Sophie Hilbrand over burn-out: Ik was helemaal op

Sophie Hilbrand luistert niet naar zichzelf: "Het is altijd hup en weer door."/ANP

Foto van 'Mario Wisse'

In het nieuwe BNN-programma Sophie In De Mentale Kreukels neemt presentatrice Sophie Hilbrand ook haar eigen burn-out onder de loep.

Hoe was het om dit programma te maken?
Pittig. Toen ik bezig was, realiseerde ik me dat ik niet zo veel met mijn eigen burn-out heb gedaan, dat ik misschien niet zo gek veel heb veranderd. Het was heel persoonlijk. Ik zat de hele tijd op de pijnpunten en dat kostte enorm veel energie. Ik schoot ook vaak vol. Wat een ellende.

Is er een moment aan te wijzen dat je tegen de lamp liep?
Dat was tijdens een draaidag van Ruben vs Sophie. Ik weet nog dat ik de hele tijd dacht: ik weet niet hoelang ik dit nog ga volhouden. Ik was helemaal op. BNN zei al snel dat ik eens even bij een arts langs moest gaan. Ze zagen dat het niet goed ging. ‘Dit komt wel goed’, dacht ik nog in het begin.

Hoelang ben je er uit geweest?
Dat weet ik niet meer precies. Vijf maanden of zo. Elke keer nadat de arts had gezegd wanneer ik weer voorzichtig kon beginnen, raakte ik in paniek wanneer die maand in zicht kwam. Ik kan het nog niet, dacht ik dan. De tijd vliegt trouwens als er niets in je agenda staat. Ik had het nog wel een tijdje vol kunnen houden, haha.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Had het maken van dit programma iets therapeutisch?
Enorm. Door dit programma ben ik gaan beseffen dat ik mezelf en mijn klachten helemaal niet zo serieus neem. Het is altijd hup en weer door. Terugkijkend op mijn eigen burn-out, nu vierenhalf jaar terug, maakte ik mezelf lange tijd wijs dat het te verklaren viel. Want het was ook zo’n drukke tijd geweest. Daardoor was ik niet bezig met hoe ik dingen aanpak. Terwijl dat is wél nodig is als je, zoals ik, de hele tijd over dat randje dreigt te gaan. Dit programma is ook een zoektocht naar waarom ik onderuit ben gegaan en hoe ik ervoor sta.

En, hoe sta je ervoor?
Door zelfonderzoek heb ik nu meer grip. Over het algemeen gaat het goed, al zijn er periodes dat het wat veel is en ik niet op tijd handel. Dat is en blijft voor mij een hardnekkig patroon waar ik door het maken van deze serie weer mee geconfronteerd ben.

Thuis op de bank met Waldemar Torenstra.

Waldemar Torenstra, je vriend waarmee je twee kinderen hebt, leidt een leven dat erg lijkt op dat van jou. Waarom heeft hij er geen last van?
Hij is de beste planner die ik ken. En hij leeft heel anders. Dan moet hij bijvoorbeeld gaan trainen voor Vechtershart en vraag ik: ‘heb je zin?’ ‘Daar denk ik niet eens over na’, zegt-ie dan. ‘Het moet gewoon gebeuren, dus ik ga dat doen’. Mijn afspraken kunnen vaak herzien worden. Daar kunnen we nog wel mee schuiven. Maar dat levert stress, gedoe en chaos in mijn hoofd op. Bovendien heb ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel. ‘Jij bent altijd maar aan het leveren’, zegt Waldemar.

De BN’ers die je in de eerste aflevering tijdens een feestje spreekt hebben allemaal met burn-out klachten te maken gehad. Toeval of niet?
Het is vaak onregelmatig en stressvol werk. Op een podium of voor een camera staan levert stress op, en wat daarvan wordt gevonden ook. Het is bovendien een ambitieuze wereld. Als jij het niet doet, staat er iemand achter je te trappelen om het over te nemen. Dus als er kansen komen, denk je: laat ik het maar doen, want als ik nee zeg, is er morgen misschien niets meer. Komt bij, maar dat is bijna overal zo, dat er weinig over gepraat wordt. En mensen hebben altijd de neiging om te zeggen dat het goed met ze gaat.

‘De kunst van het leven is ongelukkig zijn’, zegt hoogleraar psychologie Dirk DeWachter in het programma.
Dat is een van de interessantste opmerkingen in de serie. Het móet altijd maar goed met je gaan, een gevolg van dat hele ‘ik zit hier op een leuk feestje en het is hier geweldig’-gedoe op social media. Maar je gaat als mens door verschillende fases, soms gaat het goed en soms gaat het minder goed. Accepteer met elkaar dat het erbij hoort. Heb het erover.

Sophie In De Mentale Kreukels, vanaf dinsdag 21 maart vijf weken lang vanaf 20.30 uur te zien bij BNN op NPO3.


Views

27

Boekenrubriek: Titels van Thomas

Foto van 'Metro'

Om de week schrijft auteur Thomas Heerma van Voss over pas verschenen boeken. Wat hem opvalt, wat hem bijblijft, wat hem raakt. En wat je aandacht verdient.

Michael Wolff – Fire and fury: inside the Trump White House
Nu al het alarmerendste boek van het jaar: Fire and fury, het verhaal dat journalist Michael Wolff stiekem schreef over het huidige Witte Huis. Wolff sprak meer dan tweehonderd bronnen rondom Trump, hij sprak ook de president zelf, die dat nu overigens ontkent en het boek zelfs probeerde te verbieden. Gelukkig lukte dat niet, want Fire and fury is noodzakelijk: door niemand werd nog zo uitgebreid en ongecensureerd verslag gedaan van deze Amerikaanse regering. In Wolffs verhaal komt Trump naar voren als een onberekenbare en onvoorbereide narcist, wiens omgeving permanent bezig is met damage control. Ook na verschijning van dit boek: vrijwel alle betrokkenen ontkennen Wolffs verhaal, wat het extra jammer maakt dat hij geen concrete bronnen of verantwoording opvoert. Fire and fury is opvallend goed leesbaar, het is schokkend en overweldigend, maar het blijft soms vaag waar het feitelijk verslag ophoudt en Wolffs interpretaties beginnen – en alleen al daarom zal de politieke impact niet zo groot zijn als had gekund.

Carolina van Dorenmalen – Geluksfactor 10
Het vervelendste aan al die recente lifestyleboeken over healthy en gelukkig leven: ze nemen honderden pagina’s de tijd voor iets wat zich vaak in één zin laat samenvatten. Minder eten, meer bewegen. Ook Geluksfactor 10 van blogster Carolina van Dorenmalen – ‘meer dan 100.000 volgers op Instagram,’ meldt de eerste zin van de achterflap – adviseert de lezers: niet te veel snacken, let op je groentes. En blijven sporten natuurlijk, volgens de oefeningen die ze op wel erg veel plaatjes voor ons uitbeeldt, bijvoorbeeld om te laten zien hoe, jawel, een push-up moet worden uitgevoerd. Tja. Fraai vormgegeven hoor, deze samensmelting van zelfhulpboek, kookboek, fitnessboek en levensverhaal, en ongetwijfeld zal de positieve toon Van Dorenmalens vaste publiek bekoren. Maar veel heeft het niet om het lijf. De voorgeschreven fitnessoefeningen kan elke beginnende sportschoolleraar je bijbrengen, de gerechten zijn in een middagje bijeen te Googlen. En de afbeeldingen? Die staan er groot in, maar zulke goedlachse foto’s publiceert ze ook dagelijks op social media.

Persis Bekkering – Een heldenleven
Is helemaal perfecte kunst interessant? Of moeten er juist rafelranden overblijven? Die vragen vormen de basis van Een heldenleven, het interessante en grotendeels overtuigende debuut van Volkskrant-critica Persis Bekkering (1987). De roman draait vooral om Igor, een begenadigd en charismatisch violist (‘Waar Igor verschijnt, is omkeren vanaf het eerste ogenblik onmogelijk’). Steeds meer wordt hij geconfronteerd met de vraag wat perfectie nu eigenlijk is. Dit uitgangspunt verleidt Bekkering tot tal van gedachtes en beschouwingen en het is knap hoe ze de wereld van de klassieke muziek oproept, vol lyriek en beeldspraak – maar halverwege wordt de roman wel heel abrupt opgeschud door een nieuw verhaal met een nieuwe hoofdpersoon. Het onderstreept: in Een heldenleven draait het niet zozeer om de psychologische band die je met de individuen krijgt, het draait om de achterliggende ideeën.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

0

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

200+

Likeability of 6

Het komt goed Barbie! Deze sterren gingen je voor

Samantha de Jong, a.k.a. Barbie kampt met een drugsverslaving. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Realityster Samantha de Jong, die we allemaal beter kennen als Barbie, werd vrijdag bewusteloos gevonden in haar huis in Den Haag. De reden? Overmatig drugsgebruik, verklaarde de manager van Barbie aan de pers.

Met de gezondheid van Barbie schijnt het tot op heden redelijk te gaan, en haar herstel wordt voortgezet in een kliniek. Maar is er nog hoop voor de 28-jarige realityster? Túúrlijk! Deze sterren gingen de BN’er voor en kwamen er uiteindelijk ook weer helemaal bovenop.

Waylon

Waylon. / ANP

Waylon heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij vroeger kampte met een drugsprobleem. Hij was verslaafd aan cocaïne, maar deze dagen moet hij helemaal niets meer van het goedje weten. In een interview met Het Parool gaf hij in 2014 aan dat hij 100 procent zeker wist dat hij nooit meer cocaïne zou gebruiken en dat hij ook niet drinkt. „Ik ben de saaiste rock-'n-roller die er is. Koffie, verder ga ik niet. Waarom zou ik nog gebruiken of zuipen? Vroeger verdoofde ik mezelf omdat ik niet was wie ik moest zijn. Waarom zou ik me nu nog willen verdoven? Ik heb zo'n leuk leven”, aldus de zanger in het interview.

Inmiddels kunnen we van de 37-jarige zanger zeggen dat hij tot op heden nog altijd prima boert als nuchtere artiest. Zo is hij jurylid bij The Voice of Holland, heeft hij een stomende nieuwe relatie met vlogger Bibi Breijman en werd op 9 november 2017 bekend dat de zanger voor de tweede keer mee doet aan het Eurovisiesongfestival in 2018. Broodjenuchter!

Ferry Doedens

Ferry Doedens. / ANP

Ook acteur Ferry Doedens kampte met een cocaïneverslaving. In een aflevering van Van Der Vorst Ziet Sterren gaf Doedens aan bijna dagelijks cocaïne te hebben gebruikt. Dat kwam hem duur te staan, want de acteur werd in 2015 ontslagen bij GTST vanwege het ‘niet naleven van bepaalde afspraken.’

Later bleek zijn verslaving de grote boosdoener. Eerst kwam Doedens een aantal keer te laat op de set en uiteindelijk volgde de spreekwoordelijke druppel op de laatste opnamedag voor de zomer. De avond ervoor had de blonde acteur gedronken en drugs gebruikt, waardoor hij aan het hakkelen was met de teksten. Niet veel later volgde zijn ontslag. „Ik zag mijn hele carrière in rook opgaan. Ik was zo kwaad op mezelf!”

Toch kwam het goed met Doedens: hij bleef clean en mocht eind 2016 weer terugkeren in de soap waar hij zo geliefd is: Goede Tijden Slechte Tijden, waarin hij tot op heden nog steeds dagelijks te zien is.

Britney Spears

Britney Spears. / ANP

Waar Britney Spears ten tijde van het kaalscheren van haar hoofd voornamelijk een beetje de weg kwijt leek, blijkt achteraf dat de zangeres in 2007 en 2008 ook kampte met een drugsverslaving. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten, meldt TMZ. In een rechtszaak die Britney aanspande tegen haar voormalige vriend en manager Sam Lufti werd Britney's toestand beschreven in 2007, toen zij Lufti ontmoette.

De zangeres lag toentertijd in scheiding, ze was verwikkeld in een voogdijstrijd en had het contact met haar ouders verbroken. Bovendien worstelde Britney, zo blijkt uit de documenten, met een drugsverslaving. In documenten wordt van een speedverslaving gesproken.

Het werd in ieder geval niet de ondergang van de megapopulaire artiest uit de 90’s en 00’s. Ze scoorde nog dikke hits met Circus en Scream & shout en kreeg een eigen show in Vegas. Dat bleek goed te bevallen, want begin dit jaar werd bekend dat Spears wederom in Vegas neerstrijkt met een eigen show in het MGM Park Theater in 2019. You go girl!

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan. / ANP

Iedereen weet zo’n beetje dat Lindsay Lohan ook behoorlijk wat drugsincidenten op haar lijstje heeft staan. In 2007 belandde zij in een afkickkliniek en kwam zij meerdere malen in financiële problemen (tevens de reden waarom zij uiteindelijk in de Amerikaanse Playboy besloot te staan, zijn de roddels). Ook werd Lohan meerdere keren gearresteerd voor onder andere rijden onder invloed.

Inmiddels heeft Lohan zich redelijk uit de sores weten te redden. Zo rondde ze recent de opnames af voor de show Sick Note, heeft ze haar eigen beauty- en make-uplijn en een eigen nachtclub in Athene, met plannen voor nog een exemplaar op Mykonos. Ook is ze bezig met plannen voor een eigen eiland in het The World-project in Dubai, waar zij nu woont. En waar ze het overigens heerlijk vindt, gezien het feit dat paparazzi in Dubai verboden zijn, aldus de ster in de show Wendy, van Wendy Williams, een Amerikaanse televisiehost. Misschien een goede plek voor Barbie om naartoe te verhuizen?

Georgina Verbaan

Georgina Verbaan. / ANP

Ook Georgina Verbaan kampte in het verleden (in haar tijd bij Goede Tijden Slechte Tijden) met een iets te grote hang naar cocaïne, meldde ze onder andere in 2014 bij Van Der Vorst Ziet Sterren. Overigens was de actrice niet superblij met het feit dat juist die uitspraak die ze deed in de televisieshow tientallen keren herhaald is.

„Mijn verslaving is een splinter van wat ik in mijn leven heb meegemaakt”, zei ze in een interview in Story. „Al jaren heb ik een streep onder dat verleden gezet. Peter van der Vorst vroeg ernaar en toen heb ik maar eerlijk antwoord gegeven. Maar ik vind het vreselijk dat ze die lelijke promo continu lieten zien.”

Inmiddels kunnen we inderdaad concluderen dat een cocaïneverslaving nou niet bepaald het enige is dat Georgina Verbaan ooit heeft bereikt. De actrice speelde in tientallen films en series als Dokter Tinus, Klem, Mannenharten en De marathon. Ook speelde ze diverse keren mee in toneelstukken en is ze binnenkort te zien in Vier handen op één buik. Die associatie met drugs is ze dus wel kwijt tegenwoordig.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Dit zijn de koppels van Temptation Island

De koppels van Temptation Island 2018. / RTL

Foto van 'Daisy Heyer'

Oké eerlijk: wij kunnen niet wachten tot Temptation Island weer begint. De beelden druppelen langzaam binnen en eerder werd al bekend wie de verleiders en verleidsters waren. Nu weten we eindelijk ook wie de koppels dit seizoen zijn. En die zijn niet mis!

Stelletjes

Maak kennis met de Belgische Deborah & Tim en Megan & Kevin en de Nederlandse Daniëlle & Mezdi en Jeremy & Vanessa.

Tim (30) en Deborah (25)

Tim en Deborah. / RTL

Deborah en Tim komen uit België en hebben elkaar drie jaar geleden leren kennen bij de Coolcat, waar Deborah destijds werkte. Het koppel was een tijdje uit elkaar vanwege hun botsende karakters. Tim houdt wel van een feestje en stond vroeger bekend als de 'Playboy van Aalst'. De koppige Deborah is daarentegen een perfectionist die graag dingen van tevoren al regelt. Als zij Temptation Island als stel overleven, gaan ze volgens RTL samenwonen. En de ring voor het huwelijksaanzoek schijnt ook al klaar te liggen...

Kevin (22) en Megan (18)

Kevin en Megan. / RTL

Kevin en Megan leerden elkaar een jaar geleden kennen tijdens een avondje uit. De twee zijn sindsdien een koppel, hoewel ze behoorlijk van elkaar verschillen. Kevin lust wel pap van het nachtleven, daar Megan juist liever thuis zit en ondertussen druk bezig is met het plannen van haar leventje. Het koppel doet mee omdat Kevin in het afgelopen jaar al vijf (!) keer een misstap heeft begaan. Ook Megan is vreemdgegaan, toen ze de eerste keer ontdekte wat Kevin had gedaan. Het vertrouwen tussen de twee is dus behoorlijk aangetast en met het programma hopen ze dat vertrouwen weer terug te krijgen.

Jeremy (23) en Vanessa (23)

Jeremy en Vanessa. / RTL

Dit koppeltje is alweer zes jaar samen sinds ze elkaar leerden kennen op een feestje. Jeremy was meteen verliefd, Vanessa liet het nog even spannend. Uiteindelijk vielen de twee als een blok voor elkaar. Het koppel doet mee aan Temptation Island omdat Jeremy aan vanessa moet bewijzen dat hij elke verleiding kan weerstaan en te vertrouwen is, aldus het koppel tegen RTL. Tijdens hun relatie heeft Jeremy namelijk wel eens intieme berichtjes gestuurd naar andere vrouwen en dat viel bij Vanessa niet bepaald goed in de smaak. Jeremy wil bewijzen dat hij deze keer de verleiding wel kan weerstaan.

Mezdi (20) en Daniëlle (20)

De Nederlandse Mezdi en Daniëlle leerden elkaar twee jaar geleden kennen op een feestje van een gemeenschappelijke vriend. Inmiddels zou Daniëlle willen dat Mezdi iets meer aandacht aan haar zou besteden. De twee doen mee aan het programma omdat Mezdi in het verleden al misstappen heeft begaan. Het koppel maakt vaak ruzie en soms zien ze elkaar een tijdje niet. Op het eiland moet Mezdi voor eens en altijd bewijzen dat hij voor Daniëlle wil gaan. Als dat lukt wil het duo samenwonen, trouwen en de wereld ontdekken.

Temptation Island is vanaf donderdag 1 februari 20:30 uur te zien bij RTL 5, vanaf donderdag 25 januari al op Videoland en RTL XL.


Views

85

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen

Foto: Vrienden van Amstel LIVE!

Foto van 'Erik Jonk'

De 20e muziekmarathon Vrienden van Amstel LIVE! barst donderdagavond los in Ahoy. Dat aantal levert heel wat bijzondere cijfers op.

15 januari 1998

werd de eerste ‘Vrienden’ gehouden in café De Heeren Van Amstel LIVE! aan het Thorbeckeplein in Amsterdam. De presentatie was in handen van Barry Hay, zanger van Golden Earring. De tweede editie is al in Ahoy in Rotterdam.

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen

Barry Hay van Golden Earring. / Paul Bergen | ANP

13.000 vrienden

kwamen op de eerste Ahoy-editie af. In twintig jaar tijd is Vrienden van Amstel LIVE! uitgegroeid tot een mega-event. Voor dit jubileumjaar werden alle 190.000 tickets verkocht, voordat ook maar één artiest bekendgemaakt was. Mensen vertrouwen inmiddels blind op de line-up en het spektakel onder de vertrouwde kroonluchter aan het dak van de hal.

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen

Een van de vaste Vrienden: DI-RECT. / Vrienden van Amstel LIVE!

1,5 miljoen mensen

zijn tot nu toe ‘de grootste Amstel- en meezingkroeg van Nederland’ al binnengestapt. Jubileumserie 2018 bestaat uit liefst 14 avonden. Alleen Doe Maar overtrof ooit dat aantal ooit met 16 uitverkochte shows achtereen. Zie een video uit het jaar 2000:

25 artiesten

staan deze keer op ‘de poster’, nooit eerder waren het er zoveel. Daar gaat-ie: Marco Borsato, Kensington (zie de video uit 2016), Guus Meeuwis, Nick & Simon (de gastheren), Rondé, Paul de Leeuw, André Hazes, Bløf, Xander de Buisonjé, VanVelzen, 3JS, Jacqueline Govaert, Diggy Dex, Kraantje Pappie, Lil’ Kleine, Gers Pardoel, Broederliefde, Nielson, Rowwen Hèze, DI-RECT, Typhoon, Mr. Probz, Brainpower en Jeroen van Koningsbrugge.

1000 mensen

werken voor en achter de schermen tegenwoordig aan Vrienden van Amstel LIVE! mee. 5 dagen lang wordt er 24 uur per dag non-stop doorgebouwd aan het telkens weer nieuwe decor. Zo worden 840 bewegende lampen gebruikt. Dat zijn er meer dan tijdens sommige stadionconcerten.

250 biertappers

staan elke avond klaar om de glazen te vullen, want geen Vrienden van Amstel LIVE! zonder pils natuurlijk. Na show 14 hebben 3500 mensen achter de taps gestaan.

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen

Xander de Buisonjé tijdens 'VVAL' 2010. / Marcel Hemelrijk | ANP

2015 was het jaar

dat voor de eerste noot had geklonken geen enkele optredende artiest bekendgemaakt was. Toch was editie 17 vooraf uitverkocht. Anouk opende de gedenkwaardige Vriendenreeks.

743 nummers

zijn in de vorige 19 afleveringen door in totaal 116 verschillende artiesten gespeeld. Guus Meeuwis heeft met 12 optredens het meest op het podium gestaan en van die 743 nummers nam hij er 95 voor zijn rekening. Eén daarvan was in 2002 met Clouseau:

2017 was het jaar

dat Rowwen Hèze en Typhoon een verrassende mash-up brachten van de nummers Limburg en Zandloper. Vrienden van Amstel LIVE! staat bekend om de samenwerkingen van artiesten. Limburg en Zandloper maakten eens te meer duidelijk dat muzikale culturen via uitersten in Ahoy kunnen worden samengebracht.

3 artiesten

beëindigden hun carrière tijdens de laatste show van Vrienden van Amstel LIVE! Het ging om Is Ook Schitterend (IOS) in 2010, Kane in 2014, en Acda en De Munnik in 2016.

20 jaar Vrienden van Amstel LIVE! in getallen

Het slotakkoord van Acda & De Munnik. / Remko de Waal | ANP

20 jaar

Vrienden van Amstel LIVE! was verder goed voor 2700 hotelovernachtingen, 4000 lunches, 7000 diners, 982 kilometer kabel, 58 vrachtwagentrailers, 300 ton staal en 298 vierkante meter LED-video.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

16

Camera videoFockeline Ouwerkerk is overal: dit smaakt naar meer

Fockeline Ouwerkerk: 'Ik knap niet meteen af op iemand die ‘mooi vleesje’ zegt.

Foto van 'Mario Wisse'

„Als je mij niet leuk vindt, vind je de film ook niet leuk want ik zit in élke scène”, zegt Taal is zeg maar echt mijn ding-hoofdrolspeelster Fockeline Ouwerkerk (36) vlak voor de première in de Amsterdamse bioscoop in Tuschinski maandagavond. „Daarom ben ik best een beetje zenuwachtig.” Lachend: „Toen ik de film voor het eerst zag, dacht ik: wanneer komen de anderen nou eens in beeld?”

Quinoa

Taal is zeg maar echt mijn ding is geïnspireerd door de gelijknamige bestseller (een verzameling columns die meer dan een kwart miljoen keer over de toonbank ging) van schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse. De film gaat over de onhandige Anne (Ouwerkerk), een redactrice bij een glossy. Ze heeft een passie voor taal en wil eigenlijk een boek schrijven maar mag tot haar grote onvrede alleen maar artikelen maken over zomermode en quinoa salades. Gelukkig kan ze haar frustratie daarover met collega en beste vriend Timo (Egbert Jan Weeber) delen. Wanneer haar vader (prachtige rol van Peter Faber) achteruitgaat, besluit ze dat ze het op alle vlakken anders wil gaan doen.

Rekeningen

„Anne had haar leven nét iets anders voorgesteld dan hoe het op dit moment is”, vertelt Ouwerkerk. „Maar zoals dat gaat: je hebt een goede baan die de rekeningen betaalt en je leeft je leven, terwijl je misschien éigenlijk iets anders wil. Maar ze verandert niets, misschien uit angst. Totdat haar vader echt begint af te takelen, dat komt zó bij haar binnen. Ze beseft dat het leven eindig is en dat je het zelf moet doen als je iets wilt veranderen. Anne stort zich in avonturen en maakt verkeerde keuzes maar komt, omdat ze in beweging is, uiteindelijk uit bij wat ze wél wil.”

Anne duikt in het avontuur met fotograaf Rick (Tarikh Janssen).

Moordvrouw

Ouwerkerk, bij het grote publiek vooral bekend van haar rol in crimeserie Moordvrouw, had de hoofdrol in Taal is zeg maar echt mijn ding al in een vroeg stadium van het productieproces te pakken. „Regisseur Barbara Bredero heeft me daarna intensief bij de rest van het maakproces betrokken. Ze wilde weten hoe ik het verhaal zag, we namen elk detail door. We waren het helemaal met elkaar eens: het moest een niet opgepoetste film over echte mensen worden. Daarom draagt Anne bijvoorbeeld geen make-up, want dat zorgt voor afstand terwijl we juist willen dat de personages je raken, dat je met haar meevoelt wanneer haar vader zijn taal en geheugen kwijtraakt.”

Koffietje pakken

Taal is net als in de bundel van Cornelisse het belangrijkste thema in de film. „Maar zonder dat het een taallesje of een dictee wordt”, zegt Ouwerkerk. „Ik heb het boek van Paulien ook zeker gelezen, ik ben fan, en ik moet lachen om al haar bevindingen. Persoonlijk ben ik niet van de taalpolitie. Ik knap niet meteen af op iemand die ‘mooi vleesje’, ‘leuk leuk’ of ‘zullen we een koffietje pakken’ zegt. En als iemand een spreekwoord helemaal verkeerd gebruikt, vind ik dat eigenlijk altijd wel grappig. Als het om geschreven taal gaat, ben ik wel een purist. Ik mag van mezelf bijvoorbeeld geen fouten maken wanneer ik iemand een mail stuur, dat vind ik gênant.”

Ouwerkerk heeft haar sporen verdiend in het theater en had buiten het eerder genoemde Moordvrouw een hele reeks kleine en iets minder kleine rollen in series en films, maar de komende tijd is ze ‘ineens’ in twee grote bioscoopfilms (binnenkort ook in Bankier van het Verzet) te zien. „Dat is een beetje geluk en toeval”, reageert ze bescheiden. „Aan de andere kant: ik heb ook hele sterke audities gedaan. Het is echt te gek. Ik heb een heerlijk jaar gehad en ik hoop dat deze trend zich voortzet. Want het smaakt naar meer.”

Taal is zeg maar echt mijn ding is vanaf donderdag overal in de bioscoop te zien. 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

87