Van Adele tot Luis Fonsi: artiesten boos op politici

25 juli 2017 om 12:59 door Jessica Heijmans
Van Adele tot Luis Fonsi: artiesten boos op politici

Een officiële remix met Justin Bieber, een salsa-versie, een vertaling in het Portugees. Zomerhit 'Despacito' blijkt een populair nummer om te remixen. De laatste aanpassing van het nummer zorgde echter voor woede bij artiesten Luis Fonsi en Daddy Yankee. De hit wordt namelijk gebruikt door de Venezolaanse president Nicolas Maduro voor politieke doeleinden. Maar Yankee en Fonsi zijn niet de enige artiesten die protesteren tegen het spelen van hun muziek in politieke context.

Luis Fonsi & Daddy Yankee

„Voor de eenheid en vrede van ons land", zijn de eerste woorden van Maduro’s versie van monsterhit ‘Despacito’. Hij gebruikt het nummer ter promotie van een grondwetswijziging, die de socialistische regering aan de macht zou houden.

 

Zanger Luis Fonsi en rapper Daddy Yankee laten weten geen toestemming te hebben gegeven voor de remix. Yankee uitte zijn ongenoegen over de remix op Instagram. „Wat kun je verwachten van iemand die de levens van zoveel jonge dromers heeft gestolen”, schrijft hij „Dat je een nummer illegaal aanpast staat niet eens in verhouding met de misdaden die je pleegt en hebt gepleegd in Venezuela. Jouw dictatoriale regime is een grap, niet alleen voor mijn Venezolaanse broers, maar voor de hele wereld.”

Ook Luis Fonsi had harde woorden over voor de president. „Mijn muziek is voor iedereen om naar te luisteren en ervan te genieten, maar niet als propagandamiddel om de wil van mensen te manipuleren die schreeuwen om hun vrijheid.”

 

Bruce Springsteen

Wat is patriottischer dan het Amerikaanse anthem ‘Born in the USA’, moeten diverse politici hebben gedacht. Want zowel Ronald Reagan als Bob Dole en later ook Pat Buchanan wilden het nummer in hun politieke campagnes gebruiken. Tot Springsteen klaagde.

Dat weerhield President Ronald Reagan er trouwens niet van om naar Springsteen te refereren in een speech over de Amerikaanse droom. Of deze politici doorhebben dat het nummer daadwerkelijk over de effecten van de Vietnamoorlog gaat, en in het specifiek de moeizame terugkeer van de Amerikaanse soldaten, is niet helemaal duidelijk.

Axwell ^ Ingrosso

De Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio gaf tot ieders verbazing in een interview met CNN toe dat hij een fan van elektronische dancemuziek (EDM) is en graag luistert naar artiesten als Tiësto, David Guetta en Swedish House Mafia. Toen hij zijn campagne aftrapte, gebruikte hij dan ook het nummer ‘Something New’ van Axwell en Ingrosso. Het Zweedse dj-duo was niet onder de indruk, en stuurde hem een brief met de boodschap om te stoppen met het spelen van de muziek.

De politicus kon er naar verluidt wel om lachen. „Ik ben een fan van EDM. We kunnen het alleen niet afspelen, omdat alle dj’s brieven hebben gestuurd met ‘Speel mijn muziek niet. Ik ben Zweeds. Ik geef niets om Amerikaanse politiek”, grapte Rubio.

 

Van Adele tot The Rolling Stones

De lijst aan artiesten die niet geassocieerd willen worden met de Amerikaanse president Donald Trump is lang. Het vinden van een soundtrack voor de Amerikaanse president in de verkiezingstijd was dan ook een hele opgave. Adele liet weten geen toestemming te hebben gegeven voor het gebruik van haar muziek nadat Trump ‘Rolling in the Deep’ afspeelde, The Rolling Stones vroegen de president te stoppen met het draaien van hun muziek en Elton John liet weten Trump niet te ondersteunen.

REM-zanger Michael Stipe wond er al helemaal geen doekjes om toen Trump ‘It's the End of the World’ gebruikte. ‘Go F- Yourself’, liet hij via bassist Mike Mills weten aan politici die zijn stem of muziek willen gebruiken.

 

Keane

Stem voor verandering. Dat was de slogan van de Britse Conservatieve Partij in 2010. Om deze boodschap te benadrukken werden tijdens de campagne nummers als David Bowie’s ‘Change’ en Keane’s ‘Everbody’s Changing’ gespeeld. Deze laatste band liet weten ‘geschokt’ te zijn dat hun muziek werd gebruikt als deel van de campagne.

„Ik hoorde dat de Tories [bijnaam van de Conservatieve Partij] een nummer van Keane speelde tijdens hun lancering. Ik ben geschokt. Om duidelijk te zijn: het is ons niet gevraagd. Ik zal niet op hen stemmen.”, liet drummer Richard Hughes weten. Later legde hij uit het ‘netjes’ te vinden om eerst aan de band te vragen of ze wel geassocieerd willen worden met de partij.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!