Showbizz

Barmeisje VI: Johan Derksen is vooral een lieve man

Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Johan van Boven'

19 APR 2017

Het schuim spuit vanuit de tap over de bar in de studio van het RTL7-programma Voetbal Inside. „Zul je net zien”, zegt Escha Tanihatu-Vera, terwijl de fotografe het bekendste barmeisje van Nederland vanuit verschillende hoeken vastlegt. „Ik kan eigenlijk helemaal geen bier tappen. Normaal gesproken komt het bier veel sneller uit de tap stromen, maar speciaal voor mij hebben ze ‘m iets langzamer afgesteld, zodat zelfs ik het publiek een normaal biertje kan voorschotelen.” Toch is dit al het achtste seizoen dat de vrouw van muzikant Danny Vera zich staande houdt tussen Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen, de sterren van de voetbaltalkshow op maandag en vrijdag.

Hoe ben je achter deze bar beland?
Er was eerst een ander barmeisje, dat was vergeten aan het productieteam door te geven dat ze niet meer zou komen. Iedereen was in paniek en op een gegeven moment vroegen ze aan mij of ik achter de bar wilde gaan staan. Ik riep gelijk dat ik geen bier kan tappen, maar dat maakte niet uit. Er moest gewoon even iemand staan. Maar na die eerste uitzending vroegen ze of ik het wekelijks wilde doen. Danny trad toen met zijn band alleen nog op maandag op in het programma en ik was op maandag altijd vrij, dus ging ik vaak met hem mee naar de studio.

Je was wel al aan tv-camera’s gewend.
Ik deed acteerwerk en presenteerde enkele programma’s voor de regionale omroep in Zeeland, waar wij wonen. Maar dit was toch even wat anders. Ik stond ineens in het grote Hilversum.

En jij werd ineens een bekende Nederlander.
Wat een verschrikkelijke term is dat toch. Ik vind het nog steeds bizar dat mensen mij herkennen. Ik ben niet meer dan het behang van het programma, net als Danny en zijn band. Het draait om de mannen aan tafel, dan let je toch niet op mij?

Van der Gijp en Derksen hebben het geregeld over jou.
Na een paar afleveringen zei Gijpie ineens dat er een nieuw barmeisje was en toen kwam ik vol in beeld. Toen kreeg ik meer reacties, vooral online. Maar ik ben er bij Voetbal Inside nooit mee bezig geweest om een bekend tv-gezicht te worden.

Het is niet bepaald een vrouwvriendelijk programma.
Daar heb ik totaal geen problemen mee. Ik hou juist heel erg van platte humor. Ik begeef me altijd tussen de mannen, ook in de band, dus ik ben wel iets gewend. Mij kan het niet plat genoeg zijn.

Stoeide je vroeger op het schoolplein ook al met de jongens?
Ja, ik trok op de een of andere manier veel meer naar jongens toe. Ik had uiteraard vriendinnetjes, maar ik hield ook van in bomen klimmen en zo. Ik was absoluut geen meisje-meisje. Ik vond auto’s en Lego interessanter dan poppen.

Nu zie je eruit als een 100 procent meisje-meisje.
Dat heeft wel even geduurd, hoor. Het duurde heel lang voordat ik make-up op deed. Tegen mijn moeder zei ik altijd dat ik dat nooit zou doen. Maar op de middelbare school draaide dat een beetje om. Maar ik ben heel lang heel erg onzeker geweest. De puberteit was verschrikkelijk voor mij, ik vond mezelf heel erg lelijk. En ik ben nog steeds weleens onzeker.

Achter de bar lijk je heel stoer en zelfverzekerd.
Dat ben ik niet altijd. Ik wil het publiek gewoon een mooie avond bezorgen. Die mensen kennen het programma alleen van tv en als ze dan voor het eerst in de studio zijn, is dat iets magisch voor hen. Ik ben vooral zenuwachtig als ik bijvoorbeeld iets moet overhandigen aan de mannen aan tafel. Dan zie ik het al helemaal voor me hoe ik op mijn muil ga en dat bij De Wereld Draait Door nog eens wordt herhaald.

Foto: Femmy Weijs

Hoe was het om markante figuren als Van der Gijp en Derksen te leren kennen? In de Viva stond ooit dat Derksen je af en toe een klap op je kont geeft.
Haha, nee dat heeft hij nooit gedaan. Johan is wel van de vunzige grapjes, maar dat doet hij in de uitzending ook. Wat niet veel mensen weten of verwachten is dat hij vooral een heel lieve man is. Hij is heel erg geïnteresseerd in anderen. Johan komt nors en direct over, maar dat vind ik juist wel prettig. In Hilversum kom je niet veel mensen tegen die durven te zeggen wat ze vinden. Johan is écht. Maar we hebben wel aan elkaar moeten wennen, want er lopen niet veel vrouwen rond in de voetbalwereld. In het begin ben ik erg voorzichtig geweest. Ik moet bijvoorbeeld geen vragen over voetbal stellen. Dan zeggen ze: Esch, doe even normaal joh.

Dat klinkt als een uitspraak van Van der Gijp.
Ook zo’n lieverd. Bij hem moet ik altijd goed aanvoelen in wat voor bui hij is. Soms vindt hij het voorafgaand aan de uitzending veel te druk in de kleedkamer, dan moet ik wegwezen. Wilfred zie ik eigenlijk nooit, omdat hij pas om 20:15 uur binnenkomt. Wij lopen elkaar meestal mis. In tegenstelling tot Jan Boskamp, die altijd heel vroeg in de studio is. Dan roep ik voor de gein iets stoms over Feyenoord. „Godverdomme Eschaaaa”, brult hij dan. Maar hij zal mij nooit een klap geven, haha. Vanachter de bar zie ik hem aan tafel soms een beuk uitdelen en dan voel ik gewoon dat het pijn doet. Gijpie vertelde mij dat hij een keer bijna geen lucht meer kreeg na een klap van Jan. En af en toe hoop ik er ook op; kom op Jan, haal nú uit. De kijkers vinden dat prachtig.

Wat is jouw hoogtepunt geweest in acht jaar Voetbal Inside?
Poeh, lastig. Wat mij altijd zal bijblijven is dat we in 2011 de Gouden Televizier-Ring wonnen. Vooral omdat niemand had verwacht dat – toen nog – Voetbal International zou winnen.

Ik bedoel meer een persoonlijk hoogtepunt. Of is dat lastig als je alleen maar bier staat te tappen?
Dan moet ik de shoot voor Playboy noemen, want zonder dit programma was ik er niet voor gevraagd. Ik heb geen moment getwijfeld.

Veel vrouwen moeten daar eerst een nachtje over slapen.
Ik heb totaal geen problemen met naakt zijn. Er wordt daar in Nederland veel te preuts over gedaan, vind ik. Het waren ook meer kunstwerkjes dan pornofoto’s ofzo. Gijpie zei dat hij het niet geil vond, maar heel mooi. Dat vond ik heel fijn om te horen.

Vind je Nederland echt zo preuts?
Kinderen mogen wel computerspelletjes spelen waarin mensen worden doodgeschoten, maar als ze een tiet of een piemel zien, raakt iedereen in paniek. Er wordt over naakt en seks bekrompen gedaan. Neem dat filmpje van Patricia Paay. Begrijp me niet verkeerd: het is supervervelend dat zoiets uitlekt, mensen moeten van elkaars privébezittingen afblijven. Maar het is maar seks! Mensen hebben nu eenmaal seks en je hoeft er natuurlijk niet naar te kijken. Wat ik voor haar zo erg vind, is dat ze bang is om de geschiedenis in te gaan als de vrouw van dat plasseksfilmpje.

Wil jij herinnerd worden als het barmeisje van Voetbal Inside?
Haha, nee. Dat is de enige kant die mensen van mij kennen. Ik doe voornamelijk het tourmanagement van de band van mijn man. Verder hou ik me graag bezig met fotografie, vooral de liveoptredens van Danny in zwart-wit. Ik wil mezelf absoluut geen fotograaf noemen, maar ik vind het heel erg leuk om te doen. Zo heb ik de beelden geschoten voor de cover van het album en de posters.

Je had ook een rol in de film Sint van Dick Maas.
Bij de auditie vroegen ze of ik het erg zou vinden om dood te gaan. Nee! Dat was juist geweldig! Het was een mooi avontuur om aan zo’n grote film mee te werken, maar ik heb er niet veel tijd meer voor in verband met de band.

Hoelang houd je je bijbaantje als bardame nog vol?
Het programma gaat na dit seizoen in elk geval nog een jaar door. Ik weet niet hoe het er daarna uitziet. Het achter de bar staan, zal ik niet zo snel missen. Maar de mensen die hier allemaal rondlopen wel. Soms denk ik weleens aan hoeveel meer tijd we zouden hebben zonder Voetbal Inside. Het zit ons niet in de weg hoor, maar we hebben het wel erg druk met alle optredens. We wonen in Middelburg, dus zijn we veel tijd kwijt aan reizen. Maar stel dat ik hier niet meer achter de bar sta, dan denk ik misschien wel: aaah, waren we maar in Hilversum!


South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Camera videoSouth African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious Alvares: Afrikaanse dansen zijn voor ons allemaal. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. / Southbank

In samenwerking met South African Tourism

1 UUR

Afrikaanse dansers gaan zaterdag 23 maart los in Zaandam. Zij strijden in de South African Dance Battle, georganiseerd door South African Tourism. Zonder (spetterende) choreografie geen dans natuurlijk. Metro spreekt één van de swingende krachten, Precious Alvares.

21 jaar is Precious nog maar (‘natuurlijk mag je mijn leeftijd vragen!’), woonachtig in Utrecht en van Surinaamse afkomst. Precious werkt bij de Touchée Dance Company, een dansschool in haar woonplaats. „Het is overigens een familiebedrijf, met een warme en gezellige sfeer. Mijn oom is de oprichter van dit bedrijf en ben hier dan ook door mijn moeder, zijn zus ingerold. Ik ben in Touchée als klein meisje en als hobby met amateurlessen begonnen. Nu, een aantal jaren verder, coördineer ik de Afrikaanse tak binnen de dansschool. Ik verzorg danslessen, World en Afro, workshops en events.”

South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious en haar studenten.


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

20 MRT 2019

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Nieuwe trailer Stranger Things seizoen 3 online

De releasedatum van de serie is ook bekendgemaakt. Vanaf 4 juli is Stranger Things 3 te zien op Netflix. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2019

Na twee spannende en succesvolle seizoenen van de populaire serie Stranger Things werd het tijd voor een nieuw seizoen. Netflix heeft eindelijk de nieuwe trailer online gezet.

Een zomer kan alles veranderen

De trailer zit vol met jaren '80 nostalgie en de nodige monsters en heeft als bijschrift: één zomer kan alles veranderen. De scholen zijn uit, het zwembad is open. Welkom tot de zomer van '85 in Hawkins.


Gerard Joling gaat programma’s maken voor RTL

Gerard Joling treedt op tijdens 538Koningsdag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 MRT 2019

Gerard Joling tekende dinsdagmiddag een contract bij RTL. De zanger gaat exclusief voor de zender programma’s maken.

Joling is vanaf september te zien bij RTL als jurylid in de nieuwe muzikale tv-show The Masked Singer. Daarnaast gaat Joling meerdere RTL-programma’s presenteren, maakte de zender dinsdag bekend.

Al sinds 1996


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

18 MRT 2019

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.


Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

6 MRT 2019

Lex Uiting, presentator en sidekick van Twan Huys onthult waarom de talkshow RTL Late Night van RTL4 maandag abrupt is gestopt. Nadat Twan Huys zijn ontslaggesprek had, wilde hij er direct mee stoppen. In tegenstelling tot Humberto Tan, zag Huys het niet zitten om nog een aantal maanden door te pakken. Toen hij zondag te horen kreeg dat zijn carrière bij Late Night erop zat, was hij er direct klaar mee, zegt hij tegen De Telegraaf.

Uiting was het totaal niet eens met het ontslag van de journalist. „Een journalistiek talent als Twan had zoveel meer verdiend dan dit", zegt hij. Volgens Uiting was bij veel kijkers 'de beeldvorming niet juist'. „Veel mensen die ik kritiek hoorde uiten op het programma, haalden die kritiek uit de media. Ze gaven toe zelf niet eens naar Late Night te kijken."

„Dit was een programma in opbouw en we waren er nog niet. Al heeft het zich echt ontwikkeld'', vindt hij. „Ik hield er rekening mee dat een discussie over Late Night misschien ergens in de lente zou plaatsvinden. Maar nu al…?"


Keith Flint.

Prodigy last volledige tour af

Keith Flint. / ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MRT 2019

De Britse Band The Prodigy heeft alle optredens gecanceld na het overlijden van leider Keith Flint. De groep zou onder meer het podium van het Lowlands festival in Biddingshuizen betreden. De 49-jarige zanger werd maandag na zelfmoord dood aangetroffen in zijn huis in Essex.

Begrip voor de situatie

De bandleden maakte maandag via social media bekend dat de geplande tour volledig afgelast wordt. The Prodigy zou in mei door de Verenigde Staten gaan toeren en daarna in de zomer neerstrijken in Europa. De organisatie van Lowlands liet dinsdagavond via Instagram weten begrip te hebben voor de situatie en het besluit.


Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards.

Kylie Jenner jongste 'selfmade' miljardair ooit

Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards. / AFP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

De 21-jarige Kylie Jenner is door Forbes uitgeroepen tot jongste ‘selfmade’ miljardair ooit. De halfzus van Kim heeft dit volgens het blad grotendeels te danken aan haar succesvolle cosmeticabedrijf, Kylie Cosmetics. Die onderneming zou minstens 900 miljoen dollar (bijna 796 miljoen euro) waard zijn.

Lage vaste lasten

Het in 2015 opgerichte Kylie Cosmetics heeft volgens het zakenblad lage vaste lasten. Er staan maar zeven voltijds- en vijf deeltijdsmedewerkers op de loonlijst. De productie wordt uitbesteed en de marketing grotendeels gedaan via sociale media, waar Jenner een enorme schare volgers heeft.


Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen.

HBO deelt trailer laatste seizoen Game of Thrones

Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen. / EPA

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

HBO deelde dinsdag de eerste beelden van het achtste en daarmee laatste seizoen van hitserie Game Of Thrones. De video laat beelden zien van de langste aaneengesloten vechtscene in televisiegeschiedenis.

Het duurde volgens de makers van Game Of Thrones 55 dagen om deze scene te schieten. Om het einde voor zowel de makers zelf als de acteurs verborgen te houden, zijn er meerdere scenario’s voor de finale gefilmd.

Zes afleveringen


Relatie Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau voorbij

Het koppel in gelukkigere tijden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 MRT 2019

Het huwelijk tussen voetballer Wesley Sneijder en presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau is voorbij. Dat bevestigt de agent van Yolanthe na berichten van RTL Boulevard.

Het koppel woont niet meer samen en zal op termijn scheiden. Over de verdere toedracht van de breuk is geen verdere informatie bekendgemaakt. De relatie zou al langere tijd in zwaar weer verkeren.

Sprookjeshuwelijk