Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 jul 2017
Leestijd: 5 minuten

Cliffs kijken met Ferri Somogyi: Dit is horror man!

Het is vrijdag dé dag van de GTST-cliffhanger. Metro kijkt vijf oude cliffs met Ferri Somogyi.

Smachtend wachten de ruim 1 miljoen fans van Goede Tijden, Slechte Tijden erop: de soapdag der soapdagen. Voor het 27e seizoen op rij is het vrijdag om 20.00 uur (RTL 4) tijd voor de cliffhanger. De scenarioschrijvers van GTST zijn ware meesters als het om cliffhangers gaat. „Ze moeten veel vragen oproepen, fans moeten er de hele zomer mee bezig zijn”, zei scenarioschrijver Rohan Gottschalk bij RTL Summer Night.

Wachten geblazen

Metro bekeek vijf cliffhangers (al moeten we YouTube maar geloven dat de twee oudste daadwerkelijk cliffhangers waren) met acteur Ferri Somogyi. Als Rik maakt hij vrijdagavond deel uit van de laatste seizoensbeelden. „De halve cast speelt deze keer een rol in de cliffhanger. Hij zal weer veel besproken worden.” Somogyi geeft aan dat de fans via een GTST-app aanwijzingen kunnen verzamelen om zo achter bepaalde feiten en onthullingen te komen. En anders maar wachten tot na de zomer…

Wow, de eerste

Daniël (Wim Zomer) ziet dokter Simon (Rick Engelkes) in bosjes bij een weiland in het niets verdwijnen. Vanaf minuut 6.

Ferri: „Wow, de eerste? Vier jaar voor ik kwam. Met Wim heb ik nog gespeeld. Kwalitatief moet tegenwoordig alles beter, maar dit is best okay. Maar hé, is dit de zomercliff? Dat Simon de bosjes in rent? Met deze cliffhanger kom je vandaag de dag niet meer weg, maar toen wel. Dat weet ik zeker. De personages waren toen zó immens populair en beroemd, dus de kijkers vonden dit spannend. Nu zijn er veel meer BN’ers, dus dit zal impact gehad hebben.”

Twijfels…

Roos (de in 2004 overleden Guusje Nederhorst) verschijnt als geest aan de deur bij het vrijende stel Rik – Ferri – en Anita (Sabine Koning).

Ferri: „Ach Guusje, ik denk nog veel aan haar. Dit is in Nepal en er is ontzettend op gereageerd. We draaiden er de mooiste beelden. Guusje speelt hier geest, dat kon toen nog. Tegenwoordig zitten we meer op de mens, zeg maar het Boer Zoekt Vrouw-effect. Het is een prachtig happy end, maar ik twijfel oprecht of dit een zomercliff was. Bij een ontploffing krijg je een hoop vraagstukken, dit is gewoon een goed einde. Gaaf beeld, maar ik gok dat de cliff was dat Rik pillen had gesmokkeld en in Nepal de bak in draaide. Trouwens, ik vind dat er best weer eens een geest in GTST mag komen. Maar dat is aan de schrijvers.”

Kippenvel

Nick Sanders (Christophe Haddad) wordt hard aangereden. Een auto met Stefano Sanders (Bas Muijs) en Yasmin (Fajah Lourens) rijdt te water en het voertuig loopt langzaam vol. Vanaf minuut 4.35.

Ferri: „Hmm, hier gaat iemand doodgereden worden? Wie van de drie… Dramatisch. Ik krijg hier kippenvel van. Wow, Nick aangereden en Stefano de plons in. Wat een heftige zomercliff zeg, met deze kan het speculeren beginnen. Een auto die langzaam vol loopt met water, dat is mijn grootste nachtmerrie. Dit is horror man!”

Ho shit, heftig

Janine (Caroline de Bruijn) schiet Ludo neer, maar denkt dat die een toneelstukje opvoert. Ludo (Erik Vogel) zakt bloedend in elkaar.

https://www.youtube.com/watch?v=8KHsiTnEso4

Ferri: „Ho, shit. Dit is heftig. Ik schrik hier gewoon van, haha. Schiet ze hem nou gewoon neer? Ik woonde toen in Los Angeles en heb het nog nooit gezien. Vijf jaar heb ik toen geen tv gekeken en was vooral bezig met het strand. Maar ze schiet echt! Nou ja zeg! Is het een droom? Of denkt ze dat ze losse flodders heeft? Zoals ik nu, zo zitten de mensen dus thuis op de bank, hè. Leuk gespeeld en het ziet er goed uit zeg. Ik vraag me nu af hoe Ludo uit de dood is opgestaan. Een vette cliff dus.”

Enorme impact

De cliff der cliffs: Bowien (Tanja Jess) hangt aan een klif, Ludo kijkt toe en dan stort Bowien de diepte in. Na de zomer bleek zij dood.

Ferri: „Persoonlijk vond ik de parachutemoord het mooist, maar deze is ontzettend blijven hangen bij mensen. Dit is vrij eenvoudig, maar eenvoud kan natuurlijk ook scoren. Die val moest wel tot de dood leiden. Je moet dit in de tijd zien en dan was dit supergoed. De impact zal enorm zijn geweest.”

Goede cliffs

Ferri: „Als de kijker op het verkeerde been wordt gezet, zoals een paar jaar geleden bij de parachutemoord. Mijn personage Rik was de meest onwaarschijnlijke persoon die een moord zou plegen en het verkeerde touwtje zou doorknippen. Daarom kozen de schrijvers voor hem. De kijkers wisten het écht niet. Het is mooi als iedereen gaat speculeren. Dat gaat met die van vrijdagavond zeker gebeuren. Sinds de vorige zomer kunnen fans op de GTST-app meedoen. Geweldig is dat en we zijn er trots op. Niet voor niets heeft de app prijzen gewonnen. En nu is er nog een magazine ook. We hebben zo’n vaste fanbase, die kunnen we niet twee maandjes alleen laten. Zij moeten weer zin krijgen om te kijken. Ons publiek is van alle leeftijden. Ik mag het bijna niet zeggen, maar als de jongste kijkers van de cliffhanger niet kunnen slapen, dan hebben we het goed gedaan.”

Cliffs kijken met Ferri Sommogyi: Dit is horror man!
Foto: Levin den Boer | ANP

Paspoort

Ferry Somogyi (44) is behalve acteur ook dj.

• Studie. Computer science in San Diego.

• Rol in GTST. Rik de Jong.

• Eerste fase. 1995 – 2003.

• Comeback. 2007 – 2014.

• Wéér terug. 2016 tot heden.

• Andere tv. Baantjer, Bon Bini Beach, Hotel Big Brother, Fort Boyard.

• Films. Jezus is een Palestijn, Sint & Diego: de magische bron van Myra.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.