Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Regisseur Titanic checkt eigen filmfeiten in docu

Twintig jaar nadat hij miljoen bioscoopgangers blij maakte met Titanic, gaat regisseur James Cameron de feiten uit zijn film checken voor een documentaire. Hij maakt de docu over het gezonken schip voor National Geographic, dat Titanic: 20th Anniversary in december in 171 landen zal uitzenden.

Tot op het detail

Cameron gaat na of hij het bij het maken van de film op alle fronten bij het rechte eind had. ,,Toen ik Titanic schreef en ging regisseren, wilde ik het tot op het detail nauwkeurig brengen, zoveel als ik kon. Elk schrijnend moment uit de laatste uren moest kloppen, uit respect voor de mensen die bij de ramp het leven lieten”, vertelde hij een presentatie. ,,Maar had ik het echt allemaal goed? Nu, met National Geographic en de resultaten van research van de afgelopen twintig jaar, ga ik dat opnieuw evalueren. Ik hoop dat ik met het maken van deze docu die vraag eindelijk kan beantwoorden en het voor mezelf kan afsluiten.”

Regisseur Titanic checkt eigen filmfeiten in docu
De Titanic in 1912 bij vertrek vanuit Southampton; New York zou nooit worden gehaald. / AFP Foto: AFP

Dat de filmregisseur zijn eigen feiten gaat checken, is niet zo gek. Cameron staat namelijk bekend als man die een fascinatie voor schipbreuken heeft. Voor de film uit 1997 deed hij al een half jaar lang nauwgezet onderzoek. Hij ging sowieso ver. Voor de film liet Cameron het echte scheepswrak van de in 1912 gezonken Titanic filmen. In totaal was men daar twee jaar mee bezig. Ook werd een model van het enorme schip in een studio nagebouwd, een model dat maar enkele meters korter was dan de werkelijke Titanic-lengte van 269 meter.

200 miljoen

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet waren de bekendste gezichten in Titanic, die goed was voor elf Oscars. Filmmaatschappij 20th Century Fox had 200 miljoen dollar voor de productie over, maar verdiende dat dubbel en dwars terug. Alleen al in Nederland kwamen 3,4 miljoen mensen naar de bioscoop. Daarmee is Titanic na The Sound of Music en Irma la Douce, beide uit 1965, de beste bekeken film in de Nederlandse bioscopen ooit. Nu maar afwachten of al die bioscoopgangers de juiste feiten voorgeschoteld hebben gekregen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.