Sterren spreken steun uit voor jonge transgenders

24 februari 2017 om 10:59 door Jessica Heijmans
Sterren spreken steun uit voor jonge transgenders
Foto: AFP PHOTO / KENA BETANCUR

Beyoncé, Chris Evans, Ewan McGregor, Sia en diverse andere beroemdheden lieten van zich horen nadat Trump had aangegeven transgenders op scholen niet langer in bescherming te nemen. „Laten we strijden tegen haat en onwetendheid met liefde voor jonge transgenders die het al moeilijk genoeg hebben en onze steun nodig hebben om te groeien en te bloeien”, twitterde actrice Lena Dunham.

Nadat transgenders in een aantal staten werden gedwongen naar het toilet te gaan van het geslacht waarmee zij werden geboren, besloot voormalig president Obama dat transgenders op scholen zelf mogen beslissen naar welk toilet zij gaan. Woensdag trok Donald Trump deze richtlijn in omdat de regering zich volgens hem niet dient te bemoeien met deze situatie. Die verantwoordelijkheid ligt bij de staten, vindt hij.

Eerste gender-neutrale wc in Nederland. Foto: ANP

Kritiek op social media

Dit besluit werd hem niet in dank afgenomen en leidde tot hevige kritiek op social media. Presentatrice Ellen Degeneres liet in een tweet haar afkeur blijken: „Ik zag net het nieuws over het verwijderen van wetten die transgenders beschermen. Dit gaat niet om politiek. Het gaat over mensenrechten, en het is niet oké.”

 

Ook Captain America-acteur Chris Evans liet van zich horen: „Voor de LGBTQ-gemeenschap, het spijt mij voor het nieuws dat vandaag naar buitenkwam. Ze spreken niet voor ons allemaal. Wij houden van jullie.” Katy Perry wees transgenders op de mogelijkheden voor hulp. „Trans-vrienden, als je het moeilijk hebt vanavond, neem dan contact op met TrevorProject en Translifeline. Gelijkheid voor iedereen!”, twitterde de zangeres.

Steun uit onverwachte hoek

De 16-jarige Jackie Evancho, die de president toezong tijdens zijn inauguratie, uitte eveneens kritiek op Trump. In een tweet stelt zij teleurgesteld te zijn in het besluit om beslissingen omtrent het wc-debat bij de staten te leggen. Evancho heeft namelijk een zus die als jongen is geboren en niet naar het vrouwentoilet mag op school.

 

Ze vraagt de president haar te ontmoeten om over het onderwerp te praten. „U gaf me de eer te zingen op uw inauguratie, geef alstublieft mij en mijn zus de eer met u te praten over transgenderrechten”, aldus het tieneridool op Twitter. Woordvoerder Sean Spicer gaf tijdens een persbriefing aan dat de president hiervoor openstaat.

#KindnessInAction

Ook Beyoncé vroeg haar volgers om transgenders te helpen „LGBTQ-studenten moeten weten dat wij hen ondersteunen.” Zij verwees hierbij naar 100 Days of Kindness – een nationale campagne van GLSEN waarbij iedereen berichten kan posten op social media met de hashtag KidnessInAction om steun voor LGBTQ-scholieren uit te spreken.

Andere sterren die gehoor gaven aan deze actie zijn onder meer Mark Ruffalo, Nina Dobrev, Elizabeth Banks, Ewan McGregor en Debra Messing.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!