'Stripverhaal komt als film opnieuw keihard binnen'

20 maart 2017 om 10:40 door Constance van Amstel
'Stripverhaal komt als film opnieuw keihard binnen'
Aimée de Jongh en Philip Delmaar in de boekwinkel uit de film./Marloes van Doorn

Van de graphic novel van Metro’s cartoonist Aimee – Snippers – de Jongh is een tv-film gemaakt, De terugkeer van de wespendief.

Wie Metro een beetje regelmatig leest, kent Snippers, de dagelijkse strip van Aimée de Jongh. Al een jaar of vijf vat de Rotterdamse illustrator de beslommeringen van twee huisgenoten in (meestal) vier grappige tekeningen. Los van deze strip tekent Aimée ook andere dingen, zoals graphic novels. En dat doet ze niet onverdienstelijk, want haar eerste, De terugkeer van de wespendief uit 2014, is nu verfilmd voor de serie Telefilms. Benja Bruijning en Sanne Langelaar spelen de hoofdrollen in de psychologische thriller.

Boekwinkel

Het scenario daarvoor werd geschreven door scenarist Philip Delmaar. Zijn werk zag je al in onder meer serie Penoza en de films Daglicht en Skin. In de Amsterdamse boekwinkel waar de film zich grotendeels afspeelt, vertellen Philip en Aimée aan Metro hoe je van een strip een film maakt.

Aimée, wat dacht je toen regisseur Stanley Kolk je zei dat hij je boek wilde verfilmen?

Aimée: Ik dacht: ja hoor, dat komt er toch nooit van! Ja, echt. Je hoort zoiets wel vaker, maar uiteindelijk gaat het dan niet door. Toch hebben we toen afgesproken. Bleek hij echt een superleuke gozer! En hij had allemaal vragen waaruit bleek dat hij er echt goed over na had gedacht. Ik dacht: als iemand het moet verfilmen, moet hij het doen. Toen is het balletje gaan rollen.

En kwam hij met de graphic novel naar jou, Philip, om er een script van te schrijven. Had je eerder een strip hertaald?

Philip: Nee, maar dat was niet erg, want het is een heel goed boek. Heel hermetisch ook en dat was gelijk ook een dingetje: het was al heel erg af én het zou niet langer worden dan 40 minuten. Dat kon ik uit ervaring wel zien. Er moest dus iets bij, maar ik wilde ook het verhaal niet verstoren. Dat was nog lastig.

Hoe vond je die aanpassingen in jouw verhaal?

Aimée: Ik was heel blij. Op sommige punten is het wel een ander verhaal geworden, maar het is wel in lijn met de film. Het klopt gewoon. Van sommige dingen dacht ik zelfs: waarom heb ik die zelf niet bedacht, haha!

 

Met Benja Bruijning kreeg het boekpersonage Simon opeens een echt gezicht…

Aimee: Het grappige is dat je als je een graphic novel in zwart/wit maakt, je maar twee kleuren hebt om mee te werken. Had ik Simon blond gemaakt, dan was dat ook maar zo wit geworden, en dus had ik hem zwart haar gegeven. Bij de casting is er vervolgens gezocht naar iemand met zwart haar, dat vond ik grappig. En wat betreft Benja, dat klopt. Hij lijkt echt op Simon, hij heeft zelfs dezelfde blik in zijn ogen.

En dan komt het moment dat je de film gaat zien. Hoe was dat?

Philip: Ik vind dat verschrikkelijk. Ik heb het al vaker meegemaakt, maar blijf zelf mijn grootste criticaster. Ik vraag me voortdurend af of het beter kan en wat het publiek vindt. Toen aan het eind van de film een ontroerde zucht door de zaal ging, was ik dan ook erg blij.

Aimee: Ik vond het ook eng, al had ik al wel een ruwe versie gezien. Bij de première zag ik hem ook met muziek. Wat kan dat veel doen, het sleepte me helemaal mee. De film kwam keihard binnen. Ja, ik ben er heel blij mee.

De terugkeer van de wespendief is woensdag 22 maart om 20.30 uur te zien op NPO 3

DE TERUGKEER VAN DE WESPENDIEF - trailer from Stanley Kolk on Vimeo.

---------------------------------------------------------------------

De terugkeer van de wespendief

De psychologische thriller De terugkeer van de wespendief gaat over Simon, de eigenaar van een boekenwinkel. Op een dag wordt hij geconfronteerd met een man die vlak voor zijn ogen zelfmoord pleegt. De gebeurtenis haalt traumatische herinneringen uit zijn verleden op, met name aan zijn jeugdvriend Ralph. Ondertussen gaan de zaken slecht, raakt hij vervreemd van zijn zwangere vrouw en duikt tot overmaat van ramp een figuur uit het verleden op die zich met zijn leven gaat bemoeien. Komt Simon hier ooit uit? De film is het debuut van regisseur Stanley Kolk. Benja Bruijning, Sanne Langelaar en Mandela Wee Wee spelen de hoofdrollen.

---------------------------------------------------------------------

Imago van de strip

Als auteur van Metro-strip Snippers wordt Aimée de Jongh ontzettend veel gelezen. Hoe anders is dat voor haar graphic novels? Van haar boek De terugkeer van de wespendief zijn er een paar duizend verkocht, en dan was haar oplage nog veel hoger dan die van andere stripmakers omdat zij bij een groter publiek bekend is. Het heeft vooral te maken met het imago van strips, denkt de schrijfster: „In Nederland denken mensen bij het woord strip aan de Donald Duck en de Tina. Sowieso aan iets voor kinderen. Ik vind dat jammer, want ze missen heel veel. Als ik mensen hoor zeggen dat ze gek zijn op series als Stranger Things en House of Cards, dan denk ik: ik ken zoveel net zulke goede, misschien wel betere van die verhalen in graphic novels. Ook politieke.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!