Zweden maakt zich op voor 'manvrij' festival

5 juli 2017 om 21:44 door Kasper Hermans
Zweden maakt zich op voor 'manvrij' festival
ANP

In Zweden gaat men beginnen met de organisatie van het eerste volledig mannenvrije festival. Aanleiding hiervoor is de vele berichten over aanrandingen op de Zweedse pop- en rockfestivals.

Komediant

Het idee is ontstaan bij komediant Emma Knyckare. Nadat er weer berichten over onpasselijk gedrag van een grote groep mannen op het festival Bravalla begon het met tweet. „Wat als we een heel cool festival gaan organiseren waar de mannen niet welkom zijn."

Het bleek geen loze opmerking, want een paar dagen later bevestigt ze, dat de plannen er liggen voor een mannenvrij festival. „In de komende dagen gaan we een groep samenstellen van getalenteerde organisatoren en projectleiders om de festivalorganisatie vorm te gaan.

Pas welkom bij goed gedrag

Op het festival zal dan echt een honderd procent anti-mannen policy regeren. „Ze zijn pas welkom als ze zich weten te gedragen. En waarom niet? Als het oké is om altijd de vrouwen te discrimineren, is het misschien geen slecht plan om de mannen eens drie dagen buiten te sluiten."

De organisatie van Bravalla heeft inmiddels ontsteld gereageerd op de berichten na het voorbije weekend. „Woorden kunnen niet omschrijven hoe bedroefd we hierover zijn. Laat het duidelijk zijn dat we dit niet tolereren."

Bravalla is stilaan berucht aan het raken om de negatieve berichten rondom verkrachtingszaken. Vorig jaar waren er ook al incidenten. Headliner Mumford & Sons liet na afloop zelfs weten er niet meer terug te keren totdat de berichten van het festivalterrein beter waren.

Ook in het VK

Afgelopen jaar kwamen er overigens ook gelijkaardige berichten binnen over het Britse Reading Festival. Als gevolg daarvan gingen afgelopen mei de sites van 25 grote Britse festivals offline als onderdeel van een zero-tolerancecampagne.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!