending op Metronieuws!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

Erland Galjaard weg bij RTL

Wendy van Dijk met haar man Erland Galjaard.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 FEB 2018

Erland Galjaard vertrekt na 21 jaar bij RTL. De algemeen programmadirecteur stapt per 31 maart uit de dagelijkse operatie en rondt na die tijd een aantal lopende projecten af.

Hectiek

Voordat Galjaard zijn volgende stap bepaalt, last hij een jaar pauze in. Hij wil zich gaan richten op eigen projecten op het gebied van onder andere drama, gezondheid en muziek.

"Het tv-vak is het mooiste vak dat ik ken", stelt de man van Wendy van Dijk. "Maar daar staat een grote verantwoordelijkheid tegenover die soms alles beheerst. Na 21 jaar wil ik ontdekken wat er gebeurt als ik uit die hectiek stap en m’n creativiteit op andere vlakken inzet."

TVOH

In zijn rol als algemeen programmadirecteur was Galjaard volgens RTL onder andere verantwoordelijk voor het uitbouwen van de zenderfamilie, het terugbrengen van groot familie-entertainment bij RTL, het lanceren van nieuwe genres als hulp-tv en het vernieuwen van Nederlands drama en entertainment. Onder zijn leiding werd een groot aantal vernieuwende programma’s ontwikkeld, waaronder ook een aantal dat werd beloond met een Televizier Ring, zoals The Voice of Holland.


Views

300+

Gaan deze amusementsprogramma's op NPO van de buis?

Gaan deze amusementsprogramma's op NPO van de buis?

Caroline Tensens Een tegen 100 loopt gevaar Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

15 FEB 2018

Er gaan koppen rollen bij de NPO. Door de nieuwe mediawet zullen een aantal programma’s wellicht van de buis moeten.

Het gaat om Een tegen 100, Bed & Breakfast en de Boer Zoekt Vrouw-specials, weet De Telegraaf. Juist deze shows krijgen het lastig, omdat zij weinig moeilijk bereikbare kijkers weten te trekken.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een lijst samengesteld naar aanleiding van de nieuwe mediawet. Door het aannemen van deze wet, in 2016, zijn er strikte regels voor amusementsprogramma’s van de NPO.

Amusementsprogramma’s van de publieke oproep moeten voldoende moeilijk bereikbaar publiek trekken. Plat amusement mag alleen blijven als kijkers blijven hangen voor andere programma’s die wel een educatief of informatief karakter hebben.

Zwarte lijst

Dit lijkt bij Een tegen 100 en Bed & Breakfast niet te lukken. Populaire shows als Boer Zoekt Vrouw (met uitzondering van de specials), Heel Holland Bakt en Wie Is De Mol? lukt dat wel. Daarom zouden zij mogen blijven.

De ‘zwarte lijst’ dient als een proef, vertelt een woordvoerder van de publieke omroep tegen De Telegraaf. Programma’s die niet door de test komen, mogen op herkansing. „Pas wanneer een titel twee seizoenen op rij niet aan de kaders voldoet, verdwijnt het van de buis.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Naaz gaat heel lekker op water

Foto van 'Constance van Amstel'

15 FEB 2018

Interview. De 19-jarige singer-songwriter/producer Naaz won deze week twee Edisons. Dankbaarheid heeft haar naar eigen zeggen gebracht waar ze nu is.

Verantwoordelijk als ze is, wilde Naaz (19) het na het winnen van de Edison niet te laat maken; ze moest immers de volgende ochtend weer fris in de studio van 3FM staan. Een praatje met haar wijze collega Fresku tijdens de afterparty – „hij geeft mijn echt levensadviezen” – deed de jonge Rotterdamse zangeres echter beseffen dat ze van deze avond moest genieten en dat tijd daarin geen rol moet spelen. En dus ging ze tot in de vroege uurtjes door. Chillen met haar band. Op water, dat dan weer wel.

Irritant

„Ik ga heel lekker op water, drink echt alleen dat. Ik noem het aqua, dan klinkt het nog alsof het heel wat is”, lacht Naaz Mohammad, zoals de Koerdische voluit heet. Water drinken past bij haar, vertelt ze. „Ik ben irritant verantwoordelijk”, zegt ze. ,,Ik ben zo gedisciplineerd dat het vervelend is.” Ze eet en drinkt ook geen zuivel of geraffineerde suikers. „Als ik enorm honger zou hebben en er is alleen dat, dan neem ik het niet.” Ze plant ook graag vooruit. „Ik heb zo’n papieren planner waarin ik mijn hele dag plan, dat vind ik fijn. Ik ben ook supergelukkig als alles goed gegaan is op een dag.”

Blij is ze ook met haar Edisons. Eentje, de prijs voor Beste Nieuwkomer, staat inmiddels naast haar bed zodat ze altijd naast het beeldje wakker kan worden. De andere, die voor Beste Video bij haar liedje Words, staat bij Folkert Verdoorn, de regisseur van de clip. Want ook daar komt haar verantwoordelijkheid weer om te hoek kijken: „Het zou niet logisch zijn als die ook bij mij zou staan. Het is tenslotte zijn verdienste.”

Spotify

Naaz doet in 2014 op 16-jarige leeftijd mee aan het tv-programma Holland’s Got Talent. Haar doorbraak wordt het niet, al brengt ze in de jaren erna wel een paar singletjes uit. Als ze in 2017 met de single Words komt, leert het grote publiek haar kennen. Het ogenschijnlijk simpele liedje wordt miljoenen keren beluisterd op Spotify en wordt megahit op 3FM. Ook opvolger Up to Something blijft niet onopgemerkt in de hitlijsten. Naaz wordt geroemd om haar bijzondere en pure stem. Ze schrijft haar liedjes zelf.

Dankbaar zijn voor wat je hebt en krijgt in het leven vormt Naaz’ grootste inspiratiebron. Als ze uitlegt waarom, kan je je haast niet voorstellen dat het een 19-jarige aan het woord is: ,,Dankbaarheid is de sterkste emotie die ik kan voelen. Het is een realisatie van wat je is overkomen. Vanuit dat gevoel heb ik een liedje als Words geschreven. Vroeger dacht ik dat de mooiste liedjes uit verdriet ontstonden, nu streef ik ernaar om het gevoel van dankbaarheid vast te houden. Ik geloof dat dankbaarheid de sleutel is tot alles.”

Gevallen

Het komt voort uit de tijd waarin ze begon met haar carriere en niet alles meteen van een leien dakje ging. Haar Koerdische ouders stonden bijvoorbeeld niet te springen toen hun dochter aankondigde de muziek in te willen. ,,Zij zagen het niet zitten als ik in mijn eentje naar een studio zou gaan om daar met allemaal mannen die zij niet kenden aan mijn muziek zou gaan werken. Ik snap hen wel, maar vond het niet leuk.”, zegt Naaz. Ze mocht alleen naar de studio als haar broer mee zou gaan. ,,Dat was oké, maar omdat hij wel naar school moest, zat ik erg vaak in mijn eentje op mijn kamer liedjes te schrijven. Die tijd was minder leuk, maar ik heb daardoor wel gevonden wie ik ben.” Ze vervolgt: ,,De grond waarop ik ben gevallen, is de grond die ik nu kus. Waarmee ik wil zeggen: het negatieve in mijn leven heeft zo veel positief gemaakt.”

Inmiddels zijn haar ouders ontzettend trots op hun getalenteerde dochter die door de jury van de Edisons als ‘puur, ontwapenend, dapper, geduldig en consequent’ wordt aangeduid. Ze zaten ook in de zaal bij de uitreiking van de prijzen. ,,Van mensen die vlak bij ze zaten hoorde ik dat ze er ontzettend trots uitzagen toen mijn naam werd genoemd. Mijn moeder was ook emotioneel.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Camera videoGavin James: de man achter The Book of Love

De Ierse singer-songwriter geeft dit jaar drie keer een optreden in Nederland. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

14 FEB 2018

Gavin James is met nummers als The Book of Love, Hearts on Fire, Nervous en Hole in My Heart niet weg te slaan uit de hitlijsten. Maar wie is toch die Ierse Singer songwriter achter deze ‘liefdesliedjes’? Komend jaar treedt hij drie keer op in Nederland, tijd om Gavin wat beter te leren kennen. We spraken Gavin James, artiestennaam van Gavin Wigglesworth in Oostenrijk in het Q-hotel in de sneeuw.

Normale jongen

Tijdens deze door Q-music georganiseerde reis gaf Gavin al een bijzonder optreden waarbij het publiek werd ontroerd door zijn prachtige stem. En dat de 26-jarige muzikant eigenlijk een heel normale jongen is, werd al snel duidelijk. Waar andere sterren misschien liever niet zo in het openbaar willen verschijnen, stond Gavin gewoon tussen het ‘normale’ publiek en hij bleef zelfs na zijn optreden nog even hangen in de lobby van de hotelbar.

61 landen

De singer-songwriter speelde eerder in de Ierse band The Problematic, maar in 2012 koos hij ervoor om solo te gaan. Zanger Bob Dylan heeft hem geïnspireerd om zelf teksten te gaan schrijven. En dat heeft goed uitgepakt, want in 2014 werd Gavin razend populair bij het grote publiek met zijn hit The Book of Love! Zijn muziek wordt in 61 landen geluisterd en in mei begint hij met zijn Europese tour. Tussendoor vliegt hij even naar Amerika voor het populaire festival Coachella en daarna is hij zelfs drie keer te vinden in ons kikkerlandje. Zo staat hij in Het Oosterport in Groningen, TivoliVredeburg in Utrecht en op Lowlands.

‘Ik ben een stuk vrolijker’

Gavins nummers zijn bijna allemaal geïnspireerd op persoonlijke gebeurtenissen van hemzelf of van vrienden. Hij noemt zijn liedjes ook niet echt liefdesnummers, want ze gaan vooral over het verdrietige aspect van de liefde. ,,Het zijn meer break-up songs!”, zegt hij. ,,Maar mijn nieuwe album is heel anders, dat komt omdat mijn leven de afgelopen vier jaar nogal is veranderd. Ik ben een stuk vrolijker!” Zijn nieuwe album is puurder en heeft meer blues-aspecten in zich. De singer-songwriter werkte eerder al samen met de Ierse dj Mark McCabe voor de hit Nervous, maar als we meer willen weten over eventuele samenwerkingen moeten we toch nog even geduld hebben.

Gesloten boek

Over zijn eigen liefdesleven is Gavin een gesloten boek, want hij wil niet loslaten of hij zelf het geluk in de liefde heeft gevonden. Toch helpt hij de romantiek graag, want recentelijk heeft hij een fan nog geholpen met een huwelijksaanzoek. ,,De aanstaande vrouw van een kennis luistert heel graag naar mijn muziek. Hij liet mij weten dat hij haar ten huwelijk wilde vragen. Ik heb toen een persoonlijke video opgenomen, die onderdeel was van het aanzoek. En ze zei: ja!”

Of hij veel last heeft van groupies? Niet echt, maar af en toe krijgt hij wel gekke cadeaus.,,Ik kreeg een kussen met allerlei foto’s van mezelf erop. Heel aardig, maar wat moet ik daarmee? Ik vind het nogal gek om met een kussensloop van mezelf te slapen!”

Nederlands leren

De singer-songwriter verheugt zich nu al op de optredens in Nederland, want de Nederlandse fans zijn altijd erg enthousiast. Afgelopen jaar stond hij al op Pinkpop. ,,Het publiek was fantastisch, ik heb nu al zin in de andere optredens.” Hoogste tijd om Gavin wat Nederlands te leren. Benieuwd hoe hij het ervan af brengt? Bekijk onze video.


Views

29