Camera videoHardstyle Pianist: Als de kick komt, geef ik de bas

Jisk Lieftink 'Hardstyle Pianist. Foto: Richard Beukelaar

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

29 MEI 2017

Jisk Lieftink (34) begint langzaamaan een bekende pianist te worden in de hardstyle wereld. Onder de naam Hardstyle Pianist transformeert hij tracks uit dit genre om tot klassieke muziekstukken voor de piano. „Klassiek kan ook hard zijn, maar hardstyle is fysieker.”

Hoe kom je erbij om hardstyle op de piano te gaan spelen?

Ik heb klassieke muziek gestudeerd aan het Conservatorium en heb nu 5 jaar een eigen lespraktijk in Zwolle. Ik hou van veel soorten muziek. Toen ik zestien was speelde ik al happy hardcore na op de computer. De laatste jaren ga ik veel naar festivals en raakte ik weer aangetrokken tot de hardstyle. Het is lekker om op te feesten en het doet het goed in de sportschool. Ik maak al langer arrangementen van verschillende muziekstijlen op de piano en vorig jaar zomer besloot ik dat met hardstyle te gaan doen. Toen ik een filmpje op Instagram had gezet, kreeg ik zoveel positieve reacties dat ik ben doorgegaan. Sindsdien heb ik negentig stukken gemaakt.

Hoe maak je een hardstyle nummer tot klassiek muziekstuk?

Bij hardstyle wordt er flink gebeukt, maar het is ook heel muzikaal. Ik pak de melodieën en maak daar een klassiek muziekstuk van. Soms pak ik drie of vier verschillende nummers en zet die achter elkaar als mashup. Deze melodieën spreken de mensen aan, anders wordt er niet geluisterd. Muzikaal leent het zich goed om op de piano te spelen. Van al die riedeltjes kan ik een mooi stuk maken.

Maar hardstyle bestaat uit meer dan melodieën.

Ja, soms ga ik ook wel hard tekeer hoor. Als de kick (de harde dreun) erin komt, dan geef ik een goeie bastoon. Klassieke muziek kan ook heel hard zijn, maar hardstyle is veel fysieker. Ik speel veel van Brennan Heart. Hij heeft veel mooie melodielijnen. Ook doe ik veel covers van het Noorse duo Da Tweekaz. En Headhunterz.

Wie zijn jouw luisteraars?

Dat is met name het hardstyle publiek. Zij kennen de originele nummers en herkennen zichzelf erin terug. Ze sturen me ook verzoekjes om hun favoriete nummer om te zetten in klassiek. Dan krijgen ze hun eigen persoonlijke versie en dat waarderen ze erg.

Je bent vooral bekend door social media.

Ik heb hierdoor in korte tijd veel bekendheid gekregen ja. Ook de hardstyle-dj’s hebben mij inmiddels weten te vinden. Ze vinden het leuk dat ik nummers van hun cover, want dan krijgen zij ook weer exposure. Ik ga nu ook met veel van hen samenwerken. In de studio en op festivals. Dan speel ik live mee op het podium.

Noem er eens een paar.

Binnenkort komt er een track uit met Andy Svge en met dj Deetox ga ik een plaat maken. De laatste draait ook op mijn eerste hardstyle show Hardstyle Pianist in Concert in Hedonair in Zwolle op 2 juni. Dan speel ik veertien van mijn beste covers. Deels met een zanger en zangeres, deels met een orkest en deels met een slagwerker. Het laatste nummer speel ik samen met dj Deetox. En dan gaat de avond over in een hardstyle feest. Heel tof. Ik treed wel op als concertpianist, maar dit format doe ik voor het eerst. Ik ben heel benieuwd hoe het publiek reageert.

Wat is je doel?

Ik wil dat jonge mensen gaan zien dat het leuk is om op een echt instrument te spelen. Het is niet makkelijk, maar je leert er veel van en het is grenzeloos. Je hoeft je niet te beperken tot één muziekstijl. Als je dat kan, kun je hele leuke dingen doen. Met mijn show hoop ik ook de vader en moeder van de hardstyler te trekken. Door de muzikale kant van hardstyle te laten zien, hoop ik een breder publiek te trekken.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

13

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

VANDAAG, 08:18

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.

Serious Request 2018 richt zich op de jongeren

Camera videoSerious Request 2018 richt zich op de jongeren

De Serious Request-dj's 2018, vlnr: Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren.

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

GISTEREN

De 3FM-actie Serious Request is voor de komende editie opgefrist en richt zich vooral op een publiek van 15 tot 35 jaar.

Serious Request 'nieuwe stijl', dat gaan we binnenkort zien. Het bekende Glazen Huis, dat vanaf 18 december de plek is waar drie dj's zes dagen verblijven, heeft een metamorfose ondergaan. Ook doen op de laatste actiedag alle andere publieke radiozenders mee, waardoor dj's van NPO Radio 1, Radio 2, Radio 4 en Radio 5 meepresenteren vanuit het Glazen Huis.

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

Vacature: Topper gezocht voor concerten in ArenA

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

9 DEC 2017

Ben jij een Topper met een hoofdletter T? Grijp je kans, want René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit hebben een vijfde lid nodig voor een van hun feesten.

Het doet een beetje denken aan K3 Zoekt K3: ook de Toppers openen een talentenjacht om hun doel te bereiken. Topper Gezocht is eveneens te zien bij SBS6 en gegadigden kunnen zich al opgeven.

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan op de plek van Matthijs van Nieuwkerk?

Humberto Tan Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

9 DEC 2017

Bij de publieke omroep zien ze Humberto Tan als geschikte vervanger van Matthijs van Nieuwkerk, wanneer die voor een paar maanden DWDD verlaat.

NPO-directeur Frans Klein vertelt dit zaterdag in de Volkskrant. Klein zegt dat hij Tan een tijdje terug heeft gesproken voor 'een rol in het vervangen' van Van Nieuwkerk. „Maar hij heeft mij duidelijk gemaakt dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen.”

‘Wat gebeurt er met geamputeerde ledematen?’

Joost Swinkels/Q-music

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

Wat gebeurt er met het kleffe eten dat overblijft in vliegtuigen? Hoe werkt het met getuigenbescherming wanneer iemand een compleet andere identiteit aan moet nemen? En hoe komt het dat als je je wekker om acht uur zet, je vaak al 7.56 uit jezelf wakker wordt? Het zijn vragen waar Joost Swinkels altijd al antwoord op heeft willen hebben.

Joost Mag Het Weten

Trailer Jurassic World 2 ziet er superstrak uit

Hoofdrolspeler Chris Pratt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

Een van 's werelds bekendste filmfranchises komt in 2018 weer met een nieuw verhaal. In de reeks die ooit begon met Jurassic Park, is het komend jaar de beurt aan Jurassic World 2: Fallen Kingdom.

Nog zes maanden