De meest verrassende dance-acts van Exit Festival

12 juli 2017 om 16:09 door Daisy Heyer
De meest verrassende dance-acts van Exit Festival
Solomun & Dixon op EXIT Festival 2017. / Bernard Bodo

Als collega Iris Hermans aan je vraagt of je mee wilt op Servisch avontuur, om een bezoek te brengen aan het grootste festival van Servië, dan zeg je toch geen nee? Zo kan het dat Metro afgelopen weekend aanwezig was op EXIT Festival, een van de meest upcoming en grootste festivals van Europa.

EXIT Festival behaalde dit weekend een nieuw record met 215.000 mensen, afkomstig uit ruim zestig verschillende landen, die het festival bezocht hebben. Toch leek het overgrote deel van de bezoekers nog altijd afkomstig uit Servië, wat de sfeer enkel ten goede komt. Gemoedelijk, lief en absolute feestbeesten: zo kun je de EXIT-gangers het best omschrijven. In het oude fort Petrovaradin feestten jong en oud van allerlei nationaliteiten in harmonie met elkaar op alweer de zeventiende editie van het festival.

Niet alleen popmuziek

Het festival heeft jaarlijks een ellenlange line-up met bekende, maar ook veel plaatselijke artiesten die verdeeld staan over tientallen stages. Op EXIT wordt niet alleen aandacht besteed aan popmuziek, maar kun je zomaar geconfronteerd worden met nummers uit de hippiemusical HAIR (in het kader van het thema van dit jaar, Summer of Love), reggae, typische Servische volksmuziek of (plaatselijke) dancehelden. En die laatste categorie: daar willen we toch echt even een top 5 van uitlichten.

1 Solomun & Dixon

Oké: we weten dat Solomun en Dixon los van elkaar tot de crème de la crème van de deephousescene horen. Toen bekend werd dat de mannen een back 2 back set zouden draaien in de Dance Arena op EXIT sprongen we bij Metro dan ook een gat in de lucht, maar dat het zó goed zou zijn... dat hadden we niet kunnen bedenken. Van vrijdag op zaterdag draaiden de twee grootheden drie uur lang voor zo'n tienduizend mensen, die rustig door bleven deinzen terwijl de eerste zonnestralen de huid kietelden. Muziek verbroedert en dat was duidelijk te merken voor wie getuige mocht zijn van dit magnifieke optreden. Ja, Solomun & Dixon: doe dit alsjebliéft vaker!

2 Fabrizio Rat

Misschien niet helemaal je ding qua muziek, want wie Rat in real life hoort moet toegeven dat het hierbij om behoorlijk stevige, psychedelische techno gaat. Maar een beetje muziekkenner ziet en hoort ook dat wat Rat doet, namelijk compleet live draaien met tal van instrumenten om zich heen die hij als een gek bespeelt, ongelooflijk knap is. En daar verdient deze man echt wel een beetje credits voor.

3 Booka Shade

Behoorlijk groot in de dancescène, alleen wisten deze twee Duitse heren ons toch - positief - te verrassen toen we de eerste avond de Dance Arena betraden. De mannen weten op hun duimpje het publiek te betoveren met melodieuze (deep)house en elektro, in combinatie met instrumenten. Hun EXIT-perfomance is absoluut een reden om in de toekomst een bezoek te brengen aan de twee, wanneer zij een eigen avond in Nederland hebben tijdens - bijvoorbeeld - het Amsterdam Dance Event. Tot dan zijn Walter en Arno (hun echte namen) onder andere te zien op Tomorrowland en tijdens Solar Weekend.

4 Somii b2b Igor Krsmanovic

 

Wereldberoemd in Servië, maar waarschijnlijk heeft niemand in Nederland ooit van dit duo gehoord. Wij ook niet, maar wat draaiden deze heren lekker op de Urban Bug Stage, een podium speciaal gefabriceerd voor lokale artiesten die EXIT eigenlijk allemaal wisten te verrassen met kneitergoede deephouse en aan het einde van de avond vaak wat meer beukende techno. Eigenlijk verdient de volledige line-up die deze vier dagen op de Urban Bug Stage draaide een plekje op nummer 4, maar dat wordt een ontiegelijk lange lijst met namen die we nooit goed uit kunnen spreken. Daarom maar onze complimenten voor Somii b2b met Igor Krsmanovic, die de boel absoluut lekker wisten op te schudden.

5 Jamie Jones

 

Wat doe je als je na de - wat ons betreft - beste set van EXIT moet draaien? Nou, ook gewoon kneiterlekker draaien! Dat was volgens ons dan ook precies het plan van Jamie Jones, die op de vroege zaterdagochtend het stokje van Dixon en Solomun overnam. Helemaal geen probleem voor de dj uit Wales, die er een lekkere funky houseflow in gooide en daarmee de dansende menigte tot 08:00 uur 's ochtends (het einde van het festival die dag) wist te vermaken. Genieten voor gevorderden!

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!