Showbizz

Camera video‘Dik of zwanger’ leidt tot petitie tegen tv-show

Gast Tim Senders en presentator Klaas van der Eerden./still NPO

Foto van 'Constance van Amstel'

12 APR 2017

Een onderdeel in het televisieprogramma Neem je zwemspullen mee heeft geleid tot een petitie. De initiatiefnemer van de burgerpetitie wil dat KRO-NCRV het programma vanwege het onderdeel ‘dik of zwanger’ van de buis haalt. Op het moment van schrijven hebben ruim 1300 mensen de petitie al getekend.

Afgelopen zondagavond was het programma Neem je zwemspullen mee voor het eerst te zien op NPO 3. Het door cabaretiers Klaas van der Eerden en Pepijn Gunneweg gepresenteerde amusementsprogramma is een aaneenschakeling van komisch bedoelde sketches en het onderdeel ‘dik of zwanger’ is er daar een van. Daarin staat een dame met een fors postuur op een draaischijf en beoordelen de presentatoren en hun gasten of deze vrouw gewoon te dik is of toch in verwachting is van een kindje.

Commotie

Het onderdeel, dat in 2016 al op tv te zien was tijdens het experimentele TV Lab, leidde nu tot ontzettend veel commotie. Op social media wordt duidelijk dat veel mensen niet begrijpen dat de Nederlandse Publieke Omroep dergelijke programma’s maakt en vinden dat het op deze manier ‘bodyshaming’ en pesten in de hand werkt.

Natuurlijk wilden we Van der Eerden en Gunneweg om een reactie vragen, maar omroep KRO-NCRV laat weten dat de heren niet in de gelegenheid zijn om te reageren.

De omroep wil alleen reageren via een algemene reactie op de website. Daarin staat dat het programma met het onderdeel wil aantonen hoe je ‘de mist in kan gaan wanneer je mensen op hun uiterlijk beoordeelt’. Ook schrijft de omroep dat het onderdeel in een rubriek zit die soortgelijke vergelijkingen laat zien. „In deze ronde komen talloze uiterlijke vooroordelen voorbij, zoals: ‘is hij een crimineel of zakenman?’ en ‘is hij een Nederlander of een Duitser?’. Door het in deze satirische setting te plaatsen is het een manier om allerlei vooroordelen weg te lachen.”

Op Facebook vroegen we lezers van metronieuws.nl om hun mening over het gewraakte onderdeel. Met 43 procent van de stemmers gaf in een poll aan het een goed idee te vinden om het programma helemaal van de buis te halen. Een kleine 30 procent vindt dat alleen het onderdeel schrappen goed is en 27 procent vindt dat de programmamakers hun excuses moeten maken.

Voor komende zondag staat de tweede aflevering van de show gepland. Dit keer met actrice Imanuelle Grives en radio-dj Paul Rabbering als gasten. We zijn benieuwd hoe zij zich uit het onderdeel ‘dik of zwanger’ zullen redden.

BEKIJK OOK


  Familie wil kersthit Bing Crosby op nummer 1

  Bing Crosby / ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  GISTEREN

  Kerst zelf mag dan nog even duren, de marketingmachines zijn alweer op volle gang. Ook in de muziekindustrie. De familie van Bing Crosby wil namelijk zijn hit White Christmas op nummer 1 in de hitlijsten hebben.

  White Christmas van Bing Crosby uit 1942 is een van de meest bekende kerstliedjes uit de geschiedenis, maar de plaat heeft in meer dan 75 jaar nog nooit op nummer 1 gestaan in de Britse hitlijsten. De familie van de vermaarde zanger hoopt dat daar verandering in komt als volgende maand een nieuw album met daarop de genoemde single uitkomt.


  Jeugdserie van VPRO maakt kans op Emmy

  Acteur Ferdi Stofmeel / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Jeugdserie De regels van Floor is genomineerd voor een International Emmy Kids Award. De VPRO-reeks maakt kans op het beeldje voor beste serie, zo onthulde de organisatie maandag. De uitreiking vindt op 31 maart plaats in Cannes.

  De regels van Floor, naar de gelijknamige boekenreeks van Marjon Hoffman, scoort goed in het buitenland. Zo werd de jeugdserie verkocht aan KIKA, de jeugdzender van de Duitse omroep NDR en ARD.

  De serie, waarin Bobbie Mulder, Ole Kroes, Ferdi Stofmeel en Elisa Beuger de hoofdrollen vertolken, strijdt om de Emmy voor beste serie tegen Guru Paarvai 4 uit Singapore, Jamie Johnson uit het Verenigd Koninkrijk en Malhação: Vidas Brasileiras uit Brazilië.


  Hoe vage Lazarus-shit van David Bowie ook geweldig kan zijn

  Hoe vage Lazarus-shit van David Bowie ook geweldig kan zijn

  Dragan Bakema en Noortje Herlaar. / Foto's: Jan Versweyveld

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  80.000 kaarten vlogen de afgelopen tijd voor de David Bowie-musical Lazarus over de digitale toonbank. Dat is een enorme berg voor een betrekkelijk nieuwe titel die niet eerder in Nederland te zien was. Maar waarvoor kochten al die duizenden een ticket eigenlijk?

  Metro probeerde dat zondagavond tijdens de première in DeLaMar in Amsterdam - daar is de voorstelling maar liefst een half jaar te zien - uit te vinden. Het antwoord: geen idee wat we eigenlijk gezien hebben. Maar… gaat dat zien! Na november dan, want de eerste twee maanden hangt het bordje uitverkocht op de deur.

  Hoe vage Lazarus-shit van David Bowie ook geweldig kan zijn

  Dragan Bakema, het scherm en de band achter glas.


  Natte voeten bij mini-optreden The Script in Amsterdams café

  The Script-zanger Danny O'Donoghue/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  11 OKT 2019

  „Ik heb natte voeten.” Nee, het is geen pretje om buiten in onzekerheid af te wachten of je je favoriete band te zien krijgt tijdens een mini-showcase.

  Zelfs vanuit Apeldoorn en Nijmegen hebben er mensen zich op het Leidseplein gemeld waar in café Hoopman The Script een halfuurtje gaat optreden. Maar garantie om binnen te komen is er niet. Er wordt geduldig afgewacht totdat iets voor half twee de deuren opengaan en de lange rij in een klap implodeert. Wie geluk heeft, raakt binnen en wordt getrakteerd op een intiem optreden.

  Gezellige rij


  Zondag Met Lubach is terug: ‘Soms net guerrillacampagnes’

  Arjen Lubach/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  11 OKT 2019

  Nadat Zondag Met Lubach een seizoen pauze had, keert het gelauwerde programma zondag weer terug op de buis.

  Arjen Lubach stond gedurende het voorjaar in tal van theaters op de planken, maar keert nu weer terug in zijn vertrouwde studio. Zijn items bepaalden in het verleden meer dan eens de onderwerpen bij de koffieautomaat en meer. Hij wist 65.000 mensen over te halen om een petitie te tekenen, waarin hij werd voorgedragen als Farao der Nederlanden, tal van radio-dj’s draaiden zijn Vroempoen-jingle en bijna een miljoen mensen downloadden de Kamergotchi-app.

  TTIP


  Platina voor Paul Elstaks Rainbow in the Sky

  DJ Paul Elstak / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  10 OKT 2019

  Met de muziek van Paul Elstak wordt het al snel een feestje. Nu is zijn muziek ook nog eens reden voor een feestje. Elstak heeft een platina plaat ontvangen voor zijn single Rainbow in the Sky.

  De klassieker is, sinds de invoering van de digitale downloads, maar liefst 12 miljoen keer gestreamd. De teller staat nog lang niet stil, want het nummer is nog steeds één van de meest gestreamde tracks uit de jaren negentig, maakte zijn woordvoerder donderdag bekend.


  Maan over filmdebuut: Suuuuuuperleuk, maar wel een ‘soort zij-ding’

  Maan over filmdebuut: Suuuuuuperleuk, maar wel een ‘soort zij-ding’

  Maan als leidster van de opstand van mooie kinderen.

  Foto van 'Erik Jonk'

  9 OKT 2019

  Zangeres Maan maakt haar acteerdebuut in De Club van Lelijke Kinderen (deze week in de bioscoop). De 22-jarige zangeres is te zien als dochter van een nieuwslezer (Jeroen van Koningsbrugge).

  Maan verafschuwt in familiefilm De Club van Lelijke Kinderen de flaporen van haar broertje Paul (hoofdrolspeler Sem Hulsmann). Maar als de president van het land lelijke kinderen laat oppakken en afvoeren naar een opfriskamp) begint zij dat in haar ogen afzichtelijke broertje te missen. Paul wordt de held als hij met twee andere kids ontsnapt (de geweldige Narek Awanesyan en Faye Kimmijser) en leider wordt van een landelijke opstand van mooie kinderen. Ook Maan neemt daarin het voortouw. Haar vader de nieuwslezer komt in een onmogelijke spagaat omdat hij van de president op tv de meest verschrikkelijke dingen over zijn zoon moet zeggen. Dat houdt hij lang vol. Metro sprak Maan over haar debuut in een hotel in Amsterdam.

  Mevrouw De Steenwinkel, de actrice…


  Jeroen van Koningsbrugge in spagaat in De Club van Lelijke Kinderen

  Jeroen van Koningsbrugge in spagaat in De Club van Lelijke Kinderen

  Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  8 OKT 2019

  In de Familiefilm De Club van Lelijke Kinderen worden lelijke jongeren verwijderd uit de samenleving. Jeroen van Koningsbrugge speelt een vader in tweestrijd.

  Bizar onderwerp natuurlijk: een president (Roeland Fernhout) die lelijke kinderen en vuil in het algemeen verafschuwt. ‘Houd het schoon’ is zijn slogan. Kids met flaporen, schele ogen, rood haar en wijnvlekken worden opgepakt en naar een opfriskamp gestuurd. Drie kinderen weten daaruit te ontsnappen en krijgen onder leiding van ‘flapoor-Paul’ (Sem Hulsmann) een landelijke opstand van mooie leeftijdsgenoten voor elkaar.

  Flapoor-Paul


  Richelle Plantinga is ‘de echte Britt Dekker’

  Richelle Plantinga is ‘de echte Britt Dekker’

  Richelle Plantinga als Megan.

  Foto van 'Erik Jonk'

  8 OKT 2019

  ‘De film van Britt Dekker’, klinkt het als Whitestar waar dan ook ter sprake komt. De werkelijke hoofdrolspeelster is echter Richelle Plantinga (20) die eerder te zien was in de serie Zomer in Zeeland (SBS6), de film De Libi en langer geleden in beide Flikkens, Maastricht en Rotterdam.

  Richelles eerste hoofdrol als Megan (zij deelt de rol met Dekker, als haar personage ouder is, zie onder) speelt zich regelmatig zittend op een paard af. Als Zandvoortse draafde ze vast vaak op een edele viervoeter over het strand, zou je denken. Niets is minder waar: „Nee, nooit gedaan. Ik had nog helemaal geen paardrij-ervaring. Ik zat heel lang op turnen.”

  Richelle Plantinga is ‘de echte Britt Dekker’

  Richelle en Victoria Koblenko.


  Britt Dekker: liever op een paard dan op tv

  Britt Dekker: liever op een paard dan op tv

  Britt Dekker met haar George.

  Foto van 'Erik Jonk'

  7 OKT 2019

  Britt Dekker maakt woensdag haar acteerdebuut in de film Whitestar. Haar paard George heeft een hoofdrol en die kreeg zij op een opmerkelijke manier.

  Britt Dekker (27) en paarden, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De blondine met het hart op de tv-tong bedient met haar YouTubekanaal PaardenpraatTV 166.000 abonnees. Nu is er een onvervalste paardenfilm, Whitestar (woensdag in de bioscoop). Bedacht door Britt, met actrice Britt.

  Metro sprak de debuterende actrice tijdens een persdag in Hippisch Centrum Muiderberg.


  Jan des Bouvrie ging bij eerste vrouw elke dag vreemd

  Zijn huidige vrouw Monique heeft hem getemd. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  5 OKT 2019

  Jan des Bouvrie (77) laat in een openhartig interview met Volkskrant Magazine weten dat hij bij zijn eerste vrouw iedere dag vreemdging. De designer reed naar eigen zeggen elke dag een scheve schaats. Zijn huidige vrouw Monique heeft hem getemd.

  „Ik ben nu 34 jaar met haar, en sindsdien ben ik nooit meer vreemd geweest. En daarvoor iedere dag”, aldus de ontwerper, die geen spijt heeft van zijn avontuurtjes. Toch besloot hij op een gegeven moment dat het zo niet langer kon. „Toen ben ik weggelopen, bij haar, mijn eerste vrouw. Ze was heel mooi, Joke heet ze. Maar ik kon er niet meer tegen dat ik elke dag moest liegen.”

  Band hersteld


  Carice vond acteerplezier door Halina terug

  Carice vond acteerplezier door Halina terug

  Carice van Houten (links) en Halina Reijn. / Sabine Cattaneo

  Foto van 'Erik Jonk'

  1 OKT 2019

  Halina Reijn de regisseur, Carice van Houten haar hoofdrolspeelster. Zo werkten de hartsvriendinnen nog niet eerder samen.

  Daar zitten ze dan, in een Amsterdamse hotelkamer met een bedstee. Ieniemienie-biscuitjes op tafel. Halina Reijn en Carice van Houten: als hartsvriendinnen, beiden de 40 gepasseerd en de steractrices gaven wel vaker samen interviews. Maar nu is er het indringende filmdrama INSTINCT (donderdag in de bioscoop) met Halina als regisseur en Carice als hoofdrolspeelster.

  Dit smaakt naar meer


  'The Masked Singer is een beetje freaky'
  Likeability of5

  'The Masked Singer is een beetje freaky'

  Ruben Nicolai / Foto's: RTL

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  27 SEP 2019

  Ruben Nicolai werd bekend als onderdeel van De Lama’s en is al geruime tijd aan de slag als presentator bij RTL. Vanaf vrijdagavond presenteert hij The Masked Singer. De show was is al een hit in Korea, Duitsland en Amerika en komt nu ook Nederland veroveren. Daarnaast maken De Lama’s een comeback met een show in de Ziggodome.

  Je presenteert het nieuwe programma The Masked Singer, kun je daar iets meer over vertellen? 

  „Het is een spectaculair raadspelletje dat komt uit Korea en in een Hollands jasje is gestoken. Bekende Nederlanders worden onherkenbaar gemaakt en treden op in prachtige kostuums. Je hebt geen idee wie erin zit. Elke aflevering worden er hints weggeven. Het is aan het panel en kijkers om te raden wie er achter het masker zit. Pas als de deelnemers afvallen, wordt er onthuld wie er in het pak zit.”


  like
  user_1b743d7e35558e1b4282f09e3dbac238cd33d076_avatar

  Beyoncé gaat verder met rechtszaak over naam dochter

  Blue Ivy tussen haar ouders/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  26 SEP 2019

  Beyoncé en weddingplanner Blue Ivy liggen met elkaar over hoop. Dat komt allemaal door de (merk)naam van de dochter van de wereldberoemde zangeres.

  Het 7-jarige meisje heet namelijk ook Blue Ivy. Volgens Beyoncé is zij een cultureel icoon en daarom wil ze haar naam als merk registreren. De weddingplanner ziet het echter niet zitten en is bang voor de verwarring die er kan ontstaan bij potentiële klanten.

  Belachelijk


  Na Duitse musicalkilometers stralen 'nieuwe gezichten' in Anastasia

  Na Duitse musicalkilometers stralen 'nieuwe gezichten' in Anastasia

  Tessa Sunniva van Tol en Milan van Waardenburg schitteren. / Foto’s: Annemieke van der Togt

  Foto van 'Erik Jonk'

  23 SEP 2019

  Tessa Sunniva van Tol en Milan van Waardenburg maakten musicalkilometers in grote Duitse theaters. Nu schitteren zij met hoofdrollen in Anastasia.

  Ga d’r maar aan staan: is je gezicht niet zo bekend in Nederland, heb je ‘zomaar’ een hoofdrol in de grootste nieuwe musical van het jaar, Anastasia, te pakken. Tessa Sunniva van Tol en Milan van Waardenburg hebben deze grote musicalschoenen aangetrokken. Het mysterie-sprookje van Stage Entertainment ging zondag in Scheveningen in première en in de avond kon één conclusie wel worden getrokken: de twee hoofdrolspelers hielden stand, en hoe!

  Na Duitse musicalkilometers stralen 'nieuwe gezichten' in Anastasia

  Tessa Sunniva van Tol.


  Acht levenslessen van Martien ‘wijnen, wijnen!’ Meiland

  Acht levenslessen van Martien ‘wijnen, wijnen!’ Meiland

  Martien Meiland. / Talpa

  Foto van 'Beautify.nl'

  23 SEP 2019

  Iedere maandag en woensdag is het gieren geblazen als Martien Meiland op de buis verschijnt. Valt er van de populaire man (58) van Chateau Meiland en Ranking The Stars iets te leren?

  SBS6 maakte maandag bekend dat ‘kasteelheer’ Meiland zijn eerste presenstatieklus gaat doen. In Cash or Trash laten mensen vanaf 23 oktober spullen taxeren en proberen ze deze te verkopen aan doorgewinterde handelaren. Chateau Meiland is voorlopig zijn kijkcijferklapper (vorige week weer 1,4 miljoen mensen voor de tv). Er wordt wat afgelachen om Martien Meiland en zijn familie met hun niet lullen maar poetsen-mentaliteit, maar het programma zit ook vol levenslessen (en wijn).

  1 Geef niet op


  video icon
  00:00
  Foto van 'Daisy Heyer'

  23 SEP 2019

  Eerste man in Love Island-huis heeft het loodzwaar

  Het gloednieuwe seizoen van Love Island, deze keer met enkel Nederlanders, begint maandagavond op Videoland. En de eerste beelden liegen er niet om: de nieuwe singles zijn hot en helemaal klaar om hun ware liefde te vinden. Al blijkt de eerste mannelijke single die het huis betreedt het nogal zwaar te hebben...

  Een nieuwe aflevering van Love Island is iedere werkdag vanaf 20.30 uur te zien op Videoland. 


  Led Zeppelin weer in rechtszaal om vermeend plagiaat

  De leden van Led Zeppelin. Beeld: ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  23 SEP 2019

  Maandag begint opnieuw een zaak tegen twee Led Zeppelin-leden. Robert Plant en Jimmy Page, de schrijvers van het wereldberoemde nummer Stairway To Heaven, zijn aangeklaagd voor plagiaat.

  Elf juryleden buigen zich over het nummer en vergelijken het met Taurus van de band Spirit. Randy Wolfe schreef dat nummer. Volgens een beheerder van Wolfe's muziek - Wolfe zelf overleed in 1997 - hebben de mannen van Led Zeppelin het nummer Taurus gekopieerd. In 2014 klaagde hij de heren al aan, in 2016 verloor hij.

  Eeuwenlang plagiaat


  Game of Thrones grote winnaar bij Emmy's

  Een deel van de crew van Game of Thrones met schrijver George R.R. Martin. Beeld: ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  23 SEP 2019

  Ook het laatste seizoen van de hitserie Game of Thrones heeft een Emmy gekregen. De serie ging er zondagavond in Los Angeles vandoor met de award voor beste dramaserie, een van de meest prominente prijzen van de prestigieuze Emmy's. Acteur Peter Dinklage kreeg de Emmy voor de beste bijrol.

  Makers van de serie David Benioff en D.B. Weiss bedankten in hun speech „de hardstwerkende crews ter wereld" voor het maken van de show. Ze grapten daarbij dat het een wonder is dat de crewleden van de fantasyserie überhaupt nog leven. Ook bedankten ze de cast van de serie, die dit voorjaar na acht seizoenen stopte. De acteurs maakten volgens de makers „alles wat we schreven beter."

  Peter Dinklage. Beeld: ANP