Beest Dan Stevens over Beauty and the Beast

20 maart 2017 om 20:00 door Metro World News
Beest Dan Stevens over Beauty and the Beast
Disney

Remake van Beauty and the Beast draait binnenkort in de Nederlandse bioscoop. Emma Watson als Belle kennen we in Nederland natuurlijk maar al te goed vanwege haar aandeel in de acht Harry Potter-films, maar het Beest Dan Stevens is hier wat minder bekend.

Je zou hem kunnen kennen van Downtown Abbey, een serie die het redelijk doet in Nederland, maar toch lijkt dit zijn grote doorbraak te kunnen worden hier. Alhoewel, het overgrote deel van de film is hij natuurlijk niet te zien, maar zit hij verscholen achter het enorme masker van het Beest.

„Het was nogal een uitdaging”, geeft Stevens toe in een interview met Metro. „Veel scenes hebben we op twee manieren opgenomen. Op de set met Emma en dan nog een in de special effectskamer, waar sensoren mijn uitdrukkingen doorgaven.” Dus eigenlijk werkten Watson en Stevens helemaal niet veel met elkaar. „Toch geeft het de scenes een zekere textuur mee, want het is iets nieuws. In het begin was het wel vreemd, want zoiets had ik nog nooit gedaan. Het was best eng, maar dat gold voor iedereen die erbij betrokken was. De technische jongens achter de computer waren net zo nerveus als ik of de regisseur.”

Keuze door angst

Iets anders dat nieuw was voor Stevens was het dansen en zingen. „Maar veel van de beslissingen die ik de voorbije jaren heb gemaakt, zijn voortgekomen omdat ze enigszins beangstigend klinken. Als het beangstigend klinkt, kost het mij waarschijnlijk veel werk. Klinkt het niet zo, dan is het waarschijnlijk niet zo interessant. Dus iets in het midden met de juiste hoeveelheid angst zorgt ervoor dat ik ja zeg.”

Maar er waren nog meer redenen. „Films bevatten deze mogelijkheden nog niet toen ik jong was. Het idee dat iemand ‘het Beest’ kon spelen in een film, had destijds ongeloofwaardig geklonken. Daarnaast was het voor mij geweldig om zo’n klassiek verhaal te kunnen vertellen met een actrice als Emma.”

Walsen op stelten

„Het meest speciale moment was voor mij toen we net onze wals hadden afgerond. Emma en ik hebben er maanden over gedaan om de choreografie te leren. Eerst met beide voeten op de vloer en later moest ik op stelten gaan staan. Hoewel het ongelooflijk zwaar was, voelde het uiteindelijk als een geweldige samenwerking. We beseffen allebei hoe iconisch die scene is en hebben gevoeld hoe zwaar het was. Zoiets geeft dan heel veel voldoening.”

Voor Stevens voelt Beauty and the Beast dan ook als zijn kindje. „De eerste keer dat ik de beelden zag was ik heel emotioneel. We hebben er bijna twee jaar aan gewerkt. In de eerste versie had ik nog gewoon mijn lycrapak aan en zag je de stelten, zonder dat we wisten hoe het Beest er uiteindelijk uit zou zien. Maar in de maanden daarna zag ik hoe het Beest digitaal geboren werd. De tweede keer was het een pixelige versie, zonder veel duidelijke kenmerken. Maar elke keer zag ik progressie. Om dan het uiteindelijke resultaat te zien van het Beest-team met honderden animators, die werkte op de details van huid tot tanden tot de ogen; het was een prachtig moment.”

The Lion King

De remakes van dergelijke Disney-klassiekers zijn steeds vaker terug te vinden op het witte doek. Zo maakten we al kennis met de een live-action film van The Lion King, Sneeuwwitje, Tarzan, Alice in Wonderland, Assepoester en er staan er nog een aantal op de planning. „Volgens mij worden ze zo’n beetje allemaal opnieuw gemaakt, dus er is er niet een die ik nog kan suggereren”, zegt Stevens. „Ik kijk heel erg uit naar The Lion King, want ik hou echt van dat verhaal. Samen met Dombo. Dat waren mijn favorieten als kind. Misschien dat er nog wel ergens een rol voor mij is weggelegd.”

Toch blijkt hij zelf thuis tegenwoordig heel andere films te kijken dan de Disney-verhalen. „Horror bijvoorbeeld, maar die kijk ik alleen, want mijn vrouw houdt daar niet van. Zij houdt meer van actie- en kungfu-films. Daar kijken we dan samen naar. En met mijn kinderen staan er weer hele andere op het programma.”

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!