Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 29 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Maxim Hartman op de fiets met een zak als appelmoes

Maxim Hartman belandt voor het eerst in de gekte van wielercircus Tour de France. Hij filmt voor Tour du Jour.

Typisch Maxim Hartman: aan tafel bij RTL Late Night vanuit het niets een plastic zak met toiletpapier op tafel leggen. Het wc-papier waarmee Giro-winnaar Tom Dumoulin zijn kont afveegde, toen hij een grote boodschap in het groen langs de weg had gedaan. De televisiemaker die nooit een blad voor z’n mond neemt, presenteerde de zak woensdagavond. Vanaf vrijdagavond is hij zelf in een wielercircus, dat van de Tour de France. Hartman maakt voor talkshow Tour du Jour op RTL 7 (zie onderaan) dagelijks filmpjes van randverschijnselen en de gekte. Met Metro blikt hij vooruit.

Hoe zat dat nou met dat wc-papier?

Ik heb een bovenbuurman die van fietsen houdt en die las dat ik naar de Tour ga. Hij vertelde dat hij met zeven vrienden in Italië de Stelvio opgefietst was, tien dagen nadat Dumoulin er gepoept had. Ze hebben beelden teruggekeken, de plek opgezocht en de papierresten meegenomen. Vraag me niet waarom, haha. Ik zou het laten liggen. Ze zijn knettergek, maar ik vond het een heel grappig verhaal.

Maxim Hartman op de fiets met een zak als appelmoes
Foto: Roland J. Reinders

Superprestaties geweldig

Moet het papier nu in een museum komen?

Nou, ik weet niet of dat helemaal terecht is.

Hoe groot is jouw wielerliefde?

Net als bij voetbal weet ik niet al die namen, maar ik kan genieten van goeie sportmensen. Superprestaties vind ik geweldig om naar te kijken. Voor welke ploeg een renner dan rijdt, maakt me niet uit. Bij uitzendingen die vier uur duren val ik alleen voor de finish nog weleens in slaap. Dan baal ik.

Is er een bepaald moment waardoor je van de wielersport bent gaan houden?

Ik denk omdat ik zelf fietsen gewoon leuk vind, net als motorrijden. Ik houd meer van tweewielers dan van vierwielers. Ik heb veel mountainbike gereden. Op Kreta fietste ik met een groep Duitsers. In het binnenland bevind je je daar in een paradijs. Als je tussen de middag dan een simpel uitsmijtertje eet bij een boertje, is dat het lekkerste eten ever. Meer heb je niet nodig. Het nadeel is dat je scrotum eraan gaat. Ik heb weleens gehad dat mijn balzak in een soort appelmoes was veranderd. Gelukkig kwamen mijn ballen weer terug.

Maxim Hartman op de fiets met een zak als appelmoes
De collega’s van Hartman met vlnr Filemon Wesselink, Wilfred Genee en Michael Boogerd. / Roland J. Reinders

Pijn in m’n reet

Als kind wilde ik niets liever dan de Tour de France ooit winnen. Had jij dat ook?

Nee, nee. Ik heb de bouw van een wielrenner ook helemaal niet. Laat mij maar op dikke mountainbikebanden fietsen. Ik mocht een keer op de fiets van Bauke Mollema rijden. Die bandjes, zó dun, jezusmina! En dat zadeltje. Ik krijg er alleen maar pijn in m’n reet van.

Jij zoekt voor de Tour du Jour de randzaken op hè?

Ja, ik heb een vrije rol. Ik ga kijken wat me opvalt en heb eigenlijk nog geen idee. Ik ga naar Nederlandse toeristen die de hele dag zitten te wachten denk ik. Dat je in Frankrijk tussen 13 en 15 uur niet kunt lunchen omdat de belasting in restaurants dan te hoog is, vind ik een gek gegeven. Dat soort dingen. En ik laat graag de sfeer in Frankrijk zien.

Maxim Hartman op de fiets met een zak als appelmoes

Dit klinkt niet bepaald als voorgeproduceerd.

Sterker, ik heb op een paar ideetjes na nog niks. Ter plekke zie ik wel wat interessant is. Ik film en monteer het zelf, dus dat wordt haasten. Om zeven uur moet ik mijn filmpje inleveren.

Succes in dat gekke circus.

Dank je. Mag ik nog wat zeggen? Volgens mij leek het in RTL Late Night alsof ik de boel in de Tour de France zoveel mogelijk probeer te ontregelen. Daar ben ik echter niet op uit. Ik pas mijn stijl iets aan en zal iets beschouwelijker zijn. De humor hoop ik natuurlijk wel te houden.

Elke avond vanuit Breda

Maxim Hartman op de fiets met een zak als appelmoes
Vlnr: Filemon Wesselink, Maxim Hartman, Michael Boogerd en Wilfred Genee.

Tour du Jour komt dagelijks live vanuit de haven van Breda (20.00 uur, RTL 7), waar presentator Wilfred Genee en sidekick Michael Boogerd wisselende gasten ontvangen. Onder meer ex-renner Maarten Tjallingii, Bureau Sport-man Erik Dijkstra en de Belgische schrijver Dimitri Verhulst schuiven aan. Naast Maxim Hartman is ook Filemon Wesselink in Frankrijk. Hij zoekt verhalen uit de wedstrijd en interviewt renners en ploegleiders. Ook de NOS heeft een wielertalkshow, De Avondetappe. Vanuit Frankrijk presenteert Dione de Graaff, terwijl Herman van der Zandt de interviews rond de wedstrijd doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.